De districtsraad keurt de notulen van 22 maart 2022 goed.
De districtsraad keurde in zitting van 18 mei 2021 (jaarnummer 38) de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
De districtsraad keurde in zitting van 23 november 2021 (jaarnummer 72) de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 260 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Artikel 143 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de bepalingen van titel 4 met betrekking tot de beleidsrapporten ook van toepassing zijn op de districten met dien verstande dat de volgende woorden worden gelezen als volgt:
De districtsraad stelt de jaarrekening 2021 vast met de volgende resultaten:
Artikel 1
De districtsraad neemt kennis van de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en wil alvast enkele punten ter overweging meegeven :
De districtsraad neemt kennis van de nota en de kaart in deze nota waarop wordt aangegeven welke locaties in aanmerking komen voor verdichting. De districtsraad vraagt dat deze locaties naar volgende fase toe concreter worden benoemd.
De districtsraad vraagt om niet zomaar over te gaan tot verdichten op elke locatie. De districtsraad vraagt om zich vooreerst de vraag te stellen of 1/ verdichting wel noodzakelijk is? En 2/ of het gepast is op een bepaalde locatie en of de buurt extra verdichting wel kan dragen zonder verlies van de eigenheid en leefbaarheid van de buurt.
Zo een verdichting moet worden doorgevoerd, vraagt de districtsraad om enkel te verdichten met respect voor de buurt, het groen en de leefbaarheid. Buurten moeten na een verdichtingsproject er beter uitkomen dan voordien, met meer groen, een verhoogde leefbaarheid en een betere leefkwaliteit.
Zo een verdichting moet worden doorgevoerd, vraagt de districtsraad dat eerst gekeken wordt naar bestaande grijze sites zonder nieuwe groen aan te snijden.
De districtsraad vraagt ook dat er gewerkt wordt met innovatieve verdichtingsvormen, onder andere gedeeld gebruik, inschakelen van daken en ondergrond, opdat het bestaande robuuste groen kan behouden blijven en nieuw robuust groen op volle ondergrond kan worden opengesteld voor de publieke ruimte.
De districtsraad leest in de nota dat er sprake is van ‘groene boulevards’. Het concept van de ‘groene nervatuur' en de 'groene boulevards' gaat al enige tijd mee, maar er werd nog geen concrete aanvang genomen met de uitwerking van deze ‘groene boulevards’. Nochtans bieden de grote grijze radialen in Berchem ( oa Grote Steenweg, Posthofbrug en Roderveldlaan, Gitschotellei,…) nog veel kansen om de leefbaarheid van de omringende woonbuurten te vergroten met respect voor de doorstroming. Vergroening van deze radialen met implementatie van leefbaarheid, water, ontharding kunnen reeds veel betekenen voor deze buurten. Veel van deze radialen staan momenteel ook geboekstaafd als ’geluidscanyons’. De districtsraad vraagt dat het SRA de basis vormt voor de concrete uitwerking van leefbaarheidsprojecten voor deze ‘groene boulevards’ en dat met spoed een aanvang wordt genomen met deze projecten in het district Berchem.
De districtsraad vraagt ook bijzondere aandacht voor de verdere ontwikkelingsplannen voor Berchem station en verwijst daarbij ook naar de plannen van de intendant uitgetekend in ‘Over de Ring. Vijf jaar Toekomstverbond”, pag. 159 e.v.
Het district vraagt dat het districtscollege, de districtsraad en de Berchemse burgers zoveel mogelijk betrokken worden bij verdere plannen en besluitvorming rond verdichting en de ontwikkeling van het station.
Op 19 december 2014 (jaarnummer 13003) keurde het college het evaluatierapport over het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) goed; de gemeenteraad nam er op 26 januari 2015 (jaarnummer 37) kennis van.
Op 22 februari 2016 (jaarnummer 109) keurde de gemeenteraad de doorstartnota van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan (s-RSA), met als titel “We geven de stad van morgen Ruimte” goed. De doorstartnota vormde de eerste fase van het totale vernieuwingsproces van het s-RSA zoals opgenomen in het evaluatierapport. De onderzoeksfase vormde de tweede fase en liep van 2016-2018. De resultaten uit deze onderzoeksfase worden gebundeld in een inspiratienota. De derde en laatste fase bevat de effectieve opmaak van het nieuwe Strategische Ruimteplan Antwerpen (SRA).
Op 4 mei 2018 (jaarnummer 4144) keurde het college de Inspiratienota Ruimte geven aan de stad van morgen goed.
Op 5 juni 2020 (jaarnummer 04855) keurde het college de selectieleidraad GAC_2020_01116 voor de opmaak van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed en keurde eveneens goed dat hiervoor een mededingingsprocedure met onderhandeling werd uitgeschreven met Europese bekendmaking.
Op 23 oktober 2020 (jaarnummer 8843) keurde het college de selectie van kandidaten en het bestek GAC_2020_01116 voor het opmaken van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 26 maart 2021 (jaarnummer 2493) keurde het college de gunning voor het Strategisch Ruimteplan, op basis van bestek GAC_2020_01116, aan TV BUUR cvba – Rebelgroup Advisory Belgium nv – Sweco Belgium nv, goed.
Op 20 december 2021 (jaarnummer 730) keurde de gemeenteraad de formele start van het planproces voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 14 januari 2022 (jaarnummer 322) keurde het college de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 31 januari 2022 (jaarnummer 56) nam de gemeenteraad kennis van de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen.
De Inspiratienota Ruimte geven aan de Stad van Morgen van 2018 gaf de aanzet tot een hernieuwde visie over stadsontwikkeling in Antwerpen. De stedelijke lagen Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en Veerkrachtig Landschap staan centraal in de inspiratienota; zij vormen de leidraad voor de stadsontwikkelingsvisie in het SRA.
In 2020 werd een aanstellingsprocedure georganiseerd voor een multidisciplinair team voor de opmaak van het SRA. In de zomer van 2020 werd de selectieleidraad gelanceerd, in oktober het bestek.
De mededingingsprocedure met onderhandeling werd in maart 2021 afgesloten met de aanstelling van een team met TV BUUR cvba, Rebelgroup Advisory Belgium nv en Sweco Belgium nv. BUUR cvba en Sweco Belgium nv fusioneerden sindsdien tot BUUR Part of Sweco.
In de tweede helft van 2021 werd in meerdere overlegorganen inhoudelijk verkend welke lopende processen en projecten, uitdagingen en inzichten naast de Inspiratienota Ruimte geven aan de Stad van Morgen, van belang zijn voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Deze inhoudelijke verkenning leidde tot de opmaak van een concept- en een kennisgevingsnota.
De formele procedure voor het SRA start met de goedkeuring van de concept- en de kennisgevingsnota.
Inhoud van de conceptnota
De conceptnota bevat de krijtlijnen van het toekomstig ruimtelijk beleid dat Antwerpen wil vastleggen in het SRA. De focus ligt er op de strategische visie met een tijdshorizon tot 2040.
Ruimte geven aan de Stad van Morgen krijgt in de conceptnota vorm in de centrale ambitie om de meest leefbare stad te zijn met een hoge levenskwaliteit. De manier waarop deze centrale ambitie zal leiden tot ruimtelijke beleidskeuzes wordt bepaald door vier basiswaarden: Antwerpen als trotse stad, als dynamische stad, als innovatieve stad en als weerbare stad.
De drie stedelijke lagen Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en het Veerkrachtig Landschap uit de inspiratienota zijn in de conceptnota uitgewerkt in de ambities:
De ruimtelijke bouwstenen en ruimtelijke strategieën die nodig zijn om de ambities waar te maken zijn mee opgenomen in de conceptnota.
Naast deze drie stedelijke lagen die een thematische uitwerking hebben, wordt in het SRA ook ingezet op gebiedsgericht beleid. De beleidsnota van de Stadsbouwmeester uit 2017 vormt hiervoor de basis. De vijf deelgebieden uit die nota worden aangevuld met de deelgebieden Schelde en Havenranden en kanaalzone. De zeven deelgebieden zijn:
In de conceptnota wordt ook een eerste blik op de beleidskaders gegeven. Beleidskaders zijn operationeel van aard en bevatten beleidskeuzes voor de middellange termijn en actieprogramma’s. Aan twee beleidskaders wordt begin 2022 gestart: een onderzoek naar het ruimtelijk instrumentarium en een onderzoek over de stedelijke ruimte rond het Albertkanaal.
Typisch voor een ruimtelijk beleidsplan is dat het een flexibel aanbouwmodel voor beleidskaders vormt. In de loop van het planproces kunnen daarom bijkomende beleidskaders worden opgemaakt.
De conceptnota wordt publiek bekendgemaakt. Antwerpenaren worden tijdens een publieke raadpleging geïnformeerd en geraadpleegd; voor de Gecoro en andere bestuursniveaus wordt een adviesronde georganiseerd.
In 2022 wordt de conceptnota uitgewerkt in een voorontwerp SRA, gevolgd door een ontwerp-SRA in 2023. Eind 2023 wordt het definitief SRA opgeleverd.
Inhoud van de kennisgevingsnota
Antwerpen wil van het SRA een veerkrachtig beleidskader maken en laat daarom een strategische milieueffectenbeoordeling voor het plan opmaken. De stadsontwikkelingsvisie in het SRA wordt in wisselwerking met een strategisch plan-Milieu Effectrapportage (plan-MER) gemaakt. Die wisselwerking laat toe het plan-MER als ontwerpinstrument voor het SRA in te zetten.
De kennisgevingsnota bevat de methodologische aandachtspunten van de strategische milieueffectbeoordeling, de verschillende milieuthema’s die mogelijk interessant zijn en een verkenning van de mogelijke omgevingseffecten van het SRA.
De kennisgevingsnota wordt tegelijk met de conceptnota publiek bekendgemaakt met een terinzagelegging. Tegelijk organiseert het Team-MER een adviesvraag bij andere bestuursniveaus en een aantal administraties.
In de kennisgevingsnota wordt een eerste stap gezet in het milieueffectenonderzoek. Tijdens het planproces volgt een uitwerking in een voorontwerp plan-MER, een ontwerp plan-MER en een definitief plan-MER. Het voorontwerp, het ontwerp en het definitief plan-MER worden gekoppeld aan het voorontwerp, het ontwerp en het definitief SRA.
Artikels 2.1.11, 2.1.12 en 2.1.13 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die de procedure voor de opmaak van een gemeentelijk beleidsplan ruimte vastleggen.
Naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district. De districtsraad kan bij reglement die algemene adviesbevoegdheid of delen ervan overdragen aan het districtscollege.
Collegebesluit: goedkeuring concept- en kennisgevingsnota | 14 januari 2022 |
Gemeenteraad: kennisneming concept- en kennisgevingsnota | 31 januari 2022 |
GECORO: advies conceptnota | 3 februari 2022 |
Publieke raadpleging conceptnota / ter inzage kennisgevingsnota | 14 februari 2022 tot en met 14 april 2022 |
Collegebesluit: voorontwerp SRA |
|
Gemeenteraad: voorontwerp SRA |
|
GECORO: advies voorontwerp SRA |
|
Collegebesluit: ontwerp SRA |
|
Gemeenteraad: ontwerp SRA |
|
Openbaar onderzoek |
|
GECORO: advies ontwerp SRA |
|
Collegebesluit: definitief SRA |
|
Gemeenteraad: definitief SRA |
|
Data in vet cursief zijn raming.
De districtsraad neemt kennis van de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en wil alvast enkele punten ter overweging meegeven :
De districtsraad neemt kennis van de nota en de kaart in deze nota waarop wordt aangegeven welke locaties in aanmerking komen voor verdichting. De districtsraad vraagt dat deze locaties naar volgende fase toe concreter worden benoemd.
De districtsraad vraagt om niet zomaar over te gaan tot verdichten op elke locatie. De districtsraad vraagt om zich vooreerst de vraag te stellen of 1/ verdichting wel noodzakelijk is? En 2/ of het gepast is op een bepaalde locatie en of de buurt extra verdichting wel kan dragen zonder verlies van de eigenheid en leefbaarheid van de buurt.
Zo een verdichting moet worden doorgevoerd, vraagt de districtsraad om enkel te verdichten met respect voor de buurt, het groen en de leefbaarheid. Buurten moeten na een verdichtingsproject er beter uitkomen dan voordien, met meer groen, een verhoogde leefbaarheid en een betere leefkwaliteit.
Zo een verdichting moet worden doorgevoerd, vraagt de districtsraad dat eerst gekeken wordt naar bestaande grijze sites zonder nieuwe groen aan te snijden.
De districtsraad vraagt ook dat er gewerkt wordt met innovatieve verdichtingsvormen, onder andere gedeeld gebruik, inschakelen van daken en ondergrond, opdat het bestaande robuuste groen kan behouden blijven en nieuw robuust groen op volle ondergrond kan worden opengesteld voor de publieke ruimte.
De districtsraad leest in de nota dat er sprake is van ‘groene boulevards’. Het concept van de ‘groene nervatuur' en de 'groene boulevards' gaat al enige tijd mee, maar er werd nog geen concrete aanvang genomen met de uitwerking van deze ‘groene boulevards’. Nochtans bieden de grote grijze radialen in Berchem ( oa Grote Steenweg, Posthofbrug en Roderveldlaan, Gitschotellei,…) nog veel kansen om de leefbaarheid van de omringende woonbuurten te vergroten met respect voor de doorstroming. Vergroening van deze radialen met implementatie van leefbaarheid, water, ontharding kunnen reeds veel betekenen voor deze buurten. Veel van deze radialen staan momenteel ook geboekstaafd als ’geluidscanyons’. De districtsraad vraagt dat het SRA de basis vormt voor de concrete uitwerking van leefbaarheidsprojecten voor deze ‘groene boulevards’ en dat met spoed een aanvang wordt genomen met deze projecten in het district Berchem.
De districtsraad vraagt ook bijzondere aandacht voor de verdere ontwikkelingsplannen voor Berchem station en verwijst daarbij ook naar de plannen van de intendant uitgetekend in ‘Over de Ring. Vijf jaar Toekomstverbond”, pag. 159 e.v.
Het district vraagt dat het districtscollege, de districtsraad en de Berchemse burgers zoveel mogelijk betrokken worden bij verdere plannen en besluitvorming rond verdichting en de ontwikkeling van het station.
De Eikelstraat in het district Berchem:
Het college keurde op 2 juni 2020 (jaarnummer 4697) de uitrol van "Fietsinfrastructuur - Onderzoek en uitrollen van rode lopers" goed. De Eikelstraat maakt deel uit van de tangentiele fietsstraat-as (intra muros, binnen de R1). Deze as vormt de kleinere zus van de districtenfietsroute. De signalisatie voor de fietsstraat zal in een latere fase dan ook definitief gereglementeerd worden in een aanvullend verkeersreglement.
Op 26 februari 2022 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Eikelstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Eikelstraat in het district Berchem, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 14 oktober 2016 (jaarnummer 9035).
De Strijdhoflaan in het district Berchem:
Het college keurde op 24 november 2017 (jaarnummer 10180) de proefopstelling elektrische laadpaal voor de Strijdhoflaan goed. Deze opstelling tegenover het nummer 116 werd geëvalueerd en wordt nu bestendigd en uitgebreid met één (1) plaats.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Strijdhoflaan in het district Berchem, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 10 december 2021 (jaarnummer 9951).
Het bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ (goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019, jaarnummer 42) wil inzetten op uitbreiden van het aantal laadpunten. Zo lezen we in resolutie 22 dat het stadsbestuur “het netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen verder wil uitbreiden”.
Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG (hierna MPA AG) publiceerde op 11 februari 2021 een bestek voor ‘het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale laadinfrastructuur en/of snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen’.
Op 24 augustus 2021 (2021_DCMPA_00218) besliste het directiecomité van MPA AG om de concessieovereenkomst voor het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen' (perceel 1), af te sluiten tussen MPA AG en Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902).
Het college keurde in zitting van 4 maart 2022 (jaarnummer 1837) de locaties en het aanvullend verkeersreglement voor het district Berchem goed.
Er werden diverse aanvragen ingediend via www.antwerpenlaadt.be voor de plaatsing van publieke laadpalen.
MPA AG legt nu nieuwe locaties in het district Berchem en het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen ter advies voor.
MPA AG en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte hebben de aanvragen onderzocht (voorwaarden, locatiebepaling, advies netaansluiting, enzovoort) en stellen voor publieke laadpalen te plaatsen op de volgende locaties:
District Berchem
De laadpalen worden door de concessiehouder Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902) geplaatst en geëxploiteerd.
Elke laadpaal heeft twee laadpunten. Er wordt per laadpaal steeds één parkeerplaats voor elektrische voertuigen voorzien.
Als uit de gebruikscijfers blijkt dat een tweede voorbehouden parkeerplaats nodig is, dan kan een extra parkeerplaats voor elektrische voertuigen worden ingericht. Iin de Marsstraat en de De Roest d'Alkemadelaan zijn er meerdere aanvragen, deze werden ineens gebundeld, en werd ervoor geopteerd ineens twee laadpalen en drie voorbehouden plaatsen in te richten.
Er wordt verwacht dat in een volgende fase parkeersensoren zullen worden voorzien in de parkeervakken zoals voorzien in de concessieovereenkomst.
Door het ontbreken van netstroom en oud wegdek werd er uiteindelijk geen laadpaal ingericht ter hoogte van de Kortemarkstraat 72 (locatie werd goedgekeurd door het college op 4 maart 2022, jaarnummer 1837). Total Belgium nv gaat op zoek naar een alternatieve locatie.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad neemt kennis van het feit dat er geen laadpaal ingericht werd ter hoogte van de Kortemarkstraat 72.
De districtsraad adviseert onderstaande locaties gunstig:
District Berchem
De districtsraad adviseert het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor 'publieke laadpalen, district Berchem' gunstig ter vervanging van het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen 'publieke laadpalen' zoals goedgekeurd door het college op 4 maart 2022 (jaarnummer 1837).
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Junostraat in het district Berchem, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college 31 januari 2014 (jaarnummer 893).
Op 1 april 2022 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Velodroomstraat om een parkeerplaats voorbehouden voor personen met een handicap in te richten in de nabijheid van de woning.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Velodroomstraat in het district Berchem, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 10 maart 2016 (jaarnummer 2125).
Op 19 april vond een Raad van Overleg plaats waar de districtsburgemeesters officieel geïnformeerd werden over de nieuwe werking van de stadsloketten.
Vanaf 1/12/2022 wil de stad overschakelen op:
De meest courante ‘producten’ (aanvraag paspoort, ID-kaart, rijbewijs…) zal je na 1 december 2022 zowel in de regio-loketten als in de stadsloketten kunnen krijgen. Het grootste probleem is niet dat je voor bepaalde weinig gevraagde ‘producten’ (bv. ID-kaart voor Belg op doorreis) niet meer in alle loketten terecht kan, maar wel de zeer beperkte openingsuren van 6 van de 10 loketten, m.n. ook in Berchem. Dit is een zuivere besparing ten koste van de dienstverlening.
Ik stelde hier een tijd terug al een vraag over. Toen ging het nog om een experimentele aanloopfase. Eind dit jaar wordt de regeling definitief. En blijkbaar is de beslissing op stadsniveau al gevallen. En de nieuwe regeling is niet gunstig voor de Berchemnaars.
In de gemeenteraad vroeg raadslid Niel Staes de cijfers op van de loketbezoeken de voorbije jaren in de verschillende districten. Zo hebben we ook de cijfers van loketbezoeken in Berchem in de periode voor corona. In het jaar 2019 werden in het district Berchem 35.417 afspraken gemaakt. Daarbij kwamen ook nog eens 9.387 mensen langs via wat heet ‘vrije inloop’. In totaal gaat het dus om 44.804 mensen die een Berchems loket bezochten. Gezien het beperkt aantal tijdsslotten dat nog maar beschikbaar zal zijn in Berchem, zal minstens de helft van deze Berchemnaars voortaan buiten het district een afspraak moeten maken. Het gaat dan om meer dan 20.000 afspraken. Tenzij mensen zich zelf kunnen behelpen aan een contactpunt.
Heeft het districtscollege de gewijzigde loketwerking in Berchem de voorbije maanden geëvalueerd? Zo ja, wat zijn de bevindingen?
Heeft het districtscollege zonder meer kennis genomen van de nieuwe werking van de stadsloketten? Heeft het Berchems college hiertegen verzet aangetekend? Valt er nog iets te veranderen aan de nieuwe loketwerking als blijkt dat de dienstverlening er ernstig op achteruit zou gaan? Zal het districtscollege dit zelf opvolgen wat specifiek de dienstverlening naar de Berchemse burgers toe betreft?
Is men zeker dat men door de nieuwe regeling kwetsbare doelgroepen niet uit het oog verliest?
Elke verandering zorgt voor bezorgdheid. Dat is normaal: Je weet wat je nu hebt, maar je weet niet wat je gaat krijgen. Deze verandering stond ingeschreven in het bestuursakkoord van de stad Antwerpen en het is een bovenlokale bevoegdheid, waarbij het district input geeft, dit nauw mee opvolgt, problemen aankaart, maar niet beslist.
Het Loket op Maat is een stadsbrede oefeningen. Je moet de dienstverlening van de loketten dan ook stadsbreed bekijken en niet enkel in Berchem. Uiteraard mag de Berchemnaar er niet onder lijden. Daarom dat wij in Berchem gast wilden zijn van het eerste proefproject, om zo in staat te zijn de problemen uit eerste hand in kaart te brengen en door te geven. Om zo de Berchemse belangen te verdedigen.
Bedoeling van de stad is om naar een moderne, klantgedreven dienstverlening te evolueren die meer aansluit bij de noden van de moderne klant. De klant wil zich nog zo weinig mogelijk verplaatsen naar het loket, de klant wil snel en efficiënt geholpen worden. Die moderne dienstverlening heeft de stad gebaseerd op 4 pijlers:
• Een uitgebreid digitaal aanbod.
• Een snelle en eenvoudige gebruikerservaring, weg van rompslomp en paperassenwerk.
• Toegankelijk voor iedereen, voor specifieke doelgroepen en kansengroepen, we verliezen niemand uit het oog. We houden iedereen aan boord.
• Kwalitatief en efficiënt.
Hoe wil men dat gaan doen?
Dat lijkt mij een combinatie van systemen:
Mijns inziens kan dit nieuwe systeem werken als alle schakels hierin werken. Dat is ook de mening die door Berchem werd naar voorgebracht in het overleg. Doorheen gans dit proces hebben wij de vinger aan de pols gehouden en allerlei opmerkingen, problemen en hypothesen naar voorgeschoven. Door het proefproject ook in Berchem toe te laten hadden wij onszelf in de mogelijkheid geplaatst om dit project uit eerste hand op te volgen. Maar uiteindelijk is het wel de stad die beslist. We gaan dit uiteraard verder goed blijven opvolgen en onze opmerkingen blijven formuleren mocht blijken dat de dienstverlening achteruit gaat.
Er werden verschillende bevragingen georganiseerd nav het proefproject in Berchem. Een paar resultaten:
Tot slot, Nog 2 extra opmerkingen:
- Ik geef u ook nog mee dat de stad ook nog een oproep heeft lopen bij Vlaanderen voor een uitgebreid burgerloket, waarbij zowel ID’s als reispassen via biometrie zouden kunnen worden aangevraagd.
- Er zijn wel wat opmerkingen gemaakt over de lange wachttijden om afspraken te boeken momenteel. Dit heeft niets met dit project te maken, maar u moet weten dat:
· enerzijds kampt de loketwerking binnen de stad nog steeds met de nasleep van de coronacrisis, waarbij veel afspraken niet konden doorgaan door de lock-down en de verminderde capaciteit, en anderzijds kampt de stad met hogere ziektecijfers dan normaal.
· Daarnaast is het momenteel ook een piekmoment wat betreft aanvragen voor reisdocumenten – de reispas en e-ID. Na 2 jaar corona, wil iedereen nu op reis en dus is er massaal nood aan reispassen en identiteitskaarten.
· Dit alles samen maakt dat er langere wachttijden zijn die men de volgende weken zo snel mogelijk probeert weg te werken. Door meer mensen uit back-office naar front-office te verschuiven heeft de stad intussen meer capaciteit gecreëerd zodat er vanaf 4 mei opnieuw extra afspraken mogelijk zijn voor bv een aanvraag eID of reispas. Die achterstand moet weggewerkt zijn voor er van start gegaan kan worden met Loket op Maat, in december van dit jaar. wo 27/04/2022 - 12:11Hey Kris,
Ik heb 3 vragen over 3 items:
Ten eerste over zaal Rubens. Onlangst kwam ik daar voorbij en ik zag dat er van alles naar binnen en buiten gedragen werd. Nadien zag ik een affiche hangen aan de deur van Bazzz. Blijkbaar een nieuwe jongerenvereniging. Tof dat er in oud-Berchem een extra vereniging komt. Graag hier meer info over.
het tweede gaat over de werken aan de Posthofbrug. Er is lang gezegd geweest dat er een fuifruimte zou komen. Bestaan deze plannen nog,of worden dit weer/meer kantoorruimtes?
En als laatste zou ik graag horen hoe het gesteld is met de jeugddienst/jeugdraad? Wat waren de gevolgen tijdens Corona en wat kunnen we verwachten "na" Corona?
Dus kort maar krachtig:
*Wat kan je ons vertellen over de werking van BAZZZ in zaal Rubens?
*Wat is de stand van zaken rond de nieuwbouw aan de Posthofbrug en dan in het bijzonder de fuifruimte voor onze Berchemse jeugd?
*Wat zijn de plannen van de jeugddienst/jeugdraad rond de werking na Corona?
Wat kan je ons vertellen over de werking van BAZZZ in zaal Rubens?
Bazzz is officieel in 2018 ingetrokken in Zaal Rubens en krijgt van het Vlaamse en stedelijke niveau ondersteuning voor hun werking. Bazzz heeft als doel een jeugdcentrum te zijn voor jongeren van 12 tot 26 jaar. Hun opdracht bestaat uit het voorzien van kwaliteitsvolle vrijetijdsaanbod, competentiewerking, positieve identiteitsontwikkeling, vrijwilligerswerking en samenwerking met de omgeving. Ze bieden allerlei activiteiten, workshops en instuif aan gericht op een zo breed mogelijk publiek.
Ze zijn steeds aanwezig op het jeugdoverleg van het district Berchem, zo zijn ze mee op de hoogte van wat er leeft bij de andere jeugdorganisaties in het district.
Hun huidige streefcijfers voor de komende 2 jaren is het bereiken van 3.500 unieke tieners en jongeren.
Wat is de stand van zaken rond de nieuwbouw aan de Posthofbrug en dan in het bijzonder de fuifruimte voor onze Berchemse jeugd?
De oplevering voor de nieuwbouw aan de Posthofbrug is voorzien voor juni 2024, uiteraard is deze datum afhankelijk van het verloop de werken en toeleveringen. De plannen en de omgevingsvergunning voorzien nog steeds een fuifzaal naast het kantorencomplex. Vanuit de stedelijke jeugddienst wordt er momenteel gekeken naar scenario’s rond uitbating en exploitanten. De jeugddienst van het district wordt hierover op de hoogte gehouden en is betrokken bij dit project.
De funderingswerken zijn ondertussen begonnen.
Wat zijn de plannen van de jeugddienst/jeugdraad rond de werking na Corona?
De jeugddienst heeft, behalve tijdens de eerste lockdown en dus de meest strenge coronamaatregelen, elke vakantie een aanbod georganiseerd voor kinderen. Dit ging steeds over A-kaart aanbod. Het aantal kinderen dat kon deelnemen aan de activiteiten was steeds onderhevig aan de toen geldende maatregelen, maar er is steeds maximaal ingezet om een ‘normale’ werking verder te zetten.
Tijdens de coronaperiode is het aanbod naar tieners uitgebreid, zodat ook kinderen van 12 tot 15 jaar aan leeftijdsgeschikte activiteiten kunnen deelnemen georganiseerd door de jeugddienst.
De volgende vakantie op de planning is de zomervakantie waar de jeugddienst een ambitieus aanbod voorziet. Er zal gedurende 3 weken een pleinenaanbod zijn in samenwerking met Kras en den Eglantier. Er zal 2 weken een kwalitatief open aanbod georganiseerd worden, waarvan één week samen met de Bib en één week met de sport-antenne in en rond zwembad Groenenhoek. De overige weken zal er een klassiek A-kaartaanbod zijn. Op deze manier hoopt de jeugddienst een sterk gevarieerd aanbod te bieden voor zo veel mogelijk kinderen.
De jeugdraad is steeds blijven samenkomen, al waren de samenkomsten uiteraard digitaal.
Zowel het voorbije aanbod en wat nog komende is, kan men onder andere terecht op de facebookpagina van de jeugddienst (https://www.facebook.com/JDBerchem) . Zo hebben we juist een succesvolle editie van de buitenspeeldag achter de rug.
wo 27/04/2022 - 12:12