Terug
Gepubliceerd op 19/10/2022

2022_MOT_00082 - Voorstel tot motie van raadslid Johan Malcorps: Voorstel van motie over de tram tussen Berchem en Eksterlaar en de dienstverlening van de Lijn

districtsraad Berchem
di 18/10/2022 - 20:00 raadzaal
Niet goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Buket Karaca, districtsschepen; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Yao Issifou, Districtsraadslid; Johan Malcorps, districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Jan Depover, districtsraadslid; Steven Liekens, districtsraadslid; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Ronny De Bie, districtsraadslid; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid

Secretaris

Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2022_MOT_00082 - Voorstel tot motie van raadslid Johan Malcorps: Voorstel van motie over de tram tussen Berchem en Eksterlaar en de dienstverlening van de Lijn 2022_MOT_00082 - Voorstel tot motie van raadslid Johan Malcorps: Voorstel van motie over de tram tussen Berchem en Eksterlaar en de dienstverlening van de Lijn

Motivering

Indiener(s)

Johan Malcorps

Gericht aan

Buket Karaca

Tijdstip van indienen

wo 12/10/2022 - 12:30

Toelichting

We hebben al een heel debat gehad over her tramplan en de toekomst van tramlijnen 7 en 15. Voorlopig blijven beide trams behouden. De Vervoerregioraad heeft beslist om niet te beslissen.

Maar dat wil niet zeggen dat de dienstverlening van de Lijn gewaarborgd blijft. De Lijn heeft laten weten dat ze door personeelstekort haar dienstverlening niet langer kan garanderen.

 Het tekort aan bus- en tramchauffeurs is niet nieuw. Het sleept nu al jaren aan. Hallucinant is het. Trams- en bussen komen systematisch te laat of gewoon niet, staan vast in de files, lijnen worden afgeschaft en ingekort, noem maar op. Alsof de Antwerpse pendelaars niet op tijd op school of werk moeten geraken. Aan de haltes hangen nu zelfs affiches aan om aan te geven dat de dienstverlening niet zeker is.

 

Begin oktober raakte bovendien bekend dat de keerlus Eksterlaar in Deurne aan de Sint-Rochusstraat op 7 november buiten dienst wordt gesteld. Als gevolg van de beslissing wordt tramlijn 4 ingekort tot Berchem-station. De verbinding met de Lange Leemstraat en de Nationale Bank (richting Antwerpen) valt zo weg. Reizigers zullen moet overstappen aan Berchem-station of in premetrostation Opera. Tramlijn 9 wordt verlengd tot Silsburg.
 Het komt erop neer dat, als De Lijn haar plannen doorzet, het tramaanbod tussen Berchem-station en Eksterlaar vanaf 7 november wordt gehalveerd.

 

Art. 1

De districtsraad vraagt aan De Lijn om, eens de keerlus van Eksterlaar buiten gebruik is, de frequentie van tramlijn 9 te verdubbelen om het wegvallen van tram 4 te compenseren zodat er één tram rijdt om de 5 minuten.

 

Art. 2

De districtsraad is bekommerd over het feit dat de Lijn zelf aangeeft dat ze door een tekort aan personeel de dienstverlening op al haar lijnen niet kan verzekeren en vraagt aan de Vlaamse regering om dit probleem dringend op te nemen met de Lijn,  en zo nodig extra middelen te voorzien zodat de Antwerpse reizigers niet langer in de kou staan.

Bespreking

Antwoord

Beste Johan, Ik dacht even dat je over de trein verbinding tussen Antwerpen en Brussel zou gaan. Ik dacht even dat je zich bekommerde over de vele Berchemse reigizgers die elke ochtend in de kou staan als ze een trein naar Brussel willen nemen. Afgeschafte treinen elke dag,  en dan als ze toch komen 3 wagonnetjes ipv 9 dubbeldekkers. Sardienen zijn beter af. Hier zitten de echte bekommernissen van openbaar vervoer. Of zwijg je als vermoord omdat de bevoegde minister van de eigen strekking is?

Je aarzelt natuurlijk niet over Openbaar Vervoer, waarvan je heel goed weet dat dit een bevoegdheid van de Lijn, Vlaamse Gewest en de vervoerregio is. Zelfs De Stad Antwerpen en het district Deurne hebben hier niets over te zeggen. Dus speel je populistisch spelletje op het juiste niveau, en niet hier.

​ wo 19/10/2022 - 13:39

Initiatiefrecht

De districtsraad Berchem keurt de motie niet goed met:

stemmen VOOR:  Luc Van De Weyer, Jan Depover, Ria Vermeulen, Erkan Öztürk,  Arnold Peeters, Evi Cuypers, Yao Issifou, Johan Malcorps, Steven Liekens       

stemmen TEGEN:   Evi Van der Planken, Bruno De Saegher, Ilse Jacques, Jan Poppe, Lieselot Keymis, Janick Doré, Jan Dedecker, Henri Van Herpen, Conny Budts, Buket Karaca, Luc Vanlaerhoven, Willem-Frederik Schiltz, Kris Gysels