fase | actie | datum | jaarnummer |
info bewoners | leefbaarheidsbevraging | oktober - november 2021 | |
advies | coördinatieoverleg openbaar domein | 16 maart 2022 |
Hogeweg wordt omgevormd tot een tuinstraat. Het plein aan het districtshuis wordt een dynamisch knooppunt in het centrum van Berchem en wordt daarom uitgewerkt tot een kwalitatieve, groene verblijfsruimte. De verkeersveiligheid, het comfort en de beleving van gebruikers staan centraal.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en concept ter goedkeuring voor.
Het projectgebied ligt in het centrum van Berchem en sluit aan op de winkelas Statiestraat-Driekoningenstraat. Dit centrumgebied is in een hoogwaardig natuursteenmateriaal uitgevoerd. Het materiaal van het project zal hierop worden afgestemd. De aansluiting van het nieuw ontwerp moet flexibel zijn aan de toekomstige situatie van het Kunstenplein.
Het projectgebied wordt ingericht als gelijkgronds woonerf en krijgt een maximale blauw-groene en klimaatrobuuste invulling. Het plein is een dynamisch knooppunt in het centrum van Berchem en langs de Grotesteenweg.
Een groene, kwalitatieve pleinruimte
Het verhoogde gedeelte van het plein, dat momenteel gekoppeld is aan de ingang van het districtshuis, wordt behouden gezien het structurerend karakter binnen deze pleinruimte. Deze zone wordt wel aangepast om de integrale toegankelijkheid te waarborgen en de logica van de looplijnen rondom te versterken.
Op het verhoogde plein wordt een kwalitatieve groene verblijfsruimte gecreëerd met zitgelegenheid tussen het groen.
De vlaggenmasten en het kunstwerk blijven behouden en worden geïntegreerd in het ontwerp. De drinkfontein is buiten dienst en wordt verwijderd.
De fietsbeugels, papiermand, speelaanleiding en dergelijke worden uitgewerkt in de volgende fase.
Mobiliteit
De bestaande looplijnen voor voetgangers worden behouden. Fietsers kunnen zich naast het verhoogde plein verplaatsen van en naar de Grotesteenweg en richting het Kunstenplein.
De toegang tot de private inritten en de publiek toegankelijke inrit van het districtshuis blijven behouden, met een doorlopende rijweg in de Hogeweg. Er is een doorrijbreedte voorzien van 3,50m voor de brandweer. De parkeerplaats voor personen met een handicap wordt bij voorkeur gecompenseerd in de buurt. Dit is nog in onderzoek en zal in de volgende ontwerpfase verder verwerkt worden.
Draagkracht ondergrondse parking
De draagkracht van het dak van de parking onder het plein is onbekend. Daarom wordt de opstelruimte voor ceremoniewagens voorlopig voorzien buiten deze zone. In de volgende fase zullen er afspraken gemaakt worden met de eigenaars omdat de bouwlijn niet overeen komt met rooilijn.
Een klimaatrobuust woonerf en plein
Er wordt maximaal ingezet op waterinfiltratie en buffering door de hoeveelheid verharding te reduceren, door het aanbrengen van nieuwe plantvakken en door het gebruik van waterdoorlatende verharding.
Om hoge temperatuur te beperken wordt de straat vergroend en wordt gezocht om extra (toekomst)bomen te planten. Er komen twee large, één medium en één small bomen, buiten het dak van de parking en buiten de zone met de nutsleidingen. Er komt meer kwalitatief groen en een variatie in beplanting met insecten- en vogelvriendelijke soortenkeuze.
Er wordt onderzocht of de gevel van het districtshuis en de blinde gevel aan de hoek met de Driekoningenstraat vergroend kunnen worden door het aanbrengen van verticaal groen. Dit zal in samenspraak met de respectievelijke eigenaars en gebouwverantwoordelijken verder uitgewerkt worden.
Mobiliteitsvoorwaarden
Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van één parkeerplaats voor personen met een handicap in de bestaande toestand naar géén parkeerplaats in de nieuwe toestand.
Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans:
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed. De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De bestaande gemengde riolering is in slechte staat (eivorm 420mm breed x 690mm hoog). De Hogeweg ligt in een zone waar het rioleringsstelsel optimaal gemengd aangelegd moet worden (diameter circa 500mm). Voor deze zone wordt een gemengd systeem in combinatie met doorgedreven bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering) voorgesteld.
In de volgende fase zullen de ontwerpmaatregelen opgenomen worden die nodig zijn om de infiltratie en buffering toe te passen die nodig zijn volgens de berekeningen en regels zoals beschreven in het hemelwaterplan.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.Hogeweg is een lokale straat.
De inspraak bewoners ging door in oktober - november 2021.
Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op 5012500000/224/2BER010201M02176/2300.
16 maart 2022
Het coördinatieoverleg openbaar domein adviseerde gunstig met voorwaarden:
Zal in een volgende fase worden uitgewerkt.
Zal in een volgende fase worden uitgewerkt.
Zal in een volgende fase worden onderzocht.
Zal in een volgende fase worden uitgewerkt.
Zal in een volgende fase worden uitgewerkt.
Zal in een volgende fase worden uitgewerkt.
Zal in een volgende fase worden uitgewerkt.
Zal in een volgende fase worden onderzocht.
Zal in een volgende fase worden onderzocht.
Zal in een volgende fase worden onderzocht.
Zal in een volgende fase worden onderzocht.
Zal in een volgende fase worden onderzocht.
Zal in een volgende fase worden onderzocht.
Zal in een volgende fase worden onderzocht.
Het districtscollege keurt de projectdefinitie en concept (4 juli 2022) voor de wegeniswerken (ABU) in de Hogeweg (tuinstraat), district Berchem, goed mits:
Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
dienst | taak |
SW/PR/ONT | Opdracht aan Water-link: opmaken ontwerpmaatregelen voor infiltratie. Na de inspraakprocedure: concept uitwerken tot een voorontwerp. indien nodig archeologienota laten opmaken. |
SW/PR/ADM | mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college |
SW/Mobiliteit | draft signalisatieplan opmaken |
bestuurscoördinator district | communicatie en participatietraject organiseren |