Terug
Gepubliceerd op 29/11/2022

2022_IP_00249 - Interpellatie van raadslid Lena Coene: Sluiting Huis van het Kind Groenenhoek

districtsraad Borgerhout
ma 28/11/2022 - 20:00 districtshuis Borgerhout
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Luc Moerkerke, voorzitter raadscommissie; Marc De Meyer, districtsraadslid; Patrick Paredaens, districtsraadslid; Marij Preneel, districtsburgemeester; Kristine Matheussen, districtsraadslid; Omar Al Jattari, districtsschepen; Ben Van Duppen, districtsschepen; Sharmin Shayla, districtsraadslid; Pieter Vissers, districtsraadslid; Aïssatou Cissé, districtsschepen; Ben Segers, districtsraadslid; Betty Van de Wauwer, districtsraadslid; Ellen Dehing, districtsraadslid; Thanh Beels, districtsraadslid; Mariam El Osri, districtsschepen; Steven Boers, districtsraadslid; Wouter Luykx, districtsraadslid; Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris; Linda Snoeys, districtssecretaris

Afwezig

Hans Gooris, districtsraadslid; Koen Van Roey, districtsraadslid; Anneleen Lauwers, districtsraadslid; Lien Arits, districtsraadslid; Lena Coene, districtsraadslid; Nele Van Parys, districtsraadslid; Linda Madou, districtsraadslid

Secretaris

Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris

Voorzitter

Luc Moerkerke, voorzitter raadscommissie
2022_IP_00249 - Interpellatie van raadslid Lena Coene: Sluiting Huis van het Kind Groenenhoek 2022_IP_00249 - Interpellatie van raadslid Lena Coene: Sluiting Huis van het Kind Groenenhoek

Motivering

Indiener(s)

Lena Coene

Gericht aan

Omar Al Jattari

Tijdstip van indienen

wo 23/11/2022 - 18:42

Toelichting

Eind oktober verscheen in verschillende kranten het bericht over een nakende sluiting van drie Huizen van het Kind, waaronder Groenenhoek, gelegen in Borgerhout.

De geplande afbouw gaat over de ruimere opdracht van het Huis van het Kind: het bieden van opvoedingsondersteuning aan ouders. De consultatiebureaus van Kind en Gezin, in de volksmond ‘de meet en weeg’, zouden behouden blijven, ook in de buurt van Groenenhoek.

Huizen van het Kind werden opgericht om ouders te ondersteunen bij de zorg voor hun kinderen, van baby’s tot en met tieners. Ouders kunnen er terecht voor hulp bij de opvoeding, voor kinderopvang, info en advies rond zwangerschap en geboorte, enz. Je krijgt er op één plek alle informatie die je als ouder nodig hebt, en bovendien heel laagdrempelig en toegankelijk.

Als wat we in de krant lezen correct is, en deze dienstverlening wegvalt voor Groenenhoek, dan worden heel wat gezinnen in die buurt botweg in de steek gelaten. Nochtans is de nood er hoog want we zien dat alsmaar meer kwetsbare gezinnen daar komen wonen en dat de kinderarmoede in oa. de luchthavenbuurt stijgt.

Maar we horen ook geruchten dat de berichtgeving niet helemaal zou kloppen en dat het Huis van het Kind Groenenhoek toch zou openblijven.

Ik heb dan ook 2 vragen:

  1. Hoe zit het nu? Wil de stad de activiteiten van het Huis van het Kind in Groenenhoek stopzetten?
  2. En als, in het worst case scenario, deze uiterst waardevolle dienstverlening daar wegvalt, waar kunnen deze ouders dan terecht met hun opvoedingsvragen?