Terug
Gepubliceerd op 21/04/2022

2022_DCME_00122 - Gagelveldenstraat. Wegeniswerken. Tuinstraat – Antwerpen Breekt Uit. SWOU12813 - projectdefinitie en concept - Goedkeuring

districtscollege Merksem
do 21/04/2022 - 10:00 collegezaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Bungeneers, voorzitter districtscollege; Gilbert Verstraelen, districtsschepen; Sonja De Meyer, districtsschepen; Patrick Van den Bempt, districtsschepen; Jari Frensch, districtsschepen; Katia Nauwelaerts, districtssecretaris; Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Luc Bungeneers, voorzitter districtscollege
2022_DCME_00122 - Gagelveldenstraat. Wegeniswerken. Tuinstraat – Antwerpen Breekt Uit. SWOU12813 - projectdefinitie en concept - Goedkeuring 2022_DCME_00122 - Gagelveldenstraat. Wegeniswerken. Tuinstraat – Antwerpen Breekt Uit. SWOU12813 - projectdefinitie en concept - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

Antwerpen Breekt Uit – selectie projecten 

goedkeuring college

18 december 2020

10682

participatie bewoners

leefbaarheidsbevraging bewoners

juni 2021

 

workshop bewoners blanco blad

19 oktober 2021

 

workshop bewoners concept

28 maart 2022

 

adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein

21 februari 2022

 

Op 18 december 2020 (jaarnummer 10682) keurde het college de weerhouden projectvoorstellen voor tuinstraat en woonstraat breekt uit en de verdeling van de dotatie per project goed.

Het district Merksem wenst een deel van de Gagelveldenstraat om te vormen tot klimaatrobuust woonerf, met aandacht voor extra groenvolume, ontharden, waterinfiltratie en verblijfsplekken voor de bewoners. 

Het project kadert binnen “Antwerpen Breekt Uit”. De stad Antwerpen wil haar straten en pleinen zo aangenaam mogelijk maken en wil extra ruimte creëren voor verkoeling, groen en water. Met de projecten van “Antwerpen Breekt Uit” worden de visies van het Groenplan, het Waterplan en het Klimaatplan gerealiseerd. 

Een straat ontharden zorgt voor meer woonkwaliteit en helpt om uitdagingen aan te gaan zoals hete, droge zomers en wateroverlast door hevige regens. Door meer ruimte te creëren voor groen en water in een straat of op een plein, zoekt de stad manieren om overstromingen te vermijden bij hevige regen, verkoeling te brengen tijdens warme zomerdagen en water op te vangen om tijdens extreme droogte te hergebruiken.

Argumentatie

Het bestaande woonerf wordt maximaal vergroend en onthard, door de aanleg van grote en kleine groenvakken langs de gevels, groenslingers en het gebruik van grasbetontegels in de rijweg (“karrenspoor”). Indien bewoners dit willen, is er ook ruimte voor geveltonnen en/of gevelbankjes.           

Enkele asverschuivingen zorgen voor snelheidsremming.

Er zijn drie pleintjes, die elk anders worden ingericht:

  • Op het pleintje aan de zijde van de Houthulststraat komt een nieuwe grote boom. De bestaande meerstammige boom wordt gerooid, aangezien deze in slechte staat is. Er wordt onthard en de blinde gevel wordt opgewaardeerd (b.v. muurschildering, klimplanten,…). Er is ruimte om te verblijven en voor fietsbeugels. Regenwater zou er kunnen infiltreren.
    De parkeerplaatsen die nu de straat van het pleintje scheiden worden gesupprimeerd zodat het pleintje beter zichtbaar is en een geheel vormt met de straat.
  • De groenzone aan de zijde van de Stella Marisstraat blijft maximaal groen. De twee bestaande bomen blijven behouden (mogelijke toekomstbomen), en worden aangevuld met extra bomen. Regenwater zou er kunnen infiltreren en zichtbaar gemaakt worden (wadi, infiltratiekom,…). Er is ruimte om te verblijven, voor speelaanleidingen en voor fietsbeugels. Het pleintje kan ook dienen als koelteplek.
    Het fietspad langs deze groenzone en de groenzone verderop wordt gesupprimeerd en ingericht als parkeerstrook.
  • In het midden van de straat, ter hoogte van huisnummers 113-117, komen twee nieuwe grote bomen. Eén bestaande boom wordt gerooid omwille van de ernstige wortelopdruk die hij veroorzaakt en die niet kan worden aangepakt (geen groter groenvak mogelijk). De ruimte tussen de nieuwe bomen blijft overrijdbaar in functie van de aanpalende garages, maar kan eveneens gebruikt worden als pleinzone en speelzone voor kinderen. De verharding is waterdoorlatend, eventueel met groene voeg, en heeft een speelse vormgeving. De boomvakken worden ondergronds met elkaar verbonden.

Mobiliteitsvoorwaarden

  • snelheidsregime: 20 km/u (woonerf), gelijkgrondse aanleg
  • snelheidsremming: asverschuiving om de circa 50m
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts
  • verkeerssamenstelling: gemengd verkeer
  • parkeerorganisatie: afgebakende plaatsen voorzien van ‘P’ (in hoek en volgens rijrichting) en witte haakjes, duidelijk afgebakend (niet gewoon ander legverband zelfde steen of subtiel kleurverschil)
  • rijrichting: enkelrichting naar Kluizenveldenstraat
  • rekening houden met de inritten en/of garages

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van tien plaatsen in de bestaande toestand naar zes plaatsen in de nieuwe toestand, in de Gagelveldenstraat zelf. Dit als gevolg van de keuze voor meer groen in de straat, het beter bereikbaar maken van het pleintje aan de Houthulststraat en het behoud van de bestaande bomen. Ter compensatie worden er acht extra parkeerplaatsen ingericht in de Stella Marisstraat. Dit brengt de totale balans op +vier.

Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans (+drie). Er worden twee bomen gerooid en er komen vijf nieuwe bomen. 

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

Water-link participeert niet mee in dit project. De riolering in de Gagelveldenstraat wordt dus niet vernieuwd en er komt geen gescheiden rioleringsstelsel. Binnen het ontwerp van de wegenis zal in een volgende fase onderzocht worden om de verharding maximaal te laten afwateren naar de nieuwe groenzones. Er wordt ook gewerkt met waterdoorlatende materialen (grasbetontegels, kasseien met open voeg,…).

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Gagelveldenstraat is een lokale straat.

Inspraak

Er vonden verschillende participatiemomenten plaats met de bewoners.

  • (digitale) leefbaarheidsbevraging 
    • juni 2021
    • Online en tijdens een participatiemoment ter plekke, konden bewoners hun mening geven over de leefbaarheid van hun straat.
    • Bewoners gaven volgende wensen mee:
      • meer groen
      • een mooi pleintje aan de Houthulststraat
      • minder en trager autoverkeer
      • behoud van parkeerplaatsen
      • groenslingers
      • een gezellige inrichting
      • waterdoorlatende materialen
      • geen zwerfvuil en sluikstort

                    Over eventuele speelaanleidingen of verblijfsruimte in de vorm van banken was geen eensgezindheid.
                    Eén bewoner diende een volledig dossier in met suggesties voor de heraanleg van de straat.

  • workshop bewoners blanco blad
    • 19 oktober 2021
    • Bewoners konden zelf hun droomontwerp voor de straat in elkaar knutselen op basis van een blanco plan en verschillende bouwstenen. De ontwerpen bevestigden de resultaten van de leefbaarheidsbevraging en vormden een basis voor het concept. 
  • workshop bewoners concept
    • 28 maart 2022
    • Op basis van het conceptplan konden bewoners in twee groepen opmerkingen en suggesties meegeven aan het projectteam.
      Volgende zaken kwamen naar voor:
      - In het algemeen zijn bewoners enthousiast over het groene concept en de verschillende pleintjes.
      - Sommige bewoners zijn tevreden met een groenvak aan hun gevel, andere bewoners geven aan dat ze dit liever niet willen. Bijvoorbeeld omdat ze meer ruimte voor hun deur willen om te zitten en samen te komen met de buren. Enkelen willen ook graag een regenton of groenslinger.
      - Er is schrik voor overlast (hangjongeren), vele bewoners vragen dan ook om nergens banken te voorzien. Zij geven aan dat ze zelf voor zitgelegenheid zullen zorgen als ze met de buren samen komen. Enkele bewoners geven aan dat ze wel enige zitgelegenheid willen ter hoogte van de pleintjes.
      - Er is enthousiasme over het idee van een groene muur (vraag naar combinatie groen met muurschildering).
      - Men staat positief tegen het supprimeren van enkele parkeerplaatsen in de straat zelf in functie van groen en de extra parkeerplaatsen in de Stella Marisstraat.
      - Men is tevreden over de asverschuivingen als snelheidsremming.
      - Vraag naar fietsenstallingen en vuilbakjes aan de pleintjes.
      - Vraag om rekening te houden met de bereikbaarheid van de garageboxen (draaicirkels iets grotere wagens, nu soms al problemen).
      - 1 bewoner vraagt om de parkeerplaats voor zijn woning te vervangen door een groenvak.
      De verschillende opmerkingen zullen worden onderzocht en waar mogelijk meegenomen bij de verdere uitwerking van het concept naar het voorontwerp.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/2200/2300/2400/5072500000/224/2MER010102M02074/2ME090200.

Adviezen

Coördinatieoverleg openbaar Domein zitting van 21 februari 2022 Gunstig onder voorwaarden
  • de maatvoering van de wandel- en fietsloper in overleg met SW/MOB verder uitgewerkt wordt, in functie van het comfort voor voetgangers en fietsers;
    Dit wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.
  • rekening wordt gehouden met de zichtbaarheid en verkeersveiligheid ter hoogte van de as-verschuivingen en de centrale ontmoetingszone; 
    Dit wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.
  • waar mogelijk fysieke maatregelen worden voorzien tegen wild- en foutparkeren;
    Dit wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.
  • extra fietsenstalling wordt voorzien;
    Dit wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.
  • de aansluitingen ter hoogte van de Houthulststraat en de Stella Marisstraat aangepast worden conform de inrichtingsprincipes van het Draaiboek Openbaar Domein;
    Dit wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.
  • in samenspraak met het district wordt onderzocht of de tweede groenzone in Stella Marisstraat, en de inplanting van eventuele nieuwe (toekomst)bomen kan worden opgenomen in het projectgebied;
    Dit wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.
  • onderzocht wordt of het geïsoleerde fietspad in de Stella Marisstraat gesupprimeerd kan worden, om het parkeerverlies te compenseren, en ook de bijkomende voetpadruimte en parkeerstrook opgenomen kan worden in het project;
    Dit is reeds voorzien.
  • onderzocht wordt of Aquafin betrokken kan worden bij de verdere detaillering van de infiltratiemogelijkheden;
    Dit wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.
  • de detaillering van de bestratingsmaterialen in overleg met SW/PR/structureel onderhoud verder verfijnd worden;
    Dit wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.
  • voldoende ondergrondse wortelruimte wordt voorzien ter hoogte van het centrale pleintje;
    Dit is reeds voorzien en wordt in een volgende fase verder uitgewerkt.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2MER01 - Trots op een leefbaar, veilig en dynamisch Merksem
2MER0101 - Bouwen aan een leefbaar en groen district
2MER010102 - Slim investeren in het openbaar domein
2MER010102M02074 - SWOU12813 Gagelveldenstraat (tuinstraat_ABU)

Besluit

Het districtscollege Merksem keurt eenparig het volgende besluit goed.
Het districtscollege merksem beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt de projectdefinitie en het concept (13 april 2022) voor wegeniswerken in de Gagelveldenstraat, district Merksem, goed.

Artikel 2

Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het districtscollege geeft opdracht aan:

Dienst

taak

SW/PR/ONT

  • Na de inspraakprocedure:
    • concept uitwerken tot een voorontwerp

SW/PR/ADM

mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college


Bijlagen

  • 20210624_12813_bevraging_dossier_bewoner.pdf
  • 20210624_12813_bevraging_participatiemoment_verslag.pdf
  • 20210627_12813_bevraging.pdf
  • 20210627_12813_bevraging_data_verhalen_suggesties_teksten.pdf
  • 20211019_12813_workshop1_verslag.pdf
  • 20220328_12813_PD_CON_workshop2_verslag.pdf
  • 20220413_12813_PD_CON_DEF.pdf