Terug
Gepubliceerd op 28/03/2022

2022_DCME_00099 - Molenlei. Fietsstraat. SWOU12540 - Definitief ontwerp - Goedkeuring

districtscollege Merksem
do 24/03/2022 - 10:00 collegezaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Bungeneers, voorzitter districtscollege; Gilbert Verstraelen, districtsschepen; Sonja De Meyer, districtsschepen; Patrick Van den Bempt, districtsschepen; Jari Frensch, districtsschepen; Katia Nauwelaerts, districtssecretaris

Afwezig

Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Katia Nauwelaerts, districtssecretaris

Voorzitter

Luc Bungeneers, voorzitter districtscollege
2022_DCME_00099 - Molenlei. Fietsstraat. SWOU12540 - Definitief ontwerp - Goedkeuring 2022_DCME_00099 - Molenlei. Fietsstraat. SWOU12540 - Definitief ontwerp - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Het vervolledigen van het fietsnetwerk en werk maken van leesbare - veilige fietscorridors met  voldoende ruimte blijft één van de belangrijkste opgaves voor de komende jaren. Daarom is het noodzakelijk om de juiste fietsmaatregel op de juiste plaats in te zetten. Met de fietsstraat beschikt de stad Antwerpen over een maatregel die sinds 10 januari 2012 wettelijk toepasbaar is. 

Op 2 juni 2020 besliste het college (jaarnummer 4697) om bijkomende fietsstraatassen uit te rollen. Deze fietsstraten werden in een eerste fase versneld uitgerold door middel van signalisatie en markering. De komende jaren zullen de stad en de districten de nieuwe fietsstraten ook definitief aanleggen, met een kenmerkende rode asfalt. Voor de straten die niet in onderhoud, heraanleg of rioleringswerken zitten, zal de stad instaan om de rode asfaltlaag aan te brengen. In de meerjarenbegroting van de stad Antwerpen werden middelen voorzien om stapsgewijs de rode lopers uit te rollen.

Op 11 februari 2022 keurde het college de proefopstelling in de Molenlei, district Merksem goed om eenrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers en bestuurders van speed pedelecs, in te voeren. Dit voor een periode van zes maanden.
In afwachting van deze proefopstelling legt de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling een definitief ontwerp, scenario enkelrichting en een scenario dubbelrichting ter goedkeuring voor.

Argumentatie

De Molenlei maakt onderdeel uit van het fietsroutenetwerk van de stad Antwerpen. 

Verder door maakt de fietsstraat Molenlei connectie met een toekomstige fietsstraat in de Du Chastellei en de fietsstraat in de Speelpleinstraat.

Voor de Molenlei werd een ontwerp uitgewerkt. Het gaat om een beperkte ingreep (dus geen gevel-tot-gevel heraanleg). 

Momenteel loopt er ook een proefopstelling voor een nieuwe verkeerscirculatie in de Molenlei. Met de nieuwe proefopstelling wordt de Molenlei grotendeels enkelrichting voor autoverkeer gemaakt. Voor het nieuwe ontwerp van de Molenlei werd daarom een scenario enkelrichting en een scenario dubbelrichting uitgewerkt, in afwachting van de evaluatie van de proefopstelling. Dit is nodig om bij een beslissing snel te kunnen schakelen naar de structurele aanleg van de fietsstraat op terrein. In beide scenario's blijft de ruimte tussen de parkeerstroken echter even breed en is er geen groot verschil in aanleg.

De grijze asfalt wordt vervangen door rode asfalt.

De huidige rijbaankussens blijven behouden.

In het scenario dubbelrichtingsverkeer wordt er bijkomend een overrijdbare middenstrook in (mozaïek)keien voorzien die de rijbaan visueel opdeelt in twee (rode) rijlopers. Deze maatregel moet er voor zorgen dat het niet inhalen van fietsers beter gerespecteerd wordt.

Tussen de Bredabaan en het Victor Roossensplein wordt in beide scenario's de rijbaan versmald en een overrijdbare middenstrook aangebracht. Van en naar de Bredabaan wordt er eveneens een 'rechtsaf voor rood'-oplossing voorzien in functie van fietscomfort. De vrijgekomen ruimte aan de zijde van het Victor Roosensplein wordt onthard en vergroend. Ook de ontsluiting van het Victor Roossensplein vereenvoudigt. Het in- en uitrijden wordt gebundeld op één kruispunt met de Molenlei.

Omgevingsvergunning

Voor deze werken is een omgevingsvergunning vereist.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Molenlei is een lokale straat.

Algemene financiële opmerkingen

De heraanleg van de fietsstraat Molenlei wordt voorzien met bovenlokale middelen.
Het nodige budget wordt voorzien bij aanpassing meerjarenplan (AMJP5) op 2LMS010402A00000/224/5153000000/Intern/SUB_NR/2300.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0104 - Regulier
2LMS010402 - Multimodale knooppunten en netwerken (heraanleg van bovenlokale wegen en fietswegen)
2LMS010402M01749 - SWOU12540 Molenlei (fietsstraat)

Besluit

Het districtscollege Merksem keurt eenparig het volgende besluit goed.
Het districtscollege merksem beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt het definitief ontwerp (15 maart 2022) voor de aanleg van een fietsstraat, scenario enkelrichting, in de Molenlei, district Merksem goed.

Artikel 2

Het districtscollege keurt het definitief ontwerp (15 maart 2022) voor de aanleg van een fietsstraat, scenario dubbelrichting, in de Molenlei, district Merksem goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het districtscollege geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/PR/ADMDefinitief ontwerp ter goedkeuring voorleggen aan het college

Bijlagen

  • 20220315_12540_DO_BT_NT_DR_def.pdf
  • 20220315_12540_DO_BT_NT_ER_def.pdf