Om de advisering vlot te laten verlopen keurde de gemeenteraad op 16 december 2013 (jaarnummer 828) de vernieuwde aanpak van inspraak, advies en medebeheer adviesorganen cultuur, sport, jeugd en senioren goed.
Een advies wordt bij voorkeur schriftelijk uitgebracht. Op deze manier is het altijd duidelijk dat er een advies gegeven is. Adviezen kunnen eventueel in een andere vorm uitgebracht worden, bijvoorbeeld via een film. De stad en de districten engageren zich ertoe om een antwoord te formuleren op gegeven adviezen binnen een termijn van zes weken, na aankomst van het advies.
Het districtscollege van Deurne formuleerde volgend antwoord op het advies van de seniorenraad met betrekking tot het ontwerp van de heraanleg van begraafplaats Sint-Fredegandus.
Het districtscollege heeft uw advies besproken op het college van maandag 28 maart.
De begraafplaats Sint-Fredegandus is één van de beter bewaarde geheimen van Deurne. Rondom de Sint-Fredeganduskerk is het Sint-Fredeganduskerkhof gelegen. Dit, in oorsprong klassiek, kerkhof werd in 1885, 1924 en 1928 in noordelijke richting vergroot tot een stedelijke begraafplaats. Ze vertrekt rond de Sint-Fredeganduskerk en strekt zich verder uit langs de Lakborslei.
Deze begraafplaats is een klassiek voorbeeld van stedelijk gestructureerd landschapskerkhof ingedeeld in perken en geconcipieerd rond een centrale as, de zogenaamde Christusweg. Net als op het Schoonselhof kregen heel wat prominente Antwerpenaren hier een laatste rustplaats. Door de sluiting van kerkhoven binnenin de stad (1784) werden talloze Antwerpse prominenten hier begraven. Deze begraafplaats bevat heel wat funeraire architectuur en beeldhouwkunst uit de voorbije eeuwen.
Het gedeelte nabij de kerk werd in 1976 beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.
Er is een studie in de maak met een analyse, een droomfase, een afstemmingsfase en visieontwikkeling, dat voldoet aan het programma van eisen, opgesteld door stad Antwerpen. Het eindresultaat is een masterplan, dat rekening houdt met een efficiënt en aantrekkelijk ruimtegebruik, met aandacht voor de erfgoed- en natuurwaarden en de integrale toegankelijkheid. Dit zal een duurzame toekomst en transitie van de begraafplaats verzekeren.
Deze studie zoekt de samenhang met de ruimere context, het stedelijk woonweefsel, het toekomstig Schijnpark,... Het creëren van ruimte, de omvorming naar onderhoudsvriendelijke beplanting en optimalisatie van de paden vormen een essentieel onderdeel van het nieuwe ontwerp.
Deze toekomstvisie geeft handvaten voor een verdere ontwikkeling van de voormalige begraafplaats. Dit masterplan bevat de nodige informatie om concrete stappen naar een effectieve realisatie van het gewenst toekomstbeeld te zetten, rekening houdend met korte en lange termijndoelstellingen.
Uw opmerkingen en vragen werden overgemaakt aan Omgeving (projectleider).
Wij zullen u ook uitnodigen op de raadscommissie die de bevindingen van het studiebureau overmaakt aan de districtsraad.
Artikel 304,§3,1e lid van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat enkel de gemeenteraad kan overgaan tot organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Artikel 137 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat dit artikel ook van toepassing is op de districtsraden.
Het districtscollege keurt het antwoord op het advies van de seniorenraad Deurne, met betrekking tot het ontwerp van de heraanleg van begraafplaats Sint-Fredegandus goed.