Het Volxmuseum te Deurne toont de geschiedenis van de gewone burgers, voornamelijk uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Verschillende kamers, verdeeld over twee woningen, zorgen elk voor een apart deel van de geschiedenis: een arbeiderswoning ten tijde van het interbellum, een smidse, een herberg, een diamant atelier, een verfwinkel.
Vandaag werkt het district Deurne in samenwerking met de stad Antwerpen en AG Vespa (eigenaar van de gebouwen) aan de herwaardering en de ontsluiting van het Volxmuseum.
De eerste stappen naar een vernieuwde werking zijn ondertussen gezet. Er is een nieuwe raad van bestuur met een nieuwe voorzitter. Wij hebben samen gezeten met het kabinet burgemeester (erfgoed) en het kabinet cultuur (verzamelingen) om stapje voor stapje het museum uit te laten groeien tot een van de trekpleisters van Deurne.
De site van het museum ligt verspreid over twee gebouwen: Koraalplaats 1-6 en 9. Vandaag staat het huis met nummer 7-8 te koop.
Het districtscollege vraagt aan het college van burgemeester en schepenen: kan de stad Antwerpen/AG Vespa gebruik maken van zijn voorkooprecht om zo het gebouw, gelegen Koraalplaats 7-8 te 2100 Deurne, te kopen en mee integreren in het museum. Het maakt dat een verdere uitbreiding (die misschien niet wezenlijk is gelet op de erfgoedwaarde van de gebouwen) voor onthaal, archief, gidsenwerking en atelier niet meer nodig is.
Het districtscollege neemt kennis van het antwoord van het college van burgemeester en schepenen in verband met de aankoop van het pand Koraalplaats voor integratie in het Volxmuseum.