De districtsraad vergaderde op 17 maart 2022. De districtsraadscommissie kwam bijeen op 14 maart 2022.
De notulen vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en het gevolg dat eraan werd gegeven. Zij vermelden duidelijk alle genomen beslissingen. De originelen van de notulen van de districtsraad worden, na goedkeuring, door de voorzitter van de districtsraad en de districtssecretaris ondertekend.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de notulen alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat werd gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen, vermelden in chronologische volgorde.
Artikelen 32, 277 en 132 van het Decreet Lokaal Bestuur belasten de districtssecretaris met het opstellen en bewaren van de notulen.
De districtsraad keurt de notulen van 17 maart 2022 goed.
De districtsraad neemt kennis van het verslag van de raadscommissie van 14 maart 2022.
De districtsraad keurde in zitting van 20 mei 2021 (jaarnummer 82) de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
De districtsraad keurde in zitting van 25 november 2021 (jaarnummer 162) de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 260 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Artikel 143 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de bepalingen van titel 4 met betrekking tot de beleidsrapporten ook van toepassing zijn op de districten met dien verstande dat de volgende woorden worden gelezen als volgt:
De districtsraad keurt met 17 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 3 onthoudingen het volgende besluit goed.
Voor: Kristof Vissers, Abdelaziz El Fadili, Malgorzata Zgnilec, Masha Van Huffelen, Peggy Dewinter, Philip Van Acker, Robert Stephens, Tjerk Sekeris, Sonja Stoop, Elke Brydenbach, Freya Van Alsenoy, Josephus Braam, Viviane Gedopt, Alain Hoeckx, Frank Vercammen, Frank Geudens, Freddy Lorent.
Tegen: Guy Dirckx, Karin Slootmans, Sandra Wintershoven, Jan Van Wesembeeck, Mathijs Post, Steven Van Bockstal
Onthouding: Benjamin Weyts, Giuliana Chirinos Saavedra, Arbër Halili.
De districtsraad stelt de jaarrekening 2021 vast met de volgende resultaten:
In het voorjaar van 2022 is de nieuwe fietsersbrug in Deurne, naast de E313 en over de Ruggeveldlaan, klaar.
De nieuwe fietsersbrug en fietspad maken deel uit van de fietsostrade F107. Die vertrekt aan het Ringfietspad en loopt via de Collegelaan langs de Wouter Haecklaan en Vaartweg in Deurne. Met de fietsersbrug wordt een belangrijke, ontbrekende schakel uitgevoerd in de route naar het rondpunt van Wommelgem. Het fietspad wordt ingewerkt in de helling van de E313 en sluit aan op de Vaartweg en de Peter Benoitlaan.
Het district stelde volgende drie namen voor waaruit de burger een keuze zou mogen maken:
Op 3 maart 2022 adviseerde het stadsarchief negatief op de naam Boerkesbrug, positief op de naam Huyskensbrug en positief mits aanpassing op Ruggebrug, indien de naam aangepast wordt naar Ruggeveldbrug.
Elke Antwerpenaar kon tussen 18 en 27 maart 2022 stemmen op Huyskensbrug of Ruggeveldbrug.
Na afloop werden er 597 stemmen geregistreerd:
De districtsraad zal verdergaan met de naam die het meeste aantal stemmen behaalde, Ruggeveldbrug. Het zal dit voorstel via de geijkte procedure aan het stadscollege bezorgen.
Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
De naamgeving van straten wordt geregeld in het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.
Artikel 4 van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt de voorschriften betreffende het vaststellen en wijzigen van de naam van openbare wegen en pleinen.
Artikel 7 van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt dat indien in de naam van openbare wegen en pleinen gebruik wordt gemaakt van een eigennaam, de naamborden een beknopte toelichting van de gekozen benaming bevatten.
Met het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden vastgelegd. Voor het geven van nieuwe straatnamen is het district niet bevoegd, maar het kan op basis van artikel 138 van het Decreet lokaal bestuur wel advies uitbrengen over zaken die bovenlokaal zijn maar het district aanbelangen.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 22 oktober 2018 (jaarnummer 630) de optimalisatie voor straatnaamgeving goed, waaronder de benoeming of hernoeming van openbare gebieden die benoemd moeten worden zonder dat er huisvesting wordt toegekend en bijgevolg niet onder het decreet van 28 januari 1977 vallen, zoals openbare parken, pleintjes, perkjes en paadjes. Deze procedure verloopt als volgt:
orgaan | datum | |
aanvraag straatnaamgeving | 24 december 2021 | |
voorstel vanuit het district | districtsraad | 21 april 2022 |
definitieve goedkeuring | college | mei 2022 |
De districtsraad Deurne keurt met 23 stemmen voor en 1 onthouding het volgende besluit goed.
Twee districtsraadsleden hebben niet gestemd.
Voor: Kristof Vissers, Abdelaziz El Fadili, Benjamin Weyts, Malgorzata Zgnilec, Masha Van Huffelen, Peggy Dewinter, Philip Van Acker, Robert Stephens, Tjerk Sekeris, Sonja Stoop, Elke Brydenbach, Freya Van Alsenoy, Josephus Braam, Viviane Gedopt, Guy Dirckx, Karin Slootmans, Sandra Wintershoven, Jan Van Wesembeeck, Frank Vercammen, Frank Geudens, Freddy Lorent, Mathijs Post, Steven Van Bockstal.
Onthouding: Giuliana Chirinos Saavedra.
Niet gestemd: Alain Hoeckx, Arbër Halili.
De districtsraad adviseert om de fietsersbrug over de Ruggeveldlaan, naast de E3, te benoemen als Ruggeveldbrug, met als onderschrift: "Ruggeveld, agrarisch, landelijk gehucht".
Op 19 december 2014 (jaarnummer 13003) keurde het college het evaluatierapport over het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) goed; de gemeenteraad nam er op 26 januari 2015 (jaarnummer 37) kennis van.
Op 22 februari 2016 (jaarnummer 109) keurde de gemeenteraad de doorstartnota van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan (s-RSA), met als titel “We geven de stad van morgen Ruimte” goed. De doorstartnota vormde de eerste fase van het totale vernieuwingsproces van het s-RSA zoals opgenomen in het evaluatierapport. De onderzoeksfase vormde de tweede fase en liep van 2016-2018. De resultaten uit deze onderzoeksfase worden gebundeld in een inspiratienota. De derde en laatste fase bevat de effectieve opmaak van het nieuwe Strategische Ruimteplan Antwerpen (SRA).
Op 4 mei 2018 (jaarnummer 04144) keurde het college de Inspiratienota Ruimte geven aan de stad van morgen goed.
Op 5 juni 2020 (jaarnummer 04855) keurde het college de selectieleidraad GAC_2020_01116 voor de opmaak van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed en keurde eveneens goed dat hiervoor een mededingingsprocedure met onderhandeling werd uitgeschreven met Europese bekendmaking.
Op 23 oktober 2020 (jaarnummer 08843) keurde het college de selectie van kandidaten en het bestek GAC_2020_01116 voor het opmaken van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 26 maart 2021 (jaarnummer 02493) keurde het college de gunning voor het Strategisch Ruimteplan, op basis van bestek GAC_2020_01116, aan TV BUUR cvba – Rebelgroup Advisory Belgium nv – Sweco Belgium nv, goed.
Op 20 december 2021 (jaarnummer 730) keurde de gemeenteraad de formele start van het planproces voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 14 januari 2022 (jaarnummer 322) keurde het college de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 25 januari 2022 (jaarnummer 56) nam de gemeenteraad kennis van de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen.
De Inspiratienota Ruimte geven aan de Stad van Morgen van 2018 gaf de aanzet tot een hernieuwde visie over stadsontwikkeling in Antwerpen. De stedelijke lagen Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en Veerkrachtig Landschap staan centraal in de inspiratienota; zij vormen de leidraad voor de stadsontwikkelingsvisie in het SRA.
In 2020 werd een aanstellingsprocedure georganiseerd voor een multidisciplinair team voor de opmaak van het SRA. In de zomer van 2020 werd de selectieleidraad gelanceerd, in oktober het bestek.
De mededingingsprocedure met onderhandeling werd in maart 2021 afgesloten met de aanstelling van een team met TV BUUR cvba, Rebelgroup Advisory Belgium nv en Sweco Belgium nv. BUUR cvba en Sweco Belgium nv fusioneerden sindsdien tot BUUR Part of Sweco.
In de tweede helft van 2021 werd in meerdere overlegorganen inhoudelijk verkend welke lopende processen en projecten, uitdagingen en inzichten naast de Inspiratienota Ruimte geven aan de Stad van Morgen, van belang zijn voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Deze inhoudelijke verkenning leidde tot de opmaak van een concept- en een kennisgevingsnota.
De formele procedure voor het SRA start met de goedkeuring van de concept- en de kennisgevingsnota.
Inhoud van de conceptnota
De conceptnota bevat de krijtlijnen van het toekomstig ruimtelijk beleid dat Antwerpen wil vastleggen in het SRA. De focus ligt er op de strategische visie met een tijdshorizon tot 2040.
Ruimte geven aan de Stad van Morgen krijgt in de conceptnota vorm in de centrale ambitie om de meest leefbare stad te zijn met een hoge levenskwaliteit. De manier waarop deze centrale ambitie zal leiden tot ruimtelijke beleidskeuzes wordt bepaald door vier basiswaarden: Antwerpen als trotse stad, als dynamische stad, als innovatieve stad en als weerbare stad.
De drie stedelijke lagen Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en het Veerkrachtig Landschap uit de inspiratienota zijn in de conceptnota uitgewerkt in de ambities:
De ruimtelijke bouwstenen en ruimtelijke strategieën die nodig zijn om de ambities waar te maken zijn mee opgenomen in de conceptnota.
Naast deze drie stedelijke lagen die een thematische uitwerking hebben, wordt in het SRA ook ingezet op gebiedsgericht beleid. De beleidsnota van de Stadsbouwmeester uit 2017 vormt hiervoor de basis. De vijf deelgebieden uit die nota worden aangevuld met de deelgebieden Schelde en Havenranden en kanaalzone. De zeven deelgebieden zijn:
In de conceptnota wordt ook een eerste blik op de beleidskaders gegeven. Beleidskaders zijn operationeel van aard en bevatten beleidskeuzes voor de middellange termijn en actieprogramma’s. Aan twee beleidskaders wordt begin 2022 gestart: een onderzoek naar het ruimtelijk instrumentarium en een onderzoek over de stedelijke ruimte rond het Albertkanaal.
Typisch voor een ruimtelijk beleidsplan is dat het een flexibel aanbouwmodel voor beleidskaders vormt. In de loop van het planproces kunnen daarom bijkomende beleidskaders worden opgemaakt.
De conceptnota wordt publiek bekendgemaakt. Antwerpenaren worden tijdens een publieke raadpleging geïnformeerd en geraadpleegd; voor de Gecoro en andere bestuursniveaus wordt een adviesronde georganiseerd.
In 2022 wordt de conceptnota uitgewerkt in een voorontwerp SRA, gevolgd door een ontwerp-SRA in 2023. Eind 2023 wordt het definitief SRA opgeleverd.
Inhoud van de kennisgevingsnota
Antwerpen wil van het SRA een veerkrachtig beleidskader maken en laat daarom een strategische milieueffectenbeoordeling voor het plan opmaken. De stadsontwikkelingsvisie in het SRA wordt in wisselwerking met een strategisch plan-Milieu Effectrapportage (plan-MER) gemaakt. Die wisselwerking laat toe het plan-MER als ontwerpinstrument voor het SRA in te zetten.
De kennisgevingsnota bevat de methodologische aandachtspunten van de strategische milieueffectbeoordeling, de verschillende milieuthema’s die mogelijk interessant zijn en een verkenning van de mogelijke omgevingseffecten van het SRA.
De kennisgevingsnota wordt tegelijk met de conceptnota publiek bekendgemaakt met een terinzagelegging. Tegelijk organiseert het Team-MER een adviesvraag bij andere bestuursniveaus en een aantal administraties.
In de kennisgevingsnota wordt een eerste stap gezet in het milieueffectenonderzoek. Tijdens het planproces volgt een uitwerking in een voorontwerp plan-MER, een ontwerp plan-MER en een definitief plan-MER. Het voorontwerp, het ontwerp en het definitief plan-MER worden gekoppeld aan het voorontwerp, het ontwerp en het definitief SRA.
Artikels 2.1.11, 2.1.12 en 2.1.13 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die de procedure voor de opmaak van een gemeentelijk beleidsplan ruimte vastleggen.
Naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district. De districtsraad kan bij reglement die algemene adviesbevoegdheid of delen ervan overdragen aan het districtscollege.
Collegebesluit: goedkeuring concept- en kennisgevingsnota | 14 januari 2022 |
Gemeenteraad: kennisneming concept- en kennisgevingsnota | 31 januari 2022 |
GECORO: advies conceptnota | 3 februari 2022 |
Publieke raadpleging conceptnota / ter inzage kennisgevingsnota | 14 februari 2022 tot en met 30 april 2022 |
Collegebesluit: voorontwerp SRA |
|
Gemeenteraad: voorontwerp SRA |
|
GECORO: advies voorontwerp SRA |
|
Collegebesluit: ontwerp SRA |
|
Gemeenteraad: ontwerp SRA |
|
Openbaar onderzoek |
|
GECORO: advies ontwerp SRA |
|
Collegebesluit: definitief SRA |
|
Gemeenteraad: definitief SRA |
|
Data in vet cursief zijn raming.
De districtsraad keurt met 16 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 7 onthoudingen het volgende besluit goed.
Voor: Benjamin Weyts, Malgorzata Zgnilec, Masha Van Huffelen, Peggy Dewinter, Philip Van Acker, Robert Stephens, Tjerk Sekeris, Sonja Stoop, Elke Brydenbach, Freya Van Alsenoy, Josephus Braam, Viviane Gedopt, Alain Hoeckx, Frank Vercammen, Frank Geudens, Freddy Lorent.
Tegen: Kristof Vissers, Abdelaziz El Fadili, Steven Van Bockstal.
Onthouding: Guy Dirckx, Karin Slootmans, Sandra Wintershoven, Jan Van Wesembeeck, Mathijs Post, Giuliana Chirinos Saavedra, Arbër Halili.
De districtsraad adviseert de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen gunstig, onder volgende voorwaarden:
Het bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ (goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019, jaarnummer 42) wil inzetten op uitbreiden van het aantal laadpunten. Zo lezen we in resolutie 22 dat het stadsbestuur “het netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen verder wil uitbreiden”.
Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG (hierna MPA AG) publiceerde op 11 februari 2021 een bestek voor ‘het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale laadinfrastructuur en/of snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen’.
Op 24 augustus 2021 (2021_DCMPA_00218) besliste het directiecomité van MPA AG om de concessieovereenkomst voor het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen' (perceel 1), af te sluiten tussen MPA AG en Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902).
Het college keurde in zitting van 4 maart 2022 (jaarnummer 1839) de locaties en het aanvullend verkeersreglement voor het district Deurne goed.
Er werden diverse aanvragen ingediend via www.antwerpenlaadt.be voor de plaatsing van publieke laadpalen.
MPA AG legt nu de nieuwe locaties in het district Deurne en het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen ter advies voor.
MPA AG en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte hebben de aanvragen onderzocht (voorwaarden, locatiebepaling, advies netaansluiting, enzovoort) en stellen voor publieke laadpalen te plaatsen op de volgende locaties:
District Deurne
De laadpalen worden door de concessiehouder Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902) geplaatst en geëxploiteerd.
Elke laadpaal heeft twee laadpunten. Er wordt per laadpaal steeds één parkeerplaats voor elektrische voertuigen voorzien.
Als uit de gebruikscijfers blijkt dat een tweede voorbehouden parkeerplaats nodig is, dan kan een extra parkeerplaats voor elektrische voertuigen worden ingericht.
Aangezien er voor de Bosschaert de Bouwellei meerdere aanvragen zijn, werden deze ineens gebundeld, en werd ervoor geopteerd om ineens twee voorbehouden plaatsen in te richten.
Er wordt verwacht dat in een volgende fase parkeersensoren zullen worden voorzien in de parkeervakken zoals voorzien in de concessieovereenkomst.
Door het ontbreken van netstroom werd er uiteindelijk geen laadpaal ingericht ter hoogte van de Schotensesteenweg 73 (locatie werd goedgekeurd door het college op 24 december 2021, jaarnummer 10436). Total Belgium nv gaat op zoek naar een alternatieve locatie.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad keurt met 23 stemmen voor en 3 onthoudingen het volgende besluit goed.
Voor: Kristof Vissers, Abdelaziz El Fadili, Benjamin Weyts, Malgorzata Zgnilec, Masha Van Huffelen, Peggy Dewinter, Philip Van Acker, Robert Stephens, Tjerk Sekeris, Sonja Stoop, Elke Brydenbach, Freya Van Alsenoy, Josephus Braam, Viviane Gedopt, Alain Hoeckx, Guy Dirckx, Karin Slootmans, Sandra Wintershoven, Jan Van Wesembeeck, Frank Vercammen, Frank Geudens, Freddy Lorent, Steven Van Bockstal .
Onthouding: Mathijs Post, Giuliana Chirinos Saavedra, Arbër Halili.
De districtsraad neemt kennis van het feit dat er uiteindelijk geen laadpaal ingericht werd ter hoogte van de Schotensesteenweg 73.
De districtsraad adviseert onderstaande locaties gunstig:
District Deurne
De districtsraad adviseert het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor 'publieke laadpalen, district Deurne' gunstig ter vervanging van het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen 'publieke laadpalen' zoals goedgekeurd door het college op 4 maart 2022 (jaarnummer 1829) .
De Frank Craeybeckxlaan in het district Deurne:
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Frank Craeybeckxlaan in het district Deurne, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 11 februari 2022 (jaarnummer 1228).
De Drakenhoflaan in het district Deurne:
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Drakenhoflaan in het district Deurne, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 8 oktober 2021 (jaarnummer 8158).
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Ertbruggelaan in het district Deurne, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 mei 2006 (jaarnummer 930).
De De Sossastraat in het district Deurne:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend reglement "beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs" goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 1 maart 2022 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de De Sossastraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de De Sossastraat in het district Deurne, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 20 oktober 2017 (jaarnummer 9218).
De Palinckstraat in het district Deurne:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend reglement "Beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs" goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 18 maart 2022 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Palinckstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Palinckstraat in het district Deurne, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 23 oktober 2015 (jaarnummer 8863).
De Collegelaan in de districten Borgerhout en Deurne:
Foutparkeerders en bestuurders van wagens die leerlingen afzetten/afhalen aan de nabij gelegen scholen, zorgen voor gevaarlijke situaties op de smalle doodlopende rijweg tussen de gebouwen met de nummers 5 en 51. Zij hinderen daar veelvuldig leerlingen die te voet of per fiets de ingang aan de achterkant van het schoolgebouw willen bereiken.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt nu voor om hier een stilstaan- en parkeerverbod in te richten.
Het college keurde op 19 juli 2019 (jaarnummer 5707) de principenota in verband met de speed pedelecs goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Recent werd een deel van de Collegelaan heraangelegd in functie van een goede aansluiting met het Ringfietspad en het fietspad van de Stenenbrug.
Uit onderzoek ter plaatse bleek ook dat de reële toestand niet overeenkomt met het huidige aanvullend verkeersreglement.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Collegelaan in de districten Borgerhout en Deurne, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 12 april 2019 (jaarnummer 3297).
Tijdens de periode februari - maart 2022 ontving het districtscollege schriftelijke vragen:
Datum vraagstelling | Indiener vraag | Onderwerp | Toegewezen aan |
---|---|---|---|
20 februari 2022 | Mathijs Post | Verkeersdrukte Zwarte Arend | Tjerk Sekeris |
10 maart 2022 | Steven Van Bockstal | Kinderen in opvangcentrum Den Tol | Elke Brydenbach |
Op schriftelijke vragen wordt schriftelijk geantwoord. Is het antwoord 30 dagen na ontvangst van de vraag niet gegeven, dan wordt de vraag automatisch terug geagendeerd op de eerstvolgende districtsraad. De vraag krijgt dan het statuut van een mondelinge vraag en wordt onmiddellijk ter zitting beantwoord. Indien de vraag echter voor de zitting werd beantwoord, wordt ze alsnog van de agenda afgevoerd.
De schriftelijke vragen worden ter kennisneming voorgelegd aan de districtsraad.
Artikel 31 van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat de gemeenteraadsleden het recht hebben om aan de burgemeester en aan het college mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Dit artikel is ook van toepassing op de districten conform artikel 126 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Hoofdstuk 2.4, artikel 6 van het huishoudelijk reglement district Deurne goedgekeurd in de districtsraad van 23 mei 2019 (jaarnummer 66), bepaalt dat raadsleden schriftelijke vragen kunnen indienen. Het regelt ook de manier waarop op schriftelijke vragen wordt geantwoord.
De districtsraad neemt kennis van volgende beantwoorde schriftelijke vragen. Het antwoord op deze schriftelijke vragen is te raadplegen in eBesluitvorming.
Datum vraagstelling | Indiener vraag | Onderwerp | Toegewezen aan |
20 februari 2022 | Mathijs Post | Verkeersdrukte Zwarte Arend | Tjerk Sekeris |
10 maart 2022 | Steven Van Bockstal | Kinderen in opvangcentrum Den Tol | Elke Brydenbach |
Op blz. 13, van het magazine Deurne Leeft van de winkeliersvereniging Deurne Centrum deelt de districtsburgemeester zijn plannen voor de heraanleg van de Ter Rivierenlaan. De districtburgermeester klaagt over het feit dat de Ter Rivierenlaan te breed is en er te snel gereden wordt. Kinderen spelen niet meer op straat en blijkbaar is de straat oversteken een probleem voor kinderen en senioren. Er is ook een waterprobleem in het noordelijk gedeelte van de straat. Dat probleem is er al meer dan 30 jaar en heeft te maken met de diepte van de riolering in de Ter Rivierenlaan en de rioleringsaansluiting van de Ter Rivierenlaan op de riolering van de Ter Heydelaan. Deze meerderheid gaat de laan in 2023 heraanleggen. Er staat in het magazine een tekening waarin duidelijk blijkt wat de plannen van deze meerderheid zijn. 40% zal moeten onthard worden De rijstrook wordt vervangen door wadi’s en groene zones. De aansluiting met de Ter Heydelaan wordt verbeterd. Er zal meer plaats voor voetgangers komen en voor de Sint-Rumolduskerk wordt er een plein gecreëerd. Op de webstek van het district Deurne vinden we de timing:
Voor de goed begrip deze meerderheid is hier mee reeds bezig sinds mei 2017 (vorig legislatuur) want dan werd de eerste procesnota goedgekeurd in het districtscollege die vorig jaar in juni uitmondde in de goedkeuring van het Groenplan Deurne. De heraanleg van de Ter Rivierenlaan is een uitvoering hiervan.
De bewoners van de straat krijgen inspraak. Er zou een eerste bevraging gebeurd zijnen vanaf midden 2022 start de fysieke participatie.
In het magazine staat er mooie tekening van de toekomstige Ter Rivierenlaan, een conceptplan aangeleverd door het district Deurne.
Vragen:
Is de timing nog juist? Zo ja, waar is dan de projectdefinitie en de participatie gebleven? Zo neen, wat is dan aangepaste timing?
Wanneer krijgt de districtsraad inspraak in deze plannen van het districtscollege? Waarom werd/wordt de districtsraad niet meer betrokken in de heraanleg van straten? Waarom hebben we deze conceptplannen niet gezien op de raadscommissie van vorige maand?
Klopt het dat het districtscollege een knip in de Ter Rivierenlaan plant ter hoogte van de kerk? Als er ook een knip in de Boshovestraat komt heeft het districtscollege dan gedacht om een verkeerscirculatieplan te maken?
Hoeveel parkeerplaatsen gaan verloren in de Ter Rivierenlaan?
Wat als de buurtbewoners geen vergroening willen van hun straat? Gaat het districtscollege dan nog altijd door met haar plannen?
wat denkt het college over de veel te snel rijders, de lawaaimakende auto s kortom de patsers in Deurne ?