Geachte schepen,
Op 16 februari 2022 kregen we een toelichting over het tramnet waarover de districten voor 28 februari hun advies mochten uitbrengen aan de vervoerregioraad. Maar wat met het overige aanbod aan openbaar vervoer?
Tot op heden moeten de Ekerse gebruikers van het openbaar vervoer zich vooral baseren op krantenartikels en enkele petities voor het behoud van Lijn 730. De Lijn is ook niet erg duidelijk in haar communicatie: Op hun website staat te lezen: “We verwachten de definitieve goedkeuring van het net voor deze regio in de loop van 2021. Meer concrete info, zoals welke lijn je moet nemen en hoe of hoe vaak die precies rijdt, krijg je later.”
Het laatste beschikbare openbaar verslag (vandaag) van de vervoerregioraad dateert van 23 oktober 2021. De invoering van het vervoersplan is uitgesteld, waarschijnlijk tot in 2023, omdat een misnoegde kandidaat die deelnam aan de gunningsprocedure voor de mobiliteitscentrale een procedure was gestart bij de Raad van State. De mobiliteitscentrale wordt verantwoordelijk voor het informeren van reizigers over het openbaar vervoer in Vlaanderen, het in kaart brengen van routes en de aankoop van tickets voor het openbaar vervoer. Reizigers in Vlaanderen zullen bij de mobiliteitscentrale terecht kunnen met vragen over openbaar vervoer in al zijn facetten: trein, tram, bus, deelfietsen en -wagens en flexsystemen. De centrale zal via een app, website en callcenter bereikbaar zijn. Ook specifieke doelgroepen - personen met een beperking bijvoorbeeld - zullen bij de centrale terechtkunnen met hun vragen. Zonder de mobliiteitscentrale kan het nieuwe vervoersplan dus niet starten.
Maar dit uitstel betekent niet dat de netplannen nog niet zijn voorbereid. En daar hebben wij toch wat vragen bij. Reeds verschillende malen werd gevraagd naar een overzicht van de impact van het nieuwe netplan op ons district.
Dit plan is – in zoverre ik kan verstaan uit de beschikbare verslagen – toch al zeer concreet voor de buslijnen. Hierover wordt, in vergelijking met het tramplan, niet veel in vraag gesteld – nog op de verschillende raden, nog in de media.
De Lijn geeft voor Ekeren 16 lijnen op, zijnde elke bestaande lijn en dit per richting (33, 659, 720, 730, 770, 772, 775 en 778). Er zouden volgens de Lijn momenteel 77 haltes zijn op Ekers grondgebied waarvan een 16 haltes nu geen bediening hebben. (haltes feestbussen Oudejaar, tijdelijke – vaste - haltes bij omleidingen op de assen,…) Er zijn ook een aantal haltes die volgens de Lijn nog op grondgebied Antwerpen liggen (bvb. Renaat Veremanstraat). Deze worden niet opgenomen onder het aanbod voor Ekeren.
Maar het werk van de vervoerregioraad beperkt zich niet tot tram en bus. Naast het individueel vervoer (deelwagen, fiets, step,…) is er nog de trein. Hier is het aanbod beperkt door het wegvallen van een S-trein (corona). Ondertussen geeft de NMBS aan dat, alhoewel ze terugkeren naar een pré-corona aanbod, de S32-treinen Puurs - Antwerpen-Centraal – Essen nog niet hervat worden tussen Centraal en Essen (dus ook niet Ekeren). Deels daardoor is het aanbod nu weinig gespreid, de meerderheid van de treinen komen zeer kort achter elkaar, waarna er een lange tijd geen verbinding is.
We hebben daarom een aantal vragen:
Dank bij voorbaat voor uw antwoorden.
Toelichting door Guido Staes (Groen).
Tussenkomst van Mick De Maere (Open Vld) en Freddy Geens ( Vlaams Belang).
Antwoord van Marc Elseviers (N-VA) en Koen Palinckx (N-VA).
di 08/03/2022 - 14:53