Het districtscollege is in de eerste plaats een uitvoerend orgaan.
Op 9 januari 2019 (jaarnummer 2) keurde het districtscollege de interne taakverdeling goed.
Op 16 november 2021 deelde de heer Ronny Kruyniers (Vooruit) zijn ontslag als schepen met ingang van 24 januari 2022 schriftelijk mee aan de voorzitter van de districtsraad.
Op 24 januari 2022 (jaarnummer 3) verklaarde de districtsraad Fabienne Van Damme (Vooruit) verkozen als schepen. Schepen Fabienne Van Damme legde tijdens de openbare zitting in handen van de districtsburgemeester de eed af.
Op 25 januari 2022 (jaarnummer 19) keurde het districtscollege de aanpassing van de interne taakverdeling goed.
Een interne taakverdeling is noodzakelijk om een efficiënte uitoefening van de bevoegdheden die aan het districtscollege worden toegekend, mogelijk te maken.
Deze taakverdeling houdt geen overdracht van bevoegdheden in die door de wet aan het districtscollege werden toegekend, noch verleent zij het betrokken districtscollegelid enige persoonlijke beslissingsbevoegdheid over de aangelegenheden die haar werden toevertrouwd. Alle beslissingen van het districtscollege worden dus steeds collegiaal genomen.
De aanpassing van de interne taakverdeling wordt ter kennisneming voorgelegd aan de districtsraad.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur:
Met het collegebesluit van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) en het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districten bepaald.
De districtsraad neemt kennis van de gewijzigde interne taakverdeling van het districtscollege:
Koen Palinckx, districtsburgemeester:
Annemie Plompen, districtsschepen voor Sport, Senioren en Stadsmakers:
Fabienne Van Damme, districtsschepen voor Jeugd en Groenbeleid:
Marc Elseviers, districtsschepen voor Cultuur, Erfgoed en Lokale Economie:
Mick De Maere, districtsschepen voor Financiën:
Op 8 januari 2019 (jaarnummer 4) legde mevrouw Ilse De Schutter (Groen) de eed af als districtsraadslid. Op 19 januari 2022 liet mevrouw Ilse De Schutter per mail weten dat zij haar mandaat als districtsraadslid neerlegt vanaf 24 januari 2022.
Tijdens de districtsraad van 24 januari 2022 (jaarnummer 9) werd het ontslag van mevrouw Ilse De Schutter ter kennisneming voorgelegd.
Voor het invullen van het openstaande mandaat lieten volgende personen weten dat zij afstand doen en het ambt als districtsraadslid niet zullen opnemen:
Om in de vervanging van districtsraadslid Ilse De Schutter te voorzien, zal mevrouw Sofie Brits haar mandaat overnemen.
De geloofsbrieven van mevrouw Sofie Brits werden tijdig aan de districtssecretaris bezorgd. Mevrouw Sofie Brits voldoet aan alle gestelde eisen van verkiesbaarheid en bevindt zich niet in een geval van onverenigbaarheid.
Het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur
Het budget voorziet de nodige kredieten voor de maandelijkse uitbetaling van de zitpenning.
Budgetperiode | Omschrijving | Bestelbon |
2019-2024 | presentiegelden raadsleden | uitbetaling via payroll |
De districtsraad neemt er kennis van dat de geloofsbrieven van mevrouw Sofie Brits werden onderzocht.
De districtsraad keurt de geloofsbrieven van mevrouw Sofie Brits goed.
Mevrouw Sofie Brits legt de volgende eed af: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".
De voorzitter verklaart dat mevrouw Sofie Brits wettig is aangesteld in het mandaat van districtsraadslid.
Naar aanleiding van het ontslag van Ilse de Schutter (Groen), legt tijdens de districtsraad van 7 maart 2022, mevrouw Sofie Brits (Groen) de eed af als districtsraadslid met ingang van 7 maart 2022.
De rangorde van de districtsraadsleden moet volgens het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur alleen verplicht worden vastgesteld tijdens de installatievergadering van de nieuwe districtsraad, toch is het nuttig dit te doen ook bij een vervanging of verhindering omdat verschillende artikelen van het decreet verwijzen naar 'de rang van het districtsraadslid'.
Het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur
De districtsraad neemt kennis van de bijgevoegde rangorde van de districtsraadsleden.
Op 23 februari 2015 (jaarnummer 29) is het district Ekeren toegetreden tot de vzw Regionaal Landschap de Voorkempen, zodat de opportuniteiten en noden die Ekeren als groen district heeft in samenwerking met de vzw verder kunnen gedetecteerd, ondersteund en ontwikkeld worden.
Op 25 september 2017 (jaarnummer 463) bekrachtigde de gemeenteraad de toetreding van onder meer het district Ekeren tot de vzw Regionaal Landschap de Voorkempen.
Op 16 november 2021 deelde de heer Ronny Kruyniers (Vooruit) zijn ontslag als districtsschepen met ingang van 24 januari 2022 mee aan de voorzitter van de districtsraad.
Op 24 januari 2022 (jaarnummer 3) nam de districtsraad kennis van het onstlag van Ronny Kruyniers (Vooruit), de voordracht van kandisdaat districtsschepen en de eedaflegging van Fabienne Van Damme (Vooruit) alsook de rangorde van de districtsschepenen.
Ekeren is een district met verschillende parken, natuurlijk groen en landbouw. Door toe te treden tot de vzw Regionaal landschap de Voorkempen wenst het district een samenwerking op te zetten waarbij de specifieke noden en opportuniteiten rond groen, natuur en landschap worden opgenomen in projecten die bijdragen tot de uitstraling van Ekeren als groen district.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 12 bepaalt dat het districtcollege bevoegd is voor lokaal groenbeleid.
Stemden voor:
Koen Palinckx (N-VA), Marc Elseviers (N-VA), Ann Koekhoven (N-VA), Martine Voets (N-VA), Ellen Malfliet (N-VA), Beatrijs Dierick (N-VA); Wilfried Michiels (N-VA), Fabienne Van Damme (Vooruit), Mick De Maere (Open Vld), Guido Staes (Groen), Sofie Brits (Groen), Jeroen Van den Bergh (CD&V).
Onthoudingen:
Freddy Geens (Vlaams Belang), Iris Marynissen (Vlaams Belang), Filip Van den Broeck (Vlaams Belang).
De Districtsraad Ekeren keurt goed dat mevrouw Fabienne Van Damme (Vooruit) wordt aangeduid als effectieve vertegenwoordiger voor het district Ekeren bij de vzw Regionaal Landschap de Voorkempen en de heer Koen Palinckx (N-VA) als plaatsvervanger.
Het district Ekeren ontving op 11 januari 2022 een schrijven van de bewoners van Schoonbroek met de vraag om de inplanting van de nieuwe fietsostrade in de wijk Schoonbroek bij te sturen.
Het districtssecretariaat registreert alle inkomende en uitgaande briefwisseling van het district. De districtssecretaris zorgt voor een een correcte opvolging.
Het schrijven van de bewoners van Schoonbroek wordt ter kennisneming voorgelegd aan de districtsraad.
Het antwoord aan de bewoners wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de districtsraad.
Artikel 290 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat alle briefwisseling aan de gemeente wordt geacht te zijn gericht aan het college van burgemeester en schepenen. Behalve bij andersluidende beslissing van de gemeenteraad wordt de briefwisseling verstuurd naar het gemeentehuis. Er wordt een register aangelegd van alle ingaande en uitgaande briefwisseling, van welke aard ook. Dit artikel is ook van toepassing op de districten.
Volgens artikel 132 van het Decreet Lokaal Bestuur is artikel 290 ook van toepassing op de districten.
Artikel 279 § 1 en 2 van het Decreet Lokaal Bestuur regelt de ondertekening van de briefwisseling van het districtscollege en de districtsraad.
Met besluit van het districtscollege van 9 januari 2019 (jaarnummer 2) delegeerde de districtsburgemeester zijn ondertekeningsbevoegdheid.
In het kader van de binnengemeentelijke decentralisatie keurde het college van burgemeester en schepenen op 12 mei 2017 (jaarnummer 4464) een werkkader goed met betrekking tot de samenwerking stad-districten.
Stemden voor:
Koen Palinckx (N-VA), Marc Elseviers (N-VA), Ann Koekhoven (N-VA), Martine Voets (N-VA), Ellen Malfliet (N-VA), Beatrijs Dierick (N-VA); Wilfried Michiels (N-VA), Fabienne Van Damme (Vooruit), Mick De Maere (Open Vld), Guido Staes (Groen), Sofie Brits (Groen), Jeroen Van den Bergh (CD&V).
Onthoudingen:
Freddy Geens (Vlaams Belang), Iris Marynissen (Vlaams Belang), Filip Van den Broeck (Vlaams Belang).
De districtsraad neemt kennis van de ingekomen briefwisseling, van de bewoners in de wijk Schoonbroek, met betrekking tot de inplanting fietsostrade.
De districtsraad keurt de uitgaande briefwisseling, aan de bewoners in de wijk Schoonbroek, in verband met de inplanting fietsostrade goed.
De districtsraad geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
EK/BZ/DS | de uitgaande briefwisseling over te maken aan de bewoners van Schoonbroek |
De verslagen van de adviesraden worden ter kennisneming voorgelegd aan het districtscollege en de districtsraad.
De districtsraad neemt kennis van het verslag van de volgende districtsadviesraad:
Districtsadviesraad | Datum vergadering |
jeugdraad | 13 oktober 2021 |
jeugdraad | 17 november 2021 |
jeugdraad | 12 januari 2022 |
De districtsraad vergaderde op 24 januari 2022. Iedereen was aanwezig.
De notulen vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en het gevolg dat eraan werd gegeven. Zij vermelden duidelijk alle genomen beslissingen. De originelen van de notulen van de districtsraad worden, na goedkeuring, door de voorzitter van de districtsraad en de districtssecretaris ondertekend.
Artikel 278 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de notulen alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat werd gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen, vermelden in chronologische volgorde.
Artikelen 32, 132 en 277 van het Decreet Lokaal Bestuur belasten de districtssecretaris met het opstellen en bewaren van de notulen.
De districtsraad keurt de notulen van 24 januari 2022 goed.
In de zitting van 18 januari 2022 (jaarnummer 12) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 11 januari 2022 goed;
In de zitting van 25 januari 2022 (jaarnummer 15) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 18 januari 2022 goed;
In de zitting van 1 februari 2022 (jaarnummer 22) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 25 januari 2022 goed.
De notulen vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en het gevolg dat eraan werd gegeven. Zij vermelden duidelijk alle genomen beslissingen. De goedgekeurde notulen worden ter kennisneming voorgelegd aan de districtsraad.
Artikelen 97 en 182 van het Decreet over het Lokaal Bestuur belasten de districtssecretaris met het opstellen en bewaren van de notulen van het districtscollege.
Artikelen 52 en 181 van het Decreet over het Lokaal Bestuur bepalen dat de notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende vergadering van het districtscollege. De originelen van de notulen van het districtscollege worden, na goedkeuring, door de voorzitter van het districtscollege ondertekend. De goedgekeurde notulen worden onverwijld bezorgd aan de districtsraad.
Artikel 19 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Ingevolge artikel 126 van het Decreet Lokaal Bestuur, is dit artikel ook van toepassing op de districten.
De districtsraad neemt kennis van de notulen van het districtscollege van 11, 18 en 25 januari 2022.
Geachte schepen,
Op 16 februari 2022 kregen we een toelichting over het tramnet waarover de districten voor 28 februari hun advies mochten uitbrengen aan de vervoerregioraad. Maar wat met het overige aanbod aan openbaar vervoer?
Tot op heden moeten de Ekerse gebruikers van het openbaar vervoer zich vooral baseren op krantenartikels en enkele petities voor het behoud van Lijn 730. De Lijn is ook niet erg duidelijk in haar communicatie: Op hun website staat te lezen: “We verwachten de definitieve goedkeuring van het net voor deze regio in de loop van 2021. Meer concrete info, zoals welke lijn je moet nemen en hoe of hoe vaak die precies rijdt, krijg je later.”
Het laatste beschikbare openbaar verslag (vandaag) van de vervoerregioraad dateert van 23 oktober 2021. De invoering van het vervoersplan is uitgesteld, waarschijnlijk tot in 2023, omdat een misnoegde kandidaat die deelnam aan de gunningsprocedure voor de mobiliteitscentrale een procedure was gestart bij de Raad van State. De mobiliteitscentrale wordt verantwoordelijk voor het informeren van reizigers over het openbaar vervoer in Vlaanderen, het in kaart brengen van routes en de aankoop van tickets voor het openbaar vervoer. Reizigers in Vlaanderen zullen bij de mobiliteitscentrale terecht kunnen met vragen over openbaar vervoer in al zijn facetten: trein, tram, bus, deelfietsen en -wagens en flexsystemen. De centrale zal via een app, website en callcenter bereikbaar zijn. Ook specifieke doelgroepen - personen met een beperking bijvoorbeeld - zullen bij de centrale terechtkunnen met hun vragen. Zonder de mobliiteitscentrale kan het nieuwe vervoersplan dus niet starten.
Maar dit uitstel betekent niet dat de netplannen nog niet zijn voorbereid. En daar hebben wij toch wat vragen bij. Reeds verschillende malen werd gevraagd naar een overzicht van de impact van het nieuwe netplan op ons district.
Dit plan is – in zoverre ik kan verstaan uit de beschikbare verslagen – toch al zeer concreet voor de buslijnen. Hierover wordt, in vergelijking met het tramplan, niet veel in vraag gesteld – nog op de verschillende raden, nog in de media.
De Lijn geeft voor Ekeren 16 lijnen op, zijnde elke bestaande lijn en dit per richting (33, 659, 720, 730, 770, 772, 775 en 778). Er zouden volgens de Lijn momenteel 77 haltes zijn op Ekers grondgebied waarvan een 16 haltes nu geen bediening hebben. (haltes feestbussen Oudejaar, tijdelijke – vaste - haltes bij omleidingen op de assen,…) Er zijn ook een aantal haltes die volgens de Lijn nog op grondgebied Antwerpen liggen (bvb. Renaat Veremanstraat). Deze worden niet opgenomen onder het aanbod voor Ekeren.
Maar het werk van de vervoerregioraad beperkt zich niet tot tram en bus. Naast het individueel vervoer (deelwagen, fiets, step,…) is er nog de trein. Hier is het aanbod beperkt door het wegvallen van een S-trein (corona). Ondertussen geeft de NMBS aan dat, alhoewel ze terugkeren naar een pré-corona aanbod, de S32-treinen Puurs - Antwerpen-Centraal – Essen nog niet hervat worden tussen Centraal en Essen (dus ook niet Ekeren). Deels daardoor is het aanbod nu weinig gespreid, de meerderheid van de treinen komen zeer kort achter elkaar, waarna er een lange tijd geen verbinding is.
We hebben daarom een aantal vragen:
Dank bij voorbaat voor uw antwoorden.
Toelichting door Guido Staes (Groen).
Tussenkomst van Mick De Maere (Open Vld) en Freddy Geens ( Vlaams Belang).
Antwoord van Marc Elseviers (N-VA) en Koen Palinckx (N-VA).
di 08/03/2022 - 14:53