Tijdens een wandeling enkele weken geleden , ter hoogte van schroeilaan /polderbos/station , merkte ik dat voor de werken aan het warmtenet heel wat water wordt opgepompt. Dat is op zich niets speciaals. Wat ik wel speciaal vond , is dat de aannemer al het gepompte water gewoon in de riolen pompte en dit niet op 1 plaats maar op verschillende plaatsen. Dit terwijl het polderbos vlakbij ligt en de grondwaterstand er nu reeds veel te laag is, vooral door de zeer droge maand maart. Als ik me niet vergis bestaat er sinds enige tijd een verplichting voor de aannemers om opgepompt water niet in de riolering te dumpen , maar mits zorgvuldige controle terug in de natuur te brengen.
Het collegebesluit van de stad in 2021 voor de aanleg van het warmtenet bepaalde ook:"Het water wordt via vier lozingspunten in het aanwezige grachtenstelsel gebracht zodat de invloed van de bemaling verder wordt beperkt.
Twee lozingspunten bevinden zich ten oosten en twee ten westen van de Krugerbrug." Maar ik stelde dus vast dat het water niet in een gracht maar in het riool werd gepompt.
Hebt u informatie over de reden waarom dit niet gebeurde en waarom het water niet in de grachten werd geleid.?
In hoeverre worden zulke werken gecontroleerd en wie organiseert de controles ? zijn er sancties voor de aannemers ?
Er zijn zijn nog veel buizen te plaatsen voor het warmtenet naar nieuw zuid, volgens mij kan de bemaling beter georganiseerd worden voor de werken die nog uitgevoerd dienen te worden. De grondwaterstand is nu reeds dramatisch.
Districtsraadslid Cassiers houdt zijn interpellatie.
Districtsraadslid Joye houdt een tussenkomst.
Districtsschepen Leys geeft antwoord op de vragen.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.