Terug
Gepubliceerd op 27/04/2022

2022_MV_00039 - Mondelinge vraag van raadslid Marc Maes: MOBILITEIT

districtsraad Berendrecht Zandvliet Lillo
ma 25/04/2022 - 20:00 districtshuis Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Raf Crynen, voorzitter districtsraad; Karel Hendrickx, districtsraadslid; Rudi Sempels, districtsschepen; Zander Vliegen, districtsraadslid; An Van Uffelen, districtsraadslid; Carl Geeraerts, districtsburgemeester; Marc Maes, districtsraadslid; Steve Van Broeckhoven, districtsraadslid; Carina Stark, districtsraadslid; Robin De Winter, districtsraadslid; Sandra Suykerbuyk, districtsschepen; Bart Goris, districtsraadslid; Veronique Clabost, districtsraadslid; Annick Kersten, districtsraadslid; An De Visscher, districtssecretaris

Afwezig

Liesbeth Sleymer, plaatsvervangend districtssecretaris

Verontschuldigd

Pascale De Langhe, districtsschepen

Secretaris

An De Visscher, districtssecretaris

Voorzitter

Raf Crynen, voorzitter districtsraad
2022_MV_00039 - Mondelinge vraag van raadslid Marc Maes: MOBILITEIT 2022_MV_00039 - Mondelinge vraag van raadslid Marc Maes: MOBILITEIT

Motivering

Indiener(s)

Marc Maes

Gericht aan

Sandra Suykerbuyk

Tijdstip van indienen

zo 24/04/2022 - 10:41

Toelichting

Beste schepen, Sandra,

Met in het achterhoofd de plannen voor de algemene mobiliteit van de Stad Antwerpen verdient ook de plaatselijke mobiliteit in ons district de nodige aandacht.

Vandaar mijn tweeledige vraag

1.    Deelwagens: Het is intussen voor iedereen duidelijk dat  autodelen en andere vormen van gedeelde mobiliteit een positieve impact hebben op de modal shift, ruimtegebruik en CO2-uitstoot: minder auto’s op de wegen, onderhoudskosten deelwagen ten laste van aanbieder, enkel betalen voor effectief gebruik…Deelnemen aan autodelen is dus voor velen een mogelijkheid om hun mobiliteit uit te breiden. 

Terwijl het district via diverse vertegenwoordigers intussen drie jaar mee betrokken is in zowel de werkbanken en de vervoerregioraad van het Routeplan 2030 zijn er tot nu toe geen mogelijkheden om gebruik te maken van deelwagens. 

In ons district kunnen deelwagens een oplossing bieden voor de beperkingen van het openbaar vervoer  .

Met in het achterhoofd de grote recente bouwprojecten en het vergroenen van straten in ons district zijn deelwagens een oplossing voor het bezit en aankoop van nieuwe privé-wagens en zorgen ze zo voor een vermindering van de parkeerdruk. Bijkomend kan een aanbod aan deelwagens een oplossing zijn voor noodzakelijke verplaatsingen, denken we maar aan klinieken, bankfilialen of recyclageparken.

Vandaar dat ik graag zou willen vernemen of u plannen heeft om ook in Berendrecht, Zandvliet en Lillo aanbieders van deelauto’s te contacteren om deze dienst aan te bieden.

 

2   Laadpalen   In 2018 werd in ons district, op de parking van het districtshuis, de eerste publieke laadpaal voor elektrische wagens geplaatst. Dat gebeurde door het bedrijf Blue Corner. 

In september sloot de Stad Antwerpen een concessieovereenkomst af met Total Energies voor de uitbreiding van de publieke laadinfrastructuur. De Stad Antwerpen werkt volgens het principe “paal volgt wagen” – oplaadpunten worden geplaatst waar er vraag is. In februari was er een wachtlijst van 600 aanvragen die nu weggewerkt wordt. 

In Antwerpen zijn er nu ruim 400 oplaadpunten, verdeeld over openbaar domein, (buurt-)parkings en de P&R parkings. Recent werden in het district Ekeren nog drie nieuwe laadpalen van Total Energies geplaatst.

 

Kan u informeren in hoeverre er voor ons district vraag is van inwoners naar laadpalen voor e-wagens? Kunnen er publieke laadpalen komen op bijvoorbeeld parking VC De Schelde, Berendrecht Sport, parking Lillo ?

Bespreking

Antwoord

Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:

Deelmobiliteit zou een heel mooie zaak zijn. We hebben hierin (mobiliteit) als district adviesbevoegdheid. Op dit ogenblik is autodelen is in Antwerpen een commerciële activiteit. Dat wil zeggen dat alle partners hierin zelf beslissen om zich wel of niet te engageren in een bepaald gebied. Momenteel reageren zij hierover dat Berendrecht-Zandvliet-Lillo te ver weg is.
Er zijn twee systemen: er is aan de ene kant Cambio, deelwagens die op vaste locaties staan en anderzijds zijn er Green Mobility en Poppy waar je de locatie via een app opzoekt.
Sinds dit jaar is er de mogelijkheid om als particulier uw auto te delen. Er is een nieuw reglement, een nieuw autodeelreglement dat de mogelijkheid biedt aan particulieren om een auto te delen, waardoor je ook een parkeerplaats kan opvragen of reserveren in de betreffende woonplaats van de verschillende autodelers. Alles kan je daarvan terugvinden op autodelen.net en via Slim naar Antwerpen.

Laadpalen komen er op vraag van de burger indien deze niet beschikt over een private parking. Total Energies is momenteel palen aan het zetten en er is reeds een groot deel van de aanvragen verwerkt. Dat loopt volgens het principe ‘paal volgt wagen’ en elke gebruiker heeft recht op een laadpaal in een straal van 250m.
Bovendien zal de dienst Mobiliteit die laadpalen monitoren. Indien dat veel gebruikte laadpalen zijn, kan een 2de voorbehouden plek ingetekend worden. Standaard zijn er twee oplaadpunten met slechts 1 voorbehouden parkeerplaats.
Iedere inwoner kan dat particulier aanvragen en momenteel zijn er 5 aanvragen voor ons Berendrecht en Zandvliet. Voor Lillo heeft men er geen zicht op, maar is beloofd dit zo snel mogelijk te laten weten.
Wat betreft de publieke parkings hier, dat bekijken we met de dienst Mobiliteit: waar zijn de beste plekken en hoeveel?
Bijvoorbeeld bij de voorstelling van de plannen voor Lillo heb ik zelf voorgesteld om op de publieke parking rekening te houden met laadpalen. Daar heb ik nog geen antwoord op gekregen of daar wel of niet rekening mee gehouden wordt.

Reactie raadslid Marc Maes:

Voor mijn eerste vraag weet ik niet of ik genoegen moet nemen met iemand die zegt dat Berendrecht-Zandvliet-Lillo te ver is. We zijn een district van Antwerpen en vraag me af of er vanuit het district(scollege) druk kan gezet worden om die zaak in een Antwerpse context te bekijken.

Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:

We zijn in onderhandeling met en rekening uiteraard op de dienst Mobiliteit van de stad Antwerpen om hier mee werk van te maken.

Raadslid Marc Maes stelt voor om mensen van de dienst Mobiliteit uit te nodigen tijdens een commissie om de mogelijkheden te overlopen?

Sandra Suykerbuyk, districtsschepen antwoordt dat dit zou kunnen, maar dat het belangrijk is om, omdat het over commerciële activiteiten gaat, eerst gesprekken op te starten met de verschillende partners. Dat zal de dienst mobiliteit moeten doen.

di 26/04/2022 - 15:06