De districtsraad vergaderde op 28 maart 2022.
De notulen vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en het gevolg dat eraan werd gegeven. Zij vermelden duidelijk alle genomen beslissingen. De originelen van de notulen van de districtsraad worden, na goedkeuring, door de voorzitter van de districtsraad en de districtssecretaris ondertekend.
Artikel 278 van het Decreet lokaal bestuur stelt dat de notulen alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat werd gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen, vermelden in chronologische volgorde.
Artikelen 32, 132 en 277 van het Decreet lokaal bestuur belasten de districtssecretaris met het opstellen en bewaren van de notulen.
De districtsraad keurt de notulen van 28 maart 2022 goed.
Om een betere en bredere ondersteuning aan het gansrijden te geven, werd door de districtsraad op 23 april 2018 (jaarnummer 26) een "reglement op de toelagen ter ondersteuning van de organisatie van het gansrijden" goedgekeurd.
Door de impact van Covid-19 vanaf maart 2020 moesten verenigingen hun werking in 2020 en 2021 lange tijd stilleggen. Omdat er in 2021 geen gansrijden georganiseerd werden, zullen niet alle verenigingen dezelfde indicatoren behalen, terwijl ook hun eigen financiering is stilgevallen.
Op 29 november 2021 (jaarnummer 69) keurde de districtsraad aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
De Nieuwe Gans Berendrecht vzw heeft de aanvraag voor de ondersteuning niet tijdig ingediend. In het reglement staat dat dit voor 1 februari moet gebeuren, de aanvraag werd op woensdag 1 april 2022 pas ontvangen omwille van een administratieve vergissing.
Met de gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden vastgelegd. Artikel 7 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor evenement en feestelijkheden.
Overeenkomstig artikel 41, 23o van het decreet over het lokaal bestuur is de (districts-)raad exclusief bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
De ondersteuningen worden verrekend op volgend boekingsadres: SUB_NR/INTERN/2200/5024500000/6496800/2BZL010601A00000/2BL090710.
De districtsraad keurt de uitzondering op artikel 4 van het toelagereglement voor ondersteuning van de organisatie van het gansrijden goed voor De Nieuwe Gans Berendrecht vzw waarin is opgenomen dat de aanvraag uiterlijk op 1 februari moet worden ingediend.
Aan de districtsraad worden twee formuleringen voorgesteld voor artikel 1: gunstig advies mits rekening wordt gehouden met de opmerkingen of kennisname met de vraag om rekening te houden met de opmerkingen. De districtsraad stemt met 10 stemmen voor (fracties NVA, CD&V en Vlaams Belang en onafhankelijk) en 4 stemmen tegen (fractie PRO2040), voor de kennisname.
Op 19 december 2014 (jaarnummer 13003) keurde het college het evaluatierapport over het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) goed; de gemeenteraad nam er op 26 januari 2015 (jaarnummer 37) kennis van.
Op 22 februari 2016 (jaarnummer 109) keurde de gemeenteraad de doorstartnota van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan (s-RSA), met als titel “We geven de stad van morgen Ruimte” goed. De doorstartnota vormde de eerste fase van het totale vernieuwingsproces van het s-RSA zoals opgenomen in het evaluatierapport. De onderzoeksfase vormde de tweede fase en liep van 2016-2018. De resultaten uit deze onderzoeksfase worden gebundeld in een inspiratienota. De derde en laatste fase bevat de effectieve opmaak van het nieuwe Strategische Ruimteplan Antwerpen (SRA).
Op 4 mei 2018 (jaarnummer 04144) keurde het college de Inspiratienota Ruimte geven aan de stad van morgen goed.
Op 5 juni 2020 (jaarnummer 04855) keurde het college de selectieleidraad GAC_2020_01116 voor de opmaak van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed en keurde eveneens goed dat hiervoor een mededingingsprocedure met onderhandeling werd uitgeschreven met Europese bekendmaking.
Op 23 oktober 2020 (jaarnummer 08843) keurde het college de selectie van kandidaten en het bestek GAC_2020_01116 voor het opmaken van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 26 maart 2021 (jaarnummer 02493) keurde het college de gunning voor het Strategisch Ruimteplan, op basis van bestek GAC_2020_01116, aan TV BUUR cvba – Rebelgroup Advisory Belgium nv – Sweco Belgium nv, goed.
Op 20 december 2021 (jaarnummer 730) keurde de gemeenteraad de formele start van het planproces voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 14 januari 2022 (jaarnummer 322) keurde het college de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed.
Op 25 januari 2022 (jaarnummer 56) nam de gemeenteraad kennis van de conceptnota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisgevingsnota van het plan-MER voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen.
De Inspiratienota Ruimte geven aan de Stad van Morgen van 2018 gaf de aanzet tot een hernieuwde visie over stadsontwikkeling in Antwerpen. De stedelijke lagen Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en Veerkrachtig Landschap staan centraal in de inspiratienota; zij vormen de leidraad voor de stadsontwikkelingsvisie in het SRA.
In 2020 werd een aanstellingsprocedure georganiseerd voor een multidisciplinair team voor de opmaak van het SRA. In de zomer van 2020 werd de selectieleidraad gelanceerd, in oktober het bestek.
De mededingingsprocedure met onderhandeling werd in maart 2021 afgesloten met de aanstelling van een team met TV BUUR cvba, Rebelgroup Advisory Belgium nv en Sweco Belgium nv. BUUR cvba en Sweco Belgium nv fusioneerden sindsdien tot BUUR Part of Sweco.
In de tweede helft van 2021 werd in meerdere overlegorganen inhoudelijk verkend welke lopende processen en projecten, uitdagingen en inzichten naast de Inspiratienota Ruimte geven aan de Stad van Morgen, van belang zijn voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Deze inhoudelijke verkenning leidde tot de opmaak van een concept- en een kennisgevingsnota.
De formele procedure voor het SRA start met de goedkeuring van de concept- en de kennisgevingsnota.
Inhoud van de conceptnota
De conceptnota bevat de krijtlijnen van het toekomstig ruimtelijk beleid dat Antwerpen wil vastleggen in het SRA. De focus ligt er op de strategische visie met een tijdshorizon tot 2040.
Ruimte geven aan de Stad van Morgen krijgt in de conceptnota vorm in de centrale ambitie om de meest leefbare stad te zijn met een hoge levenskwaliteit. De manier waarop deze centrale ambitie zal leiden tot ruimtelijke beleidskeuzes wordt bepaald door vier basiswaarden: Antwerpen als trotse stad, als dynamische stad, als innovatieve stad en als weerbare stad.
De drie stedelijke lagen Levendige Woonstad, Slimme Netwerkstad en het Veerkrachtig Landschap uit de inspiratienota zijn in de conceptnota uitgewerkt in de ambities:
De ruimtelijke bouwstenen en ruimtelijke strategieën die nodig zijn om de ambities waar te maken zijn mee opgenomen in de conceptnota.
Naast deze drie stedelijke lagen die een thematische uitwerking hebben, wordt in het SRA ook ingezet op gebiedsgericht beleid. De beleidsnota van de Stadsbouwmeester uit 2017 vormt hiervoor de basis. De vijf deelgebieden uit die nota worden aangevuld met de deelgebieden Schelde en Havenranden en kanaalzone. De zeven deelgebieden zijn:
In de conceptnota wordt ook een eerste blik op de beleidskaders gegeven. Beleidskaders zijn operationeel van aard en bevatten beleidskeuzes voor de middellange termijn en actieprogramma’s. Aan twee beleidskaders wordt begin 2022 gestart: een onderzoek naar het ruimtelijk instrumentarium en een onderzoek over de stedelijke ruimte rond het Albertkanaal.
Typisch voor een ruimtelijk beleidsplan is dat het een flexibel aanbouwmodel voor beleidskaders vormt. In de loop van het planproces kunnen daarom bijkomende beleidskaders worden opgemaakt.
De conceptnota wordt publiek bekendgemaakt. Antwerpenaren worden tijdens een publieke raadpleging geïnformeerd en geraadpleegd; voor de Gecoro en andere bestuursniveaus wordt een adviesronde georganiseerd.
In 2022 wordt de conceptnota uitgewerkt in een voorontwerp SRA, gevolgd door een ontwerp-SRA in 2023. Eind 2023 wordt het definitief SRA opgeleverd.
Inhoud van de kennisgevingsnota
Antwerpen wil van het SRA een veerkrachtig beleidskader maken en laat daarom een strategische milieueffectenbeoordeling voor het plan opmaken. De stadsontwikkelingsvisie in het SRA wordt in wisselwerking met een strategisch plan-Milieu Effectrapportage (plan-MER) gemaakt. Die wisselwerking laat toe het plan-MER als ontwerpinstrument voor het SRA in te zetten.
De kennisgevingsnota bevat de methodologische aandachtspunten van de strategische milieueffectbeoordeling, de verschillende milieuthema’s die mogelijk interessant zijn en een verkenning van de mogelijke omgevingseffecten van het SRA.
De kennisgevingsnota wordt tegelijk met de conceptnota publiek bekendgemaakt met een terinzagelegging. Tegelijk organiseert het Team-MER een adviesvraag bij andere bestuursniveaus en een aantal administraties.
In de kennisgevingsnota wordt een eerste stap gezet in het milieueffectenonderzoek. Tijdens het planproces volgt een uitwerking in een voorontwerp plan-MER, een ontwerp plan-MER en een definitief plan-MER. Het voorontwerp, het ontwerp en het definitief plan-MER worden gekoppeld aan het voorontwerp, het ontwerp en het definitief SRA.
Artikels 2.1.11, 2.1.12 en 2.1.13 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die de procedure voor de opmaak van een gemeentelijk beleidsplan ruimte vastleggen.
Artikel 138 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:
Naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district. De districtsraad kan bij reglement die algemene adviesbevoegdheid of delen ervan overdragen aan het districtscollege.
Collegebesluit: goedkeuring concept- en kennisgevingsnota | 14 januari 2022 |
Gemeenteraad: kennisneming concept- en kennisgevingsnota | 31 januari 2022 |
GECORO: advies conceptnota | 3 februari 2022 |
Publieke raadpleging conceptnota / ter inzage kennisgevingsnota | 14 februari 2022 tot en met 14 april 2022 |
Collegebesluit: voorontwerp SRA |
|
Gemeenteraad: voorontwerp SRA |
|
GECORO: advies voorontwerp SRA |
|
Collegebesluit: ontwerp SRA |
|
Gemeenteraad: ontwerp SRA |
|
Openbaar onderzoek |
|
GECORO: advies ontwerp SRA |
|
Collegebesluit: definitief SRA |
|
Gemeenteraad: definitief SRA |
|
Data in vet cursief zijn raming.
Op 22 maart 2022 vond er een vergadering plaats van de jeugdadviesraad van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo.
De districtsraad neemt kennis van het verslag van de volgende districtsadviesraden:
Districtsadviesraad | Datum vergadering |
Jeugdraad | 22 maart 2022 |
In zitting van 21 maart 2022 (jaarnummer 65) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 14 maart 2022 goed.
In zitting van 28 maart 2022 (jaarnummer 68) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 21 maart 2022 goed.
In zitting van 4 april 2022 (jaarnummer 73) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 28 maart 2022 goed.
In zitting van 11 april 2022 (jaarnummer 75) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 4 april 2022 goed.
De notulen vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en het gevolg dat eraan werd gegeven. Zij vermelden duidelijk alle genomen beslissingen. De goedgekeurde notulen worden ter kennisneming voorgelegd aan de districtsraad.
Artikelen 132 en 277 van het Decreet lokaal bestuur belasten de districtssecretaris met het opstellen en bewaren van de notulen van het districtscollege.
Artikelen 50 en 129 van het Decreet lokaal bestuur bepalen dat de notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende vergadering van het districtscollege. De originelen van de notulen van het districtscollege worden, na goedkeuring, door de voorzitter van het districtscollege ondertekend. De goedgekeurde notulen worden onverwijld bezorgd aan de districtsraad.
De districtsraad neemt kennis van de notulen van de districtscolleges van 14, 21, 28 maart 2022 en 4 april 2022.
Beste schepen, Sandra,
Met in het achterhoofd de plannen voor de algemene mobiliteit van de Stad Antwerpen verdient ook de plaatselijke mobiliteit in ons district de nodige aandacht.
Vandaar mijn tweeledige vraag
1. Deelwagens: Het is intussen voor iedereen duidelijk dat autodelen en andere vormen van gedeelde mobiliteit een positieve impact hebben op de modal shift, ruimtegebruik en CO2-uitstoot: minder auto’s op de wegen, onderhoudskosten deelwagen ten laste van aanbieder, enkel betalen voor effectief gebruik…Deelnemen aan autodelen is dus voor velen een mogelijkheid om hun mobiliteit uit te breiden.
Terwijl het district via diverse vertegenwoordigers intussen drie jaar mee betrokken is in zowel de werkbanken en de vervoerregioraad van het Routeplan 2030 zijn er tot nu toe geen mogelijkheden om gebruik te maken van deelwagens.
In ons district kunnen deelwagens een oplossing bieden voor de beperkingen van het openbaar vervoer .
Met in het achterhoofd de grote recente bouwprojecten en het vergroenen van straten in ons district zijn deelwagens een oplossing voor het bezit en aankoop van nieuwe privé-wagens en zorgen ze zo voor een vermindering van de parkeerdruk. Bijkomend kan een aanbod aan deelwagens een oplossing zijn voor noodzakelijke verplaatsingen, denken we maar aan klinieken, bankfilialen of recyclageparken.
Vandaar dat ik graag zou willen vernemen of u plannen heeft om ook in Berendrecht, Zandvliet en Lillo aanbieders van deelauto’s te contacteren om deze dienst aan te bieden.
2 Laadpalen In 2018 werd in ons district, op de parking van het districtshuis, de eerste publieke laadpaal voor elektrische wagens geplaatst. Dat gebeurde door het bedrijf Blue Corner.
In september sloot de Stad Antwerpen een concessieovereenkomst af met Total Energies voor de uitbreiding van de publieke laadinfrastructuur. De Stad Antwerpen werkt volgens het principe “paal volgt wagen” – oplaadpunten worden geplaatst waar er vraag is. In februari was er een wachtlijst van 600 aanvragen die nu weggewerkt wordt.
In Antwerpen zijn er nu ruim 400 oplaadpunten, verdeeld over openbaar domein, (buurt-)parkings en de P&R parkings. Recent werden in het district Ekeren nog drie nieuwe laadpalen van Total Energies geplaatst.
Kan u informeren in hoeverre er voor ons district vraag is van inwoners naar laadpalen voor e-wagens? Kunnen er publieke laadpalen komen op bijvoorbeeld parking VC De Schelde, Berendrecht Sport, parking Lillo ?
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:
Deelmobiliteit zou een heel mooie zaak zijn. We hebben hierin (mobiliteit) als district adviesbevoegdheid. Op dit ogenblik is autodelen is in Antwerpen een commerciële activiteit. Dat wil zeggen dat alle partners hierin zelf beslissen om zich wel of niet te engageren in een bepaald gebied. Momenteel reageren zij hierover dat Berendrecht-Zandvliet-Lillo te ver weg is.
Er zijn twee systemen: er is aan de ene kant Cambio, deelwagens die op vaste locaties staan en anderzijds zijn er Green Mobility en Poppy waar je de locatie via een app opzoekt.
Sinds dit jaar is er de mogelijkheid om als particulier uw auto te delen. Er is een nieuw reglement, een nieuw autodeelreglement dat de mogelijkheid biedt aan particulieren om een auto te delen, waardoor je ook een parkeerplaats kan opvragen of reserveren in de betreffende woonplaats van de verschillende autodelers. Alles kan je daarvan terugvinden op autodelen.net en via Slim naar Antwerpen.
Laadpalen komen er op vraag van de burger indien deze niet beschikt over een private parking. Total Energies is momenteel palen aan het zetten en er is reeds een groot deel van de aanvragen verwerkt. Dat loopt volgens het principe ‘paal volgt wagen’ en elke gebruiker heeft recht op een laadpaal in een straal van 250m.
Bovendien zal de dienst Mobiliteit die laadpalen monitoren. Indien dat veel gebruikte laadpalen zijn, kan een 2de voorbehouden plek ingetekend worden. Standaard zijn er twee oplaadpunten met slechts 1 voorbehouden parkeerplaats.
Iedere inwoner kan dat particulier aanvragen en momenteel zijn er 5 aanvragen voor ons Berendrecht en Zandvliet. Voor Lillo heeft men er geen zicht op, maar is beloofd dit zo snel mogelijk te laten weten.
Wat betreft de publieke parkings hier, dat bekijken we met de dienst Mobiliteit: waar zijn de beste plekken en hoeveel?
Bijvoorbeeld bij de voorstelling van de plannen voor Lillo heb ik zelf voorgesteld om op de publieke parking rekening te houden met laadpalen. Daar heb ik nog geen antwoord op gekregen of daar wel of niet rekening mee gehouden wordt.
Reactie raadslid Marc Maes:
Voor mijn eerste vraag weet ik niet of ik genoegen moet nemen met iemand die zegt dat Berendrecht-Zandvliet-Lillo te ver is. We zijn een district van Antwerpen en vraag me af of er vanuit het district(scollege) druk kan gezet worden om die zaak in een Antwerpse context te bekijken.
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:
We zijn in onderhandeling met en rekening uiteraard op de dienst Mobiliteit van de stad Antwerpen om hier mee werk van te maken.
Raadslid Marc Maes stelt voor om mensen van de dienst Mobiliteit uit te nodigen tijdens een commissie om de mogelijkheden te overlopen?
Sandra Suykerbuyk, districtsschepen antwoordt dat dit zou kunnen, maar dat het belangrijk is om, omdat het over commerciële activiteiten gaat, eerst gesprekken op te starten met de verschillende partners. Dat zal de dienst mobiliteit moeten doen.
di 26/04/2022 - 15:06