Op 28 maart 2018 nam het Vlaams Parlement plenair het ontwerp van decreet aan dat de modernisering van de organisatie en de structuur van het secundair onderwijs vastlegt. Op 1 juni 2018 gaf de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat verder uitvoering geeft aan het decreet.
Op 14 februari 2020 keurde de raad van bestuur in uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) de strategische aanbodnota 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota legt de basisprincipes vast voor de ontwikkeling van het aanbod.
Op 27 maart 2020 keurde de raad van bestuur, in het kader van de implementatie van de modernisering van het secundair onderwijs, de basisopties goed in het tweede leerjaar van de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze gingen in voege vanaf 1 september 2020.
Op 27 november 2020 keurde de raad van bestuur, in het kader van de implementatie van de modernisering van het secundair onderwijs, de concordanties in de tweede graad van het secundair onderwijs goed. Deze gingen in voege vanaf 1 september 2021.
Op 27 november 2020 keurde de raad van bestuur, in het kader van de implementatie van de modernisering van het secundair onderwijs, de programmatie goed op Stedelijk Lyceum Meir (nu: Stedelijk Lyceum Eilandje) voor de richtingen 'houttechnieken' (tweede graad tso), mechanische technieken (tweede graad tso) en chemische procestechnologie (Se-n-Se) met het oog op het realiseren van doorlopende leerlijnen.
Op 26 november 2021 keurde de raad van bestuur de hergroepering (programmatie) van de STEM-studierichtingen van Stedelijk Lyceum Cadix (nu: Kunstkaai) naar Stedelijk Lyceum Eilandje goed, alsook de programmatie van de tweede graad schilderen en decoratie op Stedelijk Lyceum Eilandje.
Op 20 mei 2022 keurde de raad van bestuur in uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) het addendum bij de strategische aanbodnota goed. Hierin worden de gewijzigde capaciteitscijfers op basis van de recente capaciteitsmonitor (HIVA 2021) opgenomen en worden niveau-overschrijdend en per onderwijsniveau enkele noodzakelijke inhoudelijke aanvullingen geformuleerd.
Vanaf 1 september 2023 worden in de derde graad progressief, leerjaar per leerjaar, de structuuronderdelen ingevoerd die zijn opgenomen in de matrix secundair onderwijs. De matrix wordt in bijlage toegevoegd.
Stedelijk Lyceum Eilandje wenst de doorlopende leerlijnen in de school te bevorderen door in te zetten op studiecontinuïteit. De programmatie van de derde graad Houttechnieken (dubbele finaliteit) is een nieuwe beleidsbeslissing waarmee het aanbod van Stedelijk Lyceum Eilandje wordt verruimd op basis van de principes van de aanbodnota.
De programmatie past binnen de uitvoering van de strategische aanbodnota. De programmatie van de derde graad 'Houttechnieken' is wenselijk voor Stedelijk Lyceum Eilandje met het oog op het realiseren van studiecontinuïteit binnen het domein STEM voor leerlingen uit de tweede graad Houttechnieken.
Het betreft een niet vrij programmeerbaar structuuronderdeel.
De financiële impact van deze nieuwe opleiding is gering en wordt gedragen binnen het schoolbudget. Doordat de school de arbeidsmarktgerichte opleiding Hout al vele jaren aanbiedt gaat het voornamelijk over verbruiksmaterialen. Het machinepark is reeds aanwezig en voldoet ruimschoots voor de opleiding Houttechnieken in de tweede en derde graad.
Op het gebied van infrastructuur en patrimonium brengt deze opleiding geen extra noden met zich mee. De leerlingen zitten voor de algemene vakken samen met een andere opleiding. Voor de richting-specifieke vakken is er voldoende ruimte binnen de huidige praktijklokalen. Dit werd bevestigd door patrimonium.
Door het feit dat Houttechnieken reeds in de tweede graad aanwezig is, is er voldoende expertise aanwezig om de derde graad Houttechnieken op een kwaliteitsvolle manier op te starten.
Codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011)
SO61 programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs
De raad van bestuur is bevoegd voor de programmatie van het aanbod.
In schooljaar 2022-2023 wordt de programmatie aangevraagd voor de derde graad Houttechnieken met het oog op een gefaseerde opstart vanaf schooljaar 2023-2024.
Overleg met de andere onderwijsverstrekkers op 28 september 2022
Overleg met de representatieve vakorganisaties op 15 november 2022
Overleg directies secundair op 9 november 2022
Overleg met de schoolraad op 24 november 2022
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Aanvraag Agodi | Elise Schillebeeckx | 30/11/2022 |