De districtsraad vergaderde op 27 juni 2022.
De notulen vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en het gevolg dat eraan werd gegeven. Zij vermelden duidelijk alle genomen beslissingen. De originelen van de notulen van de districtsraad worden, na goedkeuring, door de voorzitter van de districtsraad en de districtssecretaris ondertekend.
Artikel 278 van het Decreet lokaal bestuur stelt dat de notulen alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat werd gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen, vermelden in chronologische volgorde.
Artikelen 32, 132 en 277 van het Decreet lokaal bestuur belasten de districtssecretaris met het opstellen en bewaren van de notulen.
De districtsraad keurt de notulen van 27 juni 2022 goed.
Vanaf 1 januari 2020 voorziet het Decreet Lokaal Bestuur dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd.
Het college van burgemeester en schepen keurde in de zitting van 27 maart 2020 (jaarnummer 2852) de werkwijze van opvolgingsrapportering goed.
Het college van burgemeester en schepen keurde in de zitting van 21 mei 2021 (jaarnummer 4062) de timing van de opvolgingsrapportering goed.
De districtsraad keurde in zitting van 29 november 2021 (jaarnummer 69) de aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 overeenkomstig de bepalingen van de beleids- en beheerscyclus goed.
In BBC 2020 verschuift de focus in de rapportering over de beleidsplanning naar de prioritaire actieplannen. Het meerjarenplan en de jaarrekening worden opgesteld volgens nieuwe schema’s (die eenvoudiger en minder complex zijn) en het autorisatieniveau van de kredieten wordt verhoogd waardoor er meer mogelijkheden zijn om interne kredietverschuivingen uit te voeren die niet worden voorgelegd aan de districtsraad. Om ervoor te zorgen dat de districtsraad toch voldoende geïnformeerd blijft over het beleid heeft BBC 2020 de bijkomende verplichting opgelegd om minstens éénmaal per jaar, in de loop van het derde kwartaal, te rapporteren over de stand van zaken van het eerste semester van het lopende jaar, zowel op financieel als op inhoudelijk vlak. De rapportering is gebaseerd op wettelijke rapporten die worden gebruikt bij het meerjarenplan en de jaarrekening.
Alle raadsleden krijgen een aantal maal per jaar een rapportering over de beleidsdoelstellingen en de uitvoering ervan:
1. bij de aanpassing(en) van het meerjarenplan
2. bij de vaststelling van de jaarrekening (in het voorjaar)
3. bij de tussentijdse opvolgingsrapportering (in september)
De opvolgingsrapportering bevat volgende documenten:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Artikel 263 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) bepaalt dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikel 143 DLB bepalen dat de verplichte opvolgingsrapportering in artikel 263 DLB ook van toepassing is op de districten.
Artikel 29 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen (BBC 2020) bepaalt dat de opvolgingsrapportering minstens de volgende elementen bevat:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
De districtsraad van Berendrecht-Zandvliet-Lillo neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester 2022 van meerjarenplan 2020-2025.
Het Haventracé maakt, samen met de Oosterweelverbinding, de herinrichting en overkapping van de R1 en het nastreven van een model split 50/50, deel uit van het Toekomstverbond, afgesloten op 15 maart 2017 tussen de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen en de burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland, met als doel een bereikbare en leefbare Antwerpse Regio.
Op 11 december 2020 keurde de Vlaamse Regering de startbeslissing goed voor de verdere aanpak van het Haventracé Oost.
Het onderzoek, overleg en besluitvorming over de realisatie van het Haventracé Oost gaat vanaf de startbeslissing verder als het complex project 'Oostelijke Verbinding'. Dit complex project wordt in de eerste plaats gevormd door de infrastructurele opgave voor het oostelijk traject van het Haventracé.
Deze opgave interfereert ruimtelijk met een aantal toekomstige infrastructuurprojecten voor duurzame transportmodi (de tweede spoortoegang tot de haven van Antwerpen, de leidingstraat Antwerpen-Geleen en hoogwaardige openbaarvervoersassen, zoals deze langsheen de E313). Het complex project 'Oostelijke Verbinding' wil inzetten op het verbeteren van de omgevingskwaliteit en ook doelstellingen inzake het klimaatbeleid zullen geïntegreerd worden. In de onderzoeksfase van het complex project moet dit verder afgestemd worden.
Het bestuursakkoord 2019-2024 van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo stelt dat het Haventracé een antwoord moet bieden op huidige mobiliteitsvraagstukken, alsook op deze van de op korte en lange termijn te verwachten mobiliteits- en leefbaarheidsvraagstukken voor bewoners uit het district die er wonen en/of zich moeten verplaatsen naar haven, industrie of stad. Het districtsbestuur beklemtoonde in het bestuursakkoord dat we bij de uitwerking van het Haventracé een mix van maatregelen willen uitgevoerd zien:
De ambitiefase voor het complex project 'Oostelijke Verbinding' was bedoeld om ontbrekende informatie bij stakeholders te verzamelen en hen te informeren. Al de ambities moesten gekend zijn vooraleer een alternatievenonderzoeksnota op te maken. Het doel van deze onderzoeksnota is om de beste oplossingen te filteren uit een brede waaier van mogelijkheden en alternatieven.
Op het niveau van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo formuleerde de districtsraad eerder (in de brief aan de gouverneur van de provincie Antwerpen van 22 februari 2018, bekrachtigd door de districtsraad op 26 februari 2018, jaarnummer 20) een aantal standpunten over het Haventracé en met betrekking tot mobiliteit in de regio formuleerde de districtsraad op 25 juni 2018 (jaarnummer 49) een advies bij de visienota Routeplan 2030 van de Vervoerregio Antwerpen.
Om te bewaken dat de ambities en doelstellingen van het districtsbestuur met betrekking tot het complex project 'Oostelijke Verbinding' voldoende aan bod kunnen komen, zowel in het overleg met de lokale besturen als op de Regionale Werkbank complex project Oostelijke Verbinding, is het noodzakelijk om op het niveau van het district dit complex project van kortbij op te volgen. De districtsraad besliste daarom op 29 maart 2021 (jaarnummer 23) om op districtsniveau periodiek politiek-ambtelijk overleg te plegen om zo de diverse overlegmomenten met onder meer de Vlaamse overheid en de Regionale Werkbank over het complex project Oostelijke Verbinding voor te bereiden, alsook input te geven aan de vertegenwoordiger van het district in de Vervoerregioraad.
Sinds begin juli 2022 gaat het complex project Oostelijke Verbinding verder onder de naam 'De Nieuwe Rand'.
De Alternatievenonderzoeksnota voor De Nieuwe Rand ligt op dit ogenblik ter publieke raadpleging. Aan de adviserende instanties op Vlaams, provinciaal en gemeentelijk niveau werd formeel advies gevraagd over deze Alternatievenonderzoeksnota, zo ook aan het districtsbestuur van Berendrecht-Zandvliet-Lillo.
In de voorbereidende fase van deze Alternatievenonderzoeksnota werd vanuit het district feedback gegeven over het ontwerp van Alternatievenonderzoeksnota (zie districtscollegebeslissing van 5 september 2022, jaarnummer 166). Een deel van de feedback werd verwerkt in de definitieve versie van de Alternatievenonderzoeksnota.
De districtsraad brengt advies uit bij de Alternatievenonderzoeksnota complex project De Nieuwe Rand, zoals opgenomen in bijlage (20220926_DRBZL_advies_AON_v1) bij dit besluit.
De districtsraad adviseert om toekomstige info- en andere momenten voor De Nieuwe Rand ook in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo te organiseren.
Het bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ (goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019, jaarnummer 42) wil inzetten op uitbreiden van het aantal laadpunten. Zo lezen we in resolutie 22 dat het stadsbestuur “het netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen verder wil uitbreiden”.
Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG (hierna MPA AG) publiceerde op 11 februari 2021 een bestek voor ‘het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale laadinfrastructuur en/of snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen’.
Op 24 augustus 2021 (2021_DCMPA_00218) besliste het directiecomité van MPA AG om de concessieovereenkomst voor het leveren, installeren en exploiteren van publiek toegankelijke normale Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in de stad Antwerpen' (perceel 1), af te sluiten tussen MPA AG en Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902).
Er werden diverse aanvragen ingediend via www.antwerpenlaadt.be voor de plaatsing van publieke laadpalen.
MPA AG legt nu de nieuwe locaties in het district Berendrecht Zandvliet Lillo
en het aanvullend verkeersreglement met gebiedsdekkende maatregelen ter advies voor.
MPA AG en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte hebben de aanvragen onderzocht (voorwaarden, locatiebepaling, advies netaansluiting, enzovoort) en stellen voor een publieke laadpaal te plaatsen op de volgende locaties:
District Berendrecht Zandvliet Lillo
De laadpalen worden door de concessiehouder Total Belgium nv (ondernemingsnummer 0403.063.902) geplaatst en geëxploiteerd.
Elke laadpaal heeft twee laadpunten. In principe wordt er per laadpaal steeds één parkeerplaats voor elektrische voertuigen voorzien. Aangezien er voor de Putsebaan meerdere aanvragen zijn, werden deze gebundeld, en worden er ineens twee voorbehouden plaatsen ingericht.
Er wordt verwacht dat in een volgende fase parkeersensoren zullen worden voorzien in de parkeervakken zoals voorzien in de concessieovereenkomst.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad adviseert onderstaande locaties gunstig:
District Berendrecht Zandvliet Lillo
De districtsraad adviseert het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor 'publieke laadpalen, district Berendrecht Zandvliet Lillo' gunstig.
Op 21 oktober 2019 (Jaarnummer 79) keerde de districtsraad het reglement projecttoelagen goed.
Op 29 november 2021 (jaarnummer 69) keurde de districtsraad aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Op 24 juni 2022 organiseerde Blidscap een vakantieborrel. Hiervoor heeft de onganisatie een projecttoelage aangevraagd van 485,00 EUR.
Blidscap heeft de aanvraag niet tijdig ingediend.
Met de gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden vastgelegd. Artikel 7 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale evenement en feestelijkheden.
Overeenkomstig artikel 41, 23o van het decreet over het lokaal bestuur is de (districts-)raad exclusief bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
De ondersteuningen worden verrekend op volgend boekingsadres: SUB_NR/INTERN/2200/5024500000/6496500/2BZL010601A00000/2BL090710.
De districtsraad keurt de uitzondering op artikel 7 van het toelagereglement voor een projecttoelage goed voor ondersteuning van de vakantieborrel Blidscap, ond.nr. 0418.550.941.
Op 21 oktober 2019 (Jaarnummer 79) keerde de districtsraad het reglement projecttoelagen goed.
Op 29 november 2021 (jaarnummer 69) keurde de districtsraad aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Van 10 tot en met 13 juli 2022 organiseerde de Polderklievers een Koers met een hart.. Hiervoor heeft de organisatie een projecttoelage aangevraagd van 500,00 EUR.
De Polderklievers hebben de aanvraag niet tijdig ingediend.
Met de gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden vastgelegd. Artikel 7 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale evenement en feestelijkheden.
Overeenkomstig artikel 41, 23o van het decreet over het lokaal bestuur is de (districts-)raad exclusief bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
De ondersteuningen worden verrekend op volgend boekingsadres: SUB_NR/INTERN/2200/5024500000/6496500/2BZL010601A00000/2BL090710.
De districtsraad keurt de uitzondering op artikel 7 van het toelagereglement voor een projecttoelage goed voor ondersteuning van de koers met een hart van de Polderklievers, ond.nr. 0669.905.358
Op 24 juni 2022 vond er een vergadering plaats van de jeugdadviesraad van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo.
De districtsraad neemt kennis van het verslag van de volgende districtsadviesraden:
Districtsadviesraad | Datum vergadering |
Jeugdraad | 24 juni 2022 |
In zitting van 20 juni 2022 (jaarnummer 130) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 13 juni 2022 goed.
In zitting van 27 juni 2022 (jaarnummer 134) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 20 juni 2022 goed.
In zitting van 4 juli 2022 (jaarnummer 137) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 27 juni 2022 goed.
In zitting van 12 juli 2022 (jaarnummer 141) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 4 juli 2022 goed.
In zitting van 18 juli 2022 (jaarnummer 148) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 12 juli 2022 goed.
In zitting van 1 augustus 2022 (jaarnummer 153) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 18 juli 2022 goed.
In zitting van 29 augustus 2022 (jaarnummer 157) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 1 augustus 2022 goed.
In de zitting van 5 september 2022 (jaarnummers 164 en 165) keurde het districtscollege de notulen van de zittingen van 22 en 29 augustus 2022 goed.
In de zitting van 12 september 2022 (jaarnummer 170) keurde het districtscollege de notulen van de zitting van 5 september 2022 goed.
De notulen vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen en het gevolg dat eraan werd gegeven. Zij vermelden duidelijk alle genomen beslissingen. De goedgekeurde notulen worden ter kennisneming voorgelegd aan de districtsraad.
Artikelen 132 en 277 van het Decreet lokaal bestuur belasten de districtssecretaris met het opstellen en bewaren van de notulen van het districtscollege.
Artikelen 50 en 129 van het Decreet lokaal bestuur bepalen dat de notulen worden goedgekeurd op de eerstvolgende vergadering van het districtscollege. De originelen van de notulen van het districtscollege worden, na goedkeuring, door de voorzitter van het districtscollege ondertekend. De goedgekeurde notulen worden onverwijld bezorgd aan de districtsraad.
De districtsraad neemt kennis van de notulen van de districtscolleges van 13 juni, 20 juni, 27 juni, 4 juli, 12 juli, 18 juli, 1 augustus, 22 augustus, 29 augustus en 5 september 2022.
Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo maakt deel uit van de Vervoerregioraad Antwerpen en is vertegenwoordigd in de Vervoerregioraad.
Op 29 maart 2022 vergaderde de Vervoerregioraad Antwerpen.
De verslagen van de Vervoerregioraad Antwerpen worden ter kennisneming voorgelegd aan de leden van de districtsraad.
De districtsraad neemt kennis van het verslag van de Vervoerregioraad Antwerpen van 29 maart 2022.
Geachte schepen, beste Rudi
In 1996 publiceerde het toenmalige “Platform deelraden” (met daarin vertegenwoordigers van een aantal socioculturele en jeugdverenigingen) de eerste verenigingengids voor ons district.
16 pagina’s A4 formaat met contactinfo over de actieve verenigingen, destijds nog zonder webstek of e-mailgegevens. Elk jaar contacteerden de vrijwilligers van de deelraden de verenigingen en hielden op die manier de gids up-to-date.
Mettertijd is de verenigingengids geëvolueerd, zowel qua formaat als medium, en telt inmiddels 55 pagina’s vol cultuur, jeugd, sport, senioren en wijkleven.
De gids wordt digitaal gepubliceerd en is te raadplegen via de webstek van ons district.
Het belang van een lokale verenigingengids is niet te onderschatten: niet alleen als referentie voor het contacteren van onze verenigingen voor informatie, lidmaatschap of samenwerking – de gids functioneert ook als ‘informeel telefoonboek’ voor het opzoeken van actieve inwoners en hun vereniging.
Ook naar nieuwe inwoners toe is de verenigingengids een interessant instrument bij het uitkiezen van een vrijetijdsbesteding in clubverband.
Jammer genoeg is de gids, vermoedelijk al sinds enkele jaren, niet meer bijgewerkt. Dat wordt bijzonder pijnlijk bij het lezen van de namen van overleden medebewoners die in de gids vandaag nog steeds als contactpersoon worden vermeld.
Ik zou u dan ook willen vragen om de verenigingengids weer op peil te (laten) brengen. Kan u aan de betreffende verantwoordelijke (VC De Schelde?) vragen om alle verenigingen in de huidige gids, zonder uitzondering, te contacteren en hun nieuwe informatie op te vragen, en tevens een lijst aan te leggen van verenigingen die om de één of andere reden niet reageerden (stopzetting activiteiten, verandering contactgegevens) zodat deze alsnog geëvalueerd kunnen worden?
Antwoord Rudi Sempels, districtsschepen:
Het klopt dat de verenigingengids niet meer up-to-date is. Daar kunnen meerdere redenen voor aangehaald worden (o.a. corona).
Ook verenigingen zelf laten na om wissels door te geven aan het district.
Naar aanleiding van nieuwe reglementen die binnenkort ter stemming zullen voorgelegd worden, wordt een verenigingenmarktje georganiseerd. Dit om tekst en uitleg te geven aan de verenigingen bij de reglementen.
Dit is ook de kans om de gegevens terug bij te werken.
Er zal dus werk van worden gemaakt om de lijst terug up-to-date te brengen.
Beste college,
In ons district willen we allen inzetten op een gedegen fietsbeleid en veiligheid van alle inwoners en weggebruikers.
Deze doelstelling komt ook aan bod in de bestuursnota onder de titel “Berendrecht-Zandvliet-Lillo is een bereikbaar district”, specifiek punt 14 waar gepleit wordt voor het verbeteren van ontbrekende fietsverbindingen.
Graag vestig ik jullie aandacht op het “kruispunt” Antwerpsebaan en Zandweg. Deze verkeersknoop voldoet aan geen van deze voorwaarden en is al langer aanleiding voor onduidelijke en ronduit gevaarlijke situaties.
Dagelijks passeren we hier en worden we opnieuw geconfronteerd met deze uiterst onveilige situatie. Het is geen kwestie óf er hier ongelukken gaan gebeuren, maar “wanneer”.
We beseffen dat deze straat geen bevoegdheid is van het district. We vragen echter met aandrang erkenning van dit probleem en het opnemen van de bestuursverantwoordelijkheid om dit probleem aan te (blijven) kaarten en een oplossing te eisen voor deze situatie.
We suggereren dat er minimum drie aanpassingen nodig zijn:
We hopen dat jullie deze bezorgdheid serieus nemen en snel werk maken om deze problematiek aan te pakken alvorens iemand slachtoffer wordt van deze onduidelijke verkeerssituatie.
Alvast bedankt!
Bart Goris
Raadslid PRO2040
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:
We hebben dit al verschillende keren aangekaart, maar zoals je zegt is dit bovenlokaal. Het district heeft adviesbevoegdheid.
We gaan dat blijven aankaarten, zeker naar die belijning toe.
Ik kan meegeven dat het kruispunt Antwerpsebaan-Zandweg door het stadscollege opgenomen is als project (voor Vlaamse subsidies) voor verkeersveilige schoolroutes (beslissing van 29 oktober 2021) – mee in te dienen project
Reactie raadslid Goris:
De Zandweg valt onder de bevoegdheid van het district. Kan daar alvast de belijning aangepast worden? di 27/09/2022 - 13:11Recent vernamen we dat 4 elektrische en 32 gewone deelfietsen van de aanbieder Donkey Republic in ons district zullen worden gestationeerd om ook in het kader van de toenemende deelmobiliteit de bereikbaarheid van ons district te verhogen. In een daaromtrent verspreid persbericht lezen we dat de exacte locaties van de voor deze fietsen ingerichte 'hubs' of dropzones intussen zijn bepaald.
Kan u ons hierover precieser inlichten ? Waar worden deze stalplaatsen juist gesitueerd ? En zo mogelijk nog belangrijker : wat zijn precies de modaliteiten waaronder onze inwoners van deze deelfietsen gebruik kunnen maken (kosteloos of betalend; abonnementssysteem of los eenmalig gebruik; e.d.m...) ?
Op 14 september ll. vernemen we dan dat de Stad de erkenningsaanvraag van een bijkomende autodeelorganisatie Miles Mobility heeft goedgekeurd. Bij mijn weten zijn er tot op heden in ons district voor deze autodeelmobiliteit, aangeboden door de reeds actieve aanbieders Cambio, Poppy en GreenMobility, geen standplaatsen of dropzones voor hun deelauto's afgebakend. Nochtans, en rekening gehouden met de unieke ruimtelijke afstand, die ons district zowel van het stadscentrum, als van de andere districten scheidt, lijkt mij een actieve deelname van ons district aan deze uitbreiding van de autodeelmobiliteit minstens even aangewezen en opportuun als deze aan de deelfietsmobiliteit.
Vandaar, is u, en bij uitbreiding het districtscollege, bereid er bij de stedelijke vakschepen op aan te dringen dat ons district effectief wordt betrokken bij deze zich uitbreidende autodeelmobiliteit ?
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:
Met betrekking tot de deelfietsen (Donkey):
Lantis verdeelt in totaal 1.600 deelfietsen in de Vervoerregio Antwerpen. Het is nog niet duidelijk hoeveel er hiervan in ons district terechtkomen. Het aantal fietsen waarnaar u verwijst (4 elektrische en 32 gewone fietsen) is het deel dat de stad in dit deelverhaal extra bijdraagt. Na introductie volgt een evaluatie voor de verdere uitrol.
De locaties in ons district zijn Berendrecht en Zandvliet. Lillo is voor ons niet inbegrepen, maar ik heb begrepen dat dit binnen de Vervoerregio verder wordt bekeken voor het Antwerps gedeelte.
De concrete locaties zijn:
Wat de prijzen betreft: op Slim naar Antwerpen staan momenteel (richt)prijzen, maar de definitieve prijzen moeten nog gecommuniceerd worden. Het gaat wel degelijk om een betalend abonnement, vergelijkbaar met het Vélo-systeem. Het werkt met een app, waar je bv. kan zien welke elektrische fiets je voor welke afstand kan nemen.
Met betrekking tot andere deelmobiliteit:
Het verschil tussen Antwerpen en andere grootsteden is dat deelwagens in Antwerpen een commerciële aangelegenheid is. De stad betaalt niet voor het systeem van deelvoertuigen, waardoor het de aanbieders zelf zijn die kiezen waar ze aanbod voorzien. Nu zijn er een aantal spelers bijgekomen en kunnen we met hen in gesprek gaan om te bekijken of we hier een aantal deelvoertuigen kunnen krijgen.
De vraag is er, dus we hopen dat we een aantal van die deelvoertuigen naar hier kunnen halen.
Reactie raadslid Karel Hendrickx:
Het is de stad die de vergunningen verleent voor de aanbieders van deelmobiliteit. Dan is het de stedelijke overheid, de stedelijke vakschepen, die bij het behandelen van de vergunningsaanvraag een aantal voorwaarden kan opleggen, bv. de uitbreiding van het systeem over het hele grondgebied van de stad Antwerpen. Als de commerciële aanbieder dat niet interessant vindt, dan moet hij geen aanbod doen.
De vraag naar u en het districtscollege is om er bij de stedelijke vakschepen op aan te dringen dat als er nog eens een vergunningsaanvraag voorligt, na te denken over voorwaarden die je aan de vergunning kan koppelen, bv. om het hele grondgebied af te dekken. De krachten kunnen met Ekeren gebundeld worden, want zij vallen ook buiten de dropzones.
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen:
Zoals gezegd gaan wij met de vakschepen in Antwerpen in gesprek om te bekijken of er deelvoertuigen kunnen komen. Het blijft dat als aanbieders het niet interessant genoeg vinden om tot hier te komen, komen ze niet.
Nu er meer spelers komen, is de kans reëler voor ons.
di 27/09/2022 - 13:12