Terug
Gepubliceerd op 19/12/2023

2023_DRAN_00150 - Participatie - Breed participatiekader: bouw mee aan ons district! - Goedkeuring

districtsraad Antwerpen
ma 18/12/2023 - 20:00 Provinciehuis Antwerpen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad; Anne Poppe, districtsraadslid; Samuel Markowitz, districtsschepen; Nadine Peeters, districtsraadslid; Paul Cordy, districtsburgemeester; Tom Van den Borne, districtsschepen; Regina Verstraeten, districtsraadslid; Adrjen Boeckmans, districtsraadslid; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Ebubekir Dogan, districtsraadslid; Sascha Luyckx, districtsraadslid; Laura Delmas, districtsraadslid; Babette Dehaen, districtsraadslid; Freek Niesten, districtsraadslid; Annemie Demeyer, districtsraadslid; Stella Vansummeren, districtsraadslid; Simon Verreet, districtsraadslid; Marie Vrelust, districtsraadslid; Farid Darmach, districtsraadslid; Sah Gulhan, districtsraadslid; Bart Steyaert, districtsraadslid; Lutgardis van Craenenbroeck; Orry Van de Wauwer; Firuz Gohari; Touria Iharratane; Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Afwezig

Christophe Wuyts, districtsraadslid; Morad Ramachi, districtsraadslid; Maya Detiège, districtsraadslid; Cedric Cornelissen, districtsraadslid; Nana Touré, districtsraadslid

Verontschuldigd

Fauzaya Talhaoui, districtsraadslid; Tannicka Bogaert, districtsraadslid; Herald Claeys, districtssecretaris

Secretaris

Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad
2023_DRAN_00150 - Participatie - Breed participatiekader: bouw mee aan ons district! - Goedkeuring 2023_DRAN_00150 - Participatie - Breed participatiekader: bouw mee aan ons district! - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen voor de legislatuur van 2019-2024 goed. Participatie wordt hierin de ruggengraat van het district genoemd; artikel 7 tot en met 21 sommen de mogelijkheden op. 

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 6 van het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) bepaalt dat het district bevoegd is voor aanvullende regels voor inspraak en participatie over het lokaal beleid.

Argumentatie

District Antwerpen zet in op participatie en betrekt bewoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid en acties. Het district ondersteunt ook initiatieven die bewoners zelf opzetten. Het district heeft veel betrokken buren, verenigingen, actiecomités en andere initiatieven, en investeert dan ook in goede relaties hiermee. Zij brengen immers een nieuwe blik en andere ideeën aan binnen het beleid, vragen aandacht voor verschillende onderwerpen of kaarten noden aan op basis van hun ervaring of expertise. Hun signalen helpen het bestuur om transparanter en beter beslissingen te nemen.

District Antwerpen wil alle mogelijkheden waarop bewoners kunnen meebouwen aan het district duidelijk in kaart brengen, de info bundelen en een aantal spelregels afspreken. Daarom zal de tekst in bijlage op de website verschijnen. Dit werd afgetoetst met de betrokken diensten van district Antwerpen. Enkele nieuwigheden zijn: 

  • Bewoners kunnen vanaf nu vóór de raad of de commissie niet alleen de agenda maar ook de ontwerpbesluiten online bekijken.
  • Bij een verzoekschrift engageert het district zich om de bewoner een gemotiveerd antwoord te bezorgen binnen een bepaalde periode.
  • Voor de voorstellen van burgers op de districtsraad wordt het vereiste aantal handtekeningen teruggebracht van 1% naar 300 inwoners ouder dan 16 jaar.
  • De mogelijkheid tot een volksraadpleging wordt opgenomen in het huishoudelijk reglement.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0101 - District gaat in dialoog (participatie)
2ANT010104 - Inspraak: methodologie

Besluit

De districtsraad antwerpen beslist:

Artikel 1

De districtsraad keurt het breed participatiekader: 'Bouw mee aan ons district!' goed. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.