Terug
Gepubliceerd op 19/09/2023

2023_DRAN_00101 - Ondersteuning. Groen - Districtsfonds: buurt in bloei. Groenproject. Aanpassing reglement - Goedkeuring

districtsraad Antwerpen
ma 18/09/2023 - 20:00 Provinciehuis Antwerpen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad; Anne Poppe, districtsraadslid; Samuel Markowitz, districtsschepen; Nadine Peeters, districtsraadslid; Paul Cordy, districtsburgemeester; Tom Van den Borne, districtsschepen; Regina Verstraeten, districtsraadslid; Adrjen Boeckmans, districtsraadslid; Fauzaya Talhaoui, districtsraadslid; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Ebubekir Dogan, districtsraadslid; Sascha Luyckx, districtsraadslid; Laura Delmas, districtsraadslid; Freek Niesten, districtsraadslid; Annemie Demeyer, districtsraadslid; Cedric Cornelissen, districtsraadslid; Stella Vansummeren, districtsraadslid; Nana Touré, districtsraadslid; Simon Verreet, districtsraadslid; Marie Vrelust, districtsraadslid; Farid Darmach, districtsraadslid; Sah Gulhan, districtsraadslid; Bart Steyaert, districtsraadslid; Lutgardis van Craenenbroeck; Orry Van de Wauwer; Firuz Gohari; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Morad Ramachi, districtsraadslid; Annelies Thoelen, districtsraadslid

Verontschuldigd

Christophe Wuyts, districtsraadslid; Maya Detiège, districtsraadslid; Tannicka Bogaert, districtsraadslid; Babette Dehaen, districtsraadslid

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad
2023_DRAN_00101 - Ondersteuning. Groen - Districtsfonds: buurt in bloei. Groenproject. Aanpassing reglement - Goedkeuring 2023_DRAN_00101 - Ondersteuning. Groen - Districtsfonds: buurt in bloei. Groenproject. Aanpassing reglement - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 20 juni 2022 keurde de districtsraad (jaarnummer 83) het ondersteuningsreglement 'Districtsfonds: buurt in bloei. Groenproject' goed. 

Dit nieuwe ondersteuningsreglement is actief sinds 1 januari 2023. Dit reglement heeft als doel ondersteuning te bieden voor een projectmatig initiatief, waarbij straat- of buurtbewoners samenwerken aan een duurzame en groene straat of buurt. District Antwerpen merkt dat de voorwaarden en bepalingen van het reglement te hoogdrempelig zijn voor bewoners(groepen) waardoor ze geen aanvraag indienen.

Bovendien is het ontharden van straten een complex gegeven en brengt dit voor inwoners heel wat risico's en verantwoordelijkheden mee, die bij het district zelf moeten liggen. De voorgestelde aanpassingen hebben dus enerzijds als doel om het eenvoudiger te maken een (kleinschalig) vergroeningsinitiatief aan te vragen en anderzijds om het ontharden van de publieke ruimte te beperken tot de voor- en zijgevels in het kader van een geveltuin. 

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).

Regelgeving: bevoegdheid

Binnengemeentelijke decentralisatie
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden vastgelegd. Artikels 6 en 12 bepalen dat de districtsraad bevoegd is voor ondersteuning van wijk- en burgerinitiatieven en het plaatsen, heraanplanten en groenonderhoud van groenaanplantingen en bomen op lokaal publiek domein.

Argumentatie

Volgende aanpassingen zijn nodig om het reglement laagdrempeliger te maken zodat er makkelijker een aanvraag ingediend kan worden:

  • artikel 7: wat ondersteunen we
    • Wijziging 1: onder de alinea 'verzekering en aansprakelijkheid' wordt de verplichting geschrapt om als ontvanger een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. 
      Argumentatie: deze verplichting is een te hoge drempel voor particulieren en feitelijke verenigingen, net de doelgroep waarop dit reglement mikt. 
    • Wijziging 2: onder alinea 'een aanvraag kan geweigerd worden op volgende gronden' wordt extra toegevoegd 'als het om ontharding van publieke ruimte gaat, met uitzondering van ontharding aan voor- of zijgevels in het kader van een geveltuin'.
      Argumentatie: enkel voor geveltuinen mogen eigenaars zelf, volgens de voorwaarden van de politiecodex, ontharden. Voor andere onthardingen van de publieke ruimte is het district bevoegd en dus ook verantwoordelijk en aansprakelijk.
  • artikel 8: aanvraag 
    • Wijziging: onder alinea 'adviescommissie - 1. duurzame vergroening en verblauwing' wordt het derde puntje gewijzigd. In het lopende reglement wordt een groenproject gedefinieerd als 'meer dan enkel een bundeling van het reguliere aanbod van de ondersteuningsreglementen voor geveltuinen, regentonnen, boomvakken, groenslingers en burenbanken'. De wijziging stelt voor om ook binnen het reglement 'groenproject' een bundeling van de andere ondersteuningsproducten toe te laten.
      Argumentatie: uit vragen en opmerkingen van bewoners en mogelijke aanvragers blijkt dat het kleinschalig vergroenen en verblauwen van hun buurt net wel het bundelen van al deze producten is. Om dit mogelijk te maken binnen 1 aanvraag, waar bewoners dan wel zelf aan de slag gaan, hebben ze het project zelf in handen en moet er niet gewacht worden op de deadlines die bij de andere ondersteuningsreglementen vaak gehanteerd worden.
  • artikel 10: financiële ondersteuning - kosten die niet in aanmerking komen
    • Wijziging 1: wat de voorwaarde over bloembakken betreft, wordt geschrapt dat 'in eerste instantie deze uit de voorraad van district Antwerpen moet komen'. Het is wel nog steeds de bedoeling dat aanvragers eerst de mogelijkheden bekijken om materiaal te hergebruiken en pas in tweede instantie overgaan tot aankoop van nieuwe bloembakken.
      Argumentatie: er is geen voorraad van bloembakken.
    • Wijziging 2: de beperking om kosten voor het openingsfeest binnen te brengen, wordt geschrapt.
      Argumentatie: het is voor de aanvrager niet laagdrempelig om voor het openingsfeest apart een aanvraag in te dienen. 
    • Wijziging 3: de beperking om kosten voor bestaande ondersteuningsproducten (geveltuinen, regentonnen, boomvakken, groenslingers, burenbanken) binnen te brengen, wordt geschrapt. 
      Argumentatie: in artikel 7 wordt aangepast dat een groenproject wél een bundeling van deze producten kan zijn. Aangezien aanvragers in dit ondersteuningsreglement zelf aan de slag gaan om te vergroenen, komen deze kosten wel in aanmerking.

Algemene financiële opmerkingen

De middelen bevinden zich op volgend boekingsadres in het meerjarenplan: SUB_NR/INTERN/2300/5004000000/6496500/664800/2ANT010205A00000/2AN090680

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0104 - Bruisend district
2ANT010407 - Groen

Besluit

De districtsraad antwerpen beslist:

Artikel 1

De districtsraad keurt de aanpassingen aan het ondersteuningsreglement 'Districtsfonds: buurt in bloei. Groenproject', met een looptijd van 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2025, goed.

Artikel 2

De districtsraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het ondersteuningsreglement 'Districtsfonds: buurt in bloei. Groenproject'.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.