Terug
Gepubliceerd op 23/11/2023

2023_IP_00182 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Oproep om jaarlijks in de herfst te zorgen voor het plaatsen van bladkorven in straten met veel laanbomen

districtsraad Berchem
di 21/11/2023 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Buket Karaca, districtsschepen; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Jan Depover, districtsraadslid; Kris Van Aelst; Karin Møller; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Afwezig

Yao Issifou, Districtsraadslid

Verontschuldigd

Ronny De Bie, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid

Secretaris

Ann De Potter, districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2023_IP_00182 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Oproep om jaarlijks in de herfst te zorgen voor het plaatsen van bladkorven in straten met veel laanbomen 2023_IP_00182 - Interpellatie van raadslid Arnold Peeters: Oproep om jaarlijks in de herfst te zorgen voor het plaatsen van bladkorven in straten met veel laanbomen

Motivering

Indiener(s)

Arnold Peeters

Gericht aan

Evi Van der Planken

Tijdstip van indienen

do 16/11/2023 - 22:27

Toelichting

Bijna overal in Vlaanderen worden in de herfst door de steden en gemeenten op plaatsen met veel openbaar groen tijdelijk ‘bladkorven’ geplaatst. Dat zijn grote, doorzichtige (meestal) metalen korven om bladeren in te verzamelen.

Meestal doet men dit op plaatsen met veel ‘laanbomen’ en op plaatsen waar de grond omheen de bomen is verhard. De omwonenden kunnen daar het bladafval en de vruchten van de straatbomen in kwijt. De bladkorven worden wekelijks à tweewekelijks leeggemaakt door de groendienst.

Bomen in de straat zijn belangrijk en zorgen voor een aangename leefomgeving. Ook gevallen bladeren vormen een prachtig tapijt dat bij dit seizoen hoort. Bovendien composteert deze laag aan een hoog tempo tot plantenvoeding. De bladlaag is een ideale schuilplaats voor kleine dieren en ze zijn ook prima nestmateriaal. Waar het kan, laten we de bladeren dan ook best zoveel mogelijk liggen.

Maar … op verharde wegen (voetpaden, fietspaden en wegen) veroorzaken vallende bladeren tijdens de herfst wel hinder.

Het systeem van ‘bladkorven’ is een hulp voor de overheid om bladeren van laanbomen sneller en eenvoudig te verwijderen en dit met de hulp en het engagement van buurtbewoners.  Bewoners kunnen op die manier mee hun steentje bijdragen aan het proper en veilig houden van hun leefomgeving. Een bladkorf maakt het netjes houden van de stoep voor de bewoners veel gemakkelijker. 

Dit systeem draagt bij om door een gezamenlijk engagement van buurtbewoners en overheid de rijweg, fiets- en voetpaden én rioolkolken snel bladvrij te maken en gevaarlijke en gladde situaties op het wegdek te vermijden.

Bladkorven vind je praktisch overal in Vlaanderen. In Mol, Roeselare, Lier, Lommel, Brugge, Hasselt, enzovoort. In Ninove worden er 140 geplaatst, Kortrijk 188, Mechelen 250, in buurgemeente Mortsel zelfs 500.

In Antwerpen zijn bladkorven echter blijkbaar al enkele jaren afgeschaft. Dit is erg jammer en een foute beslissing want de voorbije weken lagen de straten er in Berchem en Antwerpen in het algemeen erg bedroevend en gevaarlijk bij. De veelkleurige kruinen van bomen zijn ondertussen stilaan overgegaan in een geelbruine brij op de grond en veroorzaken op vele plaatsen gevaarlijke toestanden voor zowel voetgangers, fietsers als auto’s vanwege het gladde oppervlak en de verstopte rioolkolken die zorgen voor watergladheid. 

Buurtbewoners zijn zélf vragende partij om een handje toe te steken. Vandaag moeten buurtbewoners in onze wijk Groenenhoek (met sorteerstraten) trouwens telkens veertien dagen wachten vooraleer een groencontainer wordt opgehaald. Bovendien is de massa bladeren in de herfst op sommige plaatsen écht te groot om dit met een persoonlijke gft-container op te lossen.

Op basis van de hierboven opgesomde argumenten wil ik daarom een warme oproep doen aan de groendienst, de Berchemse overheid en het Antwerpse Stadsbestuur om opnieuw voor bladkorven in de straten te zorgen. Dit zou echt bijdragen tot een veiliger en verzorgder wegdek in de herfst en bijdragen tot een gezamenlijke zorg en respect voor onze bomen en natuur.

 

Bespreking

Antwoord

Beste Arnold, 

Dank voor uw vraag. Deze vraag wordt inderdaad vaak gesteld. 

Bij navraag blijkt de Dienst Stadsbeheer en Stadsreiniging geen voorstander voor het plaatsen en leegmaken van bladkorven op grondgebied stad Antwerpen.  

In het verleden werden wel bladkorven gebruikt. Men is hier toen op teruggekomen omwille van verschillende redenen: 

  • Te vervuilde fractie: ook restafval, glas, plastic enz.; 

  • Zeer veel groen- en bladafval uit privétuinen; 

  • NIMBY-syndroom: iedereen wil het in zijn straat maar niet voor zijn deur. Dat zorgt dan weer voor veel tijdverlies over plaatsbepalingen (districten, burgers, de stad, horeca; iedereen is geopinieerd over waar de bladkorf niet of wel moeten komen); 

  • Sluikstort hot-spot: het verleden toont aan dat ook bladkorven vaak misbruikt worden om te sluikstorten, er is immers geen enkele toegangscontrole 

Tijdens het bladslagseizoen (van oktober tot december) zet de Stad Antwerpen de max aan middelen in om het bladafval weg te krijgen. In totaal worden 387 VTE vegers, 72 VTE chauffeurs, 55 veegwagens en 2 gigantische bladzuigers (Trello’s) ingezet. 

Een overweging ter beschouwing: als er ook bladkorven zouden moeten geplaatst en geledigd worden komt die taak bovenop het huidige bladblazen en niet in de plaats van. De burger kan dan wel mee vrijwillig een berm of een stoep bladvrij houden maar voor rijwegen is dat allerminst vanzelfsprekend en zelfs onveilig. Medewerkers van de stad Antwerpen beschikken over gepaste signalisatie op voertuigen, gepast materiaal en gepaste signalisatiekledij om deze taak veilig uit te voeren. Wanneer zij de rijwegen bladvrij maken, is het meenemen van bladafval op de stoep met gepast materiaal geen (zware) extra inspanning. 

Nog een andere overweging ter beschouwing: Het tuinafval in bladkorven is vaak vervuild met sluikstort waardoor het niet meer als tuinafval aanvaard wordt bij de verwerker. Dat zorgt dan voor oplopende kosten door duurdere restafvalverwerking, heeft negatieve milieueffecten en maakt ook dat bepaalde contractanten ( zoals het Arboretum) niet meer willen afnemen.  

Een deel van de perfect composteerbare fractie eindigt zo in de verbrandingsoven. 

Er wordt op deze manier ook een parallel circuit van ophaling van tuinafval georganiseerd. Dit word opgehaald aan huis, maar dan ook nog via de bladkorven.. 

In 2019 is er nog een bevraging geweest bij VVSG en andere gemeenten over het gebruik van zulke korven, die bovenstaande stellingen bevestigt. VVSG haalt in deze bevraging aan dat in alle gemeenten waar men een dergelijk systeem gebruikt, men tegen dezelfde problemen aanloopt: inwoners gebruiken dit voor het groenafval uit hun tuin. De korven worden verzet waardoor de gemeentediensten bij het ledigen op zoek moet gaan naar de korven. 

Van Stad Gent weten we uit deze bevraging dat ze op het gebruik van bladkorven zijn teruggekomen. Mechelen gebruikt ze, maar geeft aan dat in deze korven regelmatig sluikstort en groenafval uit privétuinen zit (snoeisel, gras, verwelkte bloemen…) 

Ik begrijp de vraag, en ik vind het ook heel jammer dat het systeem niet meer bestaat, maar het is de eigen houding van de burger die de bladkorven in de weg staat.  

 

do 23/11/2023 - 10:08