Terug
Gepubliceerd op 21/12/2023

2023_MOT_00110 - Voorstel tot motie van raadslid Lucienne Verbraeken: Nieuwe Bouwcode voorstel 1

districtsraad Berchem
di 19/12/2023 - 20:00 raadzaal
Niet goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Yao Issifou, Districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Kris Van Aelst, districtsraadslid; Ezra Cnaepkens, districtsraadslid; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Afwezig

Jan Depover, districtsraadslid; Karin Møller, districtsraadslid

Verontschuldigd

Ronny De Bie, districtsraadslid; Buket Karaca, districtsschepen; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid

Secretaris

Ann De Potter, districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2023_MOT_00110 - Voorstel tot motie van raadslid Lucienne Verbraeken: Nieuwe Bouwcode voorstel 1 2023_MOT_00110 - Voorstel tot motie van raadslid Lucienne Verbraeken: Nieuwe Bouwcode voorstel 1

Motivering

Indiener(s)

Lucienne Verbraeken

Gericht aan

Evi Van der Planken

Tijdstip van indienen

do 14/12/2023 - 15:05

Toelichting

De nieuwe bouwcode die nu door het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen aan alle burgers van Antwerpen wordt voorgelegd, is een belangrijk document. Het legt de regels vast waaraan burgers en ondernemingen zich zullen moeten houden wanneer zij willen bouwen. Die regels moeten helder en afdwingbaar zijn.

 

In de afgelopen jaren werden we ook in Berchem geconfronteerd met projecten die een grote impact zouden/zullen hebben op de buurtbewoners en de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan Post X, Mariahof, fietsostrade F11 in de Saffierstraat, Nieuw Zurenborg,….

 

Het is dan bijzonder jammer dat we moeten vaststellen dat we vanuit de districtsraad eigenlijk geen betrokken partij zijn. Nochtans zijn het de districtsraadsleden en het districtscollege die de lokale situatie door en door kennen. Zij hebben voeling met de behoeften van de buurtbewoners en zij kunnen de impact van nieuwe bouwprojecten goed inschatten.

 

Daarom stellen we voor om volgend advies te geven vanuit de districtsraad aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen:

 

De districtsraad van Berchem adviseert het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen om volgende paragraaf aan de nieuwe bouwcode toe te voegen:

De districtsraad van het betrokken district wordt om advies gevraagd wanneer

    a bestaande open ruimte wordt bebouwd

    b grootschalige projecten gepland worden

    c het nieuwe project een andere functie zal vervullen ten opzichte van de huidige toestand

Bespreking

Antwoord

Het is juridisch betwistbaar en zeker ongebruikelijk om procedures vast te leggen of te wijzigen in een stedenbouwkundige verordening. Er is de VCRO en het Omgevingsvergunningendecreet (+ de uitvoeringsbesluiten) die dat regelen en vastleggen wie moet/kan adviseren.

  1. Open ruimte heeft zowiezo een statuut, ofwel is dat rood ingekleurd en dan is het bouwzone ofwel is er een RUP nodig conform het decreet Ruimtelijke ordening, waardoor er zowiezo 2 openbare onderzoeken gevoerd worden ( net voor het voorontwerp en net voor de definitieve vaststelling van het RUP) waarbij alle buurtbewoners en dus ook de districtsraadsleden hun opmerkingen kunnen doen gelden. En ook de districtsraad wordt bij de invoering van een nieuw RUP om advies gevraagd. 

a+b) Bij een omgevingsaanvraag ( rood ingekleurd) is er ook een openbaar onderzoek voorzien in het decreet RO, waarbij tevens ook de buurtbewoners en de districtsraadsleden hun opmerkingen kunnen doen gelden.  Dit is wel behalve bij vereenvoudigde procedure (artikels 11 en 13 VCRO)

C) er zijn verschillende soorten bestemmingswijzigingen, sommige zijn gehouden aan een omgevingsvergunning ( met 1 openbaar onderzoek)  en anderen kunnen binnen de bestaande functionaliteit van het gebouw ingeschat worden (vb. bank die apotheek wordt). Als het niet kan binnen een omgevingsvergunning is er weer een RUP nodig en heb je terug 2 openbare onderzoeken, met betrokkenheid van buurtbewoners en districtsraadsleden incluis, zie boven.

Hetgeen u vraagt,  eigenlijk de inspraak van de buurt, is dus in wezen al voorzien in het decreet Ruimtelijke Ordening, en hoeft niet extra voorzien te worden in de bouwcode.

Voor mocht u doelen op een extra adviesronde bij de districtsraden, is deze al voorzien bij elke wijziging RUP, enkel niet bij elke aanvraag omgevingsvergunning, doch daar is er wel een openbaar onderzoek zodat u wel uw opmerkingen kan doen gelden, zowel buurtbewoner als districtsraadslid. 

Tenslotte kan het district steeds advies geven, ook in vergunningsprocedures, aan het stadsbestuur voor aangelegenheden die betrekking hebben op het grondgebied van het district (DLB).

Dat hebben wij bijvoorbeeld zeer grondig gedaan bij het Mariahof, een stuk ivm de zaak van de wegen, maar daaraan gekoppeld hebben wij ook grondig geadviseerd over het project door gebruik te maken van onze adviesbevoegdheid. 

We moeten natuurlijk wel in het oog houden, waar we de lijn trekken. Meestal is er inhoudelijke kennis nodig van een dossier om te kunnen beoordelen of we adviseren of niet. En ook om het dossier inhoudelijk sterk en correct te adviseren. De inhoudelijke stedenbouwkundige experten zitten niet op districtsniveau, doch wel op stadsniveau. Tevens, de stedenbouwkundige dossiers zijn bovenlokaal en passeren niet langs Berchem, enkel wanneer de zaak van de wegen in het geding is.  

Het is mijns inziens héél belangrijk dat onze adviezen een concrete meerwaarde betekenen, en dat we niet gaan adviseren om te adviseren. Wat mij betreft is de leefbaarheid van buurten wél een bezorgdheid die in adviezen kan meegegeven worden, hetgeen we bijvoorbeeld ook in het dossier Mariahof hebben gedaan.  

do 21/12/2023 - 11:23