De notulen van de fysieke zitting van 30 januari 2023 zijn digitaal beschikbaar in eBv.
Op 16 november 2022 werd namens de NV DERBY (RPR 0407042484), met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem, een aanvraag ingediend om een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘VAN MAERLANT’, gelegen aan de Van Maerlantstraat 6 te 2060 Antwerpen.
De kansspelinrichting klasse IV wordt feitelijk geëxploiteerd door de BV EASTERN BROKERS COMPANY (RPR 0672733107), met maatschappelijke zetel aan de Léon Stynenstraat 70 bus 803 te 2000 Antwerpen.
De NV DERBY heeft een kansspelvergunning F2 voor de exploitatie van de kansspelinrichting klasse IV op dit adres, laatst hernieuwd door de Kansspelcommissie op 19 maart 2020 (1166376). De NV DERBY wenst deze kansspelvergunning F2 te hernieuwen op de eerstvolgende zitting van de Kansspelcommissie.
De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet op grond van artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6° van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (verder: Kansspelwet) geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Deze bepalingen werden ingevoerd door de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet van 7 mei 1999. Artikel 36 van de wijzigingswet bepaalde dat de houders van een kansspelvergunning F2, die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet over een vergunning beschikten, hun activiteiten onder dezelfde voorwaarden konden voortzetten. Pas ten vroegste twee jaar na de inwerkingtreding van de wet moesten ze voldoen aan deze voorwaarde. De wetswijziging trad in werking op 25 mei 2019.
Thans moet bij de aanvraag om hernieuwing dus rekening gehouden worden met voormelde voorwaarden. Dit betekent eveneens dat de aanvrager ervoor dient te zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.
Om de kansspelvergunning F2 te hernieuwen bij de Kansspelcommissie is een convenant nodig tussen de NV DERBY en de stad Antwerpen.
De NV DERBY baat de kansspelinrichting klasse IV gelegen aan de Van Maerlantstraat 6 te 2060 Antwerpen uit. Hiervoor beschikt zij over een kansspelvergunning F2 die nu hernieuwd moet worden. De hernieuwing van de kansspelvergunning F2 gebeurt driejaarlijks. Voorafgaandelijk moet nu een convenant afgesloten worden met de gemeente zoals bepaald in de wijzigingswet van 7 mei 2019.
In de eerste plaats moet worden opgemerkt dat het wedkantoor is gevestigd op slechts 900 meter wandelafstand van het wedkantoor van dezelfde uitbater gelegen aan de Quellinstraat 24 te 2018 Antwerpen. Dit is in strijd met artikel 2 van het Koninklijk besluit van 22 december 2010 tot vaststelling van het maximum aantal vaste en mobiele kansspelinrichtingen klasse IV, de criteria die ertoe strekken een spreiding van deze inrichtingen te organiseren en de procedure voor de behandeling van de aanvragen ingeval een vergunning vrijkomt wegens intrekking of stopzetting.
De overige voorwaarden waar de aanvrager conform artikel 43/5 van de Kansspelwet aan moet voldoen om een kansspelvergunning F2 te kunnen verkrijgen, gelden daarnaast eveneens voor het hernieuwen van dergelijke vergunning. Het gegeven dat er reeds een kansspelvergunning werd uitgereikt, doet geen afbreuk aan het feit dat er thans, na inwerkingtreding van de artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6°, alsnog een convenant moet worden afgesloten. Aangezien deze wetswijziging pas in werking trad nadat de eerdere kansspelvergunning werd uitgereikt, behoudt de gemeente haar discretionaire bevoegdheid om te beslissen of, en onder welke voorwaarden, er thans een convenant wordt afgesloten. Het is immers pas na deze wetswijziging dat de gemeente door de convenantverplichting de bevoegdheid heeft gekregen daadwerkelijk een rol te spelen in de verkrijgingsprocedure voor een kansspelvergunning.
Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat "De aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan."
De parlementaire voorbereiding stipuleert verder dat: "Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen." De concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te kunnen sluiten, kunnen verantwoorden zijn derhalve niet beperkt tot de inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in hoger geciteerd artikel uit de Kansspelwet. Dit werd bevestigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 9 december 2021 (arrest nr. 177/2021).
Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt ertoe om de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en kwetsbare spelers te beschermen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.
De stad Antwerpen investeert in een coherent en geïntegreerd drugbeleid. Naast middelenverslavingen wordt binnen dit beleid ook aandacht geschonken aan gedragsverslavingen, zoals gamen en gokken. Het is daarbij belangrijk om preventief en voor aanvang van de problematiek in te grijpen. Bijgevolg zijn uiterst belangrijke doelgroepen voor verslavingspreventie jongeren en kwetsbare personen.
Onderzoek toont aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: "Hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Dit is voor gokken net zo: problematische gokkers bleken telkens vroeger te zijn gestart met gokken - vaak al rond de leeftijd van 10 jaar - dan leeftijdsgenoten die (niet problematisch) gokken." (Shead, Derevensky & Gupta, 2010, Geel en Fisher in Bowden-Jones & Georges, 2015).
Antwerpen is een bruisende studentenstad en heeft ook heel wat (middelbare) scholen op het grondgebied. Geld inzetten op sportwedstrijden is de gokvorm die het meest frequent wordt beoefend door de Vlaamse studenten, zo blijkt uit onderzoek van de VAD. (Van Damme et al., 2022). Nog problematischer, hoewel gokken onder de 18 jaar verboden is, is de vaststelling dat 0,9% van de middelbare schooljongeren een regelmatige speler is bij sportweddenschappen en 7,7% aangeeft ooit te hebben gespeeld. (Rossiers, VAD Webinar, 2021, 19:38). Er kan bijgevolg niet aan voorbijgegaan worden dat hier zeer strikt op moet toegezien worden.
De voorgenomen inrichting is gevestigd aan de Van Maerlantstraat 6 te 2060 Antwerpen, in het hart van de Antwerpse binnenstad. In de administratieve akte met het nummer 722/23 van 9 januari 2023 wordt vermeld: “Vanwege de aanwezigheid van verschillende scholen is er eveneens veel passage van kinderen en jongeren. Dit is dagelijks duidelijk zichtbaar. Het is belangrijk dat wij kwetsbare groepen zoals jongeren beschermen tegen de risico’s van het gokken.”
In de administratieve akte worden volgende inrichtingen, “in de nabijheid van het wedkantoor” vervolgens concreet vermeld:
Met name de nabijheid van de secundaire onderwijsinstellingen en de campussen van de hogeschool doet zorgen baren.
De AP Hogeschool (Artesis Hogeschool) Antwerpen heeft twee campussen gelegen op wandelafstand van het wedkantoor. Het gaat om campus Noorderplaats, gelegen aan de Noorderplaats 2 te 2000 Antwerpen op 800 meter (geen vogelvlucht) wandelafstand en om Campus Spoor Noord, gelegen aan de Ellermanstraat 33 (Ellermanstraat), Ellermanstraat 71 (Viaduct) en Ellermanstraat 81 (Lichttoren) te 2060 Antwerpen op 700 meter (geen vogelvlucht) wandelafstand. Deze hogeschool biedt diverse graduaten, postgraduaten en professionele en educatieve bachelors aan.
De onderwijsinstelling GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen aan de Franklin Rooseveltplaats 11 te 2060 Antwerpen, is gelegen op 500 meter (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Deze middelbare school biedt onderwijs ASO, TSO en BSO aan voor de drie graden van de middelbare school, en biedt ook drie richtingen aan in een zevende specialisatiejaar (TSO en BSO).
Het Stedelijk Lyceum Offerande aan de Offerandestraat 19 te 2060 Antwerpen is gelegen op 850 meter (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Hier wordt OKAN onderwijs aangeboden voor leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs, alsmede diverse schakelklassen in het tweede jaar secundair.
Het blijkt daarnaast uit open bronnen (uit een analyse van ‘Google Maps’ en ‘Stad in Kaart’) dat ook Campus Lange Winkelstraat, gelegen aan de Lange Winkelstraat 36 te 2000 Antwerpen, een afdeling van de middelbare school Sint-Norbertus, gelegen is op 600 meter (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Deze school biedt beroepssecundair onderwijs aan voor de derde graad, alsmede verschillende zevende specialisatiejaren.
Ook de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen is gelegen in de nabijheid van het wedkantoor, met gebouw PM aan de Paardenmarkt 90-94 te 2000 Antwerpen op 300 meter (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Gebouw R aan de Rodestraat 14 ligt op 350 meter (geen vogelvlucht) van het wedkantoor, gebouw K aan de Kleine Kauwenberg 14 ligt op 450 meter (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Op de stadscampus worden verschillende universitaire studierichtingen aangeboden (talen, economie, humane en sociale wetenschappen, enzovoort).
Aangezien het wedkantoor is gelegen in het hartje van de Antwerpse binnenstad, in de directe nabijheid van diverse horeca-inrichtingen en winkels, kan dit een verhoogde aantrekkingskracht hebben op scholieren en studenten die na schooltijd de binnenstad induiken, zelfs wanneer die (hoge)scholen zouden liggen op een iets ruimere wandelafstand van het wedkantoor.
Bovendien is op 67 meter wandelafstand van het wedkantoor (geen vogelvlucht) een halte gelegen van De Lijn, aan het Sint-Jansplein. Hier stoppen zestien verschillende buslijnen die naar het noorden van de stad rijden (Kapellen, Putte, Oelegem, Wuustwezel, Hoevenen, Hoogstraten, Brasschaat, enzovoort). Deze halte is erg populair, en wordt ook door studenten en andere kwetsbare groepen gebruikt.
Het wedkantoor is gelegen nabij diverse onderwijsinstellingen voor middelbaar onderwijs, en verschillende campussen van de hogeschool, wat op zich volstaat om het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Dit wordt tevens bevestigd door rechtspraak van de Raad van State: “Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek. Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen wil de scholieren behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat.
(…)
De verzoekende partij maakt ook niet aannemelijk dat de vermelde afstanden voldoende ruim zijn opdat de scholieren een zekere inspanning moeten doen om de kansspelinrichting te bereiken.
Het motief betreffende de nabijheid van onderwijsinstellingen, dat de wettigheidstoetsing heeft doorstaan, volstaat op zich om de weigering van het gevraagde convenant te verantwoorden. (RvS, nr. 208.789 van 9 november 2010).”
Verder dient er op toegezien te worden dat de vooropgestelde locatie niet in de nabijheid gelegen is van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht.
De administratieve akte van de politie maakt reeds melding van de bibliotheek Permeke, gelegen op 450 meter wandelafstand (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Op 6 september 2022 opende hier Kubus Permeke, een jongerenbib voor de 16- tot 26- jarigen, met naast een regulier bibliotheekaanbod ook een aanbod aangename studieplekken, een computerzaal en een digitaal laboratorium. Er worden ook diverse creatieve workshops voor jongeren georganiseerd.
Er liggen ook twee basketpleintjes in nabijheid van het wedkantoor, het basketpleintje aan het Sint-Jansplein te 2060 Antwerpen op 180 meter (geen vogelvlucht) en het basketpleintje aan het De Coninckplein op 450 meter (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Hier komen traditioneel veel jongeren samen.
Met name de aanwezigheid in de onmiddellijke nabijheid, op slechts enkele minuten wandelen, van de kleuter-, lagere maar vooral secundaire scholen en een campus van de hogeschool, diverse campussen van de Universiteit Antwerpen én plaatsen waar veel jongeren samenkomen, is problematisch.
De nabijheid van elk van bovengenoemde plaatsen, waar tevens veel jongeren samenkomen, volstaat derhalve om het sluiten van het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Vanwege de nagestreefde sociale bescherming van jongeren betreft de vestigingsplaats van het wedkantoor aldus een ongeschikte locatie gezien de wet uitdrukkelijk verbiedt dat kansspelinrichtingen gelegen zijn in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. Dit wordt ook uitdrukkelijk door de Raad van State bevestigd:
“Tevergeefs brengt verzoekster tegen die beoordeling in dat er dan blijkbaar geen enkele locatie in het centrum van Kortrijk aan de voorwaarden voor XII-3866-13/21 het sluiten van een convenant kan voldoen. Daargelaten de feitelijke juistheid hiervan, gaat verzoekster er blijkbaar van uit dat een kansspelinrichting in het centrum mogelijk moet zijn. De Raad van State is geen dergelijk voorschrift bekend. Daarentegen bestaat er wel een wetsvoorschrift dat kansspelinrichtingen in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verbiedt.
(…)
Wanneer dan ook de weigering op dat motief berust volstaat het ten aanzien van de formele-motiveringseis dat de prohibitieve nabijheid afdoende met redenen wordt omkleed. Te dezen is daaraan voldaan. Immers preciseert de bestreden beslissing welke door het voorschrift bedoelde inrichtingen of plaatsen te dicht bij de vestigingsplaats van verzoekster gelegen zijn en waarom, namelijk op welke afstand ze zich ten opzichte van de kansspelinrichting (slechts) bevinden.” (RvS nr. 197.781 van 13 november 2009).
Het is immers net deze groep van jongeren die de wetgever wil beschermen, en terecht. De fysieke nabijheid of makkelijke beschikbaarheid van gokgelegenheden – in casu in het hart van de Antwerpse binnenstad – verhoogt de participatie aan gokken bij de bewoners uit de buurt. Zij zullen ook meer geld uitgeven aan gokspelen. Alsook de prevalentie van problematisch gokgedrag neemt toe (Vasiliadis, Jackson, Christensen & Francis, 2013; St-Pierre, Walker, Derevensky & Gupta, 2014), zeker bij jongeren. Onderzoek toont immers aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Het aantal uitsluitingen bij de Kansspelcommissie is al jaren in stijgende lijn aan het verlopen. (Kansspelcommissie, 2021). Dit duidt op een toenemend aantal mensen die aangeven (of door bewindvoerders, belanghebbenden, enzovoort) problemen te ervaren met hun gokgedrag. Als er bovendien geweten is dat het gros van de opbrengsten van sportweddenschappen offline wordt gegenereerd (Kansspelcommissie, 2021), is het noodzakelijk tegenwoordig extra alert te zijn voor de risico’s indien wedkantoren gesitueerd zijn in een buurt waarin veel kwetsbare personen, zoals jongeren, aanwezig zijn.
Het gegeven dat het wedkantoor in het hart van de binnenstad is gevestigd, doet de aantrekkingskracht op jongeren die na schooltijd of voor of na hun vrijetijdsbesteding hiernaartoe trekken, alleen maar vergroten.
Gelet op het geheel van deze omstandigheden is er geen enkele reden om af te wijken van de wettelijke nabijheidsregels.
Door de aanvrager wordt thans op geen enkele wijze verduidelijkt hoe kan worden geremedieerd aan deze nabijheidsrisico’s.
Ten overvloede dient te worden opgemerkt dat de recent in werking getreden verplichting voor wedkantoren om te voorzien in toepassing van het ‘Excluded Persons Information System’ (EPIS), op zich geen voldoende remediërende factor is. Middels dit elektronisch identificatiesysteem zouden alle spelers die niet mogen deelnemen aan kansspelen en weddenschappen (vanwege beroepsredenen, maar ook kwetsbare groepen zoals minderjarigen, personen met een gokverslaving, spelers die op eigen aanvraag werden geschrapt, enzovoort) de toegang ontzegd worden. Het wordt in de aanvraag van de NV DERBY niet toegelicht hoe ze dit systeem zouden toepassen. Daarenboven moet worden opgemerkt dat de gebeurlijke toegangsbeperking van de in nabijheid aanwezige kwetsbare personen niet verhindert dat zij in de dorpskern worden geconfronteerd met de aanwezigheid van een wedkantoor met opzichtige reclame, wat op zich al kan aanzetten tot gokken. De loutere verplichting te voorzien in de toepassing van het EPIS-systeem volstaat derhalve niet om de risico’s die de kansspelwetgeving wil indijken, volledig in te dammen.
De Sleutel aan de Dambruggestraat 78 te 2060 Antwerpen is gelegen op 650 meter (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Hier wordt ambulante en residentiële zorg aangeboden voor jongeren en volwassenen die worstelen met een verslavingsproblematiek, met name het problematisch gebruik van illegale drugs. Deze residentie is derhalve bij uitstek een plek waar kwetsbare personen aanwezig zijn.
De aanwezigheid van tal van kwetsbare inrichtingen in de omgeving van het wedkantoor betreffen concrete lokale omstandigheden die de stad Antwerpen ertoe dwingen om het afsluiten van een convenant met NV DERBY (RPR 0407042484) met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘VAN MAERLANT’, gelegen aan de Van Maerlantstraat 6 te 2060 Antwerpen, te weigeren.
Kansspelinrichtingen klasse IV zijn, op basis van artikel 43/4, §1 van de Kansspelwet, plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Het aannemen van weddenschappen vereist een kansspelvergunning F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in §5 van voormeld artikel, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV. De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren én de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Om een kansspelvergunning klasse F2 te kunnen verkrijgen moet de aanvrager volgens artikel 43/5 van de Kansspelwet:
Artikel 43/4 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (Belgisch Staatsblad 30 december 1999).
De gemeenteraad heeft een algemene regelgevende bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang tenzij de bevoegdheid is toegewezen aan een ander orgaan van de gemeente (artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur).
De gemeenteraad weigert om met de NV DERBY (RPR 0407042484), met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem, een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘VAN MAERLANT’, gelegen aan de Van Maerlantstraat 6 te 2060 Antwerpen.
Op 16 november 2022 werd namens de NV DERBY (RPR 0407042484), met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem, een aanvraag ingediend om een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘LADBROKES’, gelegen aan de Diksmuidelaan 173 te 2600 Berchem.
De kansspelinrichting klasse IV wordt feitelijk geëxploiteerd door de eenmanszaak PAULIN NDAYISENGA (RPR 70.06.15-683.88) als contractueel commissionair.
De NV DERBY heeft een kansspelvergunning F2 voor de exploitatie van de kansspelinrichting klasse IV op dit adres, laatst hernieuwd door de Kansspelcommissie op 19 maart 2020 (nummer 116644). De NV DERBY wenst deze kansspelvergunning F2 te hernieuwen op de eerstvolgende zitting van de Kansspelcommissie.
De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet op grond van artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6° van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (verder: Kansspelwet) geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Deze bepalingen werden ingevoerd door de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet van 7 mei 1999. Artikel 36 van de wijzigingswet bepaalde dat de houders van een kansspelvergunning F2, die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet over een vergunning beschikten, hun activiteiten onder dezelfde voorwaarden konden voortzetten. Pas ten vroegste twee jaar na de inwerkingtreding van de wet moesten ze voldoen aan deze voorwaarde. De wetswijziging trad in werking op 25 mei 2019.
Thans moet bij de aanvraag om hernieuwing dus rekening gehouden worden met voormelde voorwaarden. Dit betekent eveneens dat de aanvrager ervoor dient te zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.
Om de kansspelvergunning F2 te hernieuwen bij de Kansspelcommissie is een convenant nodig tussen de NV DERBY en de stad Antwerpen.
De NV DERBY baat de kansspelinrichting klasse IV gelegen aan de Diksmuidelaan 173 te 2600 Berchem uit. Hiervoor beschikt zij over een kansspelvergunning F2 die nu hernieuwd moet worden. De hernieuwing van de kansspelvergunning F2 gebeurt driejaarlijks. Voorafgaandelijk moet nu een convenant afgesloten worden met de gemeente zoals bepaald in de wijzigingswet van 7 mei 2019.
De voorwaarden waar de aanvrager conform artikel 43/5 van de Kansspelwet aan moet voldoen om een kansspelvergunning F2 te kunnen verkrijgen, gelden eveneens voor het hernieuwen van dergelijke vergunning. Het gegeven dat er reeds een kansspelvergunning werd uitgereikt, doet geen afbreuk aan het feit dat er thans, na inwerkingtreding van de artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6°, alsnog een convenant moet worden afgesloten. Aangezien deze wetswijziging pas in werking trad nadat de eerdere kansspelvergunning werd uitgereikt, behoudt de gemeente haar discretionaire bevoegdheid om te beslissen of, en onder welke voorwaarden, er thans een convenant wordt afgesloten. Het is immers pas na deze wetswijziging dat de gemeente door de convenantverplichting de bevoegdheid heeft gekregen daadwerkelijk een rol te spelen in de verkrijgingsprocedure voor een kansspelvergunning.
Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat "De aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan."
De parlementaire voorbereiding stipuleert verder dat: "Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen." De concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te kunnen sluiten, kunnen verantwoorden zijn derhalve niet beperkt tot de inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in hoger geciteerd artikel uit de Kansspelwet. Dit werd bevestigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 9 december 2021 (arrest nr. 177/2021).
Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt ertoe om de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en kwetsbare spelers te beschermen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.
De stad Antwerpen investeert in een coherent en geïntegreerd drugbeleid. Naast middelenverslavingen wordt binnen dit beleid ook aandacht geschonken aan gedragsverslavingen, zoals gamen en gokken. Het is daarbij belangrijk om preventief en voor aanvang van de problematiek in te grijpen. Bijgevolg zijn uiterst belangrijke doelgroepen voor verslavingspreventie jongeren en kwetsbare personen.
Onderzoek toont aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: "Hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Dit is voor gokken net zo: problematische gokkers bleken telkens vroeger te zijn gestart met gokken - vaak al rond de leeftijd van 10 jaar - dan leeftijdsgenoten die (niet problematisch) gokken." (Shead, Derevensky & Gupta, 2010, Geel en Fisher in Bowden-Jones & Georges, 2015).
Antwerpen is een bruisende studentenstad en heeft ook heel wat (middelbare) scholen op het grondgebied. Geld inzetten op sportwedstrijden is de gokvorm die het meest frequent wordt beoefend door de Vlaamse studenten, zo blijkt uit onderzoek van de VAD. (Van Damme et al., 2022). Nog problematischer, hoewel gokken onder de 18 jaar verboden is, is de vaststelling dat 0,9% van de middelbare schooljongeren een regelmatige speler is bij sportweddenschappen en 7,7% aangeeft ooit te hebben gespeeld. (Rossiers, VAD Webinar, 2021, 19:38). Er kan bijgevolg niet aan voorbijgegaan worden dat hier zeer strikt op moet toegezien worden.
De voorgenomen inrichting is gevestigd aan de Diksmuidelaan 173 te 2600 Berchem en dus gelegen op de verbindingsas tussen Berchem-Station en de Luchthaven van Antwerpen. Op de Diksmuidelaan rijden drie busverbindingen, met een halte vlak bij het wedkantoor. In de administratieve akte met het nummer 000719/23 van 9 januari 2023 maakt de politie melding van volgende locaties die in de nabijheid van het wedkantoor zijn gevestigd:
In de administratieve akte staat ook vermeld: “Vanwege de aanwezigheid van verschillende scholen is er veel passage van kinderen en jongeren. Dit is dagelijks duidelijk zichtbaar. Het is belangrijk dat wij kwetsbare groepen zoals jongeren beschermen tegen de risico’s van het gokken.”
Met name de nabijheid van de Rudolf Steinerschool De Es doet zorgen baren. Deze onderwijsinstelling is gelegen aan de Diksmuidelaan 227 te 2600 Berchem – op slechts 230 meter wandelafstand van het wedkantoor. Deze onderwijsinstelling biedt ASO en BSO aan, zowel in eerste graad als midden- en bovenbouw. Het wedkantoor is gesitueerd tussen deze onderwijsinstelling en Berchem-Station, waar ook veel bussen hun halte hebben.
De ligging van het wedkantoor nabij deze onderwijsinstelling volstaat op zich reeds om het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Dit wordt tevens bevestigd door rechtspraak van de Raad van State: “Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek. Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen wil de scholieren behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat.
(…)
De verzoekende partij maakt ook niet aannemelijk dat de vermelde afstanden voldoende ruim zijn opdat de scholieren een zekere inspanning moeten doen om de kansspelinrichting te bereiken.
Het motief betreffende de nabijheid van onderwijsinstellingen, dat de wettigheidstoetsing heeft doorstaan, volstaat op zich om de weigering van het gevraagde convenant te verantwoorden. (RvS, nr. 208.789 van 9 november 2010).”
Daarenboven zijn er nog diverse ‘plaatsen waar jongeren gewoonlijk samenkomen’ in de onmiddellijke nabijheid gevestigd.
De administratieve akte van de politie maakt al gewag van (weliswaar kinder)bibliotheek De Vertellerij (Turkooisstraat 18, 2600 Berchem), gelegen op 250 meter wandelafstand van het wedkantoor, en van zwembad Groenenhoek (Orpheusplein 1, 2600 Berchem), gelegen op 400 meter wandelafstand. In dat zwembad bieden verschillende zwemclubs zwemlessen aan voor kinderen en jongeren (Koninklijke Antwerpse Zwemclub Scaldis, Heirmans Swimming Academy, Antwerpen United Swimming Brabo). Zwemclub Scaldis herbergt tevens een waterpoloclub. Antaqua Diving biedt daar tevens duiklessen aan.
Open bronnenonderzoek op Google Maps leert daarenboven dat ook een jeugdhuis, diverse jeugdbewegingen en diverse sportclubs in de nabijheid van het wedkantoor zijn gevestigd:
Op iets verdere afstand zijn tevens gelegen:
Met name de aanwezigheid in de onmiddellijke nabijheid, op slechts enkele minuten wandelen, van de kleuter-, lagere maar vooral secundaire scholen en plaatsen waar veel jongeren samenkomen is problematisch. Het gegeven dat het wedkantoor op de verbindingsweg van deze locaties met Berchem-Station is gevestigd, doet de aantrekkingskracht op jongeren, die na schooltijd of voor of na hun vrijetijdsbesteding hier voorbij komen, alleen maar vergroten.
De nabijheid van elk van bovengenoemde plaatsen, waar tevens veel jongeren samenkomen, volstaat derhalve om het sluiten van het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Vanwege de nagestreefde sociale bescherming van jongeren betreft de vestigingsplaats van het wedkantoor aldus een ongeschikte locatie gezien de wet uitdrukkelijk verbiedt dat kansspelinrichtingen gelegen zijn in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. Dit wordt ook uitdrukkelijk door de Raad van State bevestigd:
“Tevergeefs brengt verzoekster tegen die beoordeling in dat er dan blijkbaar geen enkele locatie in het centrum van Kortrijk aan de voorwaarden voor XII-3866-13/21 het sluiten van een convenant kan voldoen. Daargelaten de feitelijke juistheid hiervan, gaat verzoekster er blijkbaar van uit dat een kansspelinrichting in het centrum mogelijk moet zijn. De Raad van State is geen dergelijk voorschrift bekend. Daarentegen bestaat er wel een wetsvoorschrift dat kansspelinrichtingen in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verbiedt.
(…)
Wanneer dan ook de weigering op dat motief berust volstaat het ten aanzien van de formele-motiveringseis dat de prohibitieve nabijheid afdoende met redenen wordt omkleed. Te dezen is daaraan voldaan. Immers preciseert de bestreden beslissing welke door het voorschrift bedoelde inrichtingen of plaatsen te dicht bij de vestigingsplaats van verzoekster gelegen zijn en waarom, namelijk op welke afstand ze zich ten opzichte van de kansspelinrichting (slechts) bevinden.” (RvS nr. 197.781 van 13 november 2009).
Met name de aanwezigheid in de onmiddellijke nabijheid, op slechts enkele minuten wandelen, van de kleuter-, lagere maar vooral secundaire scholen en plaatsen waar veel jongeren samenkomen is problematisch. Het gegeven dat het wedkantoor op de verbindingsweg van deze locaties met Berchem-Station is gevestigd, doet de aantrekkingskracht op jongeren, die na schooltijd of voor of na hun vrijetijdsbesteding hier voorbij komen, alleen maar vergroten.
Het is immers net deze groep van jongeren die de wetgever wil beschermen, en terecht. De fysieke nabijheid of makkelijke beschikbaarheid van gokgelegenheden – in casu in het hart van de Antwerpse binnenstad – verhoogt de participatie aan gokken bij de bewoners uit de buurt. Zij zullen ook meer geld uitgeven aan gokspelen. Alsook de prevalentie van problematisch gokgedrag neemt toe (Vasiliadis, Jackson, Christensen & Francis, 2013; St-Pierre, Walker, Derevensky & Gupta, 2014), zeker bij jongeren. Onderzoek toont immers aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Het aantal uitsluitingen bij de Kansspelcommissie is al jaren in stijgende lijn aan het verlopen. (Kansspelcommissie, 2021). Dit duidt op een toenemend aantal mensen die aangeven (of door bewindvoerders, belanghebbenden, enzovoort) problemen te ervaren met hun gokgedrag. Als er bovendien geweten is dat het gros van de opbrengsten van sportweddenschappen offline wordt gegenereerd (Kansspelcommissie, 2021), is het noodzakelijk tegenwoordig extra alert te zijn voor de risico’s indien wedkantoren gesitueerd zijn in een buurt waarin veel kwetsbare personen, zoals jongeren, aanwezig zijn.
Gelet op het geheel van deze omstandigheden is er geen enkele reden om af te wijken van de wettelijke nabijheidsregels.
Door de aanvrager wordt thans op geen enkele wijze verduidelijkt hoe kan worden geremedieerd aan deze nabijheidsrisico’s.
Ten overvloede dient te worden opgemerkt dat de recent in werking getreden verplichting voor wedkantoren om te voorzien in toepassing van het ‘Excluded Persons Information System’ (EPIS), op zich geen voldoende remediërende factor is. Middels dit elektronisch identificatiesysteem zouden alle spelers die niet mogen deelnemen aan kansspelen en weddenschappen (vanwege beroepsredenen, maar ook kwetsbare groepen zoals minderjarigen, personen met een gokverslaving, spelers die op eigen aanvraag werden geschrapt, enzovoort) de toegang ontzegd worden. Deze verplichte controle doet evenwel geen afbreuk aan de discretionaire bevoegdheid om al dan niet een convenant af te sluiten die de Kansspelwet aan de gemeenten toekent. Alhoewel de wetgever de verplichte EPIS-controle ingevoerd heeft, blijven de prohibitieve nabijheidscriteria overeind. Bovendien biedt de EPIS-controle enkel bescherming aan minderjarige jongeren, terwijl het wedkantoor ook aantrek zal uitoefenen op de meerderjarige studenten van de hoger vermelde onderwijsinstellingen. De weigering van de convenant op basis nabije ligging van inrichtingen die zich inzetten voor kwetsbare personen heeft een preventief oogmerk om te vermijden dat die personen op de EPIS-lijst terecht komen. De EPIS-controle kan dit niet verhinderen. Het moet worden opgemerkt dat de gebeurlijke toegangsbeperking van de in nabijheid aanwezige kwetsbare personen verhindert immers niet dat zij in de dorpskern worden geconfronteerd met de aanwezigheid van een wedkantoor met opzichtige reclame, wat op zich al kan aanzetten tot gokken. De loutere verplichting te voorzien in de toepassing van het EPIS-systeem volstaat derhalve niet om de risico’s die de kansspelwetgeving wil indijken, volledig in te dammen. Het wordt in de aanvraag van de NV DERBY overigens niet toegelicht hoe ze dit systeem zouden toepassen. Tenslotte dient te worden opgemerkt dat deze EPIS-controle thans in rechte wordt betwist door de Beroepsvereniging van Wedkantoren. In een kortgedingprocedure oordeelde de rechtbank van eerste aanleg van Namen dat de verwerking van persoonsgegevens bij deze EPIS-controle disproportioneel was ten aanzien van de nagestreefde finaliteit. De controleverplichting werd derhalve onwettig bevonden. Hoewel de minister van Justitie aangaf hoger beroep aan te tekenen tegen deze beslissing, dienen er thans geen controles meer te worden uitgevoerd.
De aanwezigheid van tal van kwetsbare inrichtingen in de omgeving van het wedkantoor betreffen concrete lokale omstandigheden die de stad Antwerpen ertoe dwingen om het afsluiten van een convenant met NV DERBY (RPR 0407042484) met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘LADBROKES’, gelegen aan de Diksmuidelaan 173 te 2600 Berchem te weigeren.
Kansspelinrichtingen klasse IV zijn, op basis van artikel 43/4, §1 van de Kansspelwet, plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Het aannemen van weddenschappen vereist een kansspelvergunning F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in §5 van voormeld artikel, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV. De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren én de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Om een kansspelvergunning klasse F2 te kunnen verkrijgen moet de aanvrager volgens artikel 43/5 van de Kansspelwet:
Artikel 43/4 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (Belgisch Staatsblad 30 december 1999).
De gemeenteraad heeft een algemene regelgevende bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang tenzij de bevoegdheid is toegewezen aan een ander orgaan van de gemeente (artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur).
De gemeenteraad weigert om met de NV DERBY (RPR 0407042484), met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem, een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘LADBROKES’, gelegen aan de Diksmuidelaan 173 te 2600 Berchem.
Op 18 november 2022 werd namens de NV DERBY (RPR 0407042484), met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem, een aanvraag ingediend om een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘LADBROKES’, gelegen aan de Quellinstraat 24 te 2018 Antwerpen.
De kansspelinrichting klasse IV wordt feitelijk geëxploiteerd door de contractueel commissionair AD NO LIMIT BV (RPR 0692633745), met maatschappelijke zetel aan de Liersesteenweg 434 te 2800 Mechelen. De heer Dylan ADIKTI is bestuurder van deze vennootschap.
De NV DERBY heeft een kansspelvergunning F2 voor de exploitatie van de kansspelinrichting klasse IV op dit adres, laatst hernieuwd door de Kansspelcommissie op 19 maart 2020 (nummer 116958). De NV DERBY wenst deze kansspelvergunning F2 te hernieuwen op de eerstvolgende zitting van de Kansspelcommissie.
De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet op grond van artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6° van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (verder: Kansspelwet) geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Deze bepalingen werden ingevoerd door de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet van 7 mei 1999. Artikel 36 van de wijzigingswet bepaalde dat de houders van een kansspelvergunning F2, die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet over een vergunning beschikten, hun activiteiten onder dezelfde voorwaarden konden voortzetten. Pas ten vroegste twee jaar na de inwerkingtreding van de wet moesten ze voldoen aan deze voorwaarde. De wetswijziging trad in werking op 25 mei 2019.
Thans moet bij de aanvraag om hernieuwing dus rekening gehouden worden met voormelde voorwaarden. Dit betekent eveneens dat de aanvrager ervoor dient te zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.
Om de kansspelvergunning F2 te hernieuwen bij de Kansspelcommissie is een convenant nodig tussen de NV DERBY en de stad Antwerpen.
De NV DERBY baat de kansspelinrichting klasse IV gelegen aan de Quellinstraat 24 te 2018 Antwerpen uit. Hiervoor beschikt zij over een kansspelvergunning F2 die nu hernieuwd moet worden. De hernieuwing van de kansspelvergunning F2 gebeurt driejaarlijks. Voorafgaandelijk moet nu een convenant afgesloten worden met de gemeente zoals bepaald in de wijzigingswet van 7 mei 2019.
In de eerste plaats moet worden opgemerkt dat het wedkantoor is gevestigd op slechts 900 meter wandelafstand van het wedkantoor van dezelfde uitbater gelegen aan de Van Maerlantstraat 6 te 2060 Antwerpen. Dit is in strijd met artikel 2 van het Koninklijk besluit van 22 december 2010 tot vaststelling van het maximum aantal vaste en mobiele kansspelinrichtingen klasse IV, de criteria die ertoe strekken een spreiding van deze inrichtingen te organiseren en de procedure voor de behandeling van de aanvragen ingeval een vergunning vrijkomt wegens intrekking of stopzetting.
De overige voorwaarden waar de aanvrager conform artikel 43/5 van de Kansspelwet aan moet voldoen om een kansspelvergunning F2 te kunnen verkrijgen, gelden daarnaast eveneens voor het hernieuwen van dergelijke vergunning. Het gegeven dat er reeds een kansspelvergunning werd uitgereikt, doet geen afbreuk aan het feit dat er thans, na inwerkingtreding van de artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6°, alsnog een convenant moet worden afgesloten. Aangezien deze wetswijziging pas in werking trad nadat de eerdere kansspelvergunning werd uitgereikt, behoudt de gemeente haar discretionaire bevoegdheid om te beslissen of, en onder welke voorwaarden, er thans een convenant wordt afgesloten. Het is immers pas na deze wetswijziging dat de gemeente door de convenantverplichting de bevoegdheid heeft gekregen daadwerkelijk een rol te spelen in de verkrijgingsprocedure voor een kansspelvergunning.
Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat "De aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan."
De parlementaire voorbereiding stipuleert verder dat: "Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen." De concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te kunnen sluiten, kunnen verantwoorden zijn derhalve niet beperkt tot de inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in hoger geciteerd artikel uit de Kansspelwet. Dit werd bevestigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 9 december 2021 (arrest nr. 177/2021).
Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt ertoe om de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en kwetsbare spelers te beschermen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.
De stad Antwerpen investeert in een coherent en geïntegreerd drugbeleid. Naast middelenverslavingen wordt binnen dit beleid ook aandacht geschonken aan gedragsverslavingen, zoals gamen en gokken. Het is daarbij belangrijk om preventief en voor aanvang van de problematiek in te grijpen. Bijgevolg zijn uiterst belangrijke doelgroepen voor verslavingspreventie jongeren en kwetsbare personen.
Onderzoek toont aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: "Hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Dit is voor gokken net zo: problematische gokkers bleken telkens vroeger te zijn gestart met gokken - vaak al rond de leeftijd van 10 jaar - dan leeftijdsgenoten die (niet problematisch) gokken." (Shead, Derevensky & Gupta, 2010, Geel en Fisher in Bowden-Jones & Georges, 2015).
Antwerpen is een bruisende studentenstad en heeft ook heel wat (middelbare) scholen op het grondgebied. Geld inzetten op sportwedstrijden is de gokvorm die het meest frequent wordt beoefend door de Vlaamse studenten, zo blijkt uit onderzoek van de VAD. (Van Damme et al., 2022). Nog problematischer, hoewel gokken onder de 18 jaar verboden is, is de vaststelling dat 0,9% van de middelbare schooljongeren een regelmatige speler is bij sportweddenschappen en 7,7% aangeeft ooit te hebben gespeeld. (Rossiers, VAD Webinar, 2021, 19:38). Er kan bijgevolg niet aan voorbijgegaan worden dat hier zeer strikt op moet toegezien worden.
De voorgenomen inrichting is gevestigd aan de Quellinstraat 24 te 2018 Antwerpen, in het hart van het stadscentrum van Antwerpen, in een zijstraat van de Keyserlei, op wandelafstand van winkelstraat Meir, UGC Cinema’s en het Centraal Station Antwerpen. In de administratieve akte met het nummer 000720/23 van 9 januari 2023 vermeldt de politie: “Deze inrichting is gelegen in het hart van de binnenstad, en op wandelafstand van de Meir en een groot cinemacomplex. Vanwege de aanwezigheid van verschillende scholen is er eveneens veel passage van kinderen en jongeren. Dit is dagelijks duidelijk zichtbaar. Het is belangrijk dat wij kwetsbare groepen zoals jongeren beschermen tegen de risico’s van het gokken.”
In de administratieve akte maakt de politie melding van volgende locaties die in de nabijheid van het wedkantoor zijn gevestigd.
Met name de nabijheid van de secundaire onderwijsinstellingen een een campus van de hogeschool doet zorgen baren.
Aan de Quellinstraat 31 te 2018 Antwerpen, op slechts 46 meter wandelafstand – quasi aan de overkant van de straat – is het stedelijk secundair onderwijs Panorama gevestigd. In deze onderwijsinstelling worden de drie graden ASO onderwijs aangeboden.
Voorts is op 350 meter wandelafstand van het wedkantoor het Koninklijk Atheneum Antwerpen gevestigd, waar de drie graden ASO, TSO, BSO evenals enkele zevende specialisatiejaren TSO worden aangeboden.
Het Stedelijk Lyceum Meir is gelegen aan de Eikenstraat 8 te 2000 Antwerpen, op 650 wandelafstand van het wedkantoor. In deze onderwijsinstelling wordt eerste graad technisch onderwijs aangeboden.
Daarnaast zijn er nog tal van universitaire, hoge en secundaire onderwijsinstellingen op wandelafstand van het wedkantoor gevestigd. De directe nabijheid van openbare vervoersvoorzieningen (Centraal Station, tramhalten Opera, Astrid, Diamant, busterminus Rooseveltplein) leidt er toe dat scholieren en studenten van deze scholen in de buurt, zich frequent in de onmiddellijke omgeving van het wedkandtoor bevinden.
Daarenboven zijn er nog diverse ‘plaatsen waar jongeren gewoonlijk samenkomen’ in de onmiddellijke nabijheid gevestigd.
Zo moet worden vastgesteld dat de inrichting is gelegen pal tegenover het Centraal Station van Antwerpen en in de onmiddellijke nabijheid van een drukke winkelstraat (Keyserlei/Meir), veel horeca-inrichtingen en diverse toeristische en entertainmentvoorzieningen (Zoo Antwerpen alsook UGC Cinema's op slechts 230 meter wandelafstand van het wedkantoor). In de gebouwen van UGC Cinema's is overigens ook een Basic Fit-fitness gevestigd.
Het skatepark in het Stadspark, gelegen aan de Quinten Matsijslei te 2018 Antwerpen, op 290 meter van het wedkantoor, was het eerste in Antwerpen en is een grote trekpleister voor jongeren.
De bibliotheek Permeke is gelegen op het De Coninckplein, op 800 meter wandelafstand van het wedkantoor. Op 6 september 2022 opende Kubus Permeke, een jongerenbib voor 16- tot 26-jarigen, met naast een bibliotheekaanbod aangename studieplekken, een computerzaal en een digitaal laboratorium. Er worden ook diverse creatieve workshops voor jongeren georganiseerd.
Als dusdanig is de onmiddellijke omgeving een trekpleister voor jongeren.
Niettemin moet worden vastgesteld dat het wedkantoor zich situeert vlak naast het door de gemeenteraad van 21 mei 2001 (jaarnummer 858) bepaalde concentratiegebied voor kansspelinrichtingen klasse II op de assen Breydelstraat-Statiestraat in de stationsbuurt. Deze beleidsregel werd als volgt gemotiveerd: “Deze buurt kenmerkt zich door een grote verwevenheid van functies die onder de noemer van een uitgangsbuurt kunnen gevat worden. De prominente aanwezigheid van restaurants, cafés, winkels, cinemacomplexen, dansgelegenheden, aangevuld met kantoren, biedt een beter draagvlak dan andere buurten waar de woonfunctie of het herstel hiervan beleidsmatig voorrang moet krijgen. Vanuit politioneel oogpunt bevordert de concentratie van het toegelaten aantal lunaparken in één buurt de beheersbaarheid bij controles. Het aangeduide gebied is gemakkelijk af te sluiten, indien nodig”.
Zonder de risico’s in de zin van de Kansspelwet te verwaarlozen die gepaard gaan met de ligging van een wedkantoor in de onmiddellijke nabijheid van secundaire scholen en plaatsen waar jongeren samen komen, moet worden vastgesteld dat in de stationsbuurt dus al een aantrekkingskracht van kansspelen bestaat, aldaar bewust geconcentreerd door de stad. Dit gaat dan wel gepaard met een geconcentreerd toezicht van politie in deze buurt, zodat het kan worden gerechtvaardigd ook een wedkantoor onder strikte voorwaarden op die locatie toe te laten.
Die strikte voorwaarden worden bepaald in een convenant dat wordt afgesloten tussen de gemeente en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden, de openings- en sluitingsuren, alsook de openings- en sluitingsdagen van de kansspelinrichtingen klasse IV en wie het gemeentelijk toezicht waarneemt (artikel 43/4 Kansspelwet). Teneinde de hierboven vermelde risico's voor kwetsbare groepen te remediëren alsook de aanvrager te verplichten strikt toe te zien op een normconforme uitbating door de feitelijke uitbaters van het wedkantoor, worden in het convenant voorwaarden opgelegd inzake de openingsuren van het wedkantoor, een volledig reclameverbod en strikte toezichtsregels, inclusief videobewaking. Niet naleven van deze voorwaarden kan steeds aanleiding geven tot eenzijdige beëindiging van het convenant, zulks onverminderd de gemeenrechtelijke bevoegdheden van de burgemeester op te treden tegen inrichtingen die de openbare veiligheid en rust bedreigen.
In deze omstandigheden kan de stad Antwerpen een convenant sluiten met NV DERBY (RPR 0407042484) met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘LADBROKES’, gelegen aan de Quellinstraat 24 te 2018 Antwerpen.
Kansspelinrichtingen klasse IV zijn, op basis van artikel 43/4, §1 van de Kansspelwet, plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Het aannemen van weddenschappen vereist een kansspelvergunning F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in §5 van voormeld artikel, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV. De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren én de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Om een kansspelvergunning klasse F2 te kunnen verkrijgen moet de aanvrager volgens artikel 43/5 van de Kansspelwet:
Artikel 43/4 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (Belgisch Staatsblad 30 december 1999).
De gemeenteraad heeft een algemene regelgevende bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang tenzij de bevoegdheid is toegewezen aan een ander orgaan van de gemeente (artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur).
Hebben zich onthouden: PVDA.
De gemeenteraad gaat akkoord om met de NV DERBY (RPR 0407042484), met maatschappelijke zetel aan de Waversesteenweg 1100 bus 3 te 1160 Oudergem, een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘LADBROKES’, gelegen aan de Quellinstraat 24 te 2018 Antwerpen.
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende mededelingen:
Op 19 september 2014 (jaarnummer 9575) keurde het college de inbreng in het stedelijk bedrijfsvastgoed goed van de panden Max Temmermanlaan 38 en 40, 2920 Kalmthout. Beide panden waren vroeger eigendom van de vzw Zon en Hei. Deze vereniging werd in 2010 in vereffening gesteld, waarbij de oude woning (huisnummer 40) samen met het naastliggende schoolgebouw (huisnummer 38) ingebracht werden in het stedelijk bedrijfsvastgoed. Deze inbreng werd notarieel vastgelegd met akte van 15 december 2017. Deze notariële akte stipuleert dat bij een vervreemding van deze eigendommen, de gegenereerde opbrengsten moeten aangewend worden voor een onderwijsdoelstelling.
Op 27 april 2020 (jaarnummer 157) keurde de gemeenteraad de verkoop goed van de woning gelegen Max Temmermanlaan 40, 2920 Kalmthout. De notariële verkoopakte werd getekend op 15 oktober 2020.
Op 26 juni 2020 (jaarnummer 5543) keurde het college goed om het eigendom Max Temmermanlaan 38, 2920 Kalmthout in concessie te geven aan AG Stedelijk Onderwijs (AG SO) met een uiterlijke einddatum van 1 augustus 2021.
Op 11 maart 2022 (jaarnummer 2119) keurde het college goed om een deel van het eigendom Max Temmermanlaan 38, 2920 Kalmthout tijdelijk ter beschikking te stellen aan de gemeente Kalmthout, dit in het kader van opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De terbeschikkingstelling had een bepaalde duur van 6 maanden om te eindigen op 30 september 2022.
Op 2 september 2022 (jaarnummer 6976) keurde het college een verlenging van deze terbeschikkingstelling tot 31 december 2022 goed.
Op 13 januari 2023 keurde de afdelingsdirecteur Vastgoed van AG Vespa een verlenging van deze terbeschikkingstelling tot 31 mei 2023 goed.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6, §3.2 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de gemeenteraad van de stad Antwerpen en is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
Het betreft de verkoop van het eigendom op en met grond gelegen Max Temmermanlaan 38, 2920 Kalmthout, kadastraal gekend onder Kalmthout, 1ste afdeling, sectie F, perceelnummers 1d96, 1d123 en 1z89, met een kadastrale oppervlakte van 9.000 m² en een laatst gekend kadastraal inkomen van 4.803,00 EUR.De site bestaat uit een verouderd schoolgebouw en een verouderd kinderdagverblijf en achteraan een grote tuin/open ruimte. Het schoolgebouw bestaat uit een hoofdgebouw met twee bouwlagen onder een hellend dak en verschillende lagere volumes die in de loop der jaren werden aangebouwd in functie van de uitbreiding van de school. Het gebouw is ingedeeld in talrijke leslokalen, bureelruimtes, sanitaire ruimtes, refter, keuken, enzovoort. Het kinderdagverblijf bestaat uit twee bouwlagen onder plat dak. Het omvat verschillende lokalen, bureelruimtes, sanitaire ruimtes, de voormalige slaapruimtes voor de kinderen en een keuken. De beide gebouwen zijn algemeen verouderd en voldoen niet meer aan de huidige normgevingen. Om het eigendom terug in orde te maken, moeten er zeer ingrijpende werken met de nodige kosten gebeuren. Hiervoor werden geen budgetten voorzien waardoor een verkoop van het eigendom verantwoord is.
Volgens het schattingsverslag, opgemaakt op 9 november 2022 door de afdeling schatters en landmeters van AG Vespa, bedraagt de marktwaarde van het eigendom 900.000,00 EUR. Deze waarde geldt als minimumprijs bij verkoop.
Het is aangewezen deze eigendom via biedingen onder gesloten omslag te koop aan te bieden aan de voormelde minimumprijs. Zodra deze wordt bekomen, kan zonder verdere tussenkomst van de gemeenteraad een overeenkomst met de koper gesloten worden. Indien de biedingen onder gesloten omslag geen kandidaat-koper opleveren, kan het eigendom verder aan vaste prijs te koop gesteld worden.
Op deze verkoop zijn de algemene verkoopsvoorwaarden, zoals vastgesteld in de modelteksten, goedgekeurd door het directiecomité van AG Vespa in zitting van 28 augustus 2017, van toepassing. In afwijking en/of aanvulling op deze algemene verkoopvoorwaarden is de volgende bijzondere verkoopvoorwaarde van toepassing:
De gegenereerde opbrengsten worden, conform de notariële akte van 15 december 2017, ingezet voor een onderwijsdoelstelling, met name de creatie van extra capaciteit in het buitengewoon of secundair onderwijs.
Artikel 41, tweede lid, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, §3, 8°, b).
De minimale verkoopprijs wordt vastgesteld op 900.000,00 EUR.
Het eigendom heeft vastgoednummers 20907, 01623, 01349, 26358. De objectcodes zijn 1623, 26358, 20907, 2400.
De verkoopopbrengsten worden toegekend aan AG SO voor extra capaciteit in het buitengewoon of secundair onderwijs. Hiervoor zal bij AMJP 7 de stedelijke toelage aan AG SO worden verhoogd met een bedrag van 900.000,00 EUR, op boekingsadres 2200/5174515000/664430/2LWS020506A00000/SUB_NR/2SA060889.
De gemeenteraad keurt de verkoop goed van het eigendom op en met grond en alle verdere aanhorigheden, gestaan en gelegen Max Temmermanlaan 38, 2920 Kalmthout, gekend ten kadaster onder Kalmthout, afdeling 1, sectie F, perceelnummers 1d96, 1d123 en 1z89, met een kadastrale oppervlakte van 9.000 m² tegen een minimumprijs van 900.000,00 EUR en onder volgende voorwaarden:
De gemeenteraad ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van het nemen van een ambtshalve inschrijving naar aanleiding van de overschrijving van de authentieke akte en machtigt de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen hiertoe de nodige verklaringen af te leggen in de akte.
De gegenereerde opbrengsten worden door het AG Stedelijk Onderwijs aangewend voor de creatie van extra capaciteit in het buitengewoon of secundair onderwijs.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Opbrengst verkoop Max Temmermanlaan 38 | Minimaal 900.000,00 EUR | budgetplaats: 5174515000 budgetpositie: 260I functiegebied: 2LWS020506A00000 subsidie: SUB_NR fonds: intern begrotingsprogramma: 2SA060889 budgetperiode: 2300 | NVT |
De verkoop betreft het eigendom op en met grond gelegen Biekorfstraat 98, 2060 Antwerpen, kadastraal gekend onder Antwerpen, 5de afdeling, sectie E, nummer 214n20 met een kadastrale oppervlakte van 106 m² en een laatst gekend kadastraal inkomen van 847,00 EUR.
In 2006 werd het pand Biekorfstraat 98 te 2060 Antwerpen overgedragen van vzw SOMA (Stadsontwikkelingsmaatschappij Antwerpen) naar het stedelijk patrimonium.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6, §3.2 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de gemeenteraad van de stad Antwerpen en is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
Het eigendom betreft een gebouw in gesloten bebouwing met drie bovengrondse bouwlagen onder een mansardedak. Het pand werd tot 2016 gebruikt als crisisopvangplaats door CAW vzw, en staat sindsdien leeg.
Het pand is volledig uitgeleefd en voldoet niet meer aan de huidige normen voor bewoning. Om het pand terug in orde te maken, moeten er zeer ingrijpende werken met de nodige kosten gebeuren. Hiervoor werden geen budgetten voorzien waardoor een verkoop van het eigendom verantwoord is.
Volgens het schattingsverslag, opgemaakt op 25 maart 2022 door de afdeling schatters en landmeters van AG Vespa, bedraagt de marktwaarde van het eigendom 270.000,00 EUR. Deze waarde geldt als minimumprijs bij verkoop.
Verkoopwijze:
Het is aangewezen dit eigendom via biedingen onder gesloten omslag te koop aan te bieden aan de voormelde minimumprijs. Zodra deze wordt bekomen, kan zonder verdere tussenkomst van de gemeenteraad een overeenkomst met de koper gesloten worden. Indien de biedingen onder gesloten omslag geen kandidaat-koper opleveren, kan het eigendom verder aan vaste prijs te koop gesteld worden.
Verkoopvoorwaarden:
Op deze verkoop zijn de algemene verkoopsvoorwaarden, zoals vastgesteld in de modelteksten, goedgekeurd door het directiecomité van AG Vespa in zitting van 28 augustus 2017, van toepassing. In afwijking en/of aanvulling op deze algemene verkoopvoorwaarden zijn de volgende bijzondere verkoopvoorwaarden van toepassing:
De verplichtingen onder 1 en 2 zijn essentiële voorwaarden zonder de welke de stad Antwerpen deze overeenkomst niet zou hebben afgesloten. Ze worden opgelegd aan de koper en zijn rechtsopvolgers. Bij niet naleving van deze verplichtingen zijn de sancties zoals voorzien in artikel 6 van de "algemene verkoopvoorwaarden" van toepassing.
Artikel 41,§2, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, §3, 8°, b).
De minimale verkoopprijs wordt vastgesteld op 270.000,00 EUR. De gegenereerde middelen worden opgenomen in het vastgoedfonds.
Het eigendom heeft vastgoednummer 01489.
De gemeenteraad keurt de verkoop goed van het eigendom op en met grond en alle verdere aanhorigheden, gestaan en gelegen Biekorfstraat 98, 2060 Antwerpen, gekend ten kadaster onder Antwerpen, 5de afdeling, sectie E, perceelnummer 214n20, met een kadastrale oppervlakte van 106 m² tegen een minimumprijs van 270.000,00 EUR en onder volgende voorwaarden:
De verplichtingen onder 1 en 2 zijn essentiële voorwaarden zonder de welke de stad Antwerpen deze overeenkomst niet zou hebben afgesloten. Ze worden opgelegd aan de koper en zijn rechtsopvolgers. Bij niet naleving van deze verplichtingen zijn de sancties zoals voorzien in artikel 6 van de "algemene verkoopvoorwaarden" van toepassing.
De gemeenteraad ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van het nemen van een ambtshalve inschrijving naar aanleiding van de overschrijving van de authentieke akte en machtigt de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen hiertoe de nodige verklaringen af te leggen in de akte.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Opbrengst verkoop Biekorfstraat 98, 2060 Antwerpen Objectcode grond: 1175 Objectcode gebouw: 26014 | Minimaal 270.000,00 EUR grondwaarde = 54.000,00 EUR gebouwwaarde = 216.000,00 EUR | Budgetplaats: 5291520000 Budgetpositie: 260I Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SBT11153 Begrotingsprogramma: 2SA080119 Boekjaar: 2300 | N.v.t. |
Gezien de grote nood aan betaalbare woning voor grote gezinnen in de stad, beslist de gemeenteraad om het besluit alsvolgt aan te passen:
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de verkoop goed van beslist om de voormalige pastorie Sint-Anna op en met grond en alle verdere aanhorigheden gestaan en gelegen Goedendagstraat 46, 2140 Borgerhout gekend ten kadaster onder Antwerpen 25ste afdeling, sectie A, percelen 24D48 en 24N45, met een totale kadastrale oppervlakte van 199 m² tegen een minimumprijs van 320.000,00 EUR, onder volgende voorwaarden: in te zetten voor de doelstelling sociaal wonen uit het bestuursakkoord.
Daarom gaan de stad en AG Vespa in gesprek met Woonhaven / de Antwerpse Woonmaatschappij met als doelstelling het gebouw in te zetten voor sociaal wonen.
Op 24 oktober 2016 (jaarnummer 672) keurde de gemeenteraad het parochiekerkenplan 2016 goed. Hierin wordt de langetermijnvisie van de stad Antwerpen en het bisdom op de verschillende parochiekerken goedgekeurd.
Met betrekking tot de kerk Sint-Anna werd het volgende bepaald: "De stad en het bisdom ondersteunen de visie van de kerkraad om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden tot nevenbestemming van de site en het gebouw."
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6, §3.2 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de gemeenteraad van de stad en is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
De kerk Sint-Anna werd op 1 oktober 2020 gesloten. Het kerkgebouw, eigendom van de Kerkfabriek, wordt aan een andere christelijke geloofsgemeenschap overgedragen.
De voormalige pastorie op en met grond en alle verdere aanhorigheden gestaan en gelegen Goedendagstraat 46, 2140 Borgerhout, gekend ten kadaster onder Antwerpen 25ste afdeling, sectie A, percelen 24D48 en 24N45, met een totale kadastrale oppervlakte van 199 m2 en een laatst gekend kadastraal inkomen van 1.284,00 EUR, staat sedertdien leeg en verkeert in slechte staat.
De stad Antwerpen is eigenaar van deze voormalige pastoriewoning die vroeger werd gebruikt als huisvesting voor de pastoors en/of bedienaars van de naastgelegen kerk Sint-Anna.
Omwille van de staat komt de pastorie niet in aanmerking voor verhuur. Bijgevolg is het aangewezen om de pastorie te verkopen.
Volgens het schattingsverslag van 20 oktober 2021 opgemaakt door de afdeling schatters en landmeters van AG Vespa, bedraagt de minimale marktwaarde 320.000,00 EUR. Deze waarde zal gelden als minimumprijs.
Verkoopvoorwaarden
Op deze verkoop zijn de algemene verkoopvoorwaarden zoals vastgesteld in de modelteksten, goedgekeurd door het directiecomité van AG Vespa in zitting van 28 augustus 2017 van toepassing.
Verkoopwijze
Het is aangewezen het eigendom via biedingen onder gesloten omslag te koop aan te bieden aan de genoemde minimumprijs. Zodra deze wordt bekomen, kan zonder verdere tussenkomst van de gemeenteraad een overeenkomst met de koper gesloten worden.
Indien de biedingen onder gesloten omslag geen kandidaat-koper opleveren, kan het eigendom verder aan vaste prijs te koop gesteld worden.
Artikel 41, tweede lid, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, §3, 8°, b).
De minimumprijs bedraagt 320.000,00 EUR.
De inkomsten uit deze verkoop gaan naar het vastgoedfonds, op functiegebied 2SBS070203A00000, budgetpositie 260I, budgetplaats 5291520000.
Bij dit besluit werd een amendement ingediend: 2023_AM_00007 - Amendement van raadsleden Ilse van Dienderen, Joris Giebens: Voormalige pastorie Sint-Anna, Goedendagstraat 46 inzetten voor sociaal wonen voor grote gezinnen.
De gemeenteraad keurde dit amendement niet goed.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, CD&V en Open VLD.
Stemden nee: Groen en PVDA.
De gemeenteraad keurt de verkoop goed van de voormalige pastorie Sint-Anna op en met grond en alle verdere aanhorigheden gestaan en gelegen Goedendagstraat 46, 2140 Borgerhout gekend ten kadaster onder Antwerpen 25ste afdeling, sectie A, percelen 24D48 en 24N45, met een totale kadastrale oppervlakte van 199 m² tegen een minimumprijs van 320.000,00 EUR, onder volgende voorwaarden:
De gemeenteraad ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van het nemen van een ambtshalve inschrijving naar aanleiding van de overschrijving van de authentieke akte en machtigt de vertegenwoordigers van de stad hiertoe de nodige verklaringen af te leggen in de akte.
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Ontvangst verkoopprijs voormalige pastorij Sint-Anna en tuin Goedendagstraat 46 | minimum 320.000,00 EUR grondwaarde = 80.000,00 EUR | budgetplaats: 5291520000 budgetpositie: 260I functiegebied: 2SBS070203A00000 subsidie: SBT11153 fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2300 | nvt |
Op 6 juli 2018 (jaarnummer 6278) verklaarde de stad Antwerpen zich principieel akkoord met de samenwerking met het GO! voor de realisatie van een sporthal.
Op 28 januari 2022 (jaarnummer 459) keurde het college de intentieverklaring tussen de stad Antwerpen en GO! goed, waarin ook de principes van de verkoop aan GO! werden opgenomen.
Op 30 mei 2022 (jaarnummer 291) keurde de gemeenteraad de verkoop aan GO! van een perceel grond, Antwerpen-Deurne, August Van de Wielelei 180+, kadaster wijk B nummer 123/R/3 goed.
Op 24 oktober 2022 (jaarnummer 628) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) goed, waarbij onder andere de over te dragen gronden werden aangepast.
De samenwerkingsovereenkomst werd door partijen ondertekend met als datum van laatste ondertekening 7 november 2022.
Huidig besluit voorziet in de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst voor wat betreft de grondoverdrachten.
De realisatie en het gedeeld gebruik van een volwaardige sporthal, gelegen aan de August van de Wielelei te 2100 Deurne, zijn het uitgangspunt van de samenwerkingsovereenkomst tussen GO! en de stad Antwerpen.
Er werd aanvankelijk overwogen een recht van opstal te verlenen, maar uiteindelijk wordt er in overleg en samenspraak met GO! voorgesteld de grond over te dragen. De inplanting van de sporthal is volgens het masterplan van de stad Antwerpen voorzien deels op een perceel heden al eigendom van GO! en deels op de hier te verwerven percelen van de stad Antwerpen. Indien voor het perceel van de stad Antwerpen enkel een recht van opstal zou worden verleend, bekomt men een ingewikkelde eigendomsstructuur voor eenzelfde sporthal. Bij het einde van het recht van opstal zou de sporthal ook voor een gedeelte in eigendom van de stad Antwerpen komen waardoor er een onverdeeldheid rond het eigendom van de sporthal wordt gecreëerd. De piste van een bewuste onverdeeldheid werd onderzocht maar omwille van de onnodige complexiteit ervan verlaten.
In dit besluit wordt de in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen regeling rond de eigendomssituatie verder uitgewerkt en geconcretiseerd.
Er wordt overgedragen van de stad Antwerpen aan GO! :
1/ Een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummers 123/R/3 en 123/X/3/deel voor een oppervlakte volgens meting van 4.964,22 m² aangeduid onder lot A op een opmetingsplan van landmeter-expert Bart Vermeiren, en met een toekomstig kadasternummer ingevolge prekadastratie 123/y/3, tegen de prijs van 268.110,00 euro.
2/ Een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummer 123/X/3/deel en 123/C/3/deel voor een oppervlakte volgens meting van 216,01 m² aangeduid onder lot C op een opmetingsplan van landmeter-expert Bart Vermeiren, en met een toekomstig kadasternummer ingevolge prekadastratie 123/A/4.
Er wordt overgedragen van GO! aan de stad:
3/ een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummer 123/P/3/deel voor een oppervlakte volgens meting van 1,17 m² aangeduid onder lot B op een opmetingsplan van landmeter-expert Bart Vermeiren, en met een toekomstig kadasternummer ingevolge prekadastratie 123/Z/3 voor een oppervlakte volgens meting van 1,17 m². Dit perceel 3/ en het perceel onder 2/ worden geruild waarbij de opleg ten voordele van de stad 11.601,36 euro bedraagt.
De grond werd door de commissaris van de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid op 20 mei 2021 geschat op 54,00 euro/m².
Artikel 41, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b.
Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
De eigendommen sub 1 en sub 2 horen tot object 00000026690 met vastgoednummer 01223.
Het eigendom sub 3 wordt toegevoegd aan object 0000008335 met vastgoednummer 24908.
De opbrengst van de transactie bedraagt samen 279.711,36 euro. Dit bedrag zal worden toegevoegd aan het vastgoedfonds.
De gemeenteraad keurt de verkoop goed van een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummers 123/R/3 en 123/X/3/deel voor een oppervlakte volgens meting van 4.964,22 m² aangeduid onder lot A op een opmetingsplan van landmeter-expert Bart Vermeiren, en met een toekomstig kadasternummer ingevolge prekadastratie 123/y/3, tegen de prijs van 268.110,00 euro, aan het Gemeenschapsonderwijs (GO!) .
De gemeenteraad keurt de ruil goed met het Gemeenschapsonderwijs (GO!), van een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummer 123/X/3/deel en 123/C/3/deel voor een oppervlakte volgens meting van 216,01 m² aangeduid onder lot C op een opmetingsplan van landmeter-expert Bart Vermeiren, en met een toekomstig kadasternummer ingevolge prekadastratie 123/A/4 tegen een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummer 123/P/3/deel voor een oppervlakte volgens meting van 1,17 m² aangeduid onder lot B op een opmetingsplan van landmeter-expert Bart Vermeiren, en met een toekomstig kadasternummer ingevolge prekadastratie 123/Z/3 voor een oppervlakte volgens meting van 1,17 m². De opleg ten voordele van de stad Antwerpen bedraagt 11.601,36 euro.
De gemeenteraad ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie uitdrukkelijk van het nemen van een ambtshalve inschrijving naar aanleiding van de overschrijving van de authentieke akte en machtigt de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen hiertoe de nodige verklaringen af te leggen in de akte.
De financieel directeur geeft zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop perceel grond van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), Willebroeklaan 36, 1000 Brussel : een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummer 123/Z/3 voor een oppervlakte volgens meting van 1,17 m². | 63,18 EUR | Budgetplaats: 5291520000 | 4505147591 |
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Verkoopsopbrengst percelen grond: 1/ Een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummer 123/Y/3 voor een oppervlakte volgens meting van 4.964,22 m² 2/ Een perceel grond te Antwerpen-Deurne, Ruggeveld, bij het kadaster bekend 31ste afdeling wijk B nummer 123/A/4 voor een oppervlakte volgens meting van 216,01 m² Het Gemeenschapsonderwijs (GO!), Willebroeklaan 36, 1000 Brussel | 279.711,36 EUR | Budgetplaats: 5291520000 Budgetpositie: 260I Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SBT11153 Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode:2300 | n.v.t. |
Beheer stedelijk patrimonium
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de nieuwe beheersovereenkomst van AG Vespa goed. Artikel 6 §3.2 bepaalt: "AG Vespa staat in voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium."
Erfdienstbaarheid
De stad Antwerpen is eigenaar van de percelen gelegen te Hoboken, Harold Rosherstraat en Scheldelei, kadastraal gekend als Antwerpen, 37ste afdeling,
sectie A, nummers 378 E en 375 G 3.
Op 26 september 2022 besliste de gemeenteraad (jaarnummer 484) aan Aquafin nv het recht te verlenen een ondergrondse afvalwatercollector en toebehoren te laten plaatsen in de ondergrond van de percelen gelegen te Hoboken, Harold Rosherstraat en Scheldelei, kadastraal gekend als Antwerpen, 37ste afdeling, sectie A, nummer 378 E en 375 G 3 over een lengte van 291 m waarbij Aquafin nv een eenmalige vergoeding zou betalen van 1.173,00 euro. Daarbij werd uitgegaan van een werkzone van 4.493 m³.
Aquafin nv wenst rioolwaterzuiveringsinfrastructuur aan te leggen in de ondergrond van bovengenoemde percelen volgens het project 'Afkoppeling Hobokense Polders'.
De oorspronkelijk door Aquafin nv opgegeven lengte van de inname en oppervlakte van de tijdelijke werkzone bleek foutief.
Concreet gaat het om de aanleg van een regenwaterafvoer-koker en de aanleg van een droogweerafvoerleiding vanuit de Van Traynellaan te Hoboken over een breedte van 5 m en een totale lengte van 384 m. Aquafin nv zal daarbij 12 inspectieputten plaatsen. Voor de uitvoering wordt een tijdelijke werkzone ingenomen van 3.663 m2.
Vandaag watert Petroleum Zuid zonder vertraging af naar de Grote Leigracht die via de Hobokense polder instroomt in de riolering van Polderstad. Vandaag heerst effectief een risico op overstroming bij hevige neerslag.
Het Aquafin-project ‘Afkoppeling Hobokense Polders’ zorgt ervoor dat deze inlaat van de Grote Leigracht wordt afgekoppeld van het rioolstelsel en rechtstreeks wordt afgevoerd naar het riolink-pompstation, afwaarts van de KMO-zone.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 1991 houdende vaststelling van regelen met betrekking tot de uitvoering van werken door Aquafin nv voorziet in artikel 5 in een vergoeding van '0,01 EUR per jaar en per strekkende meter leiding' voor het vestigen van wettelijke erfdienstbaarheden. Om praktische redenen heeft Aquafin nv dit bedrag gekapitaliseerd en stelt zij aan de eigenaar een éénmalige vergoeding van drie euro per strekkende meter voor. Per inspectieput betaalt Aquafin nv een vergoeding van 25,00 euro.
Concreet bedraagt de te betalen vergoeding 1.452,00 euro:
Het perceel dat als werkzone wordt gebruikt bestaat hoofdzakelijk uit een recreatieve zone met voetbalveld en speeltuin. Het terrein wordt na uitvoering van de werken in zijn oorspronkelijke staat hersteld conform de afspraken opgenomen in de terreinbeschrijving die wordt opgemaakt.
Artikel 41, 11° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor daden van beschikking over onroerende goederen.
Aanrekening eenmalige forfaitaire vergoeding van 1.452,00 euro aan Aquafin nv (BE 0440 691 388), Kontichsesteenweg 54, 2630 Aartselaar.
De gemeenteraad beslist zijn beslissing van 26 september 2022 (jaarnummer 484) in te trekken.
De gemeenteraad beslist met Aquafin nv (BE 0440 691 388), Kontichsesteenweg 54, 2630 Aartselaar een overeenkomst van erfdienstbaarheid af te sluiten op basis van onderstaande voorwaarden.
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
aanrekening eenmalige vergoeding aan Aquafin nv (0440 691 388), Kontichsesteenweg 54, 2630 Aartselaar bij het verlijden van de akte | 1.452,00 euro | budgetplaats: 5321000000 budgetpositie: 746 functiegebied: 2SBS070202A00000 | nvt |
De gemeenteraad keurde op 28 november 2022 (jaarnummer 0665) het aangepast meerjarenplan goed waarin voor 2023 een nominatieve ondersteuning wordt toegekend aan Buurtwerk Posthof vzw, Patriottenstraat 62 2600 Berchem met ondernemingsnummer 0416.638.655:
Het college keurde op 16 september 2022 (jaarnummer 7539) de indiening van de subsidieaanvraag in het kader van de oproep 'Iedereen Digitaal - Uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid' goed.
Op 27 oktober besliste de Vlaamse regering tot toekenning van de subsidie ter ondersteuning van de uitrol van het e-inclusiebeleid binnen de steden en gemeenten. Daarin wordt een subsidie van 3.633.512,00 EUR toegekend aan de stad Antwerpen. De acties waarvoor de subsidie aangewend kan worden, zijn opgedeeld in drie categorieën:
De stad Antwerpen ondersteunt projecten of initiatieven die bijdragen tot een verhoogde digitale participatie van de Antwerpenaar en het wegwerken van de digitale uitsluiting in Antwerpen. Met hun jarenlange ervaring vormen de webpunten en webpuntantennes van Buurtwerk Posthof vzw de ruggengraat van het aanbod van digitale inclusie-initiatieven in de stad. De ondersteuning omvat:
Met deze acties dragen de Webpunten bij aan de doelstellingen van de Vlaamse subsidie 'Iedereen Digitaal - Uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid'. De stad Antwerpen wenst Buurtwerk Posthof vzw voor de organisatie van de Webpunten een ondersteuning toe te kennen van 681.695,00 EUR. Met de aanpassing meerjarenplan op 28 november 2022 kende de gemeenteraad voor 2023 een nominatieve ondersteuning ten bedrage van 295.366,63 EUR toe aan Buurtwerk Posthof vzw.
Met dit besluit vraagt het college de gemeenteraad om voor 2023 een bijkomende ondersteuning van 386.328,37 EUR toe te kennen aan Buurtwerk Posthof vzw. Het college zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) keurde de gemeenteraad het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goed.
De Vlaamse regering voorziet hiervoor een subsidie in het kader van 'Iedereen Digitaal - Uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid' (SBT11360). Het beschikbaar maken van deze middelen wordt op dezelfde zitting aan het college voorgelegd via een agendapunt van Financiën.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 386.328,37 EUR aan Buurtwerk Posthof vzw, Patriottenstraat 62 2600 Berchem met ondernemingsnummer 0416.638.655 goed voor de organisatie van de Webpunten.
Op 23 september 2022 werd namens de NV BETCENTER GROUP (RPR 0877184856) met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 bus 2 te 3500 Hasselt een aanvraag ingediend om een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘BETCENTER’, gelegen aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen.
De NV BETCENTER GROUP heeft een kansspelvergunning F2 voor de exploitatie van de kansspelinrichting klasse IV op dit adres, laatst hernieuwd door de Kansspelcommissie op 19 maart 2020 (257147). De NV BETCENTER GROUP wenst deze kansspelvergunning F2 te hernieuwen op de eerstvolgende zitting van de Kansspelcommissie.
De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet op grond van artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6° van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (verder: Kansspelwet) geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Deze bepalingen werden ingevoerd door de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet van 7 mei 1999. Artikel 36 van de wijzigingswet bepaalde dat de houders van een kansspelvergunning F2, die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet over een vergunning beschikten, hun activiteiten onder dezelfde voorwaarden konden voortzetten. Pas ten vroegste twee jaar na de inwerkingtreding van de wet moesten ze voldoen aan deze voorwaarde. De wetswijziging trad in werking op 25 mei 2019.
Thans moet bij de aanvraag om hernieuwing dus rekening gehouden worden met voormelde voorwaarden. Dit betekent eveneens dat de aanvrager ervoor dient te zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.
Om de kansspelvergunning F2 te hernieuwen bij de Kansspelcommissie is een convenant nodig tussen de NV BETCENTER GROUP en de stad Antwerpen.
De NV BETCENTER GROUP baat de kansspelinrichting klasse IV gelegen aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen uit. Hiervoor beschikt zij over een kansspelvergunning F2 die nu hernieuwd moet worden. De hernieuwing van de kansspelvergunning F2 gebeurt driejaarlijks. Voorafgaandelijk moet nu een convenant afgesloten worden met de gemeente zoals bepaald in de wijzigingswet van 7 mei 2019.
De voorwaarden waar de aanvrager conform artikel 43/5 van de Kansspelwet aan moet voldoen om een kansspelvergunning F2 te kunnen verkrijgen, gelden eveneens voor het hernieuwen van dergelijke vergunning. Het gegeven dat er reeds een kansspelvergunning werd uitgereikt, doet geen afbreuk aan het feit dat er thans, na inwerkingtreding van de artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6°, alsnog een convenant moet worden afgesloten. Aangezien deze wetswijziging pas in werking trad nadat de eerdere kansspelvergunning werd uitgereikt, behoudt de gemeente haar discretionaire bevoegdheid om te beslissen of, en onder welke voorwaarden, er thans een convenant wordt afgesloten. Het is immers pas na deze wetswijziging dat de gemeente door de convenantverplichting de bevoegdheid heeft gekregen daadwerkelijk een rol te spelen in de verkrijgingsprocedure voor een kansspelvergunning.
Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat "De aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan."
De parlementaire voorbereiding stipuleert verder dat: "Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen." De concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te kunnen sluiten, kunnen verantwoorden zijn derhalve niet beperkt tot de inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in hoger geciteerd artikel uit de Kansspelwet. Dit werd bevestigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 9 december 2021 (arrest nr. 177/2021).
Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt ertoe om de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en kwetsbare spelers te beschermen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.
De stad Antwerpen investeert in een coherent en geïntegreerd drugbeleid. Naast middelenverslavingen wordt binnen dit beleid ook aandacht geschonken aan gedragsverslavingen, zoals gamen en gokken. Het is daarbij belangrijk om preventief en voor aanvang van de problematiek in te grijpen. Bijgevolg zijn uiterst belangrijke doelgroepen voor verslavingspreventie jongeren en kwetsbare personen.
Onderzoek toont aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: "Hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Dit is voor gokken net zo: problematische gokkers bleken telkens vroeger te zijn gestart met gokken - vaak al rond de leeftijd van 10 jaar - dan leeftijdsgenoten die (niet problematisch) gokken." (Shead, Derevensky & Gupta, 2010, Geel en Fisher in Bowden-Jones & Georges, 2015).
Antwerpen is een bruisende studentenstad en heeft ook heel wat (middelbare) scholen op het grondgebied. Geld inzetten op sportwedstrijden is de gokvorm die het meest frequent wordt beoefend door de Vlaamse studenten, zo blijkt uit onderzoek van de VAD. (Van Damme et al., 2022). Nog problematischer, hoewel gokken onder de 18 jaar verboden is, is de vaststelling dat 0,9% van de middelbare schooljongeren een regelmatige speler is bij sportweddenschappen en 7,7% aangeeft ooit te hebben gespeeld. (Rossiers, VAD Webinar, 2021, 19:38). Er kan bijgevolg niet aan voorbijgegaan worden dat hier zeer strikt op moet toegezien worden.
De voorgenomen inrichting is gevestigd aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen, centraal in de Antwerpse binnenstad. In de administratieve akte met het nummer 25852/22 van 28 september 2022 wordt vermeld: “Vanwege de aanwezigheid van verschillende scholen is er veel passage van kinderen en jongeren. Dit is dagelijks duidelijk zichtbaar. Het is belangrijk dat wij kwetsbare groepen zoals jongeren beschermen tegen de risico’s van het gokken.” Het beschermen van kwetsbare personen, waaronder jongeren, is inderdaad een van de centrale doelstellingen van de kansspelwetgeving.
In de administratieve akte worden vervolgens volgende inrichtingen, 'binnen een straal van ongeveer één kilometer van het wedkantoor' concreet vermeld:
Met name de nabijheid van de secundaire onderwijsinstellingen en hogescholen doet zorgen baren.
Campus Groenplaats van de Karel de Grote Hogeschool is gelegen aan de Nationalestraat 5 te 2000 Antwerpen, op 400 meter wandelafstand (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Op deze campus worden de opleidingen bedrijfsmanagement en office management aangeboden, alsmede toegepaste informatica, richtingen gevolgd door ruim 4500 studenten.
De Antwerp Management School (AMS) is gelegen aan de Boogkeers 5 te 2000 Antwerpen op 500 meter wandelafstand (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. In de AMS, de autonome managementschool van de Universiteit Antwerpen, worden fulltime master programma’s aangeboden alsmede een rits aan masterclasses.
De Campus Kronenburg van de AP Hogeschool is gelegen aan de Kronenburgstraat 47 te 2000 Antwerpen, op 600 meter wandelafstand (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. Hier worden de opleidingen Biomedische Laboratoriumtechnologie, Chemie en Voedings- en Dieetkunde aangeboden.
De middelbare school Sint-Lutgardis Antwerpen is gelegen aan de Maarschalk Gerardstraat 18 te 2000 Antwerpen, op 650 meter wandelafstand (geen vogelvlucht) van het wedkantoor. In deze school kunnen de drie graden van het algemeen secundair onderwijs gevolgd worden.
Aangezien het wedkantoor is gelegen in het hart van de binnenstad, in de directe nabijheid van diverse horeca-inrichtingen en winkels, kan dit een verhoogde aantrekkingskracht hebben op scholieren die na schooltijd de binnenstad induiken, zelfs wanneer die scholen op iets ruimere wandelafstand zouden zijn gevestigd.
Het wedkantoor is gelegen nabij diverse onderwijsinstellingen voor middelbaar onderwijs, wat op zich volstaat om het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Dit wordt tevens bevestigd door rechtspraak van de Raad van State: “Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek. Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen wil de scholieren behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat.
(…)
De verzoekende partij maakt ook niet aannemelijk dat de vermelde afstanden voldoende ruim zijn opdat de scholieren een zekere inspanning moeten doen om de kansspelinrichting te bereiken.
Het motief betreffende de nabijheid van onderwijsinstellingen, dat de wettigheidstoetsing heeft doorstaan, volstaat op zich om de weigering van het gevraagde convenant te verantwoorden. (RvS, nr. 208.789 van 9 november 2010).”
Verder dient er op toegezien te worden dat de vooropgestelde locatie niet in de nabijheid gelegen is van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. De administratieve akte van de politie maakt reeds melding van de organisatie ‘Habbekrats for Teens’ die haar werking uitbouwt midden in het Sint-Andrieskwartier, vlakbij de Nationalestraat, op 260 meter wandelafstand van het wedkantoor. In dit 2000 m² grote jeugdcentrum worden activiteiten georganiseerd voor honderden jongeren die wonen binnen de Leien, met een groot indoor speelterrein met skateramps, hoogteparcours, klimmuren, een fitness met boksring en een cyberroom. Er is ook een jongerenrestaurant gelegen op de eerste verdieping, alsook een kunst- en cultureel centrum voor jongeren op de bovenste verdieping.
Het blijkt daarnaast uit open bronnen (uit een analyse van ‘Google Maps’ en ‘Stad in Kaart’) dat ook Schoolsporthal Sint-Lutgardis, gelegen aan de Begijnenstraat 49 te 2000 Antwerpen op slechts 450 meter wandelafstand van het wedkantoor is gevestigd. In deze sporthal kan men terecht voor trainingen voor badminton, basketbal, handbal, gymnastiek, korfbal, volleybal en zaalvoetbal, aangeboden door verschillende sportclubs. Er vinden ook basketbalwedstrijden plaats van jeugdspelers.
Met name de aanwezigheid in de onmiddellijke nabijheid, op slechts enkele minuten wandelen, van de kleuter-, lagere maar vooral secundaire scholen en plaatsen waar veel jongeren samenkomen is problematisch. De nabijheid van elk van bovengenoemde plaatsen, waar tevens veel jongeren samenkomen, volstaat derhalve om het sluiten van het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet. Vanwege de nagestreefde sociale bescherming van jongeren betreft de aangevraagde vestigingsplaats aldus een ongeschikte locatie gezien de wet uitdrukkelijk verbiedt dat kansspelinrichtingen gelegen zijn in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht. Dit wordt ook uitdrukkelijk door de Raad van State bevestigd:
“Tevergeefs brengt verzoekster tegen die beoordeling in dat er dan blijkbaar geen enkele locatie in het centrum van Kortrijk aan de voorwaarden voor XII-3866-13/21 het sluiten van een convenant kan voldoen. Daargelaten de feitelijke juistheid hiervan, gaat verzoekster er blijkbaar van uit dat een kansspelinrichting in het centrum mogelijk moet zijn. De Raad van State is geen dergelijk voorschrift bekend. Daarentegen bestaat er wel een wetsvoorschrift dat kansspelinrichtingen in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verbiedt.
(…)
Wanneer dan ook de weigering op dat motief berust volstaat het ten aanzien van de formele-motiveringseis dat de prohibitieve nabijheid afdoende met redenen wordt omkleed. Te dezen is daaraan voldaan. Immers preciseert de bestreden beslissing welke door het voorschrift bedoelde inrichtingen of plaatsen te dicht bij de vestigingsplaats van verzoekster gelegen zijn en waarom, namelijk op welke afstand ze zich ten opzichte van de kansspelinrichting (slechts) bevinden.” (RvS nr. 197.781 van 13 november 2009).
Het is immers net deze groep van jongeren die de wetgever wil beschermen, en terecht. De fysieke nabijheid of makkelijke beschikbaarheid van gokgelegenheden – in casu in het hartje van de binnenstad – verhoogt de participatie aan gokken bij de bewoners uit de buurt. Zij zullen ook meer geld uitgeven aan gokspelen. Alsook de prevalentie van problematisch gokgedrag neemt toe (Vasiliadis, Jackson, Christensen & Francis, 2013; St-Pierre, Walker, Derevensky & Gupta, 2014), zeker bij jongeren. Onderzoek toont immers aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Het aantal uitsluitingen bij de Kansspelcommissie is al jaren in stijgende lijn aan het verlopen. (Kansspelcommissie, 2021). Dit duidt op een toenemend aantal mensen die aangeven (of door bewindvoerders, belanghebbenden, enzovoort) problemen te ervaren met hun gokgedrag. Als er bovendien geweten is dat het gros van de opbrengsten van sportweddenschappen offline wordt gegenereerd (Kansspelcommissie, 2021), is het noodzakelijk tegenwoordig extra alert te zijn voor de risico’s indien wedkantoren gesitueerd zijn in een buurt waarin veel kwetsbare personen, zoals jongeren, aanwezig zijn.
Het gegeven dat het wedkantoor in het hart van de Antwerpse binnenstad is gevestigd, doet de aantrekkingskracht op jongeren die na schooltijd of voor of na hun vrijetijdsbesteding hiernaartoe trekken, alleen maar vergroten.
Daarnaast is de gevangenis van Antwerpen, gelegen op 450 meter wandelafstand (geen vogelvlucht) van het wedkantoor aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen. Het Grondwettelijk Hof aanvaardt praeter legem dat een gemeente kan weigeren een convenant af te sluiten voor een inrichting in de nabijheid van gebedshuizen en gevangenissen “indien de concrete lokale omstandigheden zulks verantwoorden” (GwH 9 december 2021, nr. 177/2021).
Gelet op het geheel van deze omstandigheden is er geen enkele reden om af te wijken van de wettelijke nabijheidsregels.
Door de aanvrager wordt thans op geen enkele wijze verduidelijkt hoe kan worden geremedieerd aan deze nabijheidsrisico’s.
Ten overvloede dient te worden opgemerkt dat de recent in werking getreden verplichting voor wedkantoren om te voorzien in toepassing van het ‘Excluded Persons Information System’ (EPIS), op zich geen voldoende remediërende factor is. Middels dit elektronisch identificatiesysteem zouden alle spelers die niet mogen deelnemen aan kansspelen en weddenschappen (vanwege beroepsredenen, maar ook kwetsbare groepen zoals minderjarigen, personen met een gokverslaving, spelers die op eigen aanvraag werden geschrapt, enzovoort) de toegang ontzegd worden. Het wordt in de aanvraag van de NV BETCENTER GROUP niet toegelicht hoe ze dit systeem zouden toepassen. Daarenboven moet worden opgemerkt dat de gebeurlijke toegangsbeperking van de in nabijheid aanwezige kwetsbare personen niet verhindert dat zij in het hart van de binnenstad worden geconfronteerd met de aanwezigheid van een wedkantoor met opzichtige reclame, wat op zich al kan aanzetten tot gokken. De loutere verplichting te voorzien in de toepassing van het EPIS-systeem volstaat derhalve niet om de risico’s die de kansspelwetgeving wil indijken, volledig in te dammen.
De aanwezigheid van tal van kwetsbare inrichtingen in de omgeving van het wedkantoor betreffen concrete lokale omstandigheden die de stad Antwerpen ertoe dwingen om het afsluiten van een convenant met NV BETCENTER GROUP (RPR 0877.184.856) met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 bus 2 te 3500 Hasselt voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘BETCENTER’, gelegen aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen, te weigeren.
Kansspelinrichtingen klasse IV zijn, op basis van artikel 43/4, §1 van de Kansspelwet, plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Het aannemen van weddenschappen vereist een kansspelvergunning F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in §5 van voormeld artikel, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV. De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren én de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Om een kansspelvergunning klasse F2 te kunnen verkrijgen moet de aanvrager volgens artikel 43/5 van de Kansspelwet:
Artikel 43/4 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (Belgisch Staatsblad 30 december 1999).
De gemeenteraad heeft een algemene regelgevende bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang tenzij de bevoegdheid is toegewezen aan een ander orgaan van de gemeente (artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur).
De gemeenteraad weigert om met de NV BETCENTER GROUP (RPR 0877184856) met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 bus 2 te 3500 Hasselt, een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, gelegen aan de Franckenstraat 20 te 2000 Antwerpen .
Op 28 november 2022 (jaarnummer 665) keurde de gemeenteraad aanpassing 6 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Daarin werd een nominatieve ondersteuning toegekend aan CAW Antwerpen vzw, Lange Lozanastraat 200, 2018 Antwerpen met ondernemingsnummer 0455 608 604 en Elegast vzw, Belgiëlei 203, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer 0410 412 146; elk voor een bedrag van 37.500,00 EUR voor 2023.
Met datzelfde besluit keurde de gemeenteraad ook de lijst van werkings- en investeringssubsidies, zoals opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan, goed.
Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 november 2022 aangepast in functie van nieuwe noden.
Voor de afsprakennota’s Casusregie Kompas+ met CAW Antwerpen vzw en Elegast vzw wordt eenmalig en uitzonderlijk een verhoging toegekend omwille van enerzijds een aanpassing van de looptijd van 12 maanden naar 14 maanden en anderzijds een verhoogde personeelskost. Deze aanpassing is ingegeven vanuit de nood aan eenvormigheid met de afspraken die de Vlaamse overheid in deze heeft gemaakt met beide uitvoerders. Concreet wordt het aanbod voor Kompas+ immers in cofinanciering tussen Stad Antwerpen en de Vlaamse overheid (Agentschap Opgroeien en Agentschap Handhaving en Justitie) uitgevoerd. Zowel voor de verlenging van de looptijd alsook de stijgende personeelskosten krijgen de projecten een bijkomende ondersteuning van Vlaanderen (Agentschap Opgroeien en Agentschap Handhaving en Justitie). De stad biedt aan beide uitvoerders daarom ook uitzonderlijk een evenredige bijkomende ondersteuning aan van 6.250,00 EUR voor de verlenging van de looptijd en van 6.000,00 EUR voor de stijgende personeelskosten.
Het oorspronkelijke ondersteuningsbedrag van 37.500,00 EUR wordt daarom voor beide ontvangers verhoogd met 12.250,00 EUR.
De aanpassing van de nominatieve toekenning van de ondersteuning voor 2023 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad:
Jaar | Functiegebied | Project | Ontvanger | Budget |
2023 | 2VGS010301A00000 | Casusregie Kompas+ (Stedelijk) | CAW Antwerpen vzw | 49.750,00 EUR |
2023 | 2VGS010301A00000 | Casusregie Kompas+ (Stedelijk) | Elegast vzw | 49.750,00 EUR |
De toekenning aan het project Casusregie Kompas+ kan uitgevoerd worden door onderstaande verlaging in de nominatieve lijst op te nemen:
Jaar | Budgetadres | Ontvanger | Vorig bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag |
2023 | 5361500000/6496800/2VGS010301A00000/SUB_NR | Nog te bepalen | 30.876,01 EUR | -24.500,00 EUR | 6.376,01 EUR |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
De financiële gevolgen worden geregeld in afzonderlijke collegebesluiten.
De gemeenteraad keurt, voor het project Casusregie Kompas+, onderstaande wijziging aan de nominatieve verdeling goed:
In 2020 werd een samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar (2020-2024) met ATV opgesteld over de productie, uitzending en overdracht van rechten van stadsreportages. De samenwerkingsovereenkomst werd op 17 februari 2020 (jaarnummer 140) door de gemeenteraad bekrachtigd. De overeenkomst voorzag in jaarlijks 66 stadsreportages en een totaal van 104 uitzendingen:
De jaarlijkse vergoeding aan ATV bedroeg volgens deze overeenkomst jaarlijks 300.000,00 euro inclusief btw. Deze vergoeding werd opgenomen in de meerjarenplanning 2020-2025.
Op 28 november 2022 (jaarnummer 665) keurde de gemeenteraad de zesde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed. In het licht van deze aanpassing werd beslist dat het jaarlijks budget voor de samenwerking met ATV in het kader van de stadsreportages, met ingang vanaf 1 januari 2023, aangepast werd naar 150.000,00 euro inclusief btw.
In het kader van deze budgettaire herziening werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst opgesteld met ATV (geëxploiteerd door Ads & Data nv). Deze overeenkomst vervangt de overeenkomst die in 2020 door de gemeenteraad bekrachtigd werd en verlengt de samenwerking vanaf 1 januari 2023 tot 31 december 2025. Vanaf 1 januari 2023 gelden enkel de bepalingen van deze nieuwe overeenkomst.
De nieuwe overeenkomst voorziet in jaarlijks 37 stadsreportages en een totaal van 52 uitzendingen.
De stad Antwerpen bepaalt de inhoud van de stadsreportages. ATV voorziet voor de stad Antwerpen één vast aanspreekpunt dat binnen ATV de taakverdeling uitzet. Naast het vaste aanspreekpunt kan de stad Antwerpen voor de productie van de stadsreportages en hun afgeleiden rekenen op een vast team binnen ATV. Dit team bestaat onder meer uit een pool van drie reportagemakers, een pool van vier reporters, één eindredacteur en één webredacteur. Dit vaste team bewaakt de kwaliteit van de stadsreportages en hun afgeleiden. De stad Antwerpen organiseert jaarlijks een vast overlegmoment met ATV om de werkwijze en kwaliteit van de stadsreportages en hun afgeleiden samen te evalueren en desgevallend verbetervoorstellen te formuleren.
De verhouding tussen Ads & Data nv en de stad Antwerpen wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst omdat artikel 28 §1 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten bepaalt dat opdrachten betreffende zendtijd of betreffende de levering van programma's die worden gegund aan aanbieders van audiovisuele mediadiensten of radio-omroepdiensten niet onder toepassing van de wet vallen.
Het budget van 150.000,00 euro voor ATV is voorzien op de volgende budgettaire dimensies: 2SBS060105A00000 / 5317600000 / 6141.
De gemeenteraad bekrachtigt de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen Ads & Data nv/ATV en de stad Antwerpen voor de periode van 1 januari 2023 tot 31 december 2025.
Op 27 april 2020 (jaarnummer 276) keurde de gemeenteraad het personeelsbehoefteplan van Politiezone Antwerpen goed.
De dienst jongerencriminaliteit wenst een nieuwe gerichte aanpak te realiseren in functie van jongerencriminaliteit en heeft, omwille van de hogere competentievereisten naar strategische, tactische en beleidsmatige aanpak, nood aan een extra HINP binnen de dienst jongerencriminaliteit.
Politiezone Antwerpen vraagt daarom om binnen de vastgestelde personeelsformatie één rechercheur (INP) jongerencriminaliteit te wijzigen naar de graad van HINP.
Binnen de dienst jeugd, gezin en nazorg dienen er regelmatig dringende beslissingen genomen te worden in zeer precaire situaties waarin zich mogelijks minderjarigen bevinden. Het nemen van deze beslissingen ligt momenteel slechts bij drie HINP's. Er is vastgesteld dat de werkdruk te groot wordt voor deze groep van drie HINP's.
Politiezone Antwerpen vraagt daarom om binnen de vastgestelde personeelsformatie één rechercheur (INP) jeugd, gezin en nazorg te wijzigen naar de graad van HINP.
Het team DIFA binnen de dienst Kali gaat de strijd aan met het Antwerps drugsmilieu. Momenteel is er geen teamleider (HINP) voorzien om de rechercheurs rechtstreeks operationeel aan te sturen en bij te staan in complexe inhoudelijke aspecten inzake druggerelateerde economische ondermijning. Voortschrijdend inzicht heeft aangetoond dat een teamleider noodzakelijk is om het te team verder uit te bouwen en te specialiseren op vlak van ondermijning en aanpak van malafide handel.
Politiezone Antwerpen vraagt daarom om binnen de vastgestelde personeelsformatie één rechercheur (INP) DIFA te wijzigen naar de graad van HINP.
Politiezone Antwerpen zal om de meerkost van de wijzigingen budgetneutraal te compenseren één functie van medewerker lokale computer crime unit (HINP) schrappen binnen de vastgestelde personeelsformatie. Deze schrapping is mogelijk doordat de functie momenteel moeilijk in te vullen is en er momenteel geen behoefte is aan een bijkomende teamleider.
Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus;
Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel in politiediensten, inzonderheid: deel II, het personeel, titel III, het administratief en logistiek kader, hoofdstuk II, de loonschalen;
Koninklijk Besluit van 23 maart 2007 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten;
Omzendbrief GPI 60 betreffende de weging van de functies van het niveau A van het administratief en logistiek kader van de politiediensten van 5 juni 2007.
De bijzondere rekenplichtige van de politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten via de weddenkredieten van de politiebegroting van 2023.
De gemeenteraad keurt, op advies van de korpschef, goed dat binnen de bestaande personeelsformatie de functie medewerker LCCU (HINP) binnen de afdeling lokale recherche wordt geschrapt.
De gemeenteraad keurt, op advies van de korpschef, goed dat binnen de bestaande personeelsformatie één rechercheur jongerencriminaliteit (INP) wordt gewijzigd naar de graad van HINP.
De gemeenteraad keurt, op advies van de korpschef, goed dat binnen de bestaande personeelsformatie één rechercheur jeugd, gezin en nazorg (INP) wordt gewijzigd naar de graad van HINP.
De gemeenteraad keurt, op advies van de korpschef, goed dat binnen de bestaande personeelsformatie één rechercheur DIFA (INP) wordt gewijzigd naar de graad van HINP.
De Groen fractie wenst een amendement op dit besluit in te dienen.
Blijkbaar is de huidige adviesraad niet betrokken geweest bij de opmaak van het nieuwe overlegmodel. Het ware toch kies om de adviesraad te bevragen over dit nieuwe model. Vandaar dat de Groen-fractie voorstelt dit punt te verdagen tot er advies ingewonnen is over het nieuwe overlegmodel
Amendement:
De raad wenst advies in te winnen over het nieuwe overlegmodel met de huidige adviesraad. De raad vraagt het college dit overlegmodel pas te agenderen nadat het advies is ingewonnen.
De gemeenteraad verwerpt bij monde van de fractievoorzitters het voorliggende amendement.
Stemgedrag
Stemden voor het amendement: Groen, PVDA en CD&V.
Stemden tegen het amendement: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang
en Open VLD.
De gemeenteraad keurde op 31 maart 2005 (jaarnummer 541) het huishoudelijk reglement voor de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap goed.
De gemeenteraad keurde op 21 maart 2016 (jaarnummer 156) de laatste wijzigingen aan het huishoudelijk reglement goed.
Op 10 december 2021 (jaarnummer 9912) keurde het college het integraal toegankelijkheidsplan goed. Dit plan bevat ondermeer de doelstelling om op zoek te gaan naar een actievere vorm van inspraak en participatie van personen met een handicap en organisaties die actief zijn rond handicap en toegankelijkheid.
Sinds 2005 heeft de stad een adviesraad voor personen met een handicap met verschillende doelgroeporganisaties. De raad werd opgericht om het stadsbestuur te ondersteunen bij het voeren van een inclusief beleid voor personen met een handicap.
Tijdens het traject, dat ter voorbereiding van het integraal toegankelijkheidsplan werd opgezet, werd er in 2020-2021 met verschillende stakeholders in gesprek gegaan over bestaande acties, goede praktijken, knelpunten, noden en ambities. Dit gebeurde met:
Tijdens deze gespreksrondes kwam ook de organisatie van de adviesraad voor personen met een handicap aan bod. Noden en vragen die daarbij aanbod kwamen waren:
Op basis van deze input werd een nieuw model van participatie en adviesverlening uitgewerkt dat in 2022 werd uitgetest. Dit nieuw model bestaat uit:
De expertengroep bestaat zowel uit afgevaardigden van doelgroeporganisaties of verenigingen, als individuele experten met kennis over toegankelijkheid en handicap als onafhankelijke ervaringsdeskundigen. In tegenstelling tot de adviesraad, wordt er niet gewerkt met een vaste groep van deelnemers, mandaten of stemgerechtigden. Dit om meer flexibiliteit te bieden aan de deelnemers zelf, om beter te kunnen inspelen op specifieke agendapunten, interesses en expertise van de organisaties, experten en ervaringsdeskundigen. Dit zou moeten leiden tot sterker advies op maat, dat op eigen initiatief of op vraag wordt uitgebracht. De expertengroep staat steeds open voor organisaties, verenigingen, experten of ervaringsdeskundigen die willen aansluiten.
In totaal werden er 3 expertengroepen georganiseerd in 2022 rond thema's als mobiliteit (evaluatie reglement taxicheques), vrije tijd (drempels en bekendmaking European Disability Card), wonen (drempels en input bij uitwerking acties actieplan huurwoningenmarkt).... Er namen 13 unieke ervaringsdeskundigen (=personen met een visuele beperking, fysieke beperking, auditieve beperking, ASS ...) ,11 afgevaardigden van doelgroeporganisaties en 6 medewerkers van de stad (SW, SD, TV ...) deel aan de georganiseerde expertengroepen.
In 2022 leverden leden van de klankbordgroep feedback ondermeer over het te renoveren CoStA gebouw en het nabijgelegen Sint Andriesplaats, 1 van de projectsites van de Slimme schakels, over de campagne Allemaal Antwerpenaar... In totaal namen 13 unieke ervaringsdeskundigen (=personen met een visuele beperking, fysieke beperking, ASS ...) deel aan deze klankbordgroepbijeenkomsten.
Artikel 304, §3 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat alléén de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, PVDA en Open VLD.
Hebben zich onthouden: Groen, Vlaams Belang en CD&V.
De gemeenteraad heft het huishoudelijk reglement voor de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap op.
De gemeenteraad keurt de organisatie van inspraak van personen met een handicap en organisaties voor personen met een handicap via de expertengroep 'handicap en toegankelijkheid' en via de klankbordgroep goed.
Op 11 mei 2007 (jaarnummer 6183) nam het college kennis van de adviesprocedure voor een stedelijk advies bij aanvraag om erkenning van plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen.
Op 22 oktober 2021 werd het nieuwe Erkenningsdecreet voor Lokale Geloofsgemeenschappen (Erkenningsdecreet) goedgekeurd.
Het Erkenningsdecreet voert een nieuw en duidelijk kader in voor de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen en voor de criteria en administratieve verplichtingen waaraan besturen van de eredienst moeten voldoen. Het bepaalt dat de gemeente advies verleent over de aanvraag voor erkenning van een lokale geloofsgemeenschap op haar grondgebied. Een erkenning heeft tot gevolg dat een lokale geloofsgemeenschap een openbare instelling wordt met rechtspersoonlijkheid die de goederen en de inkomsten van de geloofsgemeenschap moet beheren.
Op 10 november 2022 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur een erkenningsaanvraag voor de islamitische lokale geloofsgemeenschap Al Muwahideen te Antwerpen, Onderwijsstraat 39. Deze aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de verkorte procedure tot erkenning overeenkomstig artikel 67 van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021 omdat de lokale geloofsgemeenschap reeds een erkenningsaanvraag had ingediend voor 1 juli 2019.
Op 16 december 2022 ontving de stad van het Agentschap Binnenlands Bestuur een adviesvraag betreffende de erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap Al Muwahideen. Het advies dient binnen de gestelde termijn van 4 maanden bezorgd te worden.
Lokale geloofsgemeenschappen zijn belangrijke partners binnen onze diverse samenleving. De Vlaamse Regering erkent de lokale geloofsgemeenschappen van de door de federale overheid erkende erediensten.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten heeft het administratief en financieel toezicht op de islamitische eredienst aan de provincie toegewezen. De stad heeft verder geen wettelijke opdrachten met betrekking tot de financiële aspecten van de islamitische eredienst.
Het advies dient gegeven te worden over het al dan niet voldoen aan de erkenningsverplichtingen:
Het erkenningsdossier van de lokale geloofsgemeenschap Al Muwahideen bevat voldoende elementen om vanuit de stad Antwerpen een positief advies te geven aan de Vlaamse overheid. Wat betreft de erkenningscriteria waarbij de stedelijke diensten bepaalde verbeter- of aandachtspunten geformuleerd hebben, dringt de stad Antwerpen er bij de Vlaamse Overheid op aan om deze van nabij op te volgen en het verbetertraject te evalueren.
Een extra screening is gebeurd op het naleven van gemeentelijke reglementen. Er werd navraag gedaan over de plaatselijke geloofsgemeenschap binnen de stad Antwerpen, bij de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid en de bedrijfseenheid Financiën. Er wordt gepeild naar de aanwezigheid van openstaande dossiers, of niet-geregulariseerde onregelmatigheden. Een advies is steeds een momentopname. De lokale politie kan enkel bevraagd worden over zuiver bestuurlijke elementen, zoals gemelde overlastproblemen.
De veiligheidsdienst van de FOD Justitie brengt een finaal veiligheidsadvies uit rekening houdende met onder andere alle bestuurlijke en gerechtelijke feiten. Het krijgt hiervoor input vanuit de diverse veiligheidsdiensten waaronder de lokale politie.
Het eredienstgebouw
Lokale inbedding
Op basis van de adviezen van de dienst levensbeschouwingen, dienst financiën, bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid zijn er voor deze lokale geloofsgemeenschap voldoende elementen voor een positief advies van de stad. Het is een kleinschalig gebedshuis dat reeds lange tijd gevestigd is op dezelfde locatie en daar ook al zijn activiteiten organiseert.
De stad kent het jarenlange bestaan van de geloofsgemeenschap. De lokale geloofsgemeenschap is actief op het grondgebied van de stad Antwerpen en is een vaste waarde binnen Antwerpen-Noord vooral voor een multicultureel West-Afrikaans publiek. De lokale geloofsgemeenschap organiseerde in het verleden ook buurtactiviteiten, zoals een straatfeest en huistaakbegeleiding voor kinderen. De organisatie neemt haar verantwoordelijkheid op bij druk bezochte diensten, door inzet van voldoende moskeevrijwilligers. De opgegeven bedienaars van de eredienst zijn voldoende Nederlandstalig en als vrijwilliger actief binnen deze geloofsgemeenschap. Zij wisselen elkaar af bij afwezigheid. Het tijdelijk bestuur engageert zich om een vaste bedienaar van de eredienst aan te stellen vanaf de erkenning.
De lokale geloofsgemeenschap is weerspiegeld in het tijdelijk bestuur door een diverse samenstelling. Het bestuur van de vereniging alsook het tijdelijk bestuur hebben zich steeds aangemeld en meegewerkt aan vormingsmomenten en infomomenten die door de stad zijn georganiseerd.
De stedelijke adviezen worden uitgebracht onder voorbehoud van de adviezen van de bovenlokale overheden en van de veiligheidsdienst van FOD Justitie.
De stedelijke administratie zal elke significante wijziging in de beschikbare informatie met betrekking tot de criteria communiceren naar de hogere overheden.
Financiën
Veiligheid
Decreet van 22 oktober 2021 tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop en tot wijziging van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienst.
De gemeenteraad geeft positief advies aan de Vlaamse overheid over de erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap Al Muwahideen, Onderwijsstraat 39 te 2060 Antwerpen.
Op 11 mei 2007 (jaarnummer 6183) nam het college kennis van de adviesprocedure voor een stedelijk advies bij aanvraag om erkenning van plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen.
Op 22 oktober 2021 werd het nieuwe Erkenningsdecreet voor Lokale Geloofsgemeenschappen (Erkenningsdecreet) goedgekeurd.
Het Erkenningsdecreet voert een nieuw en duidelijk kader in voor de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen en voor de criteria en administratieve verplichtingen waaraan besturen van de eredienst moeten voldoen. Het bepaalt dat de de gemeente advies verleent over de aanvraag voor erkenning van een lokale geloofsgemeenschap op haar grondgebied. Een erkenning heeft tot gevolg dat een lokale geloofsgemeenschap een openbare instelling wordt met rechtspersoonlijkheid die de goederen en de inkomsten van de geloofsgemeenschap moet beheren.
Op 28 oktober 2022 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur een erkenningsaanvraag voor de islamitische lokale geloofsgemeenschap Al Umma te 2050 Antwerpen, Fromentinstraat 2. Deze aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de verkorte procedure tot erkenning overeenkomstig artikel 67 van het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021 omdat de lokale geloofsgemeenschap reeds een erkenningsaanvraag had ingediend voor 1 juli 2019.
Op 25 november 2022 ontving de stad van het Agentschap Binnenlands Bestuur een adviesvraag betreffende de erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap Al Umma. Het advies dient binnen de gestelde termijn van 4 maanden bezorgd te worden.
Lokale geloofsgemeenschappen zijn belangrijke partners binnen onze diverse samenleving. De Vlaamse Regering erkent de lokale geloofsgemeenschappen van de door de federale overheid erkende erediensten.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten heeft het administratief en financieel toezicht op de islamitische eredienst aan de provincie toegewezen. De stad heeft verder geen wettelijke opdrachten met betrekking tot de financiële aspecten van de islamitische eredienst.
Het advies dient gegeven te worden over het al dan niet voldoen aan de erkenningsverplichtingen:
Het erkenningsdossier van de lokale geloofsgemeenschap Al Umma bevat voldoende elementen om vanuit de stad Antwerpen een positief advies te geven aan de Vlaamse overheid. Wat betreft de erkenningscriteria waarbij de stedelijke diensten bepaalde verbeter- of aandachtspunten formuleren, dringt de stad Antwerpen er bij de Vlaamse Overheid op aan om deze van nabij op te volgen en het verbetertraject te evalueren.
Een extra screening is gebeurd op het naleven van gemeentelijke reglementen. Er werd navraag gedaan over de plaatselijke geloofsgemeenschap binnen de stad Antwerpen, bij de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid en de bedrijfseenheid Financiën. Er wordt gepeild naar de aanwezigheid van openstaande dossiers, of niet-geregulariseerde onregelmatigheden. Een advies is steeds een momentopname. Er zijn geen onregelmatigheden gekend bij de stedelijke diensten.
De lokale politie kan enkel bevraagd worden over zuiver bestuurlijke elementen, zoals gemelde overlastproblemen.
De veiligheidsdienst van de FOD Justitie brengt een finaal veiligheidsadvies uit rekening houdende met onder andere alle bestuurlijke en gerechtelijke feiten. Het krijgt hiervoor input vanuit de diverse veiligheidsdiensten waaronder de lokale politie.
Het eredienstgebouw
Lokale inbedding
Op basis van de adviezen van de dienst levensbeschouwingen, dienst financiën, bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid zijn er voor deze lokale geloofsgemeenschap voldoende elementen voor een positief advies van de stad. Het is een relatief klein gebedshuis dat reeds lange tijd gevestigd is op dezelfde locatie en er ook al haar activiteiten organiseert.
De stad kent het jarenlange bestaan van de geloofsgemeenschap. De lokale geloofsgemeenschap is actief op het grondgebied van de stad Antwerpen en is een vaste waarde voor Linkeroever. De organisatie neemt haar verantwoordelijkheid op bij druk bezochte diensten, door inzet van voldoende moskeevrijwilligers.
De opgegeven bedienaar van de eredienst is sinds september 2021 actief binnen deze geloofsgemeenschap. Hij is in België sinds 2011 en behaalde in 2012 een inburgeringsattest en spreekt vlot Nederlands.
De stedelijke adviezen worden uitgebracht onder voorbehoud van de adviezen van de bovenlokale overheden en van de veiligheidsdienst van FOD Justitie.
De stedelijke administratie zal elke significante wijziging in de beschikbare informatie met betrekking tot de criteria communiceren naar de hogere overheden.
Financiën
Veiligheid
Decreet van 22 oktober 2021 tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop en tot wijziging van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienst.
De gemeenteraad geeft positief advies aan de Vlaamse overheid over de erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap Al Umma, Fromentinstraat 2 te 2050 Antwerpen.