Het college keurde op 20 september 2019 (jaarnummer 07650) het Waterplan voor de stad Antwerpen goed, dat een stadsbrede visie schept en voorstellen omvat om water opnieuw een plek te geven in de stad.
In 2022 sloegen het Bekkensecretariaat Benedenscheldebekken, Groen Kruis en het Regionaal Landschap de Voorkempen de handen in elkaar voor het integraal project Groot Schijn. Dit project zal de hefboom vormen om via interbestuurlijke samenwerking het afstroomgebied van het Groot Schijn valleibreed op te waarderen en de beekvallei terug de ruimte te geven die ze van nature nodig heeft. Stad Antwerpen zal deelnemen in de projectgroep voor Integraal project Groot Schijn. Er dient een engagementsverklaring te worden ondertekend door Stad Antwerpen.
Het afstroomgebied van het Groot Schijn vormt de perimeter van het projectgebied voor integraal project Groot Schijn. Het gaat om een waterloop categorie 1 en 2 en haar zijlopen.
Het afstroomgebied ligt op grondgebied van volgende gemeenten en districten:
Stad Antwerpen (District Deurne), Boechout, Borsbeek, Brecht, Hove, Malle, Mortsel, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem en Zoersel.
Het stroomgebied van het Groot Schijn is onderdeel van het Benedenscheldebekken en is gelegen in de provincie Antwerpen. Het heeft een omvang van ongeveer 355 km².
Het Groot Schijn ontspringt in Westmalle, stroomt vervolgens door de Voorkempen en wordt aan de Schijnpoort in Deurne overgepompt in het Albertkanaal.
Volgende doelstellingen staan voorop voor het integraal project Groot Schijn voor de periode 2022 - 2027:
De doelstellingen onderschrijven de visie uit het waterplan Antwerpen voor de hemelwatercascade voor de beekvallei van het Groot schijn.
De overlegstructuur van integraal project Groot Schijn bestaat uit een kernteam en een overkoepelende projectgroep. De projectgroep fungeert als een netwerkplatform waarin elke partner op de hoogte wordt gebracht over alle projecten, problematieken en uitvoeringsgerichte acties die spelen in de omgeving van het Groot Schijn. Alle leden kunnen ook zelf ideeën/aandachtspunten aanbrengen. De projectgroep bekrachtigt principebeslissingen die in de werkgroepen verder uitgedacht en uitgewerkt worden.
Door deel te nemen aan de projectgroep van het integraal project Groot Schijn kan Stad Antwerpen mee de ambities bewaken van de acties en projecten die de komende jaren zullen worden geformuleerd en ondersteunt het de werkgroep in kader van interactie met lopende planprocessen – en projecten op het grondgebied van Stad Antwerpen.
De andere deelnemende partners aan de projectgroep zijn de Vlaamse overheid, Provincie Antwerpen, de betrokken gemeentes en districten, Regionaal Landschap de Voorkempen, Regionaal Landschap Rivierenland, de betrokken rioolbeheerders, middenveldorganisaties en burgerbewegingen.
Het college keurt de engagementsverklaring voor het Integraal project Groot Schijn goed.