Terug
Gepubliceerd op 28/03/2023

2023_IP_00039 - Interpellatie van raadsleden Mie Branders, Peter Mertens: stopzetting bouwplannen Kielsevest

gemeenteraad
ma 27/03/2023 - 19:30 Stadhuis
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Wouter Vanbesien, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Erica Caluwaerts, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2023_IP_00039 - Interpellatie van raadsleden Mie Branders, Peter Mertens: stopzetting bouwplannen Kielsevest 2023_IP_00039 - Interpellatie van raadsleden Mie Branders, Peter Mertens: stopzetting bouwplannen Kielsevest

Motivering

Indiener(s)

Peter Mertens, Mie Branders

Gericht aan

Annick De Ridder

Tijdstip van indienen

vr 10/03/2023 - 17:36

Toelichting

De omwonenden van de Kielsevest kregen op 10 maart goed nieuws. AG Vespa laat in een brief weten dat er nieuwe inzichten in de waterproblematiek zijn waardoor ze op zoek gaan naar een nieuwe locatie voor de brandweerkazerne/kantoorruimtes. Dat is een overwinning voor de buurtbewoners, die hard gevochten hebben om een stukje open ruimte te behouden in een volgebouwde wijk. Moest het schepencollege geluisterd hebben naar de buurt, dan waren de bomen nu niet gerooid, het historisch erfgoed niet gesloopt en hadden we een pak tijd en geld bespaard. Bovendien zijn ook de brandweerlieden de pineut. Ze moeten weer langer wachten om naar een modern gebouw te kunnen verhuizen. 

Vragen: 

1)op welk moment in de plannen voor een nieuwbouw op de Kielsevest heeft men “ontdekt” dat er nieuwe inzichten waren in de waterproblematiek? 

2)nog voor er een omgevingsvergunning was, liet de stad de bomen al rooien en twee portierswoningen slopen. Hoe kijkt u nu terug op die voortvarendheid? 

3)U hebt altijd verdedigd dat het project voor de kazerne moest samengaan met de bouw van vele lagen kantoren. Is het de kerntaak van een stad om kantoorcomplexen te bouwen? Is de visie van het stadsbestuur veranderd post-corona, nu thuiswerk een grotere plaats krijgt? 

4)als nieuwe locatie wordt nu verwezen naar de gebouwen van Digipolis. Er komt een haalbaarheidsstudie. Sinds wanneer is het gebouw van Digipolis als alternatieve locatie in de picture gekomen? Er werd ook al gesuggereerd dat op die plaats een daklozenopvang zou komen. Hoe concreet zijn al die plannen op dit ogenblik? 

5)Hoe lang kan de brandweer nog in de huidige kazerne blijven en moeten daarvoor opnieuw extra kosten gemaakt worden? 

6)momenteel is het terrein stevig omheind en is het een aantrekkingsplaats voor stort en vuil. Bent u bereid om het zo snel mogelijk opnieuw open te stellen voor de buurt, zodat er in de zomer terug gebruik van kan gemaakt worden als publieke ruimte? 

7)bent u bereid om ook over de toekomstige bestemming op lange termijn maximale democratische inspraak te organiseren? 

8)Wat heeft dit debacle in totaal gekost?