Terug
Gepubliceerd op 28/03/2023

2023_MOT_00031 - Voorstel tot motie van raadslid Sam Van Rooy: Nu de stad eindelijk de strijd tegen de woke-cancelcultuur lijkt te beginnen voeren: stop het woke-activisme van Atlas tegen ons Sinterklaasfeest!

gemeenteraad
ma 27/03/2023 - 19:30 Stadhuis
Niet goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Wouter Vanbesien, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Erica Caluwaerts, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2023_MOT_00031 - Voorstel tot motie van raadslid Sam Van Rooy: Nu de stad eindelijk de strijd tegen de woke-cancelcultuur lijkt te beginnen voeren: stop het woke-activisme van Atlas tegen ons Sinterklaasfeest! 2023_MOT_00031 - Voorstel tot motie van raadslid Sam Van Rooy: Nu de stad eindelijk de strijd tegen de woke-cancelcultuur lijkt te beginnen voeren: stop het woke-activisme van Atlas tegen ons Sinterklaasfeest!

Motivering

Indiener(s)

Sam Van Rooy

Gericht aan

Bart De Wever

Tijdstip van indienen

vr 17/03/2023 - 22:00

Toelichting

Op 6 december 2022, de dag van Sinterklaas, stelde ik Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering Bart Somers kritische vragen over het woke-activisme tegen het sinterklaasfeest op de website van Atlas, (Integratie & Inburgering Antwerpen).

In zijn reactie stelde de minister dat hij de betreffende webpagina's inderdaad “te verregaand” vond, en dat op de website van Atlas “een karikatuur gemaakt werd van waar we maatschappelijk mee bezig moeten zijn”. Hij gaf bovendien aan dat hij de nodige actie zou ondernemen en Atlas zou wijzen op wat haar kerntaken al dan niet zijn.

Op mijn schriftelijke vraag van 8 december 2022 antwoordde de minister het volgende: “Binnen het integratie- en inburgeringsbeleid wordt ingezet op respect voor ieders overtuiging en praktijken om zo te komen tot wederzijds begrip. Het doel is daarbij nooit de andere te overtuigen, maar de dialoog aan te moedigen. Belangrijk is openheid waarbij niet veroordelend en met respect wordt gereageerd op mensen met een andere mening. Er werden wijzigingen op de webteksten aangebracht.”

Na contact van minister Somers met Atlas werden luttele passages van de website verwijderd, namelijk de meest grove/potsierlijke, maar het gros ervan en de betreffende webpagina's bleven gewoon staan en de essentie bleef gewoon overeind, namelijk dat Sinterklaas en Zwarte Piet niet inclusief en zelfs racistisch zijn en dat ons traditioneel Sinterklaasfeest ingrijpend dient te worden aangepast. Om dat te bewerkstelligen geeft Atlas een reeks tips en argumenten. Op de webpagina ‘Hoe organiseer ik een inclusief sinterklaasfeest?’ werden dan wel enkele regels aangepast, maar het doel van het beleid "nooit de andere de overtuigen" (dixit minister Somers) wordt door Atlas nog altijd met voeten getreden.

Nog steeds immers vindt men ook de pagina/debatfiche getiteld ‘Hoe ga ik om met het zwartepietendebat?’, met daarop onder meer de volgende zaken:

  • Argument 3: “Ik vier het Sinterklaasfeest en ik ben toch geen racist.” ---> Stel je gesprekspartner gerust. Dat iemand het Sinterklaasfeest viert, wil zeker niet zeggen dat hij of zij een racist is. Maak duidelijk dat het feest zelf wel racistische en koloniale invloeden heeft. Geef enkele voorbeelden van referenties naar het kolonialisme.  
  • Argument 5: “We doen het al jaren zo. Waarom nu moeilijk doen?” ---> Vertel je gesprekspartner dat het protest tegen de figuur van Zwarte Piet eigenlijk niets nieuws is. Al sinds 1930 is er protest rond.  
  • Argument 6: “Mijn zwarte vriend/collega/buurman vindt het geen probleem.” ---> Probeer dit argument om te draaien: “De meerderheid van de zwarte Belgen vindt het wél een probleem”.  

Ook is er nog steeds de webpagina ‘Hoe kan je het sinterklaasfeest vieren in een diverse samenleving?’, waarop verschillende tips voor scholen/organisaties staan, zoals de volgende:

  • Tip 3: Denk out of the box: ‘Voor dit jaar zijn we er nog niet uit wat we willen doen voor het sinterklaasfeest.’ geeft Pascal aan. ‘Het kan zijn dat we het feest overslaan en dit schooljaar de focus leggen op andere feestdagen. Misschien doen we dit jaar iets rond Pasen of het offerfeest.’  

Op de webpagina 'Hoe organiseer ik een inclusief Sinterklaasfeest' staan o.a. de tips 'Gebruik geen Zwarte Piet' en 'Vermijd kwetsend woordgebruik' (zoals 'knecht', 'zwart als roet' en 'wie stout is krijgt de roe', de traditionele Sinterklaasliedjes moeten eraan geloven).

Het is dus duidelijk dat het gesprek van de minister met Atlas, dat nota bene jaarlijks vele miljoenen euro's belastinggeld krijgt, amper iets heeft uitgehaald. Desgevraagd verklaarde de minister enkele weken geleden dat voor hem de kous af is en ik dit best voorleg aan het Antwerps stadsbestuur, wat ik dus bij dezen doe.

Aangezien het erop lijkt dat het stadsbestuur nu eindelijk de strijd aanbindt tegen de woke-cancelcultuur, roept deze motie ertoe op dat het stadsbestuur het gesprek aangaat met Atlas over haar kerntaken en de woke-cancelcultuur, en daarbij eist dat de genoemde woke-webpagina's - ‘Hoe kan je het sinterklaasfeest vieren in een diverse samenleving?’, ‘Hoe ga ik om met het zwartepietendebat?’ en ‘Hoe organiseer ik een inclusief sinterklaasfeest?’ - van de betreffende website worden verwijderd.