Terug
Gepubliceerd op 28/03/2023

2023_MV_00019 - Mondelinge vraag van raadslid Kevin Vereecken: Queer iftar slachtoffer van homofobe bedreigingen

gemeenteraad
ma 27/03/2023 - 19:30 Stadhuis
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Wouter Vanbesien, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Erica Caluwaerts, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2023_MV_00019 - Mondelinge vraag van raadslid Kevin Vereecken: Queer iftar slachtoffer van homofobe bedreigingen 2023_MV_00019 - Mondelinge vraag van raadslid Kevin Vereecken: Queer iftar slachtoffer van homofobe bedreigingen

Motivering

Indiener(s)

Kevin Vereecken

Gericht aan

Bart De Wever

Tijdstip van indienen

wo 22/03/2023 - 07:09

Toelichting

Geachte Burgemeester,

Op dinsdag 21 maart (uitgerekend de dag tegen discriminatie)  verscheen kort na de middag een bericht op de website van De Roma. De queer iftar die zij op 31 maart wilden organiseren werd geannuleerd. Over de reden waarom ze die iftar wilden organiseren kan geen twijfel bestaan, over de eerbaarheid van die doelstelling nog minder: De Roma erkent dat LGBTQI+ geaardheden en identiteiten moeilijk liggen bij een deel van de moslimgemeenschap en beoogde met dit initiatief een brug te slaan.

Ik ken verschillende mensen met een moslim achtergrond die homo of bi zijn en hun ervaringen bevestigen die moeilijkheid. LGBTQI+ jongeren hebben 5 keer meer kans op suicidegedachten dan hetero jongeren, maar bij moslim jongeren ligt die factor nog een stuk hoger. Deze problematiek is goed bekend.

Dat een instelling als De Roma, die zichzelf met heel wat middelen van de stad op het voorplan zet als een vlaggenschip van progressiviteit, deze problematiek erkent en wil aanpakken door bruggen te slaan is dus zeer eerbaar. Het is dan ook des te schokkend dat dezelfde progressieve instelling de iftar maaltijd cancelt, met als reden dat ze de veiligheid van de deelnemers niet kunnen garanderen. Dit is een nederlaag voor het samen leven van verschillende groepen en gemeenschappen in onze stad. Een nederlaag voor de grote verbinding.

De meeste religies worstelen met hoe LGBTQI+ mensen in hun wereldbeeld ingepast moeten worden. De ene religie is daar al verder in gevorderd dan de andere. Het staat iedereen vrij om zijn of haar gedachte te hebben over geaardheden en sexuele identiteiten. Maar wanneer de ene Antwerpenaar aan de andere gaat opleggen hoe hij of zij (niet) mag leven, en wanneer die Antwerpenaar dat wil opleggen met dreigementen of geweld moeten we aan de alarmbel trekken.

Binnen de moslimwereld zijn er gematigde stemmen die op een volwassen, verlichte, wijze over dit issue willen nadenken. De meeste moslims in onze stad hebben het misschien wel moeilijk met anders geaarden maar hebben niet de bedoeling om hen fysiek te lijf te gaan. Je zou zelfs de vraag kunnen stellen of de dreiging wel uitgaat van échte moslims. De moslims in deze raad bijvoorbeeld, van welke partij dan ook, hebben mij nog nooit de indruk gegeven dat ze mij naar het leven zouden staan.
Het zou misschien kunnen dat de dreiging uitgaat van een paar ranzige figuren die in een religie een excuus zoeken om keet te schoppen. Net zoals andere ranzige figuren in onze stad dit wellicht zullen aangrijpen om alle moslims over dezelfde kam te scheren.

Burgemeester, wat is de mening van uw college over deze problematiek. Valt de dreiging terug te brengen op enkelingen en zo ja, zijn die enkelingen te omschrijven? Wanneer werd de dreiging ten aanzien van dit evenement door de veiligheidsdiensten opgemerkt? Werden de Roma en Merhaba door de politie verwittig en wat was het advies van de politie? Hoe kan het dat een evenement als de Antwerp Pride veilig kan doorgaan en dat deze eerder bescheiden iftar toch afgelast moest worden?