Terug
Gepubliceerd op 02/10/2023

2023_CBS_06725 - Inventaris bouwkundig en landschappelijk erfgoed - Gebruikersovereenkomst Erfgoedportaal met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 29/09/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd

Elisabeth van Doesburg, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_06725 - Inventaris bouwkundig en landschappelijk erfgoed - Gebruikersovereenkomst Erfgoedportaal met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Ondertekening - Goedkeuring 2023_CBS_06725 - Inventaris bouwkundig en landschappelijk erfgoed - Gebruikersovereenkomst Erfgoedportaal met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 23 juni 2023 (jaarnummer 4397) keurde het college goed om voor het gebruik van het Erfgoedportaal met het Agentschap Onroerend Erfgoed een gebruikersovereenkomst voor te bereiden en ter goedkeuring voor te leggen.

Juridische grond

Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en de op 6 februari 2021 door de Vlaamse Regering goedgekeurde Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid.

Argumentatie

De inventaris van het bouwkundig erfgoed is voor het onroerend erfgoedbeleid een onmisbaar werkinstrument en is voor lokale besturen een belangrijk hulpmiddel als basis voor het beleid over het beschermd en niet-beschermd bouwkundig patrimonium. Om lokale besturen in de mogelijkheid te stellen deze taak optimaal uit te voeren, voorziet de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid, op 26 februari 2021 door de Vlaamse Regering goedgekeurd, dat een lokaal bestuur het beheer over de inventaris onroerend erfgoed kan overnemen. Het lokaal bestuur krijgt daarmee volledige zeggenschap over het invoeren en aanpassen van de gebiedsgebonden inventarisgegevens in het wetenschappelijke deel van de inventaris van het onroerend erfgoed en de daaraan gekoppelde beeldbank.

Door het afsluiten van de voorliggende gebruikersovereenkomst met het Agentschap Onroerend Erfgoed, krijgt  de stad Antwerpen gebruiksrechten op het Erfgoedportaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed om de inventarissen bouwkundig en landschappelijk erfgoed te bewerken en aan te vullen. De gegevens uit het Erfgoedportaal worden overgenomen in de stedelijke informaticatoepassingen, waardoor niet alleen particulieren maar ook professionele gebruikers, zoals notarissen en omgevingsambtenaren, vlot toegang hebben tot de informatie uit het Erfgoedportaal.

De rechtstreekse toegang tot het Erfgoedportaal faciliteert ook het ontsluiten van de resultaten van lopende inventarisatieprojecten. Binnen de huidige bestuursperiode wordt, als onderdeel van de beleidsdoelstelling Erfgoed, intensief gewerkt aan de actualisering van de inventaris van het bouwkundig erfgoed op het stedelijk grondgebied. Het invoeren van nieuwe inventarisgegevens gebeurde in het verleden door medewerkers van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het agentschap besliste dit niet langer te doen en verplicht daardoor de lokale overheden impliciet om deze taak over te nemen. 

De stad Antwerpen kan bogen op een lange traditie wat betreft de inventarisatie van het bouwkundig patrimonium op het stedelijk grondgebied. Om de oorspronkelijke en verouderde inventaris up-to-date te brengen wordt sinds 2011 het stedelijk grondgebied stelselmatig opnieuw geïnventariseerd. De districten Berendrecht/Zandvliet/Lillo, Ekeren, Merksem, Deurne, Wilrijk, delen van Berchem en van het district Antwerpen zijn reeds afgerond. De overige districten staan nog deze legislatuur op de agenda voor herinventarisatie. Om de verzamelde gegevens te kunnen valoriseren is het essentieel om deze in het Erfgoedportaal in te voeren.

Door  de gebruikersovereenkomst worden volgende toepassingen opengesteld om inventarissen te ontsluiten of te ondersteunen:

  • Inventaris.onroerenderfgoed.be, waarin de gegevens over erfgoedrelicten en erfgoedgehelen beheerd worden;
  • Geo.onroerenderfgoed.be, waarin de gegevens over geografische thema's (straatinleidingen, landschappelijke gehelen, ...) beheerd worden;
  • Beeldbank.onroerenderfgoed.be, waardoor het mogelijk wordt om foto's toe te voegen aan zowel bestaande als nieuw toe te voegen inventarisitems;
  • Auteurs.onroerenderfgoed.be, de toepassing waarin gegevens over architecten of andere fysieke personen kunnen opgenomen worden.

De verantwoordelijkheden van het Agentschap Onroerend Erfgoed binnen de gebruikersovereenkomst omvatten  de ontwikkeling en het onderhoud van de technische infrastructuur om het systeem te laten functioneren. De stad is op haar beurt verantwoordelijk voor de  inhoudelijke toevoegingen of aanpassingen van de opengestelde toepassingen. Het lokaal bestuur verplicht zich er ook toe om de administratieve gegevens van de overgedragen inventarisitems actueel te houden en in dat verband ook vragen en meldingen van derden te behandelen.

De stad mag erfgoedobjecten en geografische thema's invoeren, die op het eigen grondgebied gelegen zijn. Erfgoedobjecten van beschermd erfgoed worden niet overgedragen, maar blijven onder beheer van het Agentschap Onroerend Erfgoed. In bijlage aan dit besluit is een lijst van de overgedragen erfgoedobjecten en geografische thema's toegevoegd. Voor het invoeren van nieuwe inventarisobjecten voorziet de gebruikersovereenkomst een aantal basisafspraken met betrekking tot inhoud en kwaliteit. Ook voor de beeldbanktoepassing en de auteurstoepassing worden in de overeenkomst een aantal basisafspraken geformaliseerd.

Mocht dit aan de orde zijn dan voorziet de gebruikersovereenkomst dat deze door de stad kan stopgezet worden via een aangetekend schrijven aan het Agentschap Onroerend Erfgoed. Bij tekortkomingen vanwege de stad kan het Agentschap via een aangetekende ingebrekestelling de overeenkomst stopzetten.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS02 - Erfgoed
2BRS0201 - Onroerend erfgoed

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de gebruikersovereenkomst voor het erfgoedportaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen