Terug
Gepubliceerd op 02/10/2023

2023_CBS_06608 - District Antwerpen. Oudevaartplaats 12 - 2022158 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 29/09/2023 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd

Elisabeth van Doesburg, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_06608 - District Antwerpen. Oudevaartplaats 12 - 2022158 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2023_CBS_06608 - District Antwerpen. Oudevaartplaats 12 - 2022158 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 3 juli 2022 vroeg Vincent Erauw om het pand gelegen Oudevaartplaats 12, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. 


De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen en foto’s van de huidige toestand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • kadastrale gegevens;
  • foto’s Google Maps uit 2009, 2013 en 2022;
  • gegevens vanuit de Inventaris bouwkundig erfgoed ID 5669 (bescherm bouwkundig erfgoed);
  • een begeleidende nota toegevoegd aan de huidige aanvraag tot vermoeden van vergunning;
  • begeleidende informatie op het aanvraagformulier bij de huidige aanvraag tot vermoeden van vergunning;
  • volgend archiefstuk:
    1. goedgekeurde stedenbouwkundige vergunningen uit 1973 en 1983;
    2. goedgekeurde omgevingsvergunning uit 2021.

1. Bestaande juridische toestand

Kadastrale gegevens:
Het pand, Oudevaartplaats 12 district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 3) sectie C 922 P is kadastraal gekend als handelshuis met drie bouwlagen en bewoonbare daklaag, met één woongelegenheid.

 

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen verleend:

  • 24/12/2021 vergunning (OMV_2021156166) voor het samenvoegen van 2 panden op het gelijkvloers;
  • 09/03/1973 vergunning (18#83214) voor het uitvoeren van verbouwingswerken aan het pand;
  • 28/09/1973 vergunning (18#83215) voor het uitvoeren van verbouwingswerken aan het pand;
  • 03/12/1983 vergunning (18#83211) voor het wijzigen van de gelijkvloerse winkelpui.


 2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met drie bouwlagen en bewoonbare daklaag. 

 

Het huidige pand is ingedeeld als een eengezinswoning met op de benedenverdieping een horeca-zaak (café).

 

Overtredingen:
 Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functies café en wonen met één woonentiteit.


De bewijsvoering

Volgens de kadastrale gegevens werd tussen 1875 en 1899 het pand voor de eerste keer in gebruik genomen. De kadastrale gegevens bevestigen de aanwezigheid van een handelsfunctie op de benedenverdieping alsook de aanwezigheid van één woongelegenheid van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.

 

De bevolkingsgrafiek staaft bewoning tussen 1948 en 1971, gevolgd door een periode leegstand tussen 1972 en 1985. Vanaf 1986 tot op heden is er één gezin ingeschreven in het pand.

 

Voorgaande bewijst voldoende dat de functie ‘wonen’ aanwezig is van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. 

Gezien leegstand de functie niet wijzigt is de bewoning door één gezin gedurende een lange periode, bewezen. De bovenliggende verdieping van het pand vormen allemaal samen één afzonderlijke woonentiteit (eengezinswoning), zoals ook omschreven in de bijgevoegde nota in het aanvraagdossier. 

 

Na controle van de opgevraagde documenten en de ingediende dossierstukken blijkt het volgende:

  • uit de aangeleverde bouwplannen van de huidige toestand van de woning, blijkt dat de ruimtes onder het schuine dak werden ingericht als slaap- en badkamer. Slaapkamer 4 onder het afgeschuinde dak voldoet echter niet aan huidige normen artikel 21 bouwcode  ‘minimale hoogte van ruimtes’, daar deze de minimale vereiste plafondhoogte niet haalt. Er werden binnen dit dossier ook geen concrete bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat de omvorming van deze ruimte naar slaapkamer gebeurde vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Het gebruik van deze ruimte als slaapkamer wordt dan ook uitgesloten van opname in het vergunningenregister;
  • de volledige benedenverdieping van het pand -inclusief de functie ‘handel’- alsook de nieuwe trapconstructie van deze benedenverdieping naar de kelderverdieping, worden niet mee beoordeeld binnen deze aanvraag. Al deze onderdelen maken immers integraal deel uit van de op 24 december 2021 voorwaardelijk goedgekeurde omgevingsvergunningsaanvraag met referentienummer OMV_2021156166.
    De opgelegde voorwaarden en uitsluitingen in deze voorwaardelijk goedgekeurde omgevingsvergunningsaanvraag, blijven dan ook onverminderd van kracht.

    Gezien de beslissing in dit omgevingsvergunningsdossier dateert van nà de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979,  valt dit onderdeel van de constructie niet langer onder de procedure ‘vermoeden van vergunning‘. 

Bijgevolg zal het volledige gelijkvloerse gedeelte van het pand -inclusief de functie ‘handel’- en de trapconstructie tussen de beneden- en kelderverdieping uitgesloten worden uit deze aanvraag;

  • De foto’s van de huidige voorgevel samen met de beelden van Google Maps werden vergeleken met het goedgekeurde bouwplan uit de stedenbouwkundige vergunning van 3 december 1983. Gelet op het uitzicht van het pand is er geen indicatie dat het voorgevelaanzicht van het pand nog werd gewijzigd nà de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.

Wel plaatste men tegen de voorgevel een zaak-gebonden publiciteitsinrichting. Publiciteitsinrichtingen vallen echter niet onder de regelgeving van vermoeden van vergunning. De publiciteitsinrichting zal bijgevolg niet mee beoordeeld worden binnen deze aanvraag. 

 

Bijgevolg zal het huidige voorgevelaanzicht -met uitzondering van de zaak-gebonden publiciteitsinrichting- opgenomen worden in het vergunningenregister als zijnde geacht vergund.

 

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige constructie, dateert van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979), met uitsluiting van (zoals in rood aangeduid op de plannen):

  • het gebruik van de ruimte als verblijfsruimte (slaapkamer 4) onder het schuine dak;
  • de volledige gelijkvloerse bouwlaag inclusief de functie ‘handel’ en de trapconstructie tussen de beneden- en de kelderverdieping;
  • de zaak-gebonden publiciteitsinrichting tegen de voorgevel van het pand.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de huidige constructie Oudevaartplaats 12, district Antwerpen, inclusief de functie van handel en wonen met één afzonderlijke woonentiteit, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van het gebruik van de ruimte als verblijfsruimte (slaapkamer 4) onder het schuine dak, de volledige gelijkvloerse bouwlaag inclusief de functie ‘handel’ en de trapconstructie tussen de beneden- en de kelderverdieping, de zaak-gebonden publiciteitsinrichting tegen de voorgevel van het pand, zoals in rood aangeduid op de bouwplannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.