Terug
Gepubliceerd op 13/10/2023

2023_CBS_06432 - Monitoring activatieprojecten - ondersteuning wetenschappelijk onderzoek Universiteit van Antwerpen (UA) en Hogeschool PXL - ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 22/09/2023 - 08:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Nabilla Ait Daoud, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_06432 - Monitoring activatieprojecten - ondersteuning wetenschappelijk onderzoek Universiteit van Antwerpen (UA) en Hogeschool PXL - ondertekening - Goedkeuring 2023_CBS_06432 - Monitoring activatieprojecten - ondersteuning wetenschappelijk onderzoek Universiteit van Antwerpen (UA) en Hogeschool PXL - ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De stad Antwerpen wil met activering de werkzaamheidsgraad naar boven halen. Twee afdelingen richten zich heel specifiek op het activeren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt:

- De dienst activering begeleidt mensen met een leefloon naar de arbeidsmarkt.

- De afdeling NetWerkLabo streeft naar een geïntegreerd arbeidsmarktbeleid en een doelgerichtere activering. Zij verbinden verschillende partners (stedelijke diensten, bemiddelaars, opleiders, werkgevers,...) met elkaar en ondersteunen activeringstrajecten in co-regie met de VDAB.

De stad Antwerpen wil het activeringsbeleid meer data gestuurd voeren, zodat kan nagegaan worden welke projecten succesvol zijn en waar bijsturing nodig is. Tot nu toe is het echter moeilijk om uitspraken te doen over de effectiviteit van deze activeringstrajecten, omdat een goed monitoringsinstrument ontbreekt.

De Universiteit van Antwerpen (UA) wil in samenwerking met de Hogeschool PXL een onderzoekstraject "Monitoren van de effectiviteit van activeringsprogramma's in een lokale context" opzetten om tot een monitoringinstrument te komen, dat zowel de organisaties, die instaan voor het uitvoeren van activeringsprojecten als de beleidsmakers in staat moet stellen de effectiviteit van activering op te volgen. In hun onderzoeksvoorstel is de stad Antwerpen een pilootproject.

Argumentatie

Het onderzoek bestaat uit 3 sporen:

  1. De fase van de co-creatie: in deze fase wordt uitgezocht welke data beschikbaar zijn binnen de VDAB, de lokale overheden en het agentschap voor inburgering en integratie en wordt in samenwerking met de stakeholders uitgezocht welke monitoringinstrumenten en indicatoren het best aansluiten bij de noden van de praktijkwerkers en beleidsmakers.
  2. Het proefproject in de stad Antwerpen: dit omvat het opzetten van een data-infrastructuur, het bepalen en uitwerken van de monitoringinstrumenten, die zowel nuttig moet zijn voor praktijkwerkers en beleidsmakers
  3. Het voorgaande moet uitmonden in een structureel monitoringinstrument. De UA en de Hogeschool PXL zullen hiervoor een blauwdruk opmaken, dat als handleiding kan dienen voor de data-infrastructuur en het monitorinstrument zelf.

De stad Antwerpen ondersteunt dit project door binnen het kader van de GDPR-wetgeving de onderzoekers te voorzien van de nodige data en de nodige inhoudelijke en methodologische expertise te delen zodat de onderzoekers tot een instrumentarium kunnen komen dat aansluit bij de behoeften van de organisaties die rond activering werken en de beleidsmakers.

De stad Antwerpen zal, wanneer de resultaten kwalitatief en relevant zijn, de resultaten van het onderzoek verspreiden onder de betrokken organisaties zodat zij zicht krijgen op effectiviteit van het activeringsbeleid en activeringsprojecten. Daarnaast zal de stad Antwerpen de methodologische inzichten opnemen zodat zij een structurele monitoring kan opzetten.

De stad Antwerpen ondertekent daartoe een steunbrief aan de UA en de Hogeschool PXL.


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed dat de stad Antwerpen het onderzoeksproject van de UA en Hogeschool PXL "Monitoren van de effectiviteit van activeringsprogramma's in een lokale context" ondersteunt door het aanleveren van data en het leveren van inhoudelijke en methodologische input en tekent daartoe de steunbrief.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.