Terug
Gepubliceerd op 12/07/2023

2023_CBS_04710 - Fondsen - EFRO. GTI duurzame stedelijke ontwikkeling Antwerpen en Gent. Oproep digitalisering. Indiening projectvoorstel cybersecurity - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/07/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_04710 - Fondsen - EFRO. GTI duurzame stedelijke ontwikkeling Antwerpen en Gent. Oproep digitalisering. Indiening projectvoorstel cybersecurity - Goedkeuring 2023_CBS_04710 - Fondsen - EFRO. GTI duurzame stedelijke ontwikkeling Antwerpen en Gent. Oproep digitalisering. Indiening projectvoorstel cybersecurity - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Het  EFRO Vlaanderen-programma 2021-2027 beoogt het versterken van de duurzame groei en concurrentiekracht van Vlaanderen, terwijl het tegelijkertijd de transitie naar een koolstofarme, circulaire en energie-efficiënte economie versnelt. Zo draagt het bij aan een sterke reductie van de Vlaamse CO2-emissies, én de realisatie van de Europese Green Deal.

In de EFRO-verordening is voorzien dat minimaal 8% van de EFRO-middelen voorbestemd is voor duurzame stedelijke ontwikkeling. De Vlaamse regering bepaalde in het EFRO Vlaanderen-programma 2021-2027 dat er, omwille van de schaalgrootte en dichtheid van de steden Antwerpen en Gent ten opzichte van de andere Vlaamse centrumsteden, een specifieke benadering voor beide grootsteden noodzakelijk is. 10% van de Vlaamse EFRO-middelen, 19.790.838,16 euro, zal ingezet worden voor duurzame stedelijke ontwikkeling  in de steden Antwerpen en Gent. De inzet van deze middelen moet gebeuren via een geïntegreerde territoriale investering of kortweg GTI. Speciale aandacht moet hierbij gaan naar:

  • de aanpak van milieu- en klimaatuitdagingen;
  • het gebruik van het potentieel van digitale technologieën voor innovatieve doeleinden;
  • de ondersteuning van de ontwikkeling van functionele stedelijke gebieden.

Binnen het EFRO Vlaanderen-programma zijn er twee prioriteiten, verder onderverdeeld in specifieke doelstellingen:

  • prioriteit 1: een competitiever en slimmer Europa door de bevordering van innovatieve en slimme economische transformatie en regionale ICT-connectiviteit;
  • prioriteit 2:  een duurzamer en meer CO2 neutraal Vlaanderen.

Van de totale beschikbare middelen is 60% bestemd voor prioriteit 1 'innovatie' en 40% voor prioriteit 2 'groen'. 

In het kader van het EFRO Vlaanderen-programma 2021-2027 loopt momenteel een oproep 'Acties rond cybersecurity in de steden Gent en Antwerpen' binnen de GTI duurzame stedelijke ontwikkeling. Er kunnen in de twee steden projecten ingediend worden die activiteiten voorzien rond de veiligheid van digitale dienstverlening bij de publieke diensten. Er is daarbij nood aan concrete, haalbare oplossingen die gericht zijn op het verbeteren van de cybersecurity en digitale dienstverlening. De steden Antwerpen en Gent wensen immers een voortrekkersrol in Vlaanderen op te nemen om een stimulans te geven aan innovatieve acties rond cybersecurity bij lokale overheden.

De EFRO-steun bedraagt maximaal 40% van de totale subsidiabele kosten. Projectvoorstellen kunnen tot 14 juli 2023 ingediend worden.

Op 9 juni 2023 (jaarnummer 3872) besliste het college om de meerkosten van het cyberincident en het cyberprogramma budgettair te verwerken bij de zevende aanpassing van het meerjarenplan.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

De stad Antwerpen zal het project 'Cyberfort Antwerpen' indienen voor de EFRO-oproep 'Acties rond cybersecurity in de steden Gent en Antwerpen'.

Het project heeft als doel om een veilige en betrouwbare digitale omgeving te creëren waarin inwoners, bedrijven en instellingen met vertrouwen kunnen wonen, werken en ondernemen. Met het project worden een veerkrachtige digitale omgeving en een goed voorbereide organisatie ontwikkeld die maximaal bestand zijn tegen huidige en toekomstige cyberdreigingen. Het ultieme doel van dit cybersecurity programma is het maximaal beheersen van de cyberrisico’s voor de organisatie. 

Hierbij zal ingezet worden op de drie belangrijkste factoren om dit te bereiken: 

  • bewuste en opgeleide mensen (medewerkers en burgers); 
  • goed gedefinieerde en geïmplementeerde processen; 
  • technologie als krachtig hulpmiddel dat gebruikt wordt om systemen en gegevens te beschermen.

De oplevering omvat een veilige omgeving voor honderdduizenden gebruikers, de werkwijze om dit op te zetten en te onderhouden en de goede praktijkvoorbeelden waaruit anderen kunnen leren. 

Cyberveiligheid is voor alle Vlaamse lokale besturen een reële bedreiging. Mogelijke problemen hebben een zeer zware impact op de externe dienstverlening en interne werking. Met dit project wil de stad Antwerpen een belangrijke stap voorwaarts zetten en een trekkersrol in Vlaanderen opnemen. Het project zal inzichten en resultaten opleveren die ook door andere steden en gemeenten kunnen meegenomen worden bij de uitbouw van een cyberveiligheidsbeleid. 

De grote impact die de cyberaanval van 6 december 2022 heeft gehad op de werking van de stad Antwerpen heeft de noodzaak van een doorgedreven cybersecurity-programma alleen maar versterkt. De versnelde aanpak en het hogere ambitieniveau maken de aanvraag van de EFRO-steun noodzakelijk. 

Team Chief Digital Officer en Digipolis zullen de indiening en de uitvoering van het EFRO-project opnemen, ondersteund door de dienst Eurodesk en Fondsen (Personeel en Organisatie). 

Algemene financiƫle opmerkingen

Het geraamde projectbudget voor het EFRO-project 'Cyberfort Antwerpen' bedraagt 8.000.000,00 euro. De maximale EFRO-steun is 3.200.000,00 euro. De uitvoering en de budgetten worden gepland in 2024 en 2025. 

Het EFRO-steunpercentage bedraagt 40%. De overige 60% zal door de stad Antwerpen gefinancierd worden. Voor de eigen beschikbare financiering kan verwezen worden naar het collegebesluit van 9 juni 2023 (jaarnummer 3872) waarin het programmabudget cybersecurity wordt beslist. 

De EFRO-ontvangsten staan voorlopig al gedeeltelijk ingeschreven op volgend algemeen boekingsadres voor de jaren 2023, 2024 en 2025: 2SBS010106A00000/5300000000/150300/SBT11054.

Indien het project wordt goedgekeurd zullen de uitgaven van het EFRO-project gekoppeld worden aan een subsidiefiche. Ook de ontvangsten zullen na goedkeuring verschoven worden naar de subsidiefiche van dit EFRO-project. 

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Cyberfort Antwerpen' in het EFRO-programma 2021-2027 goed. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.