Terug
Gepubliceerd op 09/10/2023

2023_CBS_06825 - District Antwerpen. Schoytestraat 76 - 2021331 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 06/10/2023 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Karin De Craecker, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_06825 - District Antwerpen. Schoytestraat 76 - 2021331 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2023_CBS_06825 - District Antwerpen. Schoytestraat 76 - 2021331 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 8 december 2021 vroeg Caroline Leys om het pand gelegen Schoytestraat 76, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.  

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • kadastrale gegevens;
  • luchtfoto uit 1974;
  • Google Maps uit 2004;
  • volgende archiefstukken:
    1. goedgekeurde stedenbouwkundige vergunning uit 1970 (18#53705);
    2. goedgekeurde stedenbouwkundige vergunning uit 1970 (18#91131).

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Schoytestraat 76, district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 4) sectie D 1402 E  is kadastraal gekend als woning met drie woongelegenheden. 

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen verleend:

  • 29/11/1970 vergunning voor verbouwingswerken aan de voorgevel (18#53705);
  • 17/04/1970 vergunning voor de afbraak en oprichting van een nieuwe woning, huisnummer 74 (18#91131).
     

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met drie bouwlagen onder een schuin afgeplat dak.  

Het huidige pand is ingedeeld in drie woonentiteiten: een appartement op de gelijkvloerse verdieping, een appartement op de eerste verdieping en een duplex-appartement op de tweede verdieping en in de daklaag. 

Het pand ligt in de vastgestelde archeologische zone “Historische stadskern van Antwerpen”. 

Overtredingen:
er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening. 

Regelgeving: bevoegdheid:

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen met drie woonentiteiten. 

De bewijsvoering 

FUNCTIE/ AANTAL WOONEENHEDEN:

Volgens de kadastrale gegevens dateert de eerste ingebruikname van het gebouw tussen 1900 en 1918. De oorspronkelijke aantal wooneenheden zijn onbekend doordat het pand in 2011 is opgesplitst in drie eigendommen. Hierdoor staat ieder appartement afzonderlijk geregistreerd, elk als wooneenheid zonder lift. 

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat er tussen de meest relevante periode, 1962 en 1979, afwisselend drie tot vijf gezinnen ingeschreven staan. Vanaf 1979 wonen er, in hoofdzaak, drie gezinnen.  

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige woonfunctie en de aanwezigheid van drie woonentiteiten in het pand dateert van vóór de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. 

VOLUME/ CONSTRUCTIE:

Er zijn geen originele bouwplannen van het pand vindbaar. Wel tonen verscheidene bronnen aan dat het pand in de loop der jaren gewijzigd is. De aanpassingen zijn als volgt:  

Dakvolume

In de huidige toestand heeft het pand een zadeldak waarvan het middelste deel afgevlakt is. In het archief werd een goedgekeurde vergunning uit 1970 gevonden voor het verbouwen van de voorgevel. Op de bouwplannen staat het dak slechts gedeeltelijk ingetekend, maar het geeft wel een aanwijzing dat de woning een zadeldak zonder dakramen had. Op de plannen van een goedgekeurde vergunning van het rechter gelegen pand, huisnummer 74, uit 1970 staan de contouren van het pand in kwestie opgetekend. Deze bevestigen dat er toen wel degelijk een zadeldak was. Ook een luchtfoto uit 1974 toont een zadeldak.

Het eerstvolgende bewijs dateert van 2004. Op Google Maps kunnen we zien dat het pand geen volwaardig puntdak meer heeft, maar dat het middelste stuk afgevlakt is. 

We kunnen daarom stellen dat ergens tussen 1974 en 2004 het dak verbouwd is. Aangezien er geen bewijs is dat deze werken voor de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen (9 november 1979) zijn uitgevoerd wordt het dakvolume uitgesloten voor opname in het vergunningsregister.

 

Verblijfsruimte in daklaag:

Door het afgevlakt zadeldak heeft het zolderverdiep maar een interne hoogte van 1,98m. Doordat we geen datum kennen van de verbouwing van het dak toetsen we de ruimte af aan de huidige wetgeving. De bouwcode van Antwerpen legt een minimale hoogte van 2,60m op in verblijfsruimtes. Om die reden wordt de zolderkamer als verblijfsruimte uitgesloten voor opname in het vergunningsregister. 

Dakterras, incl. deuropening in dak:

Op de aangeleverde bouwplannen bestaande toestand is op het platte dak een dakterras getekend dat toegankelijk is via een deuropening in het dak van de voorbouw. Zowel het dakterras als de deuropening zijn niet zichtbaar op de luchtfoto van 1974. Ook hier is er geen bewijs dat de wijziging dateert van voor de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen (9 november 1979). Om die reden wordt het dakterras en de deuropening in het dak uitgesloten voor opname in het vergunningsregister.

 

Buiten bovenstaande aanpassingen is er voor de rest geen indicatie dat het pand gewijzigd is na de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen (9 november 1979). Het resterende van het gebouw kan wel worden opgenomen in het vergunningsregister.  

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige constructie dateert van voor de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen (9 november 1979), met uitsluiting van (in rood aangeduid op de plannen):

  • het dakvolume; 
  • de verblijfsruimte in de daklaag;
  • het dakterras, incl. de deuropening in het dak.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de huidige constructie Schoytestraat 76, district Antwerpen, inclusief de functie van wonen met drie woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van:

  • het dakvolume; 
  • de verblijfsruimte in de daklaag;
  • het dakterras, incl. de deuropening in het dak. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.