Terug
Gepubliceerd op 06/11/2023

2023_CBS_07615 - Omgevingsvergunning - OMV_2023065922. Meir 87. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 03/11/2023 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Elisabeth van Doesburg, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_07615 - Omgevingsvergunning - OMV_2023065922. Meir 87. District Antwerpen - Goedkeuring 2023_CBS_07615 - Omgevingsvergunning - OMV_2023065922. Meir 87. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2023065922

Gegevens van de aanvrager:

NV KIKO BELGIQUE met als adres Priester Cuypersstraat 3 te 1040 Etterbeek, Lisa Ernens met als adres Buitingweg 22 te 3550 Heusden-Zolder, BVBA M & C met als contactadres Buitingweg 22 te 3550 Heusden-Zolder en mevrouw Veronique Broers met als contactadres Buitingweg 22 te 3550 Heusden-Zolder

Ligging van het project:

Meir 87 te 2000 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 3 sectie C nr. 200D

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

wijzigen van de voorgevel: vervangen schrijnwerk en zaak-gebonden publiciteit op de gelijkvloerse verdieping

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          27/08/2018: vergunning (2018021739) voor het wijzigen van reclame op een bestaande winkelpui;

-          02/03/1983: beschermd als monument Hotel De Roose: gevels en bedaking: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5525.

 

Vergunde toestand

-          gevelafwerking:

  • gelijkvloerse verdieping:

-          zwart aluminium buitenschrijnwerk op de gelijkvloerse verdieping;

-          sokkel en gevelbekleding in blauwe hardsteen;

  • zaakgebonden publiciteit:

-          horizontale stroken boven de gevelopeningen bekleed met effen zwart metalen plaatmateriaal;

-          centraal bovenaan in de inkompartij witte losse verlichte doosletters (RITUALS…) op een zwarte metalen onderstructuur;

-          doorzichtig rolluik uit polycarbonaat;

-          uithangbord haaks op de gevel met het verlichte logo;

-          centraal op elk van de 4 pilasters ter hoogte van een voeg in de blauwe hardsteen (op 1,68 m hoogte) een zwart verlichtingsarmatuur;

 

Nieuwe toestand

-          gevelafwerking:

  • gelijkvloerse verdieping: toegangsdeur in geborsteld RVS;
  • zaakgebonden publiciteit:

-          de gesloten delen boven de ramen worden terug voorzien van glas;

-          centraal bovenaan in de inkompartij witte losse verlichte doosletters (KIKO) op een metalen onderstructuur;

-          uithangbord haaks op de gevel met het verlichte logo.

 

Inhoud van de aanvraag

-          wijzigen van de voorgevel:

  • plaatsen van een nieuwe toegangsdeur;
  • plaatsen van zaakgebonden publiciteit.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Brandweerzone Antwerpen-Zwijndrecht - Hulpverleningszone 1 (Antwerpen)/ Brandweer Zone Antwerpen BZA

4 september 2023

11 oktober 2023

Voorwaardelijk gunstig

Onroerend Erfgoed

4 september 2023

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

 

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Stadsontwikkeling/ Onroerend Erfgoed/ Monumentenzorg

4 september 2023

5 oktober 2023

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: culturele, historische en/of esthetische waarde, zone voor overdruk - detailhandel - dh en artikel  6:   zone voor centrumfuncties - stedelijke functies (ce6).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)}
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening toegankelijkheid.

 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):

  • Artikel 33 Zaakgebonden publiciteit: In CHE-gebied en voor beschermde monumenten geldt dat publiciteit op het gevelvlak enkel mag bestaan uit losse letters. De aanvraag voorziet in het vervangen van een bestaand uithangbord, haaks op de gevel. Haaks op het gevelvlak dient publiciteit geplaatst te worden binnen een afstand van maximum 0,60 m ten opzichte van de gevel en op minstens 0,60 m van de eigendomsgrens. De aanvraag voorziet op 0,20 m van de linker perceelsgrens een uithangbord dat 0,60 m uit de gevellijn reikt.

 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
 

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Waterwetboek), dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets. Deze wordt uitgevoerd overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Watertoetsbesluit).

Voor het project is geen pluviale overstromingskans gemodelleerd.

Voor het project is geen fluviale overstromingskans gemodelleerd..

Het project is niet gelegen in een signaalgebied.

Na onderzoek blijkt dat het project waarschijnlijk geen schadelijke effecten op het watersysteem veroorzaakt.

 

-          Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
 

-          Rooilijn: artikel 4.3.8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.
(De VCRO kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO))
Artikel 4.3.8 is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

Voorliggende aanvraag betreft het wijzigen van de voorgevel. Naast het vervangen van het buitenschrijnwerk (de toegangsdeur) wordt de bestaande publiciteit vervangen door nieuwe publiciteit. De huidige functie van handelspand blijft ongewijzigd en is in harmonie met de omgeving.

 

Het plaatsen van zaak-gebonden publiciteit ter hoogte van de inkom in een omgeving die gekenmerkt wordt door handelsgelijkvloeren en bijhorende zaak-gebonden publiciteit kan worden toegestaan.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

Het gevraagde betreft voorgevelwijzigingen zonder een uitbreiding van het bestaande en vergunde volume. De schaal en het ruimtegebruik blijven gerespecteerd.

 

Visueel-vormelijke elementen – cultuurhistorische aspecten

De werken zijn gesitueerd in een zone die volgens het gewestplan werd ingekleurd als een woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde. Bijkomend is het pand vastgesteld als bouwkundig erfgoed dd. 14/09/2009 omwille van zijn historische, architecturale en esthetische waarde. Bovendien is het pand ook beschermd als monument sinds 02/03/1983.

 

In CHE-gebied en voor panden opgenomen in de inventaris wordt de wijziging van de bestaande toestand van elk gebouw en/of constructie onderworpen aan de wenselijkheid van behoud. De wijziging van de bestaande toestand van elk gebouw en/of constructie wordt onderworpen aan de wenselijkheid van behoud.  Het behoud van de elementen met historische, stedenbouwkundige, architecturale, bouwhistorische en/of esthetische waarde primeert boven de andere voorschriften. Dit geldt zowel voor het exterieur, als het interieur.

Voor beschermde monumenten is een toelating van het Agentschap Onroerend Erfgoed verplicht.

 

De stedelijke dienst Monumentenzorg heeft volgend advies uitgebracht:

“Oorspronkelijk opgedeeld in twee winkelhuizen, met een gevelbreedte van in totaal vier traveeën, omvat het pand drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). De in- en uitgezwenkte puntgevel met voluten die de winkelhuizen verenigt, onderscheidt zich door een verzorgd parement uit witte natuursteen, verlevendigd met blauwe hardsteen. Het rijke sculpturale decor door de beeldhouwer Alphonse Van Beurden, vermengt elementen ontleend aan de renaissance en de barok. Asymmetrisch van profiel, maakt de opstand de overgang van het lagere Osterriethhuis naar het hogere kantoorgebouw van Le Lloyd Belge, links gemarkeerd door een bronzen adelaar met gespreide vleugels, rechts door een hoge tweezijdige erker met kraagsteen, rolwerkcartouche en leien helm, die oorspronkelijk werd geopend door oeils-de-boeuf en bekroond door een peerspits met topstuk. Vandaag verbouwd, bestond de begane grond oorspronkelijk uit twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde, korfbogige winkelpuien met zijportaal, pilasters en bewerkte boogzwikken. De bovenbouw beantwoordt aan een axiaal opzet, waarbij de middenas als een over de geveltop doorlopende frontispice is uitgewerkt. Geaccentueerd als bel-etage, wordt de tweede verdieping geopend door een gevelbreed vierlicht met composiete halfzuilen en pilasters, gevat tussen een klassiek entablement en een rijk gesculpteerde borstwering met spiraalranken en rozetten. Een driezijdig balkon met postamenten, volgens het gevelontwerp rustend op een console in de vorm van een adelaar, legt de klemtoon op het middenrisaliet. Hogerop is de frontispice opgebouwd uit een rechthoekig tweelicht met composiete pilasters, en op de borstwering een gebeeldhouwd reliëf van putti en guirlandes. Een rondboogtweelicht gevat in een entablement op consoles sluit de compositie af. De geveltop met ruitmotief wordt bekroond door een rondboognis met schelp in het boogveld, waterlijst en topstuk, waarin een putti met Mercuriushelm staat opgesteld.

 

De aanvrager wenst zaak-gebonden publiciteit te plaatsen in de vorm van een element haaks op de gevel en verlichte losse letters ter hoogte van de inkomzone. Bijkomend worden de panelen in de gelijkvloerse raamopeningen vervangen door klaar glas.

 

De aangevraagde werken houden voldoende rekening met het bestaande gebouw en doen geen afbreuk aan de cultuurhistorische waarde van zijn omgeving. De winkelpui werd reeds grondig verbouwd en heeft geen relatie meer met de bovenliggende neobarokke natuurstenen gevel.

Als voorwaarde wordt opgelegd dat een toelating moet worden verleend door het Agentschap Onroerend Erfgoed”

 

De aangevraagde publiciteit is niet in overeenstemming met artikel 33 van de bouwcode. Het uithangbord haaks op de gevel neemt niet de juiste afstand in tot de perceelgrens. De nieuwe reclame wordt geplaatst in de bestaande bevestigingsgaten in de natuursteen. Het uithangbord verplaatsen volgens de voorschriften zal een beschadiging van de natuursteen tot gevolg hebben. Er kan vanuit esthetisch oogpunt afgeweken worden van deze voorschriften.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Het advies van de brandweer dient stipt te worden nageleefd.

 

Advies aan het college

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

  1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
  1. Het advies van de stedelijke dienst Monumentenzorg moet worden gevolgd.

 

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

24 mei 2023

Volledig en ontvankelijk

4 september 2023

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste beslissingsdatum zonder noodbesluit

3 november 2023

Uiterste beslissingsdatum met noodbesluit

1 februari 2024

Verslag GOA

24 oktober 2023

Naam GOA

Katrine Leemans

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

  1. De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
  1. Het advies van de stedelijke dienst Monumentenzorg moet worden gevolgd.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.