Terug
Gepubliceerd op 29/11/2023

2023_IP_00186 - Interpellatie van raadsleden Niel Staes, Ilse van Dienderen: De Voetgangersbarometer

gemeenteraad
ma 27/11/2023 - 19:30 Stadhuis
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Karen Maes, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Gerolf Annemans, raadslid; Güler Turan, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Jan Penris, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Yasmia Setta, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2023_IP_00186 - Interpellatie van raadsleden Niel Staes, Ilse van Dienderen: De Voetgangersbarometer 2023_IP_00186 - Interpellatie van raadsleden Niel Staes, Ilse van Dienderen: De Voetgangersbarometer

Motivering

Indiener(s)

Ilse van Dienderen, Niel Staes

Gericht aan

Erica Caluwaerts

Tijdstip van indienen

di 21/11/2023 - 22:55

Toelichting

Beste schepen,

Deze maand kregen tal van steden en gemeenten in heel België hun voetgangersrapport. Die kwam er op basis van de Voetgangersbarometer. Die werd gelanceerd door Tous à Pied, Voetgangersbeweging en Walk. Deze drie verenigingen promoten wandelen en verdedigen voetgangers in België. Veel Antwerpenaren namen deel aan de bevraging en brachten de lusten en lasten voor voetgangers in onze stad mooi in beeld.


De kaart kleurt gevarieerd rood en groen, maar in een oogopslag merk je nu al dat de grote assen vaak negatieve reacties krijgen. Lange wachttijden, drukknoppen, te kort groen, ... liggen daar vaak aan de basis.

De totaalscore was niet zo fraai, want met 10 op 20, was Antwerpen zeer nipt niet gebuisd. Nog los van de score geeft het rapport vooral een interessant overzicht van allerlei bezorgdheden, in verhouding tot de provincie, Vlaanderen en België.

Daarom volgende vragen n.a.v. het rapport:

  1. Welke lessen neemt u mee uit dit rapport?
  2. De slechtste score in het rapport wijst uit dat Antwerpse voetgangers zich niet gehoord voelen. Dat Antwerpen te weinig luistert naar de behoeften van voetgangers en hen zelden inspraak (uitvoeren van opiniepeilingen, raadplegen van bewoners, enz.) geeft. Heeft Antwerpen ook zelf al initiatief genomen om deze bezorgdheden in kaart te brengen?
  3. Ook in dit rapport komt de frustratie over de e-steps naar boven. Meer dan fietsen en wagens zit daar een enorme irritatie omdat ze zowel een obstakel zijn wanneer ze geparkeerd worden, als wanneer gebruikers op de voetpaden steppen. Kan er een sensibiliseringscampagne komen hiertegen en zijn er plannen om de handhaving op te schalen?
  4. Een andere donkerrode bezorgdheid zijn obstakels allerhande. In het verleden gaf u al aan dat u onvoldoende greep heeft op de verschillende ingrepen die door iedere schepen in zijn/haar eigen bevoegdheid onderneemt hieromtrent. Komt er een plan om de voetpaden in Antwerpen stevig te screenen op overbodig meubilair en dit ook aan te pakken?
  5. Gaat het college met de organisatoren van de bevraging in overleg om de scores te bespreken en samen met concrete maatregelen te realiseren?