Terug
Gepubliceerd op 20/11/2023

2023_CBS_07921 - Gelijke Kansen - Plan Samenleven. Actieplan polarisatie stad Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 17/11/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_07921 - Gelijke Kansen - Plan Samenleven. Actieplan polarisatie stad Antwerpen - Goedkeuring 2023_CBS_07921 - Gelijke Kansen - Plan Samenleven. Actieplan polarisatie stad Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 28 juni 2022 (jaarnummer 5195) keurde het college de indiening van de projecten in het kader van de acties van het Plan Samenleven voor het eerste projectjaar (oktober 2022 tot september 2023) goed. Op 30 juni 2023 (jaarnummer 4491) keurde het college de indiening van de projecten in dit kader goed voor het tweede projectjaar (oktober 2023 tot september 2024). De Vlaamse regering keurde op 23 september 2022 en op 27 september 2023 alle door de stad Antwerpen ingediende projecten in het kader van het Plan Samenleven goed. Voor wat betreft de actie ‘lokaal actieplan polarisatie ontwikkelen en uitrollen’ ontvangt de stad Antwerpen de maximale subsidie van 25.000,00 euro per goedgekeurd subsidiejaar.

Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. De oproep richt zich in de eerste plaats op lokale besturen met minimaal 7.500 inwoners van niet EU-15 herkomst. De focus ligt niet op één specifieke doelgroep. Samenleven in diversiteit gaat over burgers met elk hun eigenheid op vlak van bijvoorbeeld herkomst, leeftijd, beperkingen en geslacht.

Vanuit één van de doelstellingen van het Plan, het 'verhogen van de veiligheid en leefbaarheid' stimuleert de Vlaamse overheid het ontwikkelen en uitrollen van een lokaal actieplan polarisatie. Hiervoor werden de volgende minimale verwachtingen vooropgezet in de opmaak van het actieplan: 

  • Aanduiding van een coördinerend ambtenaar of team voor de interne coördinatie van het proces (proces voor opstellen van plan, interne communicatie en terugkoppeling naar betrokken diensten, managementteam en CBS, aansturing en opvolging realisatie actieplan).
  • Zelfevaluatie/omgevingsanalyse (wat zijn de lokale uitdagingen, waar sta je als gemeente, welke acties heb je al genomen om de problematiek aan te pakken, hoe kadert het plan binnen de strategische meerjarenplanning en de lokale beleidsvisie).
  • Ambitiebepaling (schets de verwachte resultaten, formuleer daarvoor zoveel mogelijk meetbare indicatoren).
  • Formuleren van concrete acties.

Daarnaast formuleerde de Vlaamse overheid de minimale verwachting dat het actieplan maatregelen voorziet op minstens drie van volgende domeinen:

  • acties over het tegengaan van polarisatie, zowel online als offline;
  • acties over het tegengaan van desinformatie, zowel online als offline;
  • acties over het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld jegens een persoon of groep (tegengaan van haatspraak);
  • acties over het stimuleren van debatten die tot positieve maatschappelijke evoluties kunnen leiden;
  • vorming en opleiding van personeel om de problematiek aan te pakken;
  • en bij de concrete acties ligt de focus zowel op het online als het offline gebeuren.

Argumentatie

De stad garandeert dat iedere burger zich 100% Antwerpenaar kan voelen ongeacht zijn gender, leeftijd, levensbeschouwing of religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. Hiervoor zet de stad Antwerpen in op een veilige leefomgeving en een relevante communicatie zodat elke Antwerpenaar volwaardig kan participeren aan de samenleving.

Dit actieplan wil aan de hand van vijf acties de komende twee subsidiejaren inzetten op de domeinen samenleving, onderwijs en social media vanuit een preventieve, sensibiliserende en ondersteunende aanpak. De ontwikkeling van dit actieplan vond plaats binnen de kerngroep polarisatie, opgestart door de cel gelijke kansen in het voorjaar van 2023 met kernpartners de diensten preventie van gewelddadige radicalisering en communicatie. Bovenstaande stedelijke doelstellingen vanuit gelijke kansen, maatschappelijke veiligheid en communicatie vormen een sterke basis van waaruit het actieplan polarisatie kan vertrekken. Het multidisciplinair netwerk polarisering treedt op als stuurgroep van dit actieplan.

Algemene financiƫle opmerkingen

De voorziene bedragen zijn ingeschreven op boekingsadres 5403520000/6496800/2HMS070101A00000 op subsidiefiche SBT11365 voor 2023 en op SBT11419 voor 2024.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS07 - Gelijke kansen
3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
8 - Sterk bestuurde stad
2SBS06 - Marketing en communicatie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het 'Actieplan polarisatie  stad Antwerpen' goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.