Terug
Gepubliceerd op 27/10/2023

2023_IP_00164 - Interpellatie van raadslid Steven Boers: Sluikstort en veiligheid Monseigneur Van Goethemplein

districtsraad Borgerhout
ma 23/10/2023 - 20:00 Districtshuis Borgerhout
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Luc Moerkerke; Marc De Meyer, districtsraadslid; Patrick Paredaens, districtsraadslid; Marij Preneel, districtsburgemeester; Kristine Matheussen, districtsraadslid; Omar Al Jattari, districtsschepen; Koen Van Roey, districtsraadslid; Ben Van Duppen, districtsschepen; Sharmin Shayla, districtsraadslid; Pieter Vissers, districtsraadslid; Aïssatou Cissé, districtsschepen; Ben Segers, districtsraadslid; Betty Van de Wauwer, districtsraadslid; Lien Arits, districtsraadslid; Ellen Dehing, districtsraadslid; Lena Coene, districtsraadslid; Thanh Beels, districtsraadslid; Mariam El Osri, districtsschepen; Nele Van Parys, districtsraadslid; Steven Boers, districtsraadslid; Wouter Luykx, districtsraadslid; Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris; Linda Snoeys, districtssecretaris

Afwezig

Linda Madou, voorzitter districtsraad; Hans Gooris, districtsraadslid; Anneleen Lauwers, districtsraadslid; Ludwina Demuynk

Secretaris

Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris
2023_IP_00164 - Interpellatie van raadslid Steven Boers: Sluikstort en veiligheid Monseigneur Van Goethemplein 2023_IP_00164 - Interpellatie van raadslid Steven Boers: Sluikstort en veiligheid Monseigneur Van Goethemplein

Motivering

Indiener(s)

Steven Boers

Gericht aan

Marij Preneel

Tijdstip van indienen

wo 18/10/2023 - 11:31

Toelichting

Al enige tijd is de dalende leefbaarheid rond het Monseigneur Van Goethemplein aan de Te Boelaerlei een doorn in het oog van de buurtbewoners, vanwege sluikstort en soms nachtelijke overlast. 

Ook de veiligheid van kinderen die het kleine speeltuintje of sportveldje met kunstgras gebruiken is in gevaar vanwege de alomtegenwoordige glasscherven, die zelfs in het zand waar de peuters in spelen, terug te vinden zijn.  

‘s Avonds en ook ‘s nachts zitten mensen te praten op de aanwezige banken, maar dat is voor mij geen probleem, een pleintje heeft zo’n sociale functie en wat mij betreft kan dat ook ‘s nachts als dat zonder lawaai kan tenminste. Wat wel een probleem is, zijn de lege en kapotte flessen en plastic zakken met lege bierblikken die achteraf worden achtergelaten. De aanwezige vuilnisbak puilt helaas ook constant uit, dus die heeft een te kleine capaciteit. Temeer omdat het pleintje een fijne plek is om je frietjes of broodje op te eten. Maar dan moet er natuurlijk wel de mogelijkheid zijn om je afval weg te gooien.

Op het plein staat ook een glasbak. Die lijkt wel een magneet voor zwerfvuil, zoals kapotte spiegels en glasramen die er naast worden gedumpt. Het is een kwestie van tijd voor een spelend kind zich aan de rondslingerende glasscherven verwondt, mocht dat al niet gebeurd zijn.  

Deze situatie motiveert mij om de volgende vragen te stellen aan het districtscollege:

  1. Buurtbewoners zijn op zich tevreden met de centrale plaats van de glasbak in de wijk, dus de vraag is niet deze te verplaatsen, maar bijvoorbeeld te vervangen door een ondergronds exemplaar, dat zoals bekend minder sluikstortgevoelig is. 

  2. Kan er een grotere vuilnisbak voorzien worden, gezien het volume van de huidige regelmatig ontoereikend is? 

  3. Kan het districtscollege bij een eventuele heraanleg van het pleintje een betere afscheiding voorzien tussen het gedeelte waar kinderen spelen en de plaats waar gegeten en gedronken wordt, zodat het afval zich minder verspreidt over het plein? Bijvoorbeeld door een pana-veldje aan te leggen dat makkelijker onderhouden kan worden?

  4. Kan het districtscollege nogmaals aandringen bij de bevoegde schepen van de Stad Antwerpen om een nog betere controle op sluikstort houden en regelmatigere opruimacties op het plein uit te voeren om de veiligheid van de spelende kinderen te garanderen?

  5. Kan het districtscollege bij de politie het probleem van sluikstort en overlast nog eens extra aankaarten?