Terug
Gepubliceerd op 21/12/2023

2023_GR_00827 - Parkeerbeleid - Parkeervergunning voor openbare dienstverlening. Algemeen reglement - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 18/12/2023 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Andere.

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Claude Marinower, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Goedele Toen, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Gerolf Annemans, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Karim Bachar, schepen; Jan Penris, raadslid; Güler Turan, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Karen Maes, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2023_GR_00827 - Parkeerbeleid - Parkeervergunning voor openbare dienstverlening. Algemeen reglement - Goedkeuring 2023_GR_00827 - Parkeerbeleid - Parkeervergunning voor openbare dienstverlening. Algemeen reglement - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De stad Antwerpen voorziet in een parkeervergunning voor openbare dienstverlening. Deze parkeervergunning laat de voertuigen van aanvragers die behoren tot de limitatief opgesomde categorieën, en die worden ingezet op het grondgebied van en ten dienste van stad Antwerpen (met inbegrip van alle districten) en/of haar inwoners, toe om (tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden) te parkeren in de op 1 augustus 2023 ingevoerde parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders. Daarnaast wordt de zonale geldigheid van deze parkeervergunning ook uitgebreid naar de andere tariefzones.

Omwille van het specifieke karakter van deze parkeervergunning wordt in een afzonderlijk reglement voorzien.

Juridische grond

Het Ministerieel Besluit betreffende de gemeentelijke parkeerkaart van 9 januari 2007.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur: “De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast”.

Overeenkomstig artikel 2, §2 en §3 van het ministerieel besluit betreffende de gemeentelijke parkeerkaart van 9 januari 2007 is de gemeenteraad bevoegd voor het vaststellen van de toepasselijke modaliteiten van de gemeentelijke parkeervergunning.

Argumentatie

De parkeervergunning voor openbare dienstverlening kan uitgereikt worden aan aanvragers die behoren tot één van onderstaande categorieën en wiens voertuigen worden ingezet op het grondgebied van en ten dienste van stad Antwerpen (met inbegrip van alle districten) en/of haar inwoners komen in aanmerking voor het aanvragen van ‘een parkeervergunning voor openbare dienstverlening’: 

  • Categorie 1: voertuigen van organisaties belast met technisch onderhoud van sociale woningen en sociale voorzieningen en belast met sociale dienstverlening gelinkt aan het onderhoud van het publiek domein;
  • Categorie 2: voertuigen van instellingen van publiek recht voor nutswerken op het openbaar domein;
  • Categorie 3: voertuigen voor stedelijke dienstverlening en voertuigen die blijkens hun bouw, uitrusting of andere permanente kenmerken speciaal zijn uitgerust voor toezicht, controle, onderhoud van infrastructuur en installaties van algemeen belang;
  • Categorie 4: prioritaire voertuigen die, door of in opdracht van, de lokale politiediensten of de lokale brandweer gebruikt worden.

De parkeervergunning voor openbare dienstverlening voor categorie 1, 2 en 3 is onderhevig aan een retributie waarvan het bedrag vastgesteld wordt in een afzonderlijk ‘retributiereglement parkeervergunning voor openbare dienstverlening’ (maakt deel uit van afzonderlijke besluitvorming die tegelijkertijd aan de gemeenteraad wordt voorgelegd). De prioritaire voertuigen bedoeld in categorie 4 worden, omwille van hun specifieke aard, vrijgesteld van deze retributie.

De parkeervergunning voor openbare dienstverlening geldt in alle tariefzones en op de voorbehouden plaatsen voor bewoners, al dan niet gelegen in de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders.

De aanvraag, de wijziging of de stopzetting van een parkeervergunning voor openbare dienstverlening kan per organisatie slechts maandelijks, vóór de 15de kalenderdag van de maand, gebeuren door middel van een integraal overzicht van de voertuigen (nummerplaat) waarvoor een parkeervergunning wordt aangevraagd of waarvan de parkeervergunning wordt gewijzigd of wordt stopgezet. De aanvraag, de wijziging of de stopzetting is geldig vanaf de 1ste kalenderdag van de maand volgend op de maand waarin de aanvraag, de wijziging of de stopzetting is gebeurd. 

De parkeervergunning voor openbare dienstverlening heeft een geldigheidsduur van 1 maand en wordt bij gebreke aan voortijdige beëindiging automatisch verlengd voor telkens van 1 maand. 

Het reglement treedt in werking op 1 januari 2024.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het algemeen reglement op de parkeervergunning voor openbare dienstverlening goed en beslist dat dit reglement vanaf 1 januari 2024 in werking treedt.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.