Terug
Gepubliceerd op 18/12/2023

2023_VB_00331 - Maagdenhuis - Kunstcollectie OCMW Antwerpen - Analyse. Collectiebeleid - Cascademodel - Goedkeuring

Vast Bureau
vr 15/12/2023 - 10:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Karim Bachar, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_VB_00331 - Maagdenhuis - Kunstcollectie OCMW Antwerpen - Analyse. Collectiebeleid - Cascademodel - Goedkeuring 2023_VB_00331 - Maagdenhuis - Kunstcollectie OCMW Antwerpen - Analyse. Collectiebeleid - Cascademodel - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 31 mei 2018 (jaarnummer 397) de principes en uitgangspunten goed voor de geoptimaliseerde werking van het Maagdenhuis wat betreft de publiekswerking en het collectiebeleid. De werking van het Maagdenhuis, die voordien integraal deel uitmaakte van de organisatiestructuur van het OCMW Antwerpen, werd bij besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 september 2019 (jaarnummer 92) sinds 1 januari 2020 overgedragen naar het AG Culturele Instellingen Antwerpen. De kunstcollectie bleef eigendom van het OCMW Antwerpen.

Deze collectie – kunstwerken, artefacten en historisch meubilair – is terug te leiden tot:

  • een deel historische kunstwerken die werden verworven sinds de 17de eeuw in opdracht van de voorlopers van het huidige OCMW of door schenkingen en legaten;
  • een deel hedendaagse kunst, die eind 20ste eeuw werd verworven door een actief aankoopbeleid van de toenmalige besturen.

Voorliggend besluit bevat het proces van analyse van het collectiebeheer van OCMW Antwerpen en stelt een cascademodel voor om te komen tot een kwaliteitsvolle en effectieve wijze van herbestemming van deze collectie. 

Het directiecomité heeft op 22 juni 2023 (jaarnummer 111) kennis genomen van de stand van zaken van de gemaakte analyse van de kunstcollectie van OCMW Antwerpen en het gebruik van het cascademodel. Daarnaast heeft het directiecomité ook kennis genomen dat er nood is aan een kwaliteitsvolle en effectieve wijze van herbestemmen:

  • het borgen van het sociale verhaal, in een correcte combinatie met het Maagdenhuis en de relevante collectiestukken;
  • het definitief en kwaliteitsvol onderbrengen van de overige collectie-items;
  • het uitdenken van een nieuwe toekomst voor het Maagdenhuis.

Voorliggend besluit bevat het proces van analyse van het collectiebeheer van OCMW Antwerpen en stelt een cascademodel voor om te komen tot een kwaliteitsvolle en effectieve wijze van herbestemming van deze collectie.

Juridische grond

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 23 september 2019 (jaarnummer 92) goed om de werking van het Maagdenhuis over te dragen aan het AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed. De collectie en het gebouwenpatrimonium bleven echter onder de bevoegdheid van het OCMW.

Regelgeving: bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 84 §3 1° DLB  is het vast bureau bevoegd voor de daden van beheer over de inrichtingen en eigendommen van het OCMW, in voorkomend geval binnen de door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgestelde regels.

Argumentatie

1. Analyse

Sinds het begin van de optimalisering van de werking in januari 2018, werden in functie van risicobeheersing, efficiëntie en instandhouding de volgende acties ondernomen:

  • analyse van de collectiesamenstelling, -toestand en locatie en in kaart brengen lopende terbeschikkingstellingen en langdurende bruiklenen;
  • risico-inschatting met betrekking tot decentraal bewaarde werken, in voormalige OCMW-vestigingen (nu respectievelijk ZiekenhuisNetwerk Antwerpen, Zorgbedrijf en bedrijf Sociale Dienstverlening);
  • aansprakelijkheid en verzekeringstoestand;
  • terughalen kunstwerken Elzenveld en een aantal decentrale diensten naar het depot van het Maagdenhuis;
  • stopzetten langdurige bruiklenen op decentrale locaties.

Al van bij de start van het optimaliseringstraject was er weinig duidelijkheid en transparantie omtrent de collectie. De collectie is verspreid over diverse sites van in tussentijd verzelfstandigde organisaties: 

COLLECTIE MAAGDENHUIS

Aantal items

Volgens inventarislijst

3945

 

 

EIGENAAR

 

OCMW Antwerpen

3731

KMSKA

2

Vlaamse Gemeenschap

0

OCA vzw

212

 

 

AARD VAN DE WERKEN

 

Schilderijen

1951

Beeldhouwwerken

192

Artefacten

351

Meubilair

287

Onroerend door bestemming

300

Medische collectie

788

Religieus

76


STANDPLEK

 

 Items

Intra-muros

Permanente opstelling

108

 

Depot

1753

Extra-muros

Zorgbedrijf Antwerpen

885

 

ZNA

157

 

Elzenveld

119

 

Sint-Julianusgasthuis

22

 

Filialen bedrijf SD

95

Langdurige bruikleen

Districtshuis Borgerhout

18

 

Museum Lambotte / UA

788

De volgende vaststellingen werden gemaakt:

  1. Op basis van de inventariscontrole werden circa 83% van de 3945 objecten aangetroffen. Voor de ontbrekende items, alle met standplaats extra-muros kunnen we alvast volgende mogelijke oorzaken aangeven:
  • Bij de oprichting van ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (2004) en Zorgbedrijf (2009) vanuit OCMW Antwerpen, werden geen of onvoldoende afspraken gemaakt omtrent het beheer van de kunstcollectie en werden slechts gedeeltelijke, onvolledige of eenzijdige bruikleenovereenkomsten opgesteld.
  • vervuiling van data inventaris (geen eenduidigheid in registratie eenheid/deelitems, bv. servies, muntencollectie, etsenreeks…);
  • weggeschonken, gestolen, vernield, als afval verwijderd;
  • gestockeerd, verplaatst maar niet te lokaliseren (bij verhuizing, nieuwbouw of renovatie);
  • vermengd geraakt met eigendommen bewoners (woonzorgcentra ZBA) en door nabestaanden meegenomen;
  • vermengd geraakt met eigendommen bewoners (woonzorgcentra ZBA) en na stockage meegenomen door opkoper.

2. Het grootste deel van de collectie is niet relevant of bruikbaar voor de scenografie en bezoekersbeleving in het kader van de werking van het Maagdenhuis waar geen een op een relatie is tussen verhaal, locatie en collectie.

3. Het behoud en beheer van de overige inventarisstukken betekent zowel in tijd, ruimte als budget een belasting voor de werking en hypothekeert daardoor het potentieel van (de transitie naar) een nieuw concept en aanbod op de site.

Op basis van deze vaststellingen is er nood aan een kwaliteitsvolle en effectieve wijze van herbestemming. Hierbij is het aanbevolen om aandacht te gegeven aan: 

  • het borgen van het sociale verhaal, in een correcte combinatie met de site en de relevante collectiestukken;
  • het definitief en kwaliteitsvol onderbrengen van de overige collectie-items;
  • het uitdenken van een nieuwe toekomst voor de site.

2. Cascademodel 

De collectie kan worden onderverdeeld in drie niveaus:

  • Niveau 1: collectiestukken, waaronder de topstukken van de Vlaamse Topstukkenlijst en items die essentieel zijn voor het verhaal van het Maagdenhuis.
  • Niveau 2: verschillende categorieën die relevant zijn voor een gerichte, zinvolle herbestemming.
  • Niveau 3: collectie-items waarvoor om diverse redenen een uitstroom uit de kunstcollectie van het OCMW Antwerpen aangewezen is. 

De drie niveaus worden onderverdeeld in categorieën op basis van de respectievelijke meerwaarde van deelcollecties of items binnen of buiten het Maagdenhuis. 

Op basis van dit cascademodel zal het Maagdenhuis een nominatieve lijst van de collectie samenstellen en een voorstel doen naar het behoud, herbestemmen en uitstroom van de collectie van OCMW Antwerpen, deze zullen ter goedkeuring worden voorgelegd aan het vast bureau. 


NiveausCategorieënVoorlopig aantal
Niveau 1: MaagdenhuisVerhaal vondelingen, wezen, kinderen in precaire situatie, historisch perspectief en actueel200
Site-specifiek140
Topstukken3
Niveau 2: herbestemming(Kunst)historisch belangrijk290
Maatschappelijk waardevol120
Cultureel relevant110
Archiefwaarde130
Wetenschappelijke / educatieve / researchwaarde885
Onroerend door bestemming280
Esthetische waarde290
Gebruikswaarde
265
Niveau 3: uitstroomLouter financiële waarde420
Momenteel niet-traceerbaar
Onherstelbaar beschadigd
Onterecht in collectie
Onbruikbaar / onverkoopbaar
510
40
212
50


Besluit

Het vast bureau beslist:

Artikel 1

Het vast bureau neemt kennis van de stand van zaken van de gemaakte analyse van de kunstcollectie van OCMW Antwerpen. 

Artikel 2

Het vast bureau neemt kennis dat er nood is aan een kwaliteitsvolle en effectieve wijze van herbestemmen met aandacht voor:

  • het borgen van het sociale verhaal, in een correcte combinatie met het Maagdenhuis en de relevante collectiestukken;
  • het definitief en kwaliteitsvol onderbrengen van de overige collectie-items;
  • het uitdenken van een nieuwe toekomst voor het Maagdenhuis.

Artikel 3

Het vast bureau neemt kennis van het cascademodel dat kan dienen als basis om een voorstel te doen naar het behoud, het herbestemmen en de uitstroom van de kunstcollectie van OCMW Antwerpen.

Artikel 4

Het vast bureau keurt principieel goed dat het Maagdenhuis een nominatieve lijst van de collectie samenstelt op basis van het cascademodel en een voorstel formuleert met betrekking tot het behoud, de herbestemming en uitstroom van de collectie van OCMW Antwerpen. 

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.