Terug
Gepubliceerd op 12/01/2024

2023_CBS_08738 - Stedelijk patrimonium. Laaglandlaan z/n, 2170 Merksem - Recht van overgang en erfdienstbaarheid voor nutsleidingen en afvoeren - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/12/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Nabilla Ait Daoud, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_08738 - Stedelijk patrimonium. Laaglandlaan z/n, 2170 Merksem - Recht van overgang en erfdienstbaarheid voor nutsleidingen en afvoeren - Goedkeuring 2023_CBS_08738 - Stedelijk patrimonium. Laaglandlaan z/n, 2170 Merksem - Recht van overgang en erfdienstbaarheid voor nutsleidingen en afvoeren - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

in zitting van 26 april 2021 (jaarnummer 257) keurde de gemeenteraad de dadingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Terra-Nova goed, dit met betrekking tot twee percelen grond gelegen aan de Laaglandlaan z/n in 2170 Merksem, kadastraal gekend onder Antwerpen, 41ste afdeling, Sectie B, nummer 129b (eigendom van stad Antwerpen) en nummer 129e (eigendom van Terra-Nova).

In zitting van 6 oktober 2023 (jaarnummer 6813) besliste het college de aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2023057485. Laaglandlaan ZN. District Merksem) goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van onder andere volgende voorwaarde:

  • een recht van uitweg en een erfdienstbaarheid voor de nutsleidingen moet worden opgemaakt.

Met dit besluit wordt goedkeuring gegeven aan de hierboven vermelde voorwaarde in de omgevingsvergunning, waardoor de vergunning ook uitvoerbaar wordt.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41,§2, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, §3, 8°, b).

Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652) bepaalt dat AG VESPA instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad Antwerpen. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium en een stedelijke beslissing tot verwerving van stedelijk patrimonium omvat steeds een beslissing over de aanwending ervan.

Argumentatie

Terra-Nova is eigenaar van een bouwperceel gelegen aan de Laaglandlaan in Merksem, kadastraal gekend onder Antwerpen 41ste afdeling, Sectie B, nummer 129v. Dit perceel sluit aan bij een verkaveling van 10 loten, eveneens eigendom van Terra Nova. Om die 10 loten te kunnen ontsluiten naar de openbare weg, diende een voorliggend perceel, eigendom van de stad Antwerpen (perceel  B129d), te worden overbrugd en te worden belast met een recht van doorgang. De gemeenteraad keurde deze erfdienstbaarheid goed in zitting van 26 april 2021 (jaarnummer 257). De notariële akte werd verleden op 8 juli 2021. Voor het naastliggende perceel, voorwerp van huidig besluit, werd in de akte van 8 juli 2021 nog geen overwelving voorzien aangezien dit lot geen deel uitmaakte van de verkaveling.

Het college heeft op 6 oktober 2023 (jaarnummer 6813) een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een woning op dit bouwperceel. Omwille van de aangepaste ligging van de carport is deze vergunning enkel uitvoerbaar mits er een recht van doorgang over het voorliggende stadperceel B129D wordt verleend, zoals dit al werd verleend voor de 10 loten van de naastliggende verkaveling bij akte van 8 oktober 2021.

Aangezien de stad Antwerpen de omgevingsvergunning heeft verleend onder de opschortende voorwaarde dat zij zelf een erfdienstbaarheid zal verlenen, dient de stad Antwerpen nu een recht van doorgang en een erfdienstbaarheid op de ondergrond ten behoeve van de aanleg van nutsleidingen en afvoeren te verlenen overeenkomstig het tracé zoals in rood gearceerd/blauw omlijnd op het princiepsplan van de beëdigd landmeter-expert (in bijlage), en met als voornaamste voorwaarden: 

  • deze erfdienstbaarheden zijn eeuwigdurend;
  • deze erfdienstbaarheden vervallen enkel van rechtswege indien beide percelen verenigd worden in één hand;
  • deze erfdienstbaarheden zijn kosteloos;
  • de kosten verbonden aan de aanleg, heraanleg en onderhoud zijn volledig ten laste van het heersend erf.

Een definitieve opmeting en afpaling dient nog te gebeuren. De kosten verbonden aan deze opmeting en afpaling zijn ten laste van het heersend erf.

Algemene financiële opmerkingen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen. 
Alle kosten verbonden aan de erfdienstbaarheden worden ten laste gelegd van het heersend erf.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt goed om een recht van doorgang en een erfdienstbaarheid op de ondergrond ten behoeve van de aanleg van nutsleidingen en afvoeren te verlenen op het kadastrale perceel gekend onder Antwerpen, 41ste afdeling, sectie B, nummer 129d ten gunste van het kadastrale perceel gekend onder Antwerpen, 41ste afdeling, sectie B, nummer 129v, overeenkomstig het tracé zoals in rood gearceerd/blauw omlijnd op het princiepsplan van de beëdigd landmeter-expert (in bijlage), en met als voornaamste voorwaarden: 

  • deze erfdienstbaarheden zijn eeuwigdurend;
  • deze erfdienstbaarheden vervallen van rechtswege indien beide percelen verenigd worden in één hand;
  • deze erfdienstbaarheden zijn kosteloos;
  • de kosten verbonden aan de aanleg, heraanleg en onderhoud zijn volledig ten laste van het heersend erf.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.