Terug
Gepubliceerd op 11/12/2023

2023_CBS_08869 - Districtsgroenplan Antwerpen - Visienota - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/12/2023 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Nabilla Ait Daoud, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_08869 - Districtsgroenplan Antwerpen - Visienota - Goedkeuring 2023_CBS_08869 - Districtsgroenplan Antwerpen - Visienota - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 30 oktober 2009 (jaarnummer 15377) keurde het college de opmaak van groenplannen goed. De opdracht omvat de opmaak van elf groenplannen, waaronder één stadsbreed groenplan en tien specifieke groenplannen op niveau van de districten (negen districten en de haven apart). Het stadsbrede groenplan focust op de districtsoverschrijdende sleutelkwesties en groenelementen. De specifieke groenplannen behandelen de groenelementen die tussen de groene hoofdstructuur gesitueerd zijn. 

Op 17 februari 2017 (jaarnummer 1325) keurde het college het stadsbreed groenplan 'Levendig Landschap' definitief goed. De voltooiing van het stadsbreed groenplan is het startpunt voor de uitwerking van de specifieke groenplannen op districtsniveau. Als eerste district kwam Deurne aan de beurt.

Op 21 mei 2021 (jaarnummer 4127) keurde het college het districtsgroenplan Deurne ‘Dartelend Deurne’ definitief goed voor de elementen die tot de bovenlokale bevoegdheid behoren.

Op 30 juli 2021 (jaarnummer 6283) keurde het college de procesnota voor het districtsgroenplan Antwerpen goed.

Op 9 juni 2023 (jaarnummer 4009) keurde het college de analysenota voor het districtsgroenplan Antwerpen goed.

Op 26 juni 2023 (jaarnummer 359) nam het districtscollege kennis van de analysenota voor het districtsgroenplan Antwerpen.

Op 20 november 2023 (jaarnummer 137) gaf de districtsraad advies op de visienota voor het districtsgroenplan Antwerpen.

Argumentatie

De procesnota omvat een inventarisatie van het huidige groenareaal van het district, omschrijft welke thema's voor dit groenplan belangrijk zijn en geeft een overzicht van groengerelateerde projecten die reeds in het district lopen of opgestart gaan worden. 

De analysenota omvat 23 deeldocumenten: één inleidende nota op niveau van het ganse district en 22 deelnota’s die inzoomen op de wijken van het district Antwerpen.

In de analysenota wordt het geïnventariseerde groenareaal aan de hand van de vier thema’s (gebruik, natuur, water en hitte) bestudeerd in functie van het detecteren van knelpunten en potenties. In de inleidende nota worden de vier onderzoeksthema’s toegelicht op maat van het district Antwerpen en een onderzoekkader vastgelegd. Dit wordt vervolgens toegepast op de 22 wijken en resulteert per wijk in een onderzoeksopgave voor verder ontwerpend onderzoek. 

In de voorliggende visienota is per thema (gebruik, natuur, water en hitte) een thematisch scenario uitgewerkt op niveau van het hele district. Op basis van ontwerpend onderzoek is een conceptuele groenstructuur uitgetekend die aangeeft welke locaties voor het betreffende thema een groenpotentie hebben. De vier thematische scenario’s zijn vervolgens met elkaar afgetoetst. Daarbij zijn een gereduceerd aantal locaties, die de meeste groenpotentie voor alle thema’s samen hebben, in beeld gebracht. Dit leidt tot een vereenvoudigde synthesekaart met een voorstel van gewenste groenstructuur voor het district Antwerpen.  

Na goedkeuring van de visienota volgt nog één stap in het planproces:

Definitief groenplan: de gewenste groenstructuur wordt verder verfijnd in ontwerpvoorstellen, richtlijnen en tools die op niveau van de wijken uitgewerkt worden. Voor elk wijk worden één of meerdere fiches opgemaakt waarin de huidige groensituatie, een inspiratiebeeld (detail gewenste groenstructuur), mogelijke vergroeningsopties en referentieprojecten opgenomen zijn.

Er worden tijdens dit planproces drie communicatie- en drie participatiemomenten voorzien. De eerste twee participatiemomenten vonden al plaats in de analyse- en visiefase.  Ook tijdens de opmaak van het definitief groenplan worden participatiemomenten voorzien.


Fasering

Stap

Datum

College: goedkeuring Procesnota

30 juli 2021

Districtscollege: kennisname Procesnota

23 augustus 2021

Participatiemoment

december 2021

College: goedkeuring Analysenota

9 juni 2023

Districtscollege: kennisname Analysenota

26 juni 2023

Participatiemoment

november 2022

Districtscollege: kennisname Visienota

6 november 2023

Districtsraad: advies en goedkeuring Visienota

20 november 2023

College: goedkeuring Visienota

8 december 2023

Participatiemoment

 

Districtscollege: kennisname Groenplan Antwerpen

 

Districtsraad: advies en goedkeuring Groenplan Antwerpen

 

College: goedkeuring Groenplan Antwerpen

 

Informatiemoment

 

Data in vet en cursief zijn ramingen

Adviezen

Districtsraad Antwerpen Gunstig onder voorwaarden
  • Voor wijkgroen ligt er nog veel potentieel in het verbinden van bestaande groenzones zoals: Harmoniepark-Albertpark-provinciegebouw en Hof Van Leysen-Desguinlei. Ook reeds aangekondigde projecten zijn essentieel om te realiseren: Spoorpark (Zurenborg) en Spoor Oost (Stuivenberg). Ook het openstellen en verbinden van de groene ruimte binnen en rond de Stuivenbergsite levert hier een grote opportuniteit. Voor Luchtbal is een rechtstreekse en vlotte toegang tot het toekomstige ringpark Groenendaal essentieel. 
  • Recent door het district gerealiseerde projecten, zoals de tuin- en klimaatstraten en vergroende woonstraten, dienen als goede voorbeelden die verder opgeschaald kunnen worden. 
  • Het doorbreken van gesloten bouwblokken is essentieel om groene ruimtes, zoals tuinen, te verbinden met de ruimere omgeving. Die doorsteken in bouwblokken zorgen voor verkoeling en ecologische verbindingen als ze voldoende ruim zijn.  
  • Voldoende water infiltreren is essentieel voor het stedelijk weefsel. Bouwblokken dienen niet enkel bovengronds "ontpit" te worden, maar die ontpitting moet ook op volle grond gebeuren om effectief tot voldoende infiltratie te komen. 
  • Toekomstbomen dragen bij uitstek bij tot verkoeling. Bomen verkoelen door schaduw te geven en door verdamping via hun blad. We moeten dan ook meer toekomstbomen inpassen in ons openbaar domein. Een belangrijk aandachtpunt hierbij is de soortkeuze: bij uitstek wordt gekozen voor bomen met een schaduwrijke kruin en blad dat veel verdamping geeft (zoals lindes, esdoorns, platanen, tulpenbomen, ... ) eerder dan voor soorten die minder schaduw en verdamping geven (ginkgo's, gleditsia's, berken, ...). 

 

Deze voorwaarden sluiten aan bij de principes die in de visienota beschreven worden en kunnen in de verdere uitwerking van het groenplan onderzocht en verfijnd worden in concrete ideeën voor elke wijk. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de visienota voor het districtsgroenplan Antwerpen goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 00_20231201_VN_06.pdf