Terug
Gepubliceerd op 12/07/2023

2023_MV_00057 - Mondelinge vraag van raadslid Lia Somers: Runcvoorthof: foutieve naam

districtsraad Merksem
do 22/06/2023 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad; Sonja De Meyer, districtsschepen; Patrick Van den Bempt, districtsschepen; Jari Frensch, districtsschepen; Dominique Kums, districtsschepen; Karin Staes, districtsraadslid; Philippe Elst, districtsraadslid; David Dogge, districtsraadslid; Jan Dumon, districtsraadslid; Arben Gashi, districtsraadslid; Mostafa Nassali, districtsraadslid; Imelda Lamigan, districtsraadslid; Tristan Faes, districtsraadslid; Bavo De Mol, districtsraadslid; Lia Somers, districtsraadslid; Luc Sleeckx, districtsraadslid; Iris Verhoeven, districtsraadslid; Tania Dekesel, districtsraadslid; Dave De Backer, districtsraadslid; Johannes Builaert, districtsraadslid; Sander Rottiers, districtsraadslid; Peter Wellens, districtsraadslid; Peter Platteau, districtsraadslid; Richard Nana Amoako, districtsraadslid; Katia Nauwelaerts, districtssecretaris

Afwezig

Jean-Marie De Kimpe, districtsraadslid; Sofie Berteloot, adjunct-districtssecretaris

Secretaris

Katia Nauwelaerts, districtssecretaris

Voorzitter

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad
2023_MV_00057 - Mondelinge vraag van raadslid Lia Somers: Runcvoorthof: foutieve naam 2023_MV_00057 - Mondelinge vraag van raadslid Lia Somers: Runcvoorthof: foutieve naam

Motivering

Indiener(s)

Lia Somers

Gericht aan

Dominique Kums

Tijdstip van indienen

di 20/06/2023 - 09:31

Toelichting

In punt 106 van het bestuursakkoord 2019-2024 verklaren we met ons huidig districtsbestuur dat we het Merksems erfgoed in de kijker zullen zetten en dat we het zullen ontsluiten. Als erfgoed zorger voel ik me dan ook geroepen om hieraan ten volle mee te werken. Merksem heeft een enorme schat aan erfgoed die inderdaad de moeite van het bewaren meer dan waard is.

Zo werd er hard gewerkt aan de renovatie en een nieuwe invulling van wat reeds geruime tijd verkeerdelijk Hof van Runcvoort of Runcvoorthof wordt genoemd.

Daarom mijn vraag: Is het mogelijk om aan het gebouw een gedenksteen/ -plaat aan te brengen met daarop de vermelding van de juiste naam? Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan: Dit kasteel werd ca 1560 gebouwd door Simon Thas. In 1967 kreeg het verkeerdelijk de naam Runcvoorthof toebedeeld.

Bespreking

Antwoord

Antwoord schepen Dominique Kums

Dank voor uw vraag. 

Mijn voorganger Gilbert Verstraelen gaf al in de zitting van de districtsraad van 22 april 2021 op uw vraag aan dat voor dit bestuur erfgoed een belangrijk thema is in het cultuurbeleid van het district en dat er gekozen werd om met QR-codes te werken zodat er via een site veel meer info kan gegeven worden, dan enkel naam en data.  Ook de geschiedenis over de naam van het Runcvoorthof zou op die manier kunnen ontsloten worden.

Omdat de stad gestopt is met haar museumapp zijn we momenteel bezig de bestaande info over het Merksems erfgoed over te zetten naar de erfgoedapp van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.  Als dat klaar, kunnen we kijken naar uitbreiding daarvan, zoals met het net gerenoveerde Runcvoorthof.   Het gebouw is eigendom van AG VESPA, we zullen met hen dan contact opnemen over het aanbrengen van de QR-code op een zichtbare plaats.

Ik hoop dat ik hiermee een antwoord heb gegeven op uw vraag.


Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.

‚Äč wo 12/07/2023 - 09:46