Terug
Gepubliceerd op 28/12/2023

2023_BB_02191 - Toegangsbevel woning. Betrokken wooneenheid: eerste verdieping - Lange Scholiersstraat 50, 2060 Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring

burgemeester
do 28/12/2023 - 10:00 bureau burgemeester
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_BB_02191 - Toegangsbevel woning. Betrokken wooneenheid: eerste verdieping - Lange Scholiersstraat 50, 2060 Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring 2023_BB_02191 - Toegangsbevel woning. Betrokken wooneenheid: eerste verdieping - Lange Scholiersstraat 50, 2060 Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De stad Antwerpen wil dat alle inwoners veilig en kwaliteitsvol wonen. Daarom treft de stad als lokale overheid maatregelen om iedereen in een aangepaste woning van goede kwaliteit en in een behoorlijke woonomgeving tegen een betaalbare prijs en met woonzekerheid te kunnen laten wonen.

Elke woning moet voldoen aan de elementaire en minimale veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021 geeft steden en gemeenten bevoegdheden om de woonkwaliteit te bewaken.

De burgemeester kan een woning ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaren als deze niet beantwoordt aan de vereisten en normen zoals opgenomen in artikel 3.1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Een woning die minstens één gebrek vertoont van categorie II - zoals vermeld in artikel 3.1, §1, derde lid, 2° - of van categorie III - zoals vermeld in artikel 3.1, §1, derde lid, 3° van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 - is ongeschikt.

Een woning die minstens één gebrek vertoont van categorie III - zoals vermeld in artikel 3.1, §1, derde lid, 3° van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 - is onbewoonbaar.

Op 5 april 2023 werd er een controle uitgevoerd door de heer François Kerkhofs, technisch onderzoeker van de stad Antwerpen, Maatschappelijke Veiligheid, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, in de woning 1ste verdieping gelegen op het adres 2060 Antwerpen, Lange Scholiersstraat 50.

Tijdens deze controle werden volgende gebreken vastgesteld:

  • categorie I: 5 inbreuk(en);
  • categorie II: 5 inbreuk(en);
  • categorie III: 5 inbreuk(en).

Volgende gebreken werden vastgesteld en houden een veiligheids- en/of gezondheidsrisico in: 

  • Loshangende tijdsturing met aanraakbare contactpunten onder spanning;
  • Enkelvoudige afgeschermde elektrische geleiders vertrekkende vanuit een rode metalen verbindingsdoor naar een lampfitting;  
  • Restanten van vroegere elektrische installatie met loshangende kabels waarvan de geleiders niet afgeschermd zijn;
  • Gaskookplaat aangesloten met een zwarte, elastomeren gasdarm waarvan de staat noch de vervaldatum kon vastgesteld worden;
  • Te laag hangende stopcontacten die afgeplakt zijn met waterbestendige plakband en waarbij de elektrische voeding voor dit stopcontact op niet conforme wijze werd afgetakt;
  • Kortsluiting aan voorraadboiler door waterlek;
  • Viervoudige contactdoos, gebruikt als deel van de vaste elektrische installatie;
  • Koelkast aangesloten met een beschadigde snoer;
  • Gaskachel met een open verbranding zonder rechtstreekse toevoer van buitenlucht en met ontbrekend vuurvaste glas.

Op 19 juli 2023 besliste de burgemeester de woning 1ste verdieping gelegen op het adres 2060 Antwerpen, Lange Scholiersstraat 50 ongeschikt en onbewoonbaar te verklaren en de bewoning met ingang van diezelfde datum stop te zetten.

Juridische grond

De Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder Boek 1, Deel 5 van Boek 3, Deel 6 van Boek 5 en Boek 6, zoals laatst gewijzigd.

Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder Deel 6 van Boek 3, Deel 2 van Boek 5 en Boek 6, zoals laatst gewijzigd.

Het Ministerieel Besluit van 1 mei 2015 tot vrijstelling van de burgemeester van Antwerpen van de adviesverplichting in de procedure ongeschikt-, onbewoonbaar- en overbewoondverklaring van een woning.

De artikelen 54, 55 en 56 van de Code van politiereglementen stad Antwerpen (hierna politiecodex).

De artikelen 133 en 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet.

Regelgeving: bevoegdheid

Indien een woning een ernstig en acuut risico voor de openbare veiligheid en/of de openbare gezondheid vertoont, kan de burgemeester conform de artikelen 133 en 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet alle noodzakelijke maatregelen nemen om dit risico maximaal te vermijden.

Artikel 55, §1 van de Code van politiereglementen van de stad Antwerpen bepaalt dat de personen die voor de burgemeester de naleving van de bepalingen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 onderzoeken of controleren, het recht hebben het onroerend goed tussen 8.00 uur en 20.00 uur te bezoeken.

Artikel 56 van de Code van politiereglementen van de stad Antwerpen bepaalt dat de burgemeester kan bevelen om onroerende goederen hetzij onmiddellijk, geheel of gedeeltelijk te ontruimen, als dit noodzakelijk is door de omstandigheden. Het is dan verboden om de betrokken lokalen te betreden.

Artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat de burgemeester een woning bij besluit ongeschikt en/of onbewoonbaar kan verklaren als die niet beantwoordt aan artikel 3.1 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Artikel 3.32 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat de burgemeester de nodige maatregelen neemt voor bewoners, die voldoen aan de voorwaarden die de Vlaamse regering vaststelt, als:

  • de bewoners van een ongeschikte, onbewoonbare of overbewoonde woning moeten worden geherhuisvest door ernstige risico's voor hun veiligheid en gezondheid of wegens mensonwaardige levensomstandigheden en
  • de bepalingen van artikel 3.30, §2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 niet toegepast kunnen worden.

Artikel 3.33 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat wanneer de burgemeester overgaat tot herhuisvesting van de bewoners van een ongeschikte of onbewoonbare woning, de gemeente onder meer de volgende kosten kan terugvorderen van de verhuurder of de persoon die de woning ter beschikking stelde:

1° de kosten om de woning te ontruimen;
2° de kosten voor het vervoer en de opslag van het meubilair en de goederen van de bewoners;
3° de installatiekosten met betrekking tot de nieuw te betrekken woning;
4° het verschil tussen de kosten per maand van de woning, vermeld in punt 3°, of van het verblijf in een daartoe uitgeruste voorziening, en 20% van het maandelijkse beschikbare inkomen van de bewoner.

Argumentatie

Ondanks het besluit tot ongeschikt- en onbewoonbaarheid is de woning nog steeds bewoond. Er bestaat bovendien een veiligheids- en/of gezondheidsrisico.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS01 - Wonen
2WNS0104 - Veilige en gezonde woningen
2WNS010403 - Conforme woningen

Besluit

De burgemeester beslist:

Artikel 1

De burgemeester beveelt aan de bewoner(s) van de woning 1ste verdieping, gelegen op het adres 2060 Antwerpen, Lange Scholiersstraat 50, onmiddellijk - dit wil zeggen op 9 januari 2024 - toegang te verlenen aan de controleurs kwaliteitsbewaking van Wonen in Vlaanderen.

Artikel 2

Indien aan dit bevel geen gevolg gegeven wordt, zal de politie van ambtswege, met behulp van een slotenmaker, zich toegang verschaffen tot de betreffende wooneenheden. De burgemeester beslist dat de kosten die door de slotenmaker gemaakt worden, verhaald worden op de eigenaar(s) op of de persoon die de woning verhuurde of ter beschikking stelde.

Artikel 3

De burgemeester beslist dat als de veiligheid of de gezondheid van de bewoners van bovenvermelde woning in het gedrang is, of indien er mensonwaardige levensomstandigheden worden vastgesteld, er zal worden overgegaan tot ontruiming van de woning en herhuisvesting van de bewoners.

De burgemeester beslist dat wanneer de bewoners dienen te worden herhuisvest, de kosten die hiervoor worden gemaakt verhaald worden op de eigenaar(s) of op de persoon die de woning verhuurde of ter beschikking stelde.

Artikel 4

De burgemeester geeft opdracht aan de Politiezone Antwerpen om dit besluit te betekenen aan de bewoner(s) van de woning 1ste verdieping, gelegen te 2060 Antwerpen, Lange Scholiersstraat 50.

Artikel 5

Dit besluit wordt betekend aan de belanghebbenden. De belanghebbende kan een beroep tot vernietiging instellen bij de Raad van State. Dit beroep is al dan niet vergezeld van een vordering tot schorsing. Dit kan binnen een termijn van 60 dagen na uitreiking. Hiervoor stuurt de belanghebbende een verzoekschrift per aangetekende zending aan de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Artikel 6

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.