Terug
Gepubliceerd op 24/10/2023

2023_MV_00086 - Mondelinge vraag van raadslid Marc Maes: Aanvraag omgevingsvergunning Durabrik

districtsraad Berendrecht Zandvliet Lillo
ma 23/10/2023 - 20:00 districthuis Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Raf Crynen, voorzitter districtsraad; Karel Hendrickx, districtsraadslid; Rudi Sempels, districtsschepen; Zander Vliegen, districtsraadslid; An Van Uffelen, districtsraadslid; Carl Geeraerts, districtsburgemeester; Marc Maes, districtsraadslid; Steve Van Broeckhoven, districtsraadslid; Carina Stark, districtsraadslid; Robin De Winter, districtsraadslid; Sandra Suykerbuyk, districtsschepen; Pascale De Langhe, districtsschepen; Bart Goris, districtsraadslid; Veronique Clabost, districtsraadslid; An De Visscher, districtssecretaris

Afwezig

Liesbeth Sleymer, plaatsvervangend districtssecretaris

Verontschuldigd

Annick Kersten, districtsraadslid

Secretaris

An De Visscher, districtssecretaris

Voorzitter

Raf Crynen, voorzitter districtsraad
2023_MV_00086 - Mondelinge vraag van raadslid Marc Maes: Aanvraag omgevingsvergunning Durabrik 2023_MV_00086 - Mondelinge vraag van raadslid Marc Maes: Aanvraag omgevingsvergunning Durabrik

Motivering

Indiener(s)

Marc Maes

Gericht aan

Carl Geeraerts

Tijdstip van indienen

zo 22/10/2023 - 22:24

Toelichting

Beste Carl, voorzitter van het districtscollege

Onder de referentie 4589_A_BA5_Durabrik_Berendrecht_appartementen loopt er van 1 tot 30 oktober een openbaar onderzoek naar de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouw van 2 appartementsgebouwen (32 woningen), bronbemaling en de exploitatie van warmtepompen.

Het openbaar onderzoek loopt tot 30 oktober.

De exploitant wenst het gebouw 130 cm te verhogen. Hiervoor zal er meer bemaald moeten worden en werd een aangepast bemalingsconcept uitgewerkt.

Gezien het bemalingswater verhoogde concentraties aan zware metalen (arseen en cadmium) bevat kan het niet geretourneerd worden en dient het geloosd te worden, in dit geval op de RWA (regenwaterafvoer) van de Monnikenhofstraat met een maximum van 2400 m³ per dag.

Door de bemaling wordt een maximum verlaging van 2.38 m van het grondwaterpeil gerealiseerd.

Kan er namens het districtscollege bij hoogdringendheid een schrijven gericht worden aan het stadsbestuur waarin de bezorgdheid over de aanvraag van de omgevingsvergunning wordt gemeld:

  • In de goedkeuring van de oorspronkelijke aanvraag (CBS 04 september 2020) wordt gesproken over drie bouwlagen. De voorliggende aanvraag meldt een verhoging van het gebouw van 130 cm. Is dit in lijn met de voorschriften of een precedent voor toekomstige projecten?
  • De aanvraag voorziet een maximum bemaling van 2400 m³ per dag. Een aanzienlijke grondwaterverlaging is te verwachten. Heel wat woningen in de omgeving  werden destijds op een zandbed gebouwd en zijn niet gefundeerd, met een reële kans op zettingen en schade door de bronbemaling. Terwijl de inwoners gemotiveerd worden om te ‘ontharden’ en ‘dakwater af te koppelen en te infiltreren’ wordt door deze bronbemaling het grondwaterpeil substantieel verlaagd. Wat zal het effect zijn van deze bemaling en grondwaterverlaging?

Bespreking

Antwoord

Districtsraadslid Marc Maes stelt zijn mondelinge vraag.
Districtsburgemeester Carl Geeraerts geeft antwoord.

Het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning loopt nog. Dit betekent dat bewoners nog een bezwaar kunnen indienen. De aanvraag is nog niet behandeld, dus er is nog geen toetsing van het dossier aan de geldende voorschriften.
De districtsburgemeester licht toe hoe de bemaling (ook deel van de lopende aanvraag) zal worden opgevolgd.

Het districtscollege zal de bezorgdheden overmaken aan het stadscollege.

Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het audioverslag van de districtsraad (Stadsarchief).

di 24/10/2023 - 08:46