Terug
Gepubliceerd op 19/12/2023

2023_RVBAGSO_00151 - Onderwijsorganisatie - Buitengewoon onderwijs - Principebeslissing organisatie van het aanbod Campus Deurne - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 15/12/2023 - 16:00 de Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Jinnih Beels, Voorzitter; Paul Cordy; Mie Branders; Peggy Pooters; Marc Swyngedouw; Greet Valck; Nathalie van Baren; Sander Rottiers; Greet De Vrij; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs

Afwezig

Claude Marinower; Elke Verhaert

Verontschuldigd

Sanne Descamps; Koen DaniĆ«ls; Bavo Smits

Secretaris

Greet De Vrij

Voorzitter

Paul Cordy
2023_RVBAGSO_00151 - Onderwijsorganisatie - Buitengewoon onderwijs - Principebeslissing organisatie van het aanbod Campus Deurne - Goedkeuring 2023_RVBAGSO_00151 - Onderwijsorganisatie - Buitengewoon onderwijs - Principebeslissing organisatie van het aanbod Campus Deurne - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 31 mei 2017 diende AG Stedelijk Onderwijs een aanvraag van de cluster 'Antwerpen-Brecht' in bij AGION om voor de campus voor Buitengewoon Onderwijs De Leerexpert Schotensesteenweg, te Antwerpen een project te realiseren binnen het nieuwe DBFM-programma. Op 29 september 2017 selecteerde de Vlaamse regering de cluster 'Antwerpen-Brecht' binnen het projectspecifieke DBFM-programma. Op 14 januari 2019 keurde de raad van bestuur de clusterovereenkomst tussen AG Stedelijk Onderwijs, Brecht en Agion, de Lastgevingsovereenkomst tussen AG Stedelijk Onderwijs en AG Vespa en het samenwerkingsprotocol tussen AG Stedelijk Onderwijs, de Gemeente Brecht en AG Vespa goed.

Op 29 september 2019 nam het directiecomité van AG Stedelijk Onderwijs kennis van de selectieleidraad in de plaatsingsprocedure van de DBFM-opdracht tot aanduiding van een opdrachtnemer en keurde een scopewijziging en bijhorende budgetverhoging van de beschikbaarheidsvergoeding goed betreffende deelproject Schotensesteenweg. Op 10 maart 2020 en 13 maart 2020 werd door AGION de aankondiging van de opdracht gepubliceerd in respectievelijk het Bulletin der Aanbestedingen en in het Publicatieblad van de Europese Unie. Op 30 juni 2020 werden na publicatie 9 aanvragen tot deelneming ontvangen door AGION. 

Op 20 december 2021 keurde het directiecomité de clusterspecifieke gunningsleidraad, met inbegrip van de bijlagen en de projectspecifieke DBFM-overeenkomsten goed.  Op 7 oktober 2022 en op 14 november 2022 werden na publicatie respectievelijk de technische en financiële offertes ingediend. 

Op 14 februari 2020 keurde de raad van bestuur in uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) de strategische aanbodnota 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. Deze nota legt de basisprincipes vast voor de ontwikkeling van het aanbod. Op 20 mei 2022 keurde de raad van bestuur in uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) het addendum bij de strategische aanbodnota goed. 

AGSO wenst zich voor te bereiden op dit bouwproject, wat implicaties heeft op de organisatie van het aanbod, en wenst de campus te organiseren overeenkomstig de leidende principes zoals weergegeven in de aanbodnota en het daar bijhorende addendum.

Juridische grond

Omzendbrief BaO/97/7  - programmatie en rationalisatie in het buitengewoon basisonderwijs

Omzendbrief SO/2006/03(BuSO) - toepassing van de regels inzake de rationalisatie en de programmatie van het buitengewoon secundair onderwijs

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur van AGSO is bevoegd voor wijzigingen van het aanbod.

Argumentatie

In de strategische aanbodnota wordt de keuze gemaakt om te streven naar een campusmodel binnen het buitengewoon onderwijs. In het addendum van de aanbodnota werd dit principe verder verfijnd. We kiezen daarbij voor een sterker onderscheid tussen zorgcampussen en scholen voor buitengewoon onderwijs die vooral gericht zijn op de reguliere arbeidsmarkt. 

We wijzigen het aanbod in functie van de capaciteitsnoden met zo weinig mogelijk impact op de projecten en in belang van doorstroom en kwaliteitsvol, coherent en aantrekkelijk aanbod. 

Deze principes vormen de basis voor de toekomstige organisatie van de campus. 

1. Huidig aanbod 

Op de campus Deurne zijn 3 scholen van het buitengewoon onderwijs gevestigd. 

  • 2 scholen gelegen op de Schotensesteenweg (Schotensesteenweg 252 en Schotensesteenweg 256). Deze scholen maken deel uit van het DBFM-dossier. 
  • 1 school in de Jozef Van Poppelstraat, aan de overkant. Deze school is niet opgenomen in het DBFM-dossier. 

Het buitengewoon basisonderwijs is als volgt georganiseerd: 

School (+instellingsnummer)Aanbod Capaciteit 
De Leerexpert Schotensesteenweg 256
(instellingsnummer: 25643)
Type basisaanbod, type 2Type basisaanbod:  63 leerlingen
Type 2: 83 leerlingen
De Leerexpert Jozef Van Poppelstraat
(instellingsnummer: 25569)
Type basisaanbod, type 9Type basisaanbod: 76 leerlingen
Type 9: 62 leerlingen


De afgelopen schooljaren werd de capaciteit van  'type basisaanbod' in beide scholen verminderd om extra plaats te creëren voor de tekorttypologieën, nl. type 2 en type 9. Hierdoor werd  'type basisaanbod' in de beide scholen georganiseerd in steeds kleiner wordende entiteiten. Gelet op de grote nabijheid van beide scholen en het feit dat beide scholen momenteel hetzelfde doelpubliek aantrekken, willen we het aanbod beter op elkaar afstemmen door te groeperen en efficiënter te organiseren. Daarnaast vormt de combinatie van de typologieën, type basisaanbod en type 2 enerzijds en type basisaanbod en type 9 anderzijds, een enorme uitdaging door de zeer uiteenlopende  onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de betrokken leerlingen. De hergroepering kan hierop een antwoord bieden. 

 Het buitengewoon secundair onderwijs is als volgt georganiseerd: 

School (+ instellingsnummer)Aanbod Capaciteit 
De Leerexpert Schotensesteenweg 252 (instellingsnummer 27565)Opleidingsvorm 1
Opleidingsvorm 2
Opleidingsvorm 3

50 leerlingen
64 leerlingen
200 leerlingen (exclusief tuinbouw)

Sinds schooljaar 2016-2017 werd opleidingsvorm 1 aangeboden in De Leerexpert Schotensesteenweg 252. Ook hier werd het aanbod gefaseerd uitgebreid, teneinde adequaat te kunnen inspelen op de doorstroom tussen het buitengewoon basisonderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs. Door de verhoging in capaciteit binnen opleidingsvorm 1 werd de huidige infrastructuur te beperkt en verhuisde opleidingsvorm 2 naar de vestigingsplaats Peerdsbos.

Om enerzijds aan de strategische keuzes van de aanbodnota tegemoet te komen en anderzijds de bestaande knelpunten aan te pakken wordt een voorstel tot beter organiseren van de campus Deurne geformuleerd. Het onderstaande voorstel is tot stand gekomen via co-creatie en een iteratief proces tussen directies, netwerkdirecteurs en het directiecomité.   

2. Toekomstige campus

Organisatie leerlingenstromen 

Onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering wensen we de leerlingenstromen anders te organiseren, afhankelijk van hun onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. We zetten in op een zorgstroom voor leerlingen met hogere zorgnoden en een leerstroom voor leerlingen met beperktere zorgnoden. Daarnaast centraliseren we type basisaanbod, waardoor we efficiëntiewinst kunnen creëren. 

De school De Leerexpert Jozef Van Poppelstraat zal naar de toekomst het aanbod type basisaanbod en type 9 aanbieden. In de Leerexpert Schotensesteenweg 256 zal er een aanbod type 2 en type 9 georganiseerd worden. Door deze organisatie kan er optimaal ingespeeld worden op de noden van de leerlingen en de diversiteit in typologie 9. Door de samensmelting van type basisaanbod in De Leerexpert Jozef Van Poppelstraat, kan er efficiënter gebruik gemaakt worden van beschikbare middelen, expertise, ... 

Daarnaast kunnen de leerlingen van de campus, omwille van de verticale campus voorrang, hun schoolloopbaan verder zetten op dezelfde campus (BuSO),op voorwaarde dat zij vanuit het CLB een verwijzing naar één van de aangeboden typologieën krijgen én met goedkeuring van de betrokken leerling en de ouders. De 'campuscontinuïteit van de leerling' ligt volledig in de lijn van de leidende principes van de huidige aanbodnota. 

De organisatie van de leerlingenstromen is een eerste stap, die verder zal uitgewerkt en gecommuniceerd worden aan de belanghebbende actoren. Na verder onderzoek en het doorlopen van de nodige inspraakprocedures zal deze organisatie gefaseerd plaatsvinden vanaf schooljaar 2024-2025.  

Aansturingsmodel afgestemd op het aanbod

Onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering wensen we beroep te doen op de decretale mogelijkheid om een 'nieuwe school ten gevolge van een afsplitsing van een huidige school' te voorzien. Dit betekent concreet dat opleidingsvorm 3 (huidig instellingsnummer) en  opleidingsvorm 1/2 (nieuw instellingsnummer) zullen opgesplitst worden. Hierdoor maken we ten eerste een sterker onderscheid tussen een zorgcampus en een campus gericht op de arbeidsmarkt. Ten tweede versterken we het beleidsvoerend vermogen door de koppeling met het aanbod en ten derde voorzien we in schaalverkleining om twee evenwaardige delen te kunnen laten leiden door een directie. 

De timing met betrekking tot het aansturingsmodel wordt afgestemd op de fasering van patrimonium. Door de afsplitsing zal de nieuwe school (aanbod opleidingsvorm 1 en 2) drie jaar hertellen op 1 oktober. Deze telling zal optimaal gebruikt worden om de capaciteitsverhoging, met 26 leerlingen, gefaseerd te realiseren.

Indien er door de interne verschuivingen personeelsleden boventallig worden of wegens ontstentenis van betrekking terbeschikking gesteld worden, zal men de formele, decretaal bepaalde procedure doorlopen voor de (re)affectatie.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020503 - Breed aanbod in functie van leren en werken

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen geeft aan het directiecomité het mandaat om de organisatie van de campus Deurne verder voor te bereiden en hiervoor de nodige inspraakprocedures te doorlopen.

Artikel 2

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt principieel het afschaffen van type basisaanbod in De Leerexpert Schotensesteenweg 256 goed en geeft aan het directiecomité de opdracht dit verder voor te bereiden en hiervoor de nodige inspraakprocedures te doorlopen.

Artikel 3

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt principieel het oprichten van een vestigingsplaats van De Leerexpert Jozef Van Poppelstraat in De Leerexpert Schotensesteenweg 256, met aanbod type 9, goed en geeft aan het directiecomité de opdracht dit verder voor te bereiden en hiervoor de nodige inspraakprocedures te doorlopen.  

Artikel 4

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt principieel goed dat De Leerexpert Schotensesteenweg 252 zal worden opgesplitst in twee scholen met aanbod opleidingsvorm 3 en opleidingsvorm 1 en 2 en geeft aan het directiecomité de opdracht om deze afsplitsing verder voor te bereiden en hiervoor de nodige inspraakprocedures te doorlopen.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.