Terug
Gepubliceerd op 19/06/2023

2023_CBS_04240 - Stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ - Herziening. Kennisgevingsnota plan-MER - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 16/06/2023 - 17:30 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2023_CBS_04240 - Stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ - Herziening. Kennisgevingsnota plan-MER - Goedkeuring 2023_CBS_04240 - Stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ - Herziening. Kennisgevingsnota plan-MER - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

De gemeenteraad stelde op 28 april 2014 (jaarnummer 377) de huidige Bouwcode definitief vast waarna op 9 oktober 2014 de deputatie van de Provincie Antwerpen deze verordening goedkeurde. De goedkeuringsbeslissing van de verordening werd bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad op 15 oktober 2014 en trad in werking op 25 oktober 2014.

Op 25 september 2017 (jaarnummer 556) stelde de gemeenteraad de herziening van de artikels 30 'Autostalplaatsen en autoparkeerplaatsen' en 27 'Open ruimte' van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ definitief vast. Beide artikels traden op 1 maart 2018 in werking.

Op 20 maart 2020 (jaarnummer 00696) keurde het college de gunning goed voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor het opmaken van ruimtelijke instrumenten, ruimtelijke veiligheidsrapporten ter uitvoering van de Seveso-richtlijn en milieueffectenrapporten, op basis van bestek GAC_2019_00696.

Op 27 april 2023 (jaarnummer 2812) keurde het college het voorontwerp van de stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ en de bestelbon 4005547332 aan Antea Belgium nv, voor het ‘maken van een plan-MER voor de herziening van de Bouwcode’ goed. 

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), in het bijzonder de artikelen 2.3.2, 2.3.2. §2/1 en 2.3.2 § 2/2 leggen de procedure vast voor de opmaak van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen.

Artikel 43 §5, 1° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt dat wanneer een raamovereenkomst met meer dan één ondernemer wordt gesloten, die raamovereenkomst wordt uitgevoerd volgens de voorwaarden van de raamovereenkomst, zonder dat de opdracht opnieuw voor mededinging wordt opengesteld, wanneer de overeenkomst alle voorwaarden bevat met betrekking tot de uitvoering van de betrokken werken, leveringen of diensten alsmede de objectieve voorwaarden ter bepaling van de ondernemers die deze als partij bij de raamovereenkomst zullen uitvoeren; laatstbedoelde voorwaarden worden vermeld in de opdrachtdocumenten voor de raamovereenkomst.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 2.3.2. §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) stelt dat het college van burgemeester en schepenen belast is met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en de nodige maatregelen tot opmaak neemt.

Art. 56, §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Argumentatie

Het bestuursakkoord 'De Grote Verbinding. Akkoord voor de bestuursperiode van 2019 tot 2024' bevat een passage over de vereenvoudiging van de Bouwcode. Bij die vereenvoudiging worden de hoofdlijnen van de ruimtelijke kwaliteit bewaakt en worden verder de technische vereisten voor veiligheid, woonkwaliteit en mobiliteit gehandhaafd.

Het voorontwerp van de Bouwcode werd op 27 april 2023 (jaarnummer 2812) goedgekeurd. Na de goedkeuring van het voorontwerp werd het aan een extern juridisch nazicht onderworpen. Parallel toetsten de gemeentelijke omgevingsambtenaren bij de dienst Vergunningen in overleg met Toezicht en Handhaving de Bouwcode op gebruik en uitvoerbaarheid.

Beide toetsen gaven aanleiding tot verduidelijkingen in de voorschriften om ze juridisch sterker te maken en het gebruik en de uitvoerbaarheid te verbeteren. Er werden geen inhoudelijke wijzigingen aangebracht.

De Bouwcode wordt gestructureerd rond zeven hoofdstukken. Naast de Algemene bepalingen, komen Omgevingskwaliteit, Gebruikskwaliteit, Open ruimte, Wonen, Werken en Parkeren aan bod.  

De Bouwcode geldt voor het grondgebied van de stad Antwerpen, met uitzondering van het havengebied zoals bepaald in het GRUP Afbakening Zeehavengebied. Als op termijn de fusie met de gemeente Borsbeek wordt doorgevoerd, vergroot het toepassingsgebied van de Bouwcode tot dat nieuwe deel van het grondgebied.

Plan-MER-procedure

De procedure van de Bouwcode wordt gekoppeld aan een plan-MER-procedure. De keuze om een plan-MER op te maken steunt op juridisch advies na de evoluerende rechtspraak op dat vlak.

De plan-MER-procedure begint met de publicatie van de kennisgevingsnota. Deze nota bevat onder meer een beschrijving van de Bouwcode en een voorstel van methodiek om de milieueffecten te onderzoeken. Het voorstel van kennisgevingsnota wordt ter kennisneming aan het college voorgelegd. Vervolgens is het aan het Team Omgevingseffecten van het departement Omgeving om de kennisgevingsnota volledig te verklaren. Na de volledigverklaring wordt een terinzagelegging voor het publiek en een raadpleging van adviesinstanties georganiseerd. 

In deze fase van het proces kan nog niet beoordeeld worden of er bij de opmaak van het plan-MER rekening gehouden moet worden met grensoverschrijdende effecten van de Bouwcode. Dit is een aandachtspunt omwille van de grens met Nederland. 

Het Team Omgevingseffecten zal oordelen of grensoverschrijdende effecten onderzocht zullen worden. Zij zal dit doen op basis van de kennisgevingsnota. 

Het al dan niet onderzoeken van grensoverschrijdende effecten tijdens de plan-MER-procedure heeft invloed op de doorlooptijd van het proces. Zonder grensoverschrijdende effecten duurt de terinzagelegging van de kennisgevingsnota 30 dagen; met grensoverschrijdende effecten duurt die 60 dagen. De adviesperiode over het ontwerp-plan-MER duurt 45 dagen zonder grensoverschrijdende effecten in plaats van 105 dagen bij grensoverschrijdende effecten. In totaal duurt de procedure met grensoverschrijdende effecten dus 90 dagen langer. In de fasering in dit collegebesluit is rekening gehouden met die langere doorlooptijd.

Fasering

Bouwcode

Plan-MER

Planning

Optimalisering

College: goedkeuring eerste ontwerp Bouwcode 

College: kennisname kennisgevingsnota plan-MER

16 juni 2023


 

Kennisgevingsnota + eerste ontwerp Bouwcode overmaken aan Team Omgevingseffecten

 Formeel na goedkeuring CB

Informeel reeds gebeurd 8 juni 2023

 

Volledigverklaring kennisgevingsnota (20 dagen termijn van orde)

6 juli 2023

Ordetermijn niet overschrijden owv tijdig ontvangen kennisgevingsnota

 

Raadpleging adviesinstanties + terinzagelegging adviesinstanties (60 dagen)

7 juli - 6 september 2023


 

Opstellen richtlijnen door Team Omgevingseffecten (20 dagen)

Moet klaar zijn voor start openbaar onderzoek

Moet klaar zijn voor start openbaar onderzoek

 

Richtlijnenvergadering

Als richtlijnen afgewerkt zijn

Optioneel (niet steeds nodig)


Opmaak ontwerp plan-MER door Antea (start parallel aan opstellen richtlijnen door Team Omgevingseffecten)

7 september - 6 oktober 2023

7 augustus - 6 september 2023
College: goedkeuring tweede ontwerp BouwcodeCollege: kennisname ontwerp plan-MER
Informeel voortraject: goede samenwerking Stad Antwerpen, Antea en Team Omgevingseffecten in functie van optimalisering procedure

 

Aankondiging openbaar onderzoek (14 dagen)

 


Start openbaar onderzoek (60 dagen) organisatie Stad Antwerpen

Start openbaar onderzoek + adviesaanvraag adviesinstanties (60 dagen)

23 oktober 2023

23 september 2023

Ontvangst adviezen GECORO + departement + deputatie

 

 


Einde openbaar onderzoek 

Einde openbaar onderzoek

21 december 2023

21 november 2023

Verwerken openbaar onderzoek

Ontvangst adviezen (105 dagen na start adviesperiode)

4 februari 2024

Team Omgevingseffecten checkt of 45d adviesinstanties in openbaar onderzoek kan geïntegreerd worden  ? 6 november 2023

 

Aanpassen ontwerp plan-MER door Antea

4 maart 2024

21 december 2023

 

Goedkeuring plan-MER door Team Omgevingseffecten (uiterlijk voor de definitieve vaststelling verordening (30 dagen termijn van orde)

4 april 2024

Team Omgevingseffecten verwacht deze maand te kunnen inkorten indien informeel voortraject vlot loopt ? 5 januari 2024

College definitieve vaststelling

 

19 april 2024

19 januari 2024

Gemeenteraad definitieve vaststelling

 

Mei 2024 

Februari 2024

Ontvangst definitieve vaststelling

 

 


Start schorsingsperiode (45 dagen)

 

 


Einde schorsingsrecht

 

 


Publicatie goedkeuring in Belgisch Staatsblad

 

 


Inwerkingtreding Bouwcode

 

 


Datums in vet en cursief zijn ramingen. De fasering is een indicatieve timing.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS03 - Ruimtelijke ordening
2WNS0301 - Vergunnen
2WNS030102 - Actualiseren bouwcode

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de kennisgevingsnota van het plan-MER voor de stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 4595903056_KG_Bouwcode_DEF.pdf