Terug
Gepubliceerd op 30/01/2024

2024_DCAN_00052 - Osystraat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Van Maerlantstraat, Violierstraat en Vondelstraat. Wegeniswerken. SWOU10312 - Definitief ontwerp - Goedkeuring

districtscollege Antwerpen
ma 29/01/2024 - 13:30 Districtshuis Antwerpen - Zaal Christy
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Samuel Markowitz, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Afwezig

Charlien Van Leuffel, districtsschepen

Verontschuldigd

Herald Claeys, districtssecretaris

Secretaris

Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2024_DCAN_00052 - Osystraat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Van Maerlantstraat, Violierstraat en Vondelstraat. Wegeniswerken. SWOU10312 - Definitief ontwerp - Goedkeuring 2024_DCAN_00052 - Osystraat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Van Maerlantstraat, Violierstraat en Vondelstraat. Wegeniswerken. SWOU10312 - Definitief ontwerp - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

faseactiedatumjaarnummer
Voorontwerp
SWOU10312
Goedkeuring districtscollege22 november 2022
563
Infomoment bewoners
8 december 2022
---
AdviesCoördinatieoverleg Openbaar Domein6 maart 2023
---

Het districtscollege keurde in zitting van 22 november 2022 (jaarnummer 563) het voorontwerp voor de wegeniswerken in de Osystraat, Van Maerlantstaat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Vondelstraat en Violierstraat, district Antwerpen, goed mits:

  • onderzocht wordt of een deel van de boomvakken groter voorzien kan worden dan standaard;
  • onderzocht wordt of op sommige locaties met grasbetontegels gewerkt kan worden;
  • het stuk Van Maerlantstraat tussen het Sint-Jansplein en de Olijftakstraat terug van meer bomen voorzien wordt. 

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft het voorontwerp vertaald in een definitief ontwerp waarin alle voorwaarden zijn opgenomen.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen. 

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Osystraat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Van Maerlantstraat, Violierstraat en Vondelstraat zijn lokale straten.

Argumentatie

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling maakte een definitief ontwerp op. Er werden ten opzichte van het voorontwerp volgende wijzigingen aangebracht:

  • Waar mogelijk werd bijkomend ingezet op ontharding en vergroening. Dit zowel door het vergroten van de de boomvakken, als door het voorzien van extra grasbetontegels onder meer ter hoogte van de verbreding op de hoek Osystraat/ Pijlstraat. De aansluiting met de Pijlstraat werd aangepast in functie van het doorlopen van het groen, alsook om rijden in de foute richting in de Pijlstraat tegen te gaan. Ter hoogte van dit kruispunt werd er gekozen om enkel de oversteekplaats aan de zuidelijke kant van de Pijlstraat, over de Osystraat, te behouden. Dit zorgt voor meer leesbaarheid en minder conflicten. 
  • Er werden verder nog optimalisaties uitgevoerd en details toegevoegd aan de plannen. Zo werd de blindegeleiding verder uitgewerkt, werden bijkomende fietsbeugels en banken ingetekend en werden details met betrekking tot boordstenen, rioleringsputten, markeringen en verkeerslichten op punt gezet.

Parkeerbalans
Het definitief ontwerp resulteert in een parkeerbalans van 81 plaatsen in de bestaande toestand naar 43 plaatsen in de nieuwe toestand. Het integreren van fietspaden en het veiliger aanleggen van de kruispunten heeft een vermindering van parkeerplaatsen tot gevolg. 

Bomenbalans
Het definitief ontwerp resulteert in een positieve bomenbalans waarbij er maximaal wordt ingezet op vergroening, rekening houdende met alle gebruikers van de straat. Door de integratie van fietspaden is het echter onmogelijk om alle bomen te behouden. Er werd een uitvoerige bomentoets en groenonderzoek gedaan om te bekijken welke bomen behouden kunnen worden. Uit dit onderzoek blijkt dat de belangrijkste bomen die in goede staat zijn en in de bomentoets beschreven worden als zeker te behouden, ook behouden kunnen worden in het project. 

In de bestaande toestand zijn 132 bomen aanwezig. In de nieuwe toestand zullen er 145 bomen aanwezig zijn, waarvan 97 nieuwe bomen. De bomen op de as Osystraat – Van de Wervestraat worden mediumbomen. Voor deze bomen worden boombunkers voorzien om ze alle kansen te geven om groot uit te groeien. Ter hoogte van de verbreding van de straat aan de Osystraat/ Pijlstraat worden 3 toekomstbomen voorzien, waarvan 2 nieuwe. Er zal een verscheidenheid aan boomsoorten worden aangeplant. Volgende boomsoorten zullen in de verschillende straten worden voorzien: Lireodendron tulipifera, Ulmus 'New Horizon', Acer pseudoplatanus 'Erectum', Prunus padus, Alnus x spaethii, Tilia cordata 'Greenspire', Fraxinus angustifolia 'Raywood', Euonymus europaeus, Zelkova serrata 'Village Green', Carpinus betulus 'Frans Fontaine', Corylus colurna 'VDB Obelisk', Tilia platyphyllos en Quercus petraea.

Tenslotte werd er uitgebreid ontwerpend onderzoek gedaan naar de vragen uit het voorontwerp om meer bomen te voorzien tussen het Sint-Jansplein en de Olijftakstraat. Omwille van de voorsorteerstroken en de aanwezigheid van de bushaltes, is het ruimtelijk niet mogelijk om hier een bijkomende boom te voorzien. Ten opzichte van het voorontwerp werden er wel enkele bijkomende bomen voorzien zoals in Osystraat ter hoogte van de Pijlstraat. Waar mogelijk werden de boomvakken vergroot om zo bijkomend in te zetten op ontharding en vergroening van de straten. 

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken. 

De Osystraat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Van Maerlantstraat, Violierstraat en Vondelstraat liggen in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering) voorgesteld. 

Omgevingsvergunning
Voor deze werken is een omgevingsvergunning vereist.

Inspraak

Het infomoment van de bewoners ging door op 8 december 2022.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereiste budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/500250000/224/2ANT010506M01357/2AN090200/2500 en 2600.

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein Gunstig onder voorwaarden

6 maart 2023

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op het concept op voorwaarden dat:

  • in samenspraak met SB/Groen het ontwerp van het pleintje op de hoek van Osystraat/ Van Maerlantstraat wordt herbekeken in functie van de toekomstbomen en koppeling van de ondergrondse doorwortelbare ruimte met de bestaande bomen.
    Het pleintje wordt ondergronds gekoppeld in functie van het bekomen van maximaal doorwortelbaar volume voor de toekomstbomen;
  • in samenspraak met SB/Groen de materialisatie van de ondergrondse doorwortelbare ruimte technisch verder uitgewerkt wordt.
    Per straat werd dit verder uitgewerkt in functie van het gewenste eindbeeld. Voor de as Osystraat – Van de Wervestraat wordt er gekozen om boombunkers te voorzien om de bomen maximale groeikansen te geven. Waar nodig worden nutsleidingen verplaatst in functie van het ondergronds doorwortelbaar volume;
  • ter hoogte van de bushaltes aan het Sint-Jansplein boomroosters worden voorzien.
    Ter hoogte van het Sint-Jansplein werden boomroosters voorzien in het ontwerp;
  • onderzocht wordt waar er bijkomend structureel vergroend kan worden.
    Er werd gekeken waar er structureel onthard kan worden, rekening houdende met voldoende ruimte voor terrassen, fietsbeugels, voetganger, enzovoort...;
  • in samenspraak met SW/MOB fietspadaansluitingen, signalisatie, dropzones, blindengeleiding en wegmarkeringen verder uitgewerkt worden, conform de inrichtingsprincipes van het Draaiboek Openbaar Domein.
    Deze werden in samenspraak met SW/MOB aangepast;
  • de aansluiting met de Cassierstraat wordt aangepast en de rijwegbreedte conform het Draaiboek Openbaar Domein wordt toegepast.
    De aanpassing werd mee opgenomen in het definitief ontwerp;
  • ter hoogte van alle zijstraten de “zone 30” infrastructuur wordt voorzien conform de inrichtingsprincipes van het Draaiboek Openbaar Domein.
    Dit werd mee opgenomen in het ontwerp;
  • in samenspraak met SW/MOB de inrichting van de lichtengeregelde kruispunten wordt herbekeken, in functie van wegmarkeringen, inplanting van de palen voor de verkeerslichten en aansluiting fietspaden.
    Er werden aanpassingen opgenomen in functie van de lichtengeregelde kruispunten;
  • onderzocht wordt waar er bijkomende fietsbeugels en zitbanken kunnen voorzien worden en of speelaanleidingen ter hoogte van het pleintje Osystraat mogelijk zijn.
    Werd waar mogelijk, en rekening houdende met veiligheidsaspecten, mee opgenomen in de plannen;
  • de bestaande terrasvergunningen mee op de plannen worden gezet.
    Deze werden mee opgenomen op de plannen;
  • onderzocht wordt of in de Mercatorstraat een wachthalte (aan beide zijde) voor buslijn 17 kan voorzien worden.
    Dit wordt verder opgenomen buiten het project;
  • in overleg met De Lijn, SW/MOB en het beleid wordt onderzocht of een herverdeling van het aantal bussen op de as Osystraat/ Van de Wervestraat haalbaar is.
    Dit wordt eveneens buiten het project verder onderzocht. Dit heeft geen directe impact op het ontwerp;
  • in overleg met SB/SR de locatie van de afvalbakken worden verfijnd en waar nodig bijkomende afvalbakken worden voorzien.
    De locaties werden gespecifieerd en mee opgenomen in de plannen.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0105 - Leefbaar district
2ANT010506 - Investeringsplan fietsen
2ANT010506M01357 - SWOU10312 Osystraat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Van Maerlantstraat, Violierstraat, Vondelstraat

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt het definitief ontwerp (12 januari 2024) voor de wegeniswerken in de Osystraat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Van Maerlantstraat, Violierstraat en Vondelstraat, district Antwerpen, goed

Artikel 2

Het districtscollege keurt goed dat de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de wegeniswerken in de Osystraat, Sint-Jansplein, Van de Wervestraat, Van Maerlantstraat, Violierstraat en Vondelstraat, district Antwerpen, wordt ingediend bij de bevoegde instantie.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het districtscollege geeft opdracht aan:

Dienst
Taak
SW/PR/ONT
  • Opdrachtdocumenten opmaken.
  • Opmaken ‘aanvraag omgevingsvergunning’ en indienen bij de bevoegde instanties.

SW/Mobiliteit
definitief signalisatieplan opmaken
Bestuurscoördinator district
nodige budgetten voorzien

Bijlagen

  • 20221208_10312_verslag_inspraakmoment.pdf
  • 20240112_10312_DO_BT.pdf
  • 20240112_10312_DO_BT_Vondel_Violier.pdf
  • 20240112_10312_DO_NT.pdf
  • 20240112_10312_DO_NT_Vondel_Violier.pdf
  • 20240112_10312_DO_Nuts.pdf
  • 20240112_10312_DO_Nuts_Vondel_Violier.pdf