- De notulen van de raadszittingen van 22 januari 2024 zijn digitaal raadpleegbaar in eBv.
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende mededelingen:
Op de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 februari 2024 legde mevrouw Tatjana Scheck de eed af als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Decreet over het lokaal bestuur
Door de eedaflegging van mevrouw Tatjana Scheck als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, wordt zij van rechtswege als schepen toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraad neemt er kennis van dat mevrouw Tatjana Scheck van rechtswege als schepen wordt toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen en hierdoor de laatste schepen in rang wordt.
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende rang van de schepenen:
De stad Antwerpen is deelnemer in de opdrachthoudende vereniging water-link.
Water-link meldt dat op maandag 7 maart 2024 om 17.00 uur een (buitengewone) algemene vergadering zal plaatshebben in de kantoren van water-link, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen, met volgende agendapunten:
Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake is in artikel 454, van voorgenoemd decreet, nog minstens één buitengewone algemene vergadering belegd wordt in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van deze vergadering.
Herstructurering
De (buitengewone) algemene vergadering van water-link heeft op 5 september 2023 beslist tot een herstructurering van de activiteiten tot Adelta en Adelta.Rio. De (buitegewone) algemene vergadering van water-link van 14 december 2023 keurde vervolgens de begroting 2024 van Adelta goed.
De raad van bestuur van Pidpa besliste om de gesprekken in het kader van deze herstructurering tijdelijk on hold te zetten, waardoor water-link genoodzaakt is een begroting 2024 in continuïteit voor te leggen
Afvaardiging
De gemeenteraad dient kennis te nemen van de agenda van de (buitengewone) algemene vergadering van water-link van 7 maart 2024 en het stemgedrag van de stadsafgevaardigde te bepalen.
De gemeenteraad besliste in zitting van 25 februari 2019 (jaarnummer 121) om de heer Koen Kennis, schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie, aan te duiden als stadsafgevaardigde op de (buitengewone) algemene vergadering van water-link, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de (buitengewone) algemene vergadering van water-link van 7 maart 2024.
De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van de heer Koen Kennis, schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie, naar de (buitengewone) algemene vergadering van water-link van 7 maart 2024, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de stadsafgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de stadsafgevaardigde om op de (buitengewone) algemene vergadering van water-link van 7 maart 2024 de agendapunten goed te keuren.
Op 21 februari 2022 keurde de gemeenteraad van Antwerpen de principiële beslissing van de stad Antwerpen tot samenvoeging met de gemeente Borsbeek goed. In voormelde beslissing werd, in uitvoering van de samenvoeging, de oprichting van een binnengemeentelijk gedecentraliseerd district Borsbeek goedgekeurd (jaarnummer 117).
Dezelfde principiële intentie tot samenvoeging werd op 21 februari 2022 door de gemeenteraad van de gemeente Borsbeek goedgekeurd.
Op 18 december 2023 keurde de gemeenteraad van Antwerpen de definitieve beslissing van de stad Antwerpen tot samenvoeging met de gemeente Borsbeek goed (jaarnummer 770).
Dezelfde definitieve beslissing werd op 18 december 2023 door de gemeenteraad van de gemeente Borsbeek goedgekeurd.
De beoogde datum van samenvoeging is 1 januari 2025.
De Vlaamse Regering voorziet een schuldovername voor samenvoegingsoperaties die een bepaalde minimale schaalgrootte bereiken en die ten laatste op 31 december 2023 de definitieve beslissing tot samenvoeging op 1 januari 2025 indienen bij de Vlaamse Regering. De voorwaarden voor deze schuldovername werden uitgewerkt in omzendbrief FB 2021/1.
Om de schuldovername vlot te kunnen laten verlopen, dient het Departement Financiën en Begroting van de Vlaamse Overheid ten laatste op 31 maart 2024 over de goedgekeurde lijst van de over te nemen schulden te beschikken.
De opgenomen schulden voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in omzendbrief FB 2021/1 en betreffen leningen van de gemeente Borsbeek, OCMW Borsbeek, stad Antwerpen en OCMW Antwerpen.
Doordat Antwerpen en Borsbeek voor 31 december 2023 een gezamenlijk voorstel tot samenvoeging per 1 januari 2025 indienden bij de Vlaamse Regering, kunnen zij genieten van een overname van hun schulden door de Vlaamse overheid met een maximum van 50.000.000 euro.
Voor leningen waarvan het uitstaande kapitaal op 30/09/2024 wordt overgenomen zal de Vlaamse Overheid samen met de betrokken bank de contractuele overdracht afhandelen.
Lening met nummer 726-4795427-21 zal slechts gedeeltelijk worden overgenomen doordat het maximumbedrag van 50.000.000 euro bereikt werd.
Voor het deel dat voor de stad ten laste blijft, zal financiën samen met de bank bekijken of hier een nieuw contract dient opgemaakt te worden.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad keurt de lijst van de over te nemen schulden goed, opgesteld volgens de voorwaarden in omzendbrief FB 2021/1.
De gemeenteraad keurt goed dat de Vlaamse Regering in kennis wordt gesteld van dit gezamenlijk voorstel tot overdracht van schulden op 31 maart 2024.
De gemeenteraad van de stad Antwerpen keurde op 18 december 2023 (jaarnummer 770) het gezamenlijk voorstel goed tot samenvoeging van de stad Antwerpen met de gemeente Borsbeek met ingang van 1 januari 2025, waarbij Borsbeek een district zal worden.
Het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen werd op 26 oktober 2009 opgericht door de gemeenteraad van de stad Antwerpen (jaarnummer 1660) en belast met de beleidsuitvoerende taak om op te treden als schoolbestuur (inrichtende macht) voor het inrichten en organiseren van het officieel gesubsidieerd onderwijs van de stad Antwerpen. Na een evaluatie van de beheersovereenkomst tussen de stad en het autonoom gemeentebedrijf en de verzelfstandiging zelf werd deze bevoegdheid bevestigd in 2014 en 2019 (jaarnummer 767).
De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen nam in januari 2023 kennis van de vrijwillige samenvoeging van de stad Antwerpen met de gemeente Borsbeek en de voorbereiding van de overname van de onderwijsinstellingen (2023_RVBAGSO_00002). In dat besluit werd er al op gewezen dat, hoewel de fusie zou voltrokken zijn vanaf 1 januari 2025, beide gemeenten ernaar streven om de school en de academie vanaf 1 september 2024 te laten starten bij het Stedelijk Onderwijs. Dat betekent dat er een overgangsperiode van vier maanden voor de eigenlijke bestuurlijke fusie moet worden uitgewerkt waarin de school en de academie al functioneren als instellingen van het Stedelijk Onderwijs.
Op grond van artikel 41,5° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 is de gemeenteraad bevoegd voor het goedkeuren van de beheersovereenkomst zoals vermeld in artikel 234 van het Decreet over het lokaal bestuur.
Bevoegdheid Stedelijk Onderwijs als schoolbestuur
Het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen zal na de bestuurlijke fusie het schoolbestuur blijven van de onderwijsinstellingen van de stad Antwerpen, tenzij de gemeenteraad in de nieuwe legislatuur hierover uitdrukkelijk anders beslist. Ook al voorziet het Decreet Lokaal Bestuur hiertoe geen specifieke bepalingen, is het logisch dat de gemeentelijke onderwijsinstellingen van Borsbeek van rechtswege zullen overgaan naar het schoolbestuur autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Dit zal mee het voorwerp uitmaken van de beheersovereenkomst die zal worden afgesloten tussen de stad Antwerpen (met Borsbeek als een district) en het autonoom gemeentebedrijf in 2025.
In artikel 5, §2 van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf en in artikel 4, §2 van de beheersovereenkomst die de stad ermee heeft afgesloten is opgenomen dat het autonoom gemeentebedrijf optreedt als schoolbestuur voor de onderwijsinstellingen van de stad Antwerpen. Het ligt in de lijn van deze opdracht dat het autonoom gemeentebedrijf dit ook opneemt voor de onderwijsinstellingen die in uitvoering van de bestuurlijke fusie aan het autonoom gemeentebedrijf worden overgedragen, namelijk
Dit past binnen de doelstellingen van de huidige beheersovereenkomst die de stad met het autonoom gemeentebedrijf heeft afgesloten.
Overname op 1 september 2024
Overeenkomstig de onderwijsreglementering kan een gemeente, die optreedt als schoolbestuur, zijn onderwijsinstellingen overdragen naar een ander schoolbestuur binnen het gesubsidieerd officieel onderwijs. Het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen voldoet aan die voorwaarde.
Het is aangewezen dat een overdracht van schoolbestuur plaatsvindt op 1 september 2024 omdat een overdracht op 1 januari leidt tot rechtsonzekerheid:
Besluitvorming en timing
De overheveling van een onderwijsinstelling naar een ander schoolbestuur moet worden meegedeeld aan het Vlaams Ministerie voor Onderwijs en Vorming. Voor het deeltijds kunstonderwijs moet dit gebeuren voor 1 maart van het voorgaande schooljaar.
Het is belangrijk dat de overdracht voor 1 maart 2024 aan het Ministerie voor Onderwijs en Vorming kan worden meegedeeld om een goede overgang van beide onderwijsinstellingen te garanderen.
In overeenstemming met de engagementen uit de transitienota, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 8 december 2023 (2023_CBS_08921) zal de ondersteuning van de instellingen gebeuren op model van het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen zodat ze dezelfde kwalitatieve ondersteuning en uitrusting krijgen als de andere 120 scholen van het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen en binnen de richtlijnen van de stad Antwerpen. De financiële gevolgen hiervan worden momenteel in kaart gebracht en worden vertaald in een aanpassing van de dotaties aan het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan van de stad Antwerpen (najaar 2024).
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, CD&V, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Stemden nee: Vlaams Belang.
Hebben zich onthouden: Groen en PVDA.
Het FelixArchief Antwerpen (Bestuurszaken) ontving de vraag van Mireille Van Lerius, om haar familiearchief op te nemen en permanent te bewaren.
Deze archieven vragen door hun bijzondere aard dat zij op vakkundige en duurzame wijze bewaard, beschreven en ter beschikking gesteld worden. Gelet op het belang en de waarde van dit archief en aangezien de familie deze kwetsbare stukken niet zorgvuldig kan conserveren en bewaren in goed geconditioneerde en veilige depots, heeft de familie de stad gecontacteerd en de uitdrukkelijke wens geuit om het gehele archief te schenken aan de stad Antwerpen om deze ter beschikking te kunnen stellen van geïnteresseerde Antwerpenaren en onderzoekers.
Conform artikel 41, 12° van het Decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen en legaten.
Conform artikel 41, 12° van het Decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen en legaten.
De dienst Bestuurszaken/Stadsarchief bewaart, naast de archieven van de stedelijke administratie van Antwerpen, archieven van instellingen, bedrijven, verenigingen, particulieren en families met een duidelijke band met de stad Antwerpen.
Het doel is om een zo volledig mogelijk historisch beeld te bieden van de Antwerpse stedelijke gemeenschap. De dienst Bestuurszaken/Stadsarchief/FelixArchief hanteert hiervoor een acquisitieprofiel, dat voorgelegd en goedgekeurd werd op de archiefraad van 24 februari 2010.
Dit uitzonderlijke familiearchief uit de periode 1600 tot 1880 maakt deel uit van de Antwerpse geschiedenis. Het is een aanvulling op Archief Van der Straelen - Moons - Van Lerius, van de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw, dat in 2014 geschonken werd. Verder is er een duidelijk verband met de Antwerpse families Potteau, Meyne, Duarte en hun nazaten tot heden toe.
Het archief bevat naast aktes, handschriften, rekeningen, rentebrieven, testamenten, rekwesten, pachtbrieven, ontvangstbewijzen en briefwisseling, ook een 'Genealogie Van der Straelen & consort'.
Het historisch archief van de familie Van der Straelen - Moons - Van Lerius is een uniek geheel dat teruggaat tot 1600. Dit archief geeft een algemeen beeld van het leven van een belangrijke Antwerpse familie.
Het archief werd geregistreerd onder het inschrijvingsnummer 4326.
Het stadsarchief Antwerpen spant zich steeds in om belangrijke particuliere archieven met betrekking tot de stad Antwerpen te verwerven zodat deze niet verloren gaan en deel blijven uitmaken van het geheugen van de stad.
De gemeenteraad beslist de schenking van het archief Van Lerius te aanvaarden.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst tussen de stad Antwerpen en Mireille Van Lerius goed.
Het FelixArchief Antwerpen (Bestuurszaken) ontving de vraag van Paul Peeters, zoon van K.C. Peeters, om zijn persoonlijk archief op te nemen en permanent te bewaren.
Deze archieven vragen door hun bijzondere aard dat zij op vakkundige en duurzame wijze bewaard, beschreven en ter beschikking gesteld worden. Daarom biedt hij ze aan aan de stad Antwerpen.
Conform artikel 41, 12° van het Decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen en legaten.
Conform artikel 41, 12° van het Decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen en legaten.
De dienst Bestuurszaken/Stadsarchief bewaart, naast de archieven van de stedelijke administratie van Antwerpen, archieven van instellingen, bedrijven, verenigingen, particulieren en families met een duidelijke band met de stad Antwerpen.
Het doel is om een zo volledig mogelijk historisch beeld te bieden van de Antwerpse stedelijke gemeenschap. De dienst Bestuurszaken/Stadsarchief/FelixArchief hanteert hiervoor een acquisitieprofiel, dat voorgelegd en goedgekeurd werd op de archiefraad van 24 februari 2010.
Karel Constant Peeters (1903-1975) was onderwijzer, journalist en docent volkskunde aan de KU Leuven en ambtenaar bij de stad Antwerpen. Van 1940 tot 1943 was hij kabinetschef van waarnemend burgemeester Leo Delwaide en van 1943 tot 1947 conservator van het oudheidkundig museum Vleeshuis. Vervolgens startte hij in 1947 als adjunct-stadssecretaris, en bleef in die functie tot 1950, om daarna van 1950 tot 1968 het ambt van stadssecretaris uit te oefenen en tenslotte van 1968 tot 1973 te fungeren als adviseur-generaal. De archieven zijn dan ook een bijzondere aanwinst voor de stad.
Het archief werd geregistreerd onder het inschrijvingsnummer 4385.
De gemeenteraad beslist de schenking van het archief K.C. Peeters te aanvaarden.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst tussen de stad Antwerpen en Paul Peeters goed.
De nieuwe raamovereenkomst voor het aanstellen van een commissaris-revisor voor de groep Antwerpen werd op 5 mei 2023 (jaarnummer 2950) gegund aan Callens, Vandelanotte & Theunissen BV.
Vanaf het boekjaar 2024 dient de controle voor AG Digipolis Antwerpen eveneens te gebeuren door Callens, Vandelanotte & Theunissen BV, met als toegewezen revisor de heer Guy Meerbergen, voor de boekjaren 2024, 2025 en 2026 voor een ereloon van € 12.505,00 per jaar.
De raad van bestuur van AG Digipolis Antwerpen besliste op 17 januari 2024 akkoord te gaan met de aanstelling van Callens, Vandelanotte & Theunissen BV als commissaris-revisor voor AG Digipolis Antwerpen.
De kosten worden gedragen door AG Digipolis Antwerpen.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Callens, Vandelanotte & Theunissen bv tot commissaris-revisor van AG Digipolis Antwerpen goed.
De stad Antwerpen is eigenaar van het voormalig godshuis gelegen te Sint-Paulusstraat 1/1, 2000 Antwerpen, ook gekend als Crauwelengang. Het pand is sinds 28 november 1985 een beschermd monument en gekend op het kadaster onder Antwerpen, 1ste afdeling, sectie A, perceelnummer 0306 , en met een kadastrale oppervlakte van 261 m².
Op 1 januari 1975 werd het pand in erfpacht gegeven aan de vzw Centrum voor jongens en meisje met individuele begeleiding (verder CJMIB vzw) om haar werking te realiseren zijnde de begeleiding van minderbegaafde jongeren en volwassenen en het aanbieden van onderwijs, voortgezet onderwijs en een individueel aangepaste dagbesteding.
De erfpachtovereenkomst werd toegestaan voor een periode van 49 jaar, ingaande op 1 januari 1975 en eindigend op 31 december 2023. In deze erfpachtovereenkomst werd een voorkeurrecht tot verlenging verleend aan CJMIB vzw indien na het verstrijken van de erfpachttermijn de stad Antwerpen het pand voor gelijkaardige doelstelling wenst in te zetten.
De huidige jaarlijkse erfpachtvergoeding bedraagt 658,53 euro.
CJMIB vzw verwierf het aansluitend pand te Sint-Paulusstraat 1, 2000 Antwerpen om hun werking verder uit te breiden. CJMIB vzw heeft in beide panden investeringen gedaan en heeft de panden met elkaar verbonden, waardoor de beide panden samen ingezet worden voor de werking van de vzw.
Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652) bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het Stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium en een stedelijke beslissing tot verwerving van stedelijk patrimonium omvat steeds een beslissing over de aanwending ervan.
Artikel 41 Decreet Lokaal Bestuur: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b).
CJMIB vzw is erfpachter van het pand, eigendom van de stad Antwerpen, gelegen Sint-Paulusstraat 1/1, 2000 Antwerpen op grond van een erfpachtovereenkomst, notarieel verleden op 6 juli 1976 voor notaris Charles Sluyts. Deze erfpacht loopt af op 31 december 2023.
Gezien het pand te Sint-Paulusstraat 1/1, 2000 Antwerpen het hart is van haar werking en verweven is met het aanpalende pand dat in eigendom is van CJMIB vzw, wenst CJMIB vzw dan ook de erfpachtovereenkomst te verlengen.
AG Vespa/Vastgoedwaarderingen bezocht het pand. Het pand bevindt zich in goede staat en de nodige renovatie- en herstellingswerken werden steeds uitgevoerd door de erfpachter. CJMIB vzw wenst in de toekomst verder te investeren en renoveren.
AG Vespa/Strategie startte de strategische vastgoedvisie op voor het pand te Sint-Paulusstraat 1/1, 2000 Antwerpen maar deze werd nog niet afgerond. Gezien de erfpachtovereenkomst reeds eindigde op 31 december 2023 adviseert AG Vespa/Vastgoed om de huidige erfpachtovereenkomst tijdelijk te verlengen onder dezelfde voorwaarden van de lopende overeenkomst voor een periode van twee jaar, ingaande op 1 januari 2024 en eindigend op 31 december 2025.
CJMIB vzw heeft geen achterstallen inzake canon.
Jaarlijkse canon aanrekenen aan CJMIB vzw met ondernemingsnummer 0415.343.805. De kosten van de notariële akte zijn ten laste van CJMIB vzw.
De gemeenteraad bekrachtigt dat AG Vespa in naam en voor rekening van de stad Antwerpen met CJMIB vzw een addendum afsluit bij de erfpachtovereenkomst van 6 juli 1975, voor het pand gelegen te Sint-Paulusstraat 1/1, 2000 Antwerpen, gekend op het kadaster onder Antwerpen, 1ste afdeling, sectie A, perceelnummer 306 met een kadastrale oppervlakte van circa 261m². Middels dit addendum wordt de huidige erfpachtovereenkomst verlengd voor een periode van twee jaar, van 1 januari 2024 en eindigend op 31 december 2025, in afwachting van de verdere vastgoedstrategie. De overige voorwaarden van de erfpacht blijven gelden.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Canon aanrekenen aan: CJMIB vzw Sint-Paulusstraat 1/1 2000 Antwerpen ondernemingsnummer 0415.343.805 | 658,53 euro per jaar, vrij van btw, jaarlijks indexeerbaar | budgetplaats: 5321000000
budgetpositie: 746 functiegebied: 2SBS070202A00000 subsidie: INTERN begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2400-2500 | n.v.t. |
De gemeenteraad van 14 december 2009 (jaarnummer 1911) keurde de lijst goed van commercieel patrimonium (voorheen financieel patrimonium genoemd). Het patrimonium op deze lijst werd overgedragen van de stad Antwerpen aan AG Vespa. De gemeenteraad van 25 oktober 2010 (jaarnummer 1328) bevestigde dat de gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2009 (jaarnummer 1911) samen met de beslissing van de raad van bestuur van AG Vespa van 17 september 2009 een definitieve verkoopovereenkomst vormt tussen partijen en volle uitwerking heeft vanaf 1 januari 2010.
Een groot gedeelte van het commercieel patrimonium werd intussen bij notariële akte aan AG Vespa overgedragen. Bij de voorbereiding van de notariële eigendomsoverdracht kan het zijn dat er tekortkomingen aan de oorspronkelijke lijst worden vastgesteld. Daarom worden er actualiseringen van de lijst ter goedkeuring voorgelegd.
Ten opzichte van de lijst goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2009 (jaarnummer 1911) en de raad van bestuur van AG Vespa van 17 september 2009 gebeurden er aanpassingen via actualiseringen goedgekeurd op de gemeenteraden van 25 oktober 2010 (jaarnummer 1328), 28 februari 2011 (jaarnummer 146), 24 oktober 2011 (jaarnummer 1192), 25 juni 2012 (jaarnummer 787), 24 september 2012 (jaarnummer 1001), 2 maart 2015 (jaarnummer 127), 26 oktober 2015 (jaarnummer 577), 24 oktober 2016 (jaarnummer 610), 28 juni 2021 (jaarnummer 443), 30 januari 2023 (jaarnummer 24) en de raad van bestuur van AG Vespa van 1 oktober 2010, 18 februari 2011, 7 oktober 2011, 1 juni 2012, 14 september 2012, 12 juni 2015, 23 oktober 2015, 23 september 2016, 25 juni 2021 en 16 december 2022.
De gemeenteraad keurde op 25 november 2019 (jaarnummer 652) de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed.
De gemeenteraad keurde op 26 april 2021 (jaarnummer 223) de aanpassing van de kapitaalstructuur van AG Vespa goed.
Artikel 41, lid 2, 11° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b.
Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepalen dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
In het verleden werden reeds een aantal actualisatiebesluiten genomen waarbij aan de lijst van commercieel patrimonium eigendommen werden toegevoegd en/of terug overgedragen werden aan de stad Antwerpen. Momenteel zijn een aantal nieuwe aanpassingen noodzakelijk.
Bij de aanpassing van de kapitaalstructuur die werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 april 2021 (jaarnummer 223) werd de koppeling tussen het vastgoed van AG Vespa en de kapitaalstructuur herzien. Dit besluit houdt rekening met deze herziening.
District Antwerpen
Terug over te dragen aan de stad Antwerpen:
Nieuw toe te voegen aan het commercieel patrimonium
District Hoboken
Terug over te dragen aan de stad Antwerpen:
District Ekeren
Erfpacht te verlengen en toe te voegen aan het commercieel patrimonium:
District Deurne
Erfpacht te verlengen en toe te voegen aan het commercieel patrimonium:
District Wilrijk
Erfpacht te verlengen en toe te voegen aan het commercieel patrimonium:De volgende eigendommen worden terug overgedragen aan de stad Antwerpen of worden toegevoegd aan het commercieel patrimonium van AG Vespa. Derhalve wijzigen de bedragen vermeld in het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2009 (jaarnummer 1911) overeenkomstig:
Ligging | Waarde AG Vespa - | Waarde AG Vespa + | Vastgoednummer stad Antwerpen | Objectcode FMA | Balans AG Vespa
|
Adolf Greinerstraat z/n, 2660 Hoboken | 266.000,00 EUR | 00801 | 0000011088 | Voorraad/Achtergestelde lening
| |
Schijnpoortweg z/n, 2060 Antwerpen | 19.700,00 EUR | 00838 | 0000002285 | Voorraad/Achtergestelde lening
| |
Rijnkaai z/n en Dinantstraat, 2000 Antwerpen | 1.357.161,00 EUR | 25508 31776 | 0000023909 0000031775 | Voorraad/Achtergestelde lening
| |
Veltwijcklaan 258, 2180 Ekeren | 11.462,00 EUR | 00638 | 0000026025 | Vast actief/Kapitaal
| |
Suzanne Spanhovenstraat 22, 2100 Deurne | 1,00 EUR | 00421 | 0000010222 | Vast actief/Kapitaal
| |
Sint Bavostraat 20, 2610 Wilrijk | 972,00 EUR | 00699 | 0000026566 | Vast actief/Kapitaal
|
Samengevat:
Waarde AG Vespa - | Waarde AG Vespa + | SALDO | |
Aanpassing achtergestelde lening | 285.700,00 EUR | 1.357.161,00 EUR | 1.071.461,00 EUR |
Aanpassing kapitaal AG Vespa | - | 12.435,00 EUR | 12.435,00 EUR |
TOTAAL aanpassing februari 2024 | 285.700,00 EUR | 1.369.596,00 EUR | 1.083.896,00 EUR |
De achtergestelde lening zal dus verhoogd worden met 1.071.461,00 EUR en het maatschappelijk kapitaal van AG Vespa met 12.435,00 EUR.
Deze actualisatie zal door de stad Antwerpen verwerkt worden in aanpassing 8 van het meerjarenplan 2020-2025, en door AG Vespa in aanpassing 8 van haar meerjarenplan 2020-2025.
Hebben zich onthouden uitsluitend voor wat betreft district Deurne: Vlaams Belang.
De gemeenteraad keurt volgende actualisering van het commercieel patrimonium goed.
District Antwerpen
Terug over te dragen aan de stad Antwerpen:
Nieuw toe te voegen aan het commercieel patrimonium
District Hoboken
Terug over te dragen aan de stad Antwerpen:
District Ekeren
Erfpacht te verlengen en toe te voegen aan het commercieel patrimonium:
District Deurne
Erfpacht te verlengen en toe te voegen aan het commercieel patrimonium:
District Wilrijk
Erfpacht te verlengen en toe te voegen aan het commercieel patrimonium:
De gemeenteraad keurt de affectatie in het openbaar domein van de stad Antwerpen en opname in het lokaal openbaar domein goed van volgend perceel:
De gemeenteraad keurt de desaffectatie uit het openbaar domein van de stad Antwerpen goed van volgende percelen:
De gemeenteraad keurt de financiële gevolgen van de actualisatie van het commercieel patrimonium als volgt goed:
Waarde AG Vespa - | Waarde AG Vespa + | SALDO | |
TOTAAL aanpassing februari 2024 | 285.700,00 EUR | 1.357.161,00 EUR | 1.071.461,00 EUR |
De achtergestelde lening zal dus verhoogd worden met 1.071.461,00 EUR.
De gemeenteraad keurt de volgende wijziging van de statuten van AG Vespa goed:
In artikel 31 van de statuten van AG Vespa wordt de zin "Het geplaatst maatschappelijk en statutair kapitaal van AG Vespa bedraagt 211.389.564,27 EUR." vervangen door de zin "Het geplaatst maatschappelijk en statutair kapitaal van AG Vespa bedraagt 211.401.999,27 EUR.".
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Verhoging achtergestelde lening - herziening | 1.071.461,00 EUR | Budgetplaats: 5174540000 | NVT |
Verwerving gronden in portefeuille stad | 285.700,00 EUR | Budgetplaats: 5174540000 Budgetpositie: 220 Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SUB_NR Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode: 2400 | NVT |
Vervreemding gronden en gebouwen in portefeuille stad | 1.369.596,00 EUR | Budgetplaats: 5174540000 | NVT |
Kapitaalverhoging AG Vespa, Paradeplein 25, 2018 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0267 402 076 Rekeningnummer: BE091 0127069 28 | 12.435,00 EUR | Budgetplaats: 5174540000 Budgetpositie: 2801 Functiegebied: 2SBS070203A00000 Subsidie: SUB_NR Fonds: INTERN Begrotingsprogramma: 2SA080119 Budgetperiode: 2400 | NVT |
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de nieuwe beheersovereenkomst van AG Vespa goed. Artikel 6 §3.2 bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.
Op 22 september 2023 (jaarnummer 6348) keurde het college het masterplan Stuivenberg Hoboken 2.0. goed en gaf de opdracht aan AG Vespa voor het verwerven van grond in de Stuivenbergwijk in Hoboken voor de realisatie van een campus buitengewoon onderwijs voor kinderen met bijzondere noden, alsook om de nodige contracten af te sluiten met de eindgebruiker.
Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b).
In Antwerpen is er nood aan extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs, zowel basis als secundair.
De vzw Katrinahof zou op de grond aan de Rector Vermeylenlaan/Majoor Maelfaitplein, te 2660 Hoboken, een project willen realiseren voor een nieuwbouwschool voor 260 leerlingen, zowel in basis- als secundair buitengewoon onderwijs. Het schoolbestuur overweegt verschillende Vlaamse subsidiemogelijkheden, waaronder DBFM.
Bij een aanvraag tot DBFM-subsidies dient er een bewijs van een zakelijk recht of een optie tot het verkrijgen van een zakelijk recht toegevoegd te worden.
Een deel van de grond en de bestaande gebouwen zijn momenteel nog eigendom van Woonhaven Antwerpen, meer bepaald de zones in het donkerrood en lichtrood (binnen de zwarte stippellijn) aangeduid op het plan in bijlage. De onderhandelingen tussen de stad Antwerpen en Woonhaven Antwerpen met betrekking tot de overdracht ervan zijn momenteel nog lopende. Van zodra de overdracht gefinaliseerd is, kunnen de grond en de bestaande opstallen in erfpacht worden gegeven aan de vzw Katrinahof voor de herlocatie en groei van hun verouderde bestaande scholen buitengewoon basis- en secundair onderwijs.
Opdat vzw Katrinahof haar aanvraag tot DBFM-subsidies kan indienen vraagt zij alvast de goedkeuring voor het verkrijgen van een erfpachtrecht van zodra de overdracht gefinaliseerd is en de stad volledig eigenaar is van het terrein, onder de volgende belangrijkste voorwaarden:
De voorwaarden kunnen gewijzigd worden indien er nieuwe principes met betrekking tot ondersteuning door middel van het ter beschikking stellen van vastgoed worden goedgekeurd en aanpassingen noodzakelijk zijn.
De gemeenteraad keurt goed een erfpachtrecht toe te kennen aan de vzw Katrinahof, onder de uitdrukkelijke opschortende voorwaarde dat en van zodra de overdracht tussen Woonhaven Antwerpen en de stad Antwerpen gefinaliseerd is, onder de volgende belangrijkste voorwaarden:
De voorwaarden kunnen gewijzigd worden indien er nieuwe principes met betrekking tot ondersteuning door middel van het ter beschikking stellen van vastgoed worden goedgekeurd en aanpassingen noodzakelijk zijn.
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Jaarlijks canon te betalen door: vzw Katrinahof Peter Benoitstraat 44, 2018 Antwerpen ondernemingsnummer: 0891 279 946 | 0,02 euro per m² | budgetplaats: 5321000000
budgetpositie: 746 functiegebied: 2SBS070202A00000 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2500-8500 | niet van toepassing |
Op 30 september en 1 oktober 2021 werd een ontwerpworkshop georganiseerd. Zes teams die deelnamen aan de internationale ideeënwedstrijd van 2016 bogen zich over de ruimtelijke benadering van het masterplan Europark. Uit de workshop werden vijf ontwerpkrijtlijnen afgebakend die door het college werden goedgekeurd op 9 december 2021 (jaarnummer 9969). De eerste krachtlijn stelt: het landschap als robuuste drager en unieke identiteit: de open ruimte is de kenmerkende kwaliteit van Linkeroever en zal sturend zijn voor alle nieuwe ontwikkelingen.
Vanuit het masterplan ‘Europark, een bruisend stukje Parkstad’ wordt een parkfiguur afgebakend die Europark met de landschapsstructuren van Linkeroever verknoopt. Het definitief ontwerp van dit masterplan werd goedgekeurd door het college op 15 december 2023 (jaarnummer 8878).
Artikel 41 Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens voor zover de verrichting nominatief in het vastgestelde budget is opgenomen of behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b)
Artikel 6, §3.2 en artikel 7 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa , goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in - en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium.
De gronden aan de Willem Van Haechtlaan worden vandaag deels gebruikt als parkruimte en vormen een essentiële schakel in de noordelijke connectie richting de Scheldeboorden. De grond met perceel nummer 723/M/3 met een oppervlakte van 10.169 m² kan verworven worden van het Vlaamse Gewest. De naast gelegen grond met perceel nummer 725/D/3 met een oppervlakte van 14.544 m² is eigendom van NV Matexi Antwerpen. Na de aankoop van Vlaanderen door stad Antwerpen kan er aan NV Matexi Antwerpen worden voorgesteld om delen van deze gronden te ruilen. Door de aankoop en vervolgens ruil wordt de connectie en parkfiguur in de noordelijke zone van Europark gegarandeerd. Deze kan door NV Matexi Antwerpen worden afgebouwd met een laagbouwmilieu dat zorgt voor levendigheid aan het park.
Samen met deze aankoop kunnen nog een aantal andere gronden van Vlaanderen op Antwerpen Linkeroever worden aangekocht.
De grond aan de Edmond de Coussemakerstraat is momenteel open ruimte.
Door de aankoop van deze grond kan de stad Antwerpen zich ervan verzekeren dat dit perceel blijvend zal worden ingezet voor groen, rust, ontspanning en speelruimte voor de buurt. Op dit perceel is reeds zeer kleinschalige infrastructuur voorzien voor sport en spel. Door deze aankoop kan de stad Antwerpen dit bestendigen en eventueel uitbreiden.
De gronden met opstallen aan de Charles De Costerlaan zijn door de stad Antwerpen vandaag in concessie genomen voor twintig jaar tot 1 mei 2035 om de sportwerking op Antwerpen Linkeroever te verzekeren. De sportterreinen met opstallen zijn momenteel in gebruik door de City Pirates. Door de aankoop van deze gronden door de stad Antwerpen wordt deze werking definitief verankerd.
De aankoop betreft volgende percelen:
1/ een perceel grond te Antwerpen, Willem Van Haechtlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 723/M/3 voor een oppervlakte van 10.169 m²;
2/ een perceel grond te Antwerpen, Edmond de Coussemakerstraat, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 833/Z/7 voor een oppervlakte van 3.590 m²;
3/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 666/C voor een oppervlakte van 4.450 m²;
4/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/F voor een oppervlakte van 3.634 m²;
5/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/K voor een oppervlakte van 48 m²;
6/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/L voor een oppervlakte van 144 m²;
7/ een perceel grond met opstallen te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/M voor een oppervlakte van 24.474 m²;
8/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/N voor een oppervlakte van 502 m²;
9/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 668/K voor een oppervlakte van 4 m²;
De gronden hoorden oorspronkelijk toe aan Intercommunale Maatschappij van de Linker Scheldeoever, afgekort IMALSO, ingevolge inbreng door de Belgische Staat bij de oprichting van IMALSO.
Op 29 september 1998 besliste de Vlaamse regering de activiteiten van IMALSO, na beëindiging van de vennootschap door het verloop van de duur, over te nemen, waarbij de gronden eigendom werden van het Vlaams Gewest. Het administratief beheer van de gronden werd toegewezen aan de naamloze vennootschap van publiek recht “De Vlaamse Waterweg NV”.
De gronden sub 1 en 2 zijn momenteel open ruimte en vrij van gebruiksrechten.
De gronden sub 3 tot 9 zijn met de opgerichte opstallen in gebruik als sportterreinen. Hiervoor werd door de stad Antwerpen met het Vlaams Gewest een concessie-overeenkomst afgesloten voor 20 jaar met aanvang op 1 mei 2015. Door huidige aankoop en vanaf het verlijden van de akte, zal deze concessie-overeenkomst dus eindigen.
De grond sub 1 werd door de Vlaamse commissaris, bij verslag van 15 april 2019, geschat op 3.000.000,00 euro.
De grond sub 2 werd door de Vlaamse commissaris, bij verslag van 26 augustus 2020, geschat op 72.000,00 euro.
De gronden met opstallen sub 3 tot en met 9 samen werden door de Vlaamse commissaris bij verslag van 25 oktober 2023 geschat op 724.818,00 euro.
De waarde zal opgesplitst worden in een aandeel grond en een aandeel gebouwen. Dit is een opdracht voor de landmeter-schatter van AG Vespa die zal afgerond zijn voor de effectieve overdracht door de akte.
De totale aankoopprijs bedraagt 3.796.818,00 euro.
De aankoopprijs bedraagt in totaal 3.796.818,00 euro.
Het budget voor de aankoopprijs wordt ten belope van 3.253.204,50 euro voorzien op volgende budgetlijn, SUB_NR/INTERN/5152000000/220/2WNS030202PA7566/2SA050600.
Het budget voor de aankoopprijs wordt ten belope van 543.613,50 euro voorzien door middel van het vastgoedfonds.
De kosten voor de commissaris Vastgoedtransacties Vlaanderen bedragen 5.676,65 euro.
De gemeenteraad beslist tot aankoop van het Vlaams Gewest tegen de totale prijs van 3.796.818,00 euro van volgende gronden te Antwerpen Linkeroever:
1/ een perceel grond te Antwerpen, Willem Van Haechtlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 723/M/3 voor een oppervlakte van 10.169 m²;
2/ een perceel grond te Antwerpen, Edmond de Coussemakerstraat, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 833/Z/7 voor een oppervlakte van 3.590 m²;
3/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 666/C voor een oppervlakte van 4.450 m²;
4/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/F voor een oppervlakte van 3.634 m²;
5/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/K voor een oppervlakte van 48 m²;
6/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/L voor een oppervlakte van 144 m²;
7/ een perceel grond met opstallen te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/M voor een oppervlakte van 24.474 m²;
8/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 667/N voor een oppervlakte van 502 m²;
9/ een perceel grond te Antwerpen, Charles de Costerlaan, bij het kadaster bekend 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 668/K voor een oppervlakte van 4 m²;
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoopprijs grond te Antwerpen Willem Van Haechtlaan 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 723/M/3 Uit te betalen aan Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap (departement Openbare Werken) Havenlaan 88 bus 50, 1000 Brussel Ondernemingsnummer: 0316.380.841 Rekeningnummer: BE28 3751 1109 7920 | 3.000.000,00 euro | budgetplaats: 5152000000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2WNS030202PA7566 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA050600 budgetperiode: 2400 | 4005593546 |
Aankoopprijs grond te Antwerpen Edmond de Coussemakerstraat 13de afdeling Antwerpen wijk N nummer 833/Z/7 Uit te betalen aan Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap (departement Openbare Werken) Havenlaan 88 bus 50, 1000 Brussel Ondernemingsnummer: 0316.380.841 Rekeningnummer: BE28 3751 1109 7920 | 72.000,00 euro | budgetplaats: 5152000000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2WNS030202PA7566 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA050600 budgetperiode: 2400 | 4005593556 |
Deel aankoopprijs gronden met opstallen te Antwerpen Charles de Costerlaan 13de afdeling Antwerpen wijk N nummers 666/C, 667/F, 667/K, 667/L, 667/M, 667/N en 668/K. De waarde zal opgesplitst worden in een aandeel grond en een aandeel gebouwen. Dit is een opdracht voor de landmeter-schatter van AG Vespa die zal afgerond zijn voor de effectieve overdracht door de akte. De waarde van de gebouwen kan aldus op budgetpositie 221 komen. Uit te betalen aan Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap (departement Openbare Werken) Havenlaan 88 bus 50, 1000 Brussel Ondernemingsnummer: 0316.380.841 Rekeningnummer: BE28 3751 1109 7920 | 181.204,50 euro | budgetplaats: 5152000000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2WNS030202PA7566 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 2SA050600 budgetperiode: 2400 | 4005593559 |
Deel aankoopprijs gronden met opstallen te Antwerpen Charles de Costerlaan 13de afdeling Antwerpen wijk N nummers 666/C, 667/F, 667/K, 667/L, 667/M, 667/N en 668/K. De waarde zal opgesplitst worden in een aandeel grond en een aandeel gebouwen. Dit is een opdracht voor de landmeter-schatter van AG Vespa die zal afgerond zijn voor de effectieve overdracht door de akte. De waarde van de gebouwen kan aldus op budgetpositie 221 komen. Uit te betalen aan Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap (departement Openbare Werken) Havenlaan 88 bus 50, 1000 Brussel Ondernemingsnummer: 0316.380.841 Rekeningnummer: BE28 3751 1109 7920 | 543.613,50 euro | budgetplaats: 5291520000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2SBS070203PA7629 subsidie: SBT11153 begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2400 | 4005594361 |
Aankoopkosten akte commissaris Vastgoedtransacties Vlaanderen Uit te betalen aan: Ministeries van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Financiën en Begroting, Havenlaan 88 bus 50, 1000 Brussel Ondernemingsnummer 0316.380.841 Rekeningnummer BE90 3751 1174 9032 | 5.676,65 euro | budgetplaats: 5291500000 budgetpositie: 613 functiegebied: 2SBS070203A00000 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2400 | 4505161682 |
Op 30 juni 2023 (jaarnummer 4497) besliste het college dat de gronden hieronder beschreven te Hoboken en Borgerhout, deel uitmakende van het commercieel patrimonium van AG Vespa, aan marktconforme prijzen aan de stad Antwerpen kunnen worden overgedragen met als doelstelling onderwijs. De eveneens in dit besluit vermelde gronden te Wilrijk zullen na afbakening en opmeting in een latere beweging worden overgedragen.
Voor elk van deze gronden werd in het collegebesluit van 30 juni 2023 (jaarnummer 4497)
een onderwijsverstrekker aangeduid aan wie de gronden door de stad Antwerpen vervolgens in opstal gegeven worden.
De overdracht betreft de volgende gronden:
1/ een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Aartselaarstraat, bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 247/Z/4 met een oppervlakte van 1.661 m²;
2/ een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Kleine Heide, bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 245/Y met een oppervlakte van 6.786 m²;
3/ een perceel grond te Antwerpen-Borgerhout, Hoge Weg bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling, wijk A nummer 281/Z/4 met een oppervlakte van 1.706 m²;
De aansluitende gronden sub 1 en 2 te Hoboken werden door de gezworen landmeter-expert van AG Vespa geschat op 1.677.000,00 euro.
De grond sub 3 te Borgerhout werd door de gezworen landmeter-expert van AG Vespa geschat op 1.860.000,00 euro.
De totale koopprijs bedraagt aldus 3.537.000,00 euro.
De aankoopprijs bedraagt in totaal 3.537.000,00 euro.
De kosten voor de notaris bedragen 8.000,00 euro.
Deze aankopen kaderen binnen het principebesluit van 2023_CBS_04497. Hier werd beslist dat de overdracht van de gronden tussen AG Vespa en de stad Antwerpen deels via de achtergestelde lening en deels via een cash betaling verloopt.
De financiële tabel van dit besluit is de vertaling van dit principebesluit.
In het bovenvernoemde besluit was er nog een derde over te dragen grond vermeld (Hof Van Mols). Omwille van de verplichting van een verkavelingsplan, zal deze overdracht pas later kunnen plaatsvinden. Hiervoor wordt nog aparte besluitvorming opgemaakt.
Stemden nee uitsluitend voor wat betreft de gronden in Hoboken: Groen en PVDA.
De gemeenteraad beslist tot aankoop van AG Vespa van volgende gronden tegen de totale prijs van 3.537.000,00 euro :
1/ een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Aartselaarstraat, bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 247/Z/4 met een oppervlakte van 1.661 m²;
2/ een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Kleine Heide, bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 245/Y met een oppervlakte van 6.786 m²;
3/ een perceel grond te Antwerpen-Borgerhout, Hoge Weg bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling, wijk A nummer 281/Z/4 met een oppervlakte van 1.706 m².
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Overdracht via verlaging achterstelde lening (Aartselaarstraat/Kleine Heide) De aankoopprijs van een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Aartselaarstraat,bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 247/Z/4 met een oppervlakte van 1.661 m² en een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Kleine Heide, bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 245/Y met een oppervlakte van 6.786 m². | 679.000,00 euro | budgetplaats: 5174540000 budgetpositie: 2903I430 functiegebied: 2SBS070203PA7537 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2400 | nvt |
Overdracht via verlaging achterstelde lening (Aartselaarstraat/Kleine Heide) De aankoopprijs van een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Aartselaarstraat,bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 247/Z/4 met een oppervlakte van 1.661 m² en een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Kleine Heide, bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 245/Y met een oppervlakte van 6.786 m². | 679.000,00 euro | budgetplaats: 5174540000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2SBS070203PA7537 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2400 | nvt |
Overdracht via cash betaling (Aartselaarstraat/Kleine Heide) De aankoopprijs van een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Aartselaarstraat,bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 247/Z/4 met een oppervlakte van 1.661 m² en een perceel grond te Antwerpen-Hoboken, Kleine Heide, bij het kadaster bekend Antwerpen 36ste afdeling, wijk B nummer 245/Y met een oppervlakte van 6.786 m². Uit te betalen aan AG Vespa te 2018 Antwerpen, Paradeplein 25. Ondernemingsnummer : 0267.402.076 Rekeningnummer : BE37 0910 1270 6928 | 998.000,00 euro | budgetplaats: 5291500000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2LWS020301PA7537 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA060869 budgetperiode: 2400 | 4005596214 |
Overdracht via verlaging achtergestelde lening (Hogeweg) De aankoop van een perceel grond te Antwerpen-Borgerhout, Hoge Weg bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling, wijk A nummer 281/Z/4 met een oppervlakte van 1.706 m². | 740.000,00 euro | budgetplaats: 5174540000 budgetpositie: 2903I430 functiegebied: 2SBS070203PA7537 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2400 | nvt |
Overdracht via verlaging achtergestelde lening (Hogeweg) De aankoop van een perceel grond te Antwerpen-Borgerhout, Hoge Weg bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling, wijk A nummer 281/Z/4 met een oppervlakte van 1.706 m². | 740.000,00 euro | budgetplaats: 5174540000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2SBS070203PA7537 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2400 | nvt |
Overdracht via cash betaling (Hogeweg) De aankoop van een perceel grond te Antwerpen-Borgerhout, Hoge Weg bij het kadaster bekend Antwerpen 24ste afdeling, wijk A nummer 281/Z/4 met een oppervlakte van 1.706 m².Uit te betalen aan AG Vespa te 2018 Antwerpen, Paradeplein 25. Ondernemingsnummer : 0267.402.076 Rekeningnummer : BE37 0910 1270 6928 | 1.120.000,00 euro | budgetplaats: 5291500000 budgetpositie: 220 functiegebied: 2LWS020301PA7537 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA060869 budgetperiode: 2400 | 4005596215 |
Notariskosten uit te betalen aan : Notaris Ellen Verhaert Artsen zonder Grenzenstraat 2 2018 Antwerpen Ondernemingsnummer 0687526793 Rekeningnummer BE56 7390 1592 6488 | 8.000,00 euro | budgetplaats: 5291500000 budgetpositie: 613 functiegebied: 2SBS070203A00000 subsidie: SUB_NR begrotingsprogramma: 2SA080119 budgetperiode: 2400 | 4005596216 |
Op 5 juli 2023 werd namens de NV Betcenter Group, met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 (B 2) te 3500 Hasselt, een aanvraag ingediend om een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘Betcenter', gelegen aan de Anneessensstraat 31 te 2018 Antwerpen.
Op 16 februari 2024 ontving de stad Antwerpen een schrijven van de heer Seydi Tekin, gedelegeerd bestuurder van de NV Betcenter Group.
De NV Betcenter Group heeft een kansspelvergunning F2 voor de exploitatie van de kansspelinrichting klasse IV op dit adres, laatst hernieuwd door de Kansspelcommissie op 3 maart 2021 (118009). De NV Betcenter Group wenst deze kansspelvergunning F2 te hernieuwen op de eerstvolgende zitting van de Kansspelcommissie.
De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet op grond van de artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6° van de Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (verder: Kansspelwet) geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Deze bepalingen werden ingevoerd door de wet van 7 mei 2019 tot wijziging van de Kansspelwet van 7 mei 1999. Artikel 36 van de wijzigingswet bepaalde dat de houders van een kansspelvergunning F2, die op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet over een vergunning beschikten, hun activiteiten onder dezelfde voorwaarden konden voortzetten. Pas ten vroegste twee jaar na de inwerkingtreding van de wet moesten ze voldoen aan deze voorwaarde. De wetswijziging trad in werking op 25 mei 2019. Dit betekent dat alle aanvragen voor een hernieuwing van een bestaande kansspelvergunning F2 vanaf 25 mei 2021 vergezeld dienden te zijn van een convenant.
Thans moet bij de aanvraag om hernieuwing dus rekening gehouden worden met voormelde voorwaarden. Dit betekent eveneens dat de aanvrager ervoor dient te zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.
Om de kansspelvergunning F2 te hernieuwen bij de Kansspelcommissie is een convenant nodig tussen de NV Betcenter Group en de stad Antwerpen.
Kansspelinrichtingen klasse IV zijn, op basis van artikel 43/4, §1 van de Kansspelwet, plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor het aannemen van weddenschappen. Het aannemen van weddenschappen vereist een kansspelvergunning F2. Behoudens de uitzonderingen bepaald in §5 van voormeld artikel, is het verboden weddenschappen aan te nemen buiten een kansspelinrichting klasse IV. De uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden. In het convenant worden de openings- en sluitingsuren én de openings- en sluitingsdagen bepaald van de kansspelinrichtingen klasse IV en wordt vastgelegd wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Om een kansspelvergunning klasse F2 te kunnen verkrijgen moet de aanvrager volgens artikel 43/5 van de Kansspelwet:
Artikel 43/4 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (Belgisch Staatsblad 30 december 1999).
De gemeenteraad heeft een algemene regelgevende bevoegdheid voor zaken van gemeentelijk belang tenzij de bevoegdheid is toegewezen aan een ander orgaan van de gemeente (artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur).
De NV Betcenter Group baat de kansspelinrichting klasse IV gelegen aan de Anneessensstraat 31 te 2018 Antwerpen uit. Hiervoor beschikt zij over een kansspelvergunning F2 die nu hernieuwd moet worden. De hernieuwing van de kansspelvergunning F2 gebeurt driejaarlijks. Voorafgaandelijk moet nu een convenant afgesloten worden met de gemeente zoals bepaald in de wijzigingswet van 7 mei 2019. Voor bestaande kansspelinrichtingen moet elke aanvraag vanaf 25 mei 2021 vergezeld zijn van een convenant.
De voorwaarden waar de aanvrager conform artikel 43/5 van de Kansspelwet aan moet voldoen om een kansspelvergunning F2 te kunnen verkrijgen, gelden eveneens voor het hernieuwen van dergelijke vergunning. Het gegeven dat er reeds een kansspelvergunning werd uitgereikt, doet geen afbreuk aan het feit dat er thans, na inwerkingtreding van de artikelen 43/4, §1 en 43/5, 6°, alsnog een convenant moet worden afgesloten. Aangezien deze wetswijziging pas in werking trad nadat de eerdere kansspelvergunning werd uitgereikt, behoudt de gemeente haar discretionaire bevoegdheid om te beslissen of, en onder welke voorwaarden, er thans een convenant wordt afgesloten. Het is immers pas na deze wetswijziging dat de gemeente door de convenantverplichting de bevoegdheid heeft gekregen daadwerkelijk een rol te spelen in de verkrijgingsprocedure voor een kansspelvergunning.
Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt ondubbelzinnig dat "De aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan."
De parlementaire voorbereiding stipuleert verder dat: "Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen." De concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te kunnen sluiten, kunnen verantwoorden zijn derhalve niet beperkt tot de inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in hoger geciteerd artikel uit de Kansspelwet. Dit werd bevestigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 9 december 2021 (arrest nr. 177/2021).
Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt ertoe om de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en kwetsbare spelers te beschermen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.
De stad Antwerpen investeert in een coherent en geïntegreerd drugbeleid. Naast middelenverslavingen wordt binnen dit beleid ook aandacht geschonken aan gedragsverslavingen, zoals gamen en gokken. Het is daarbij belangrijk om preventief en voor aanvang van de problematiek in te grijpen. Bijgevolg zijn uiterst belangrijke doelgroepen voor verslavingspreventie jongeren en kwetsbare personen.
Onderzoek toont aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: "Hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Dit is voor gokken net zo: problematische gokkers bleken telkens vroeger te zijn gestart met gokken - vaak al rond de leeftijd van 10 jaar - dan leeftijdsgenoten die (niet problematisch) gokken." (Shead, Derevensky & Gupta, 2010, Geel en Fisher in Bowden-Jones & Georges, 2015).
Antwerpen is een bruisende studentenstad en heeft ook heel wat (middelbare) scholen op het grondgebied. Geld inzetten op sportwedstrijden is de gokvorm die het meest frequent wordt beoefend door de Vlaamse studenten, zo blijkt uit onderzoek van de VAD. (Van Damme et al., 2022). Nog problematischer, hoewel gokken onder de 18 jaar verboden is, is de vaststelling dat 0,9% van de middelbare schooljongeren een regelmatige speler is bij sportweddenschappen en 7,7% aangeeft ooit te hebben gespeeld. (Rossiers, VAD Webinar, 2021, 19:38). Er kan bijgevolg niet aan voorbijgegaan worden dat hier zeer strikt op moet toegezien worden.
Uit open bronnenonderzoek (Google Maps en Stad in Kaart) blijkt dat het wedkantoor aan de Anneessensstraat 31 te 2018 Antwerpen gevestigd is in de stationsbuurt. Binnen een straal van 300 meter rond het wedkantoor liggen talloze tram- en bushaltes en ook het treinstation Antwerpen-Centraal is gesitueerd op 270 meter wandelafstand van de uitbating.
Daarnaast zijn er in de onmiddellijke nabijheid van het wedkantoor tal van horecagelegenheden. Het bulkt van restaurants, snackbars en meeneemetablissementen in de Anneessensstraat en alle omliggende straten rond het wedkantoor. Tientallen horecagelegenheden zijn gevestigd binnen een wandelafstand van 5 minuten.
Inzake onderwijsinstellingen moet gewezen worden op twee instellingen die binnen de 300 meter wandelafstand van het wedkantoor gelegen zijn. Het gaat meer bepaald om een vestiging van GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen, gelegen aan de Franklin Rooseveltplaats 11 te 2060 Antwerpen (secundair onderwijs voor de eerste, tweede en derde graad met aanbod van een 7de specialisatiejaar evenals een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers waarbij gewerkt wordt aan sociale en maatschappelijke integratie) op 260 meter wandelafstand van het wedkantoor evenals Panorama, gelegen aan de Quellinstraat 31 te 2018 Antwerpen (secundair onderwijs voor de eerste, tweede en derde graad evenals een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers waarbij gewerkt wordt aan sociale en maatschappelijke integratie) op 300 meter wandelafstand.
Daarnaast liggen nog verscheidene onderwijsinstellingen (zowel secundair onderwijs als hoger onderwijs) binnen een bereik van 800 meter wandelafstand. Het gaat hierbij onder meer om de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen – campus Lange Nieuwstraat, de Koninklijke Balletschool Antwerpen, het Onze-Lieve-Vrouwecollege, …
Met name de nabijheid van de secundaire onderwijsinstellingen en de campussen van het hoger onderwijs doet zorgen baren.
Het wedkantoor is gelegen nabij diverse onderwijsinstellingen voor middelbaar onderwijs hetgeen op zich volstaat om het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Dit wordt tevens bevestigd door rechtspraak van de Raad van State: “Te dezen vermeldt de bestreden beslissing de afstanden van de onderwijsinstellingen tot de kansspelinrichting en aldus doet zij blijken van een in concreto onderzoek. Het nabijheidsverbod voor onderwijsinstellingen wil de scholieren behoeden voor de verleiding om een speelautomatenhal op te zoeken omdat zij de inrichting niet ver verwijderd weten of omdat het slechts een minimale inspanning vergt om ze te bereiken. De concrete beoordeling van de nabijheid betreft ipso facto de aantrekkingskracht van de kansspelinrichting en van de inspanning om er te geraken. De gedetailleerde opgave van de afstand tot de kansspelinrichting voor wat onder meer een aantal onderwijsinstellingen betreft, volstaat om te gewagen van een aantrekkingskracht die van de kansspelinrichting op die scholieren uitgaat.
(…)
De verzoekende partij maakt ook niet aannemelijk dat de vermelde afstanden voldoende ruim zijn opdat de scholieren een zekere inspanning moeten doen om de kansspelinrichting te bereiken.
Het motief betreffende de nabijheid van onderwijsinstellingen, dat de wettigheidstoetsing heeft doorstaan, volstaat op zich om de weigering van het gevraagde convenant te verantwoorden. (RvS, nr. 208.789 van 9 november 2010).”
Daarenboven zijn er nog diverse ‘plaatsen waar jongeren gewoonlijk samenkomen’ in de onmiddellijke nabijheid gevestigd.
Op 300 meter wandelafstand bevindt zich de jongerenwerking ‘Koerdische democratische gemeenschapscentrum van Antwerpen’ en binnen een bereik van 800 meter wandelafstand zijn er bovendien twee scoutsverenigingen gevestigd (scoutsverenigingen 'Sint-Jacob 1-25' en '4de scouts Sint-Jan Berchmans').
Aan de Van Ertbornstraat 17 in Antwerpen, op 200 meter wandelafstand van het wedkantoor, is het UGC cinemacomplex gelegen. Naast de bioscoopzalen, is hier ook een vestiging van de fitnessketen Basic-Fit gevestigd. Sedert 27 oktober 2023 opende hier ook Gamecenter, een arcadehal en bowlingzaal op de gelijkvloerse en -1 verdieping in het gebouw. Het UGC complex oefent derhalve een zeer grote aantrekkingskracht uit op kinderen en jongeren.
Op 550 meter wandelafstand van het wedkantoor treffen we jongerenbibliotheek KUBUS Permeke aan het De Coninckplein. een jongerenbib voor 15- tot 26-jarigen, met naast een bibliotheekaanbod aangename studieplekken, een computerzaal en een digitaal laboratorium. Er worden ook diverse creatieve workshops voor jongeren georganiseerd. Het is een plek waar jongeren ‘komen hangen en ontmoeten, lezen en ontdekken, doen en creëren, participeren en groeien’.
Tevens binnen de 800 meter wandelafstand zijn er meerdere pleinen gelegen (onder meer het 'De Coninckplein', 'Zusters-der-Armenplein', het 'Frans Halsplein', het 'Theaterplein') evenals het 'Stadspark'. Verschillende van deze pleinen zijn uitgerust met buurtsportvoorzieningen. In het stadspark ligt bovendien het oudste skatepark van Antwerpen, waar veel jongeren vertoeven. Het gaat dus om diverse locaties die gevestigd zijn in de onmiddellijke nabijheid van het wedkantoor alwaar veel jongeren samen komen.
De nabijheid van elk van bovengenoemde plaatsen, waar tevens veel jongeren samenkomen, volstaat derhalve om het sluiten van het convenant te weigeren op grond van artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet.
Vanwege de nagestreefde sociale bescherming van jongeren betreft de vestigingsplaats van het wedkantoor aldus een ongeschikte locatie gezien de wet uitdrukkelijk verbiedt dat kansspelinrichtingen gelegen zijn in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht.
Dit wordt ook uitdrukkelijk door de Raad van State bevestigd: “Tevergeefs brengt verzoekster tegen die beoordeling in dat er dan blijkbaar geen enkele locatie in het centrum van Kortrijk aan de voorwaarden voor XII-3866-13/21 het sluiten van een convenant kan voldoen. Daargelaten de feitelijke juistheid hiervan, gaat verzoekster er blijkbaar van uit dat een kansspelinrichting in het centrum mogelijk moet zijn. De Raad van State is geen dergelijk voorschrift bekend. Daarentegen bestaat er wel een wetsvoorschrift dat kansspelinrichtingen in de buurt van plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, verbiedt.
(…)
Wanneer dan ook de weigering op dat motief berust volstaat het ten aanzien van de formele-motiveringseis dat de prohibitieve nabijheid afdoende met redenen wordt omkleed. Te dezen is daaraan voldaan. Immers preciseert de bestreden beslissing welke door het voorschrift bedoelde inrichtingen of plaatsen te dicht bij de vestigingsplaats van verzoekster gelegen zijn en waarom, namelijk op welke afstand ze zich ten opzichte van de kansspelinrichting (slechts) bevinden.” (RvS nr. 197.781 van 13 november 2009)."
Het is immers net deze groep van jongeren die de wetgever wil beschermen, en terecht. De fysieke nabijheid of makkelijke beschikbaarheid van gokgelegenheden – in casu in het hart van de Antwerpse binnenstad – verhoogt de participatie aan gokken bij de bewoners uit de buurt. Zij zullen ook meer geld uitgeven aan gokspelen. Alsook de prevalentie van problematisch gokgedrag neemt toe (Vasiliadis, Jackson, Christensen & Francis, 2013; St-Pierre, Walker, Derevensky & Gupta, 2014), zeker bij jongeren. Onderzoek toont immers aan dat het in contact komen met middelen of verslavende gedragingen op jonge leeftijd, het risico op verslaving op latere leeftijd verhoogt. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen: hoe eerder iemand begint, hoe meer invloed dit heeft op de ontwikkeling van de hersenen, hoe impulsiever iemand wordt, wat dan weer de kans op verslaving verhoogt. Het aantal uitsluitingen bij de Kansspelcommissie is al jaren in stijgende lijn aan het verlopen. (Kansspelcommissie, 2021). Dit duidt op een toenemend aantal mensen die aangeven (of door bewindvoerders, belanghebbenden, enzovoort) problemen te ervaren met hun gokgedrag. Als er bovendien geweten is dat het gros van de opbrengsten van sportweddenschappen offline wordt gegenereerd (Kansspelcommissie, 2021), is het noodzakelijk tegenwoordig extra alert te zijn voor de risico’s indien wedkantoren gesitueerd zijn in een buurt waarin veel kwetsbare personen, zoals jongeren, aanwezig zijn.
Bovendien zijn drie verslavingszorgcentra gelegen binnen een wandelafstand van 800 meter van het wedkantoor. Het gaat om ambulant centrum ‘De Sleutel’ waar zorg op maat wordt aangeboden aan mensen met een drugs- en verslavingsproblematiek. Daarnaast ook ‘SolutionS’ hetgeen een instelling betreft voor private verslavingszorg. In dit ambulant centrum worden verschillende vormen van deeltijdbehandelingen (ambulante verslavingszorg) aangeboden. Tot slot ‘Adic vzw’ hetgeen het Antwerps Drug Interventie Centrum betreft. ‘Adic vzw’ betreft een psychosociaal revalidatiecentrum voor personen met problematisch druggebruik. De zorg die bij ‘Adic vzw’ wordt aangeboden gaat van korte opvang tot langdurige residentiële en ambulante behandeling.
Het gegeven dat het wedkantoor in de onmiddellijke nabijheid, op slechts enkele minuten wandelen, van de kleuter-, lagere maar vooral secundaire en hogescholen en plaatsen waar veel jongeren samenkomen is problematisch. Het gegeven dat het wedkantoor is gevestigd in de stationsbuurt in het stadscentrum doet de aantrekkingskracht op jongeren, die na schooltijd of voor of na hun vrijetijdsbesteding hier voorbij komen, alleen maar vergroten.
Gelet op het geheel van deze omstandigheden is er geen enkele reden om af te wijken van de wettelijke nabijheidsregels.
Door de aanvrager wordt thans op geen enkele wijze verduidelijkt hoe kan worden geremedieerd aan deze nabijheidsrisico’s.
Ten overvloede dient te worden opgemerkt dat de verplichting voor wedkantoren om te voorzien in toepassing van het ‘Excluded Persons Information System’ (EPIS), op zich geen voldoende remediërende factor is. Middels dit elektronisch identificatiesysteem zouden alle spelers die niet mogen deelnemen aan kansspelen en weddenschappen (vanwege beroepsredenen, maar ook kwetsbare groepen zoals minderjarigen, personen met een gokverslaving, spelers die op eigen aanvraag werden geschrapt, enzovoort) de toegang ontzegd worden. Het wordt in de aanvraag van de NV Betcenter Group niet toegelicht hoe ze dit systeem zouden toepassen. In het schrijven van 16 februari 2024 wordt enkel gestipuleerd dat hierdoor een identificatie zal dienen te gebeuren van elkeen die meerderjarig is en niet op de EPIS-lijst staat vermeld. In datzelfde schrijven wordt ook vermeld dat de minimumleeftijd voor deelname aan weddenschappen is opgetrokken en verhoogd tot 21 jaar. Daarenboven moet worden opgemerkt dat de gebeurlijke toegangsbeperking van de in nabijheid aanwezige kwetsbare personen niet verhindert dat zij in het hart van de binnenstad worden geconfronteerd met de aanwezigheid van een wedkantoor met opzichtige reclame, wat op zich al kan aanzetten tot gokken. De loutere verplichting te voorzien in de toepassing van het EPIS-systeem volstaat derhalve niet om de risico’s die de kansspelwetgeving wil indijken, volledig in te dammen.
De aanwezigheid van tal van kwetsbare inrichtingen in de omgeving van het wedkantoor betreffen concrete lokale omstandigheden die de stad Antwerpen ertoe dwingen om het afsluiten van een convenant met de NV Betcenter Group, met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 (B 2) te 3500 Hasse, voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘Betcenter’, gelegen aan de Anneessensstraat 31 te 2018 Antwerpen, te weigeren.
De gemeenteraad weigert om met de NV Betcenter Group, met maatschappelijke zetel aan het Leopoldplein 16 (B 2) te 3500 Hasselt, een convenant af te sluiten voor de exploitatie van een kansspelinrichting klasse IV, genoemd ‘Betcenter’, gelegen aan de Anneessensstraat 31 te 2018 Antwerpen.
Op 17 mei 2005 (jaarnummer 1202) keurde de gemeenteraad de code van gemeentelijke politiereglementen van de stad Antwerpen goed. Inbreuken op de code van gemeentelijke politiereglementen kunnen sindsdien gesanctioneerd worden met administratieve sancties waaronder een administratieve geldboete.
Deze code van politiereglementen werd later nog verscheidene keren gewijzigd. De nieuwe gecoördineerde versie werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2013 (jaarnummer 753). De laatste wijziging werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 januari 2024 (jaarnummer 71).
Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet
De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 41, tweede lid, 2°.
Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet:
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis.
Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.
De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad.
Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven.
Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.
Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.
Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.
Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.
Artikel 4 §5 van deze wet bepaalt: indien de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen de mogelijkheid voorziet om de administratieve geldboete ten aanzien van minderjarigen op te leggen, wint hij vooraf het advies in betreffende dat reglement of die verordening van het orgaan of de organen die een adviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is of zij aanwezig zijn in de gemeente.
1. Privaat zwemonderricht (TV (sport) en MV)
Er is momenteel een overaanbod aan erkende lesgevers in verhouding met het beschikbare zwemwater. Dit zorgt voor overlast tijdens de publieksuren. Bovendien komt dit de kwaliteit van de zwemlessen niet ten goede. Een erkenning geeft geen recht op zwemwater maar uit de praktijk blijkt dat dit anders wordt gepercipieerd door de lesgevers.
Het maximum van twee lesgevers per baan van 25m wordt momenteel niet meer toegepast. De zwembadbeheerder probeert zo goed mogelijk de verschillende doelgroepen een plek te geven in de stedelijke zwembaden. Het aantal lesgevers per zwembaan kan variëren naargelang de piek- en daluren in de zwembaden.
Er wordt tevens bepaald dat de lesgever toegangsgeld moet betalen en de lesgeverpas moet tonen aan de kassa van het zwembad. Deze wijziging betreft voornamelijk een verduidelijking. Uit de praktijk blijkt immers dat lesgevers dit regelmatig verkeerd interpreteren met onnodige discussies aan de kassa tot gevolg.
Indien een private zwemlesgever het 'Gebruiksreglement dienstverlening stedelijke zwembaden' niet naleefde of zich niet hield aan de richtlijnen van het zwembadpersoneel, kan de toelating of erkenning als private zwemlesgever geweigerd worden.
2. Gemeentewegen (TV, SW en MV)
Het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019, dat in werking trad op 1 september 2019, voorziet in de mogelijkheid om inbreuken op verbodsbepalingen vervat in dit decreet te bestraffen door middel van gemeentelijke administratieve sancties.
Het is onder meer verboden om:
een gemeenteweg te wijzigen, verplaatsen, of op te heffen zonder voorafgaand akkoord van de gemeenteraad;
een gemeenteweg volledig of gedeeltelijk in te nemen op een wijze die het gewone gebruiksrecht overstijgt;
de toegang tot een gemeenteweg of het gebruik en beheer ervan te belemmeren, te hinderen of onmogelijk te maken;
op of in gemeentewegen werkzaamheden uit te voeren of gemeentewegen op welke wijze ook te beschadigen zonder voorafgaande toestemming van het college van burgemeester en schepenen of zijn gemachtigde.
Teneinde inbreuken op deze verbodsbepalingen te kunnen bestraffen door middel van gemeentelijke administratieve sancties, dienen deze bepalingen te worden opgenomen in de politiecodex. Dit met het oog op het beter beheren van de gemeentewegen en het mogelijk te maken dat privatieve ingebruikname kan gehandhaafd worden.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de code van politiereglementen goed. Deze wijzigingen treden onmiddellijk in werking.
Landbouwers over heel Europa voeren reeds enkele weken actie tegen het Europese landbouwbeleid, de hoge brandstofprijzen en hun dalende inkomens. In het kader van dit ‘boerenprotest’ werden er eind januari over heel België onaangekondigde wegblokkades georganiseerd. De protesterende landbouwers blokkeerden of belemmerden hierbij al het verkeer op onder meer autosnelwegen, belangrijke verkeersknooppunten en toegangswegen, maar ook toegangen tot de distributiecentra van supermarkten, grote bedrijven in de havengebieden, …
Naar aanleiding van deze problematiek maakte de Politiezone Antwerpen op 2 februari 2024 de administratieve akte 003075/24 op. In deze akte wordt de problematiek geschetst van het boerenprotest dat zich in verschillende Europese landen, waaronder België, sinds enkele weken in volle hevigheid manifesteert.
In de administratieve akte 003075/24 van 2 februari wordt ook de situatie in Antwerpen toegelicht.
Op 30 januari 2024 werd gedurende een langere periode de ring rond Antwerpen geblokkeerd door boze boeren ter hoogte van de afrit van Deurne (sportpaleis). Op de middenberm werd brand gesticht. De blokkade zorgde voor een sterke verstoring van het verkeer in en rond Antwerpen waarbij het verkeer gedurende een drietal uren zelfs volledig geblokkeerd werd in de richting van Gent.
Naar aanleiding van deze lange files ontstond er onder meer hinder bij de Antwerpse ziekenhuizen omdat artsen en ander medisch personeel, maar ook patiënten de ziekenhuizen niet konden bereiken (‘Boerenblokkade zorgde voor problemen in ziekenhuizen: “Hou reddingsstrook vrij”’, Gazet van Antwerpen 30 januari 2024).
Op 31 januari 2024 dreigden landbouwers de haven van Antwerpen gedurende 48 uren stil te leggen. Initieel zou het de bedoeling zijn om sluizen te blokkeren in de omgeving van Kallo maar uiteindelijk werden twee blokkades opgeworpen ter hoogte van de Scheldelaan en het bedrijf BASF.
Hierdoor werd de site van BASF Antwerpen, in het noorden van de Antwerpse haven, met ingang van woensdagavond 31 januari 2024 voor lange tijd volledig ingesloten door wegblokkades op twee strategische punten. BASF Antwerpen ontvangt dagelijks 350 vrachtwagens. Op de site werken 3.700 mensen. Door de acties van de boeren leed het bedrijf zeer zware economische schade. (‘Boeren blokkeren gigantische site BASF in Antwerpse haven, chemiebedrijf overweegt factuur door te schuiven naar actievoerders’, Nieuwsblad 1 februari 2024).
BASF Antwerpen is een Sevesobedrijf. Dit zijn bedrijven waar men gevaarlijke stoffen produceert, verwerkt, behandelt of opslaat, bijvoorbeeld raffinaderijen, petrochemische ondernemingen, chemische fabrieken, aardoliedepots of opslagplaatsen voor explosieve stoffen. Op het grondgebied van de stad Antwerpen bevinden zich verschillende Sevesobedrijven (zie overzicht op https://www.seveso.be/nl/seveso-ondernemingen).
Na het opheffen van de verschillende blokkades in de haven van Antwerpen, onder andere door tussenkomst van een rechterlijk dwangbevel, werden de grensovergangen tussen Nederland en België geviseerd om ook daar een sterke verstorende impact te creëren op de openbare orde, economie en het dagelijkse reguliere maatschappelijke leven. Zo kennen verschillende supermarkten toeleveringsproblemen ten gevolge van de grensblokkades.
Op 1 februari 2024 stelden de diensten van de Politiezone Antwerpen eveneens een kleinschalig protest met spandoeken vast op de Antwerpse Grote Markt.
Op 2 februari 2024 vond er een nieuwe blokkade plaats op de A12 te Zandvliet; die zorgde voor veel hinder en bracht opnieuw de werking van onder meer het bedrijf BASF in het gedrang.
Als gevolg van de wegblokkades ontstaan er zware files en wordt het voor werknemers in cruciale sectoren (zoals de zorgsector) of andere sectoren waar continuïteit moet verzekerd worden, vaak ook onmogelijk om hun werkplaats te bereiken.
Zo werd door deze wegblokkades ter hoogte van alle toegangswegen naar onder meer de site van BASF Antwerpen het hele chemische productiecentrum onbereikbaar, ook voor de hulpdiensten. Een snel ingrijpen van de hulpdiensten bij noodgevallen in het chemische productiecentrum is evenwel noodzakelijk ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid.
De ontoegankelijkheid voor het personeel van dergelijk Sevesobedrijf en de ontoegankelijkheid voor de hulpdiensten brengt de openbare veiligheid en gezondheid in het gedrang. Gezien de gevaarlijke stoffen die worden behandeld in Sevesobedrijven, is enerzijds de continuïteit van de productie, dan wel de gecontroleerde stopzetting van de productie door het nodige personeel, en anderzijds de bereikbaarheid van de bedrijven voor hulpdiensten ten allen tijde noodzakelijk.
Zelfs politieke toezeggingen op het niveau van het gewest en door de federale regering konden geen gedragswijziging tot stand brengen.
Hoewel de acties en protesten voor enkele dagen in hevigheid afnamen, zijn er thans concrete aanwijzingen dat er opnieuw meer ingrijpende acties zullen worden georganiseerd, onder meer op het grondgebied van de stad Antwerpen. Er is daarbij sprake van nieuwe wegblokkades. Zo zou men van plan zijn om alle toegangswegen naar de haven van Antwerpen af te sluiten vanaf dinsdagochtend 5.00 uur (‘Boeren plannen nieuwe actie voor dinsdag: toegangswegen naar Antwerpse haven zouden worden afgesloten’, De Morgen 12 februari 2024).
Naar aanleiding van deze aangekondigde acties maakte de Politiezone Antwerpen op 12 februari 2024 een nieuwe administratieve akte met nummer 004135/24 op. In deze administratieve akte met nummer 004135/24 licht zij toe dat de diensten van de Politiezone Antwerpen de organisatie van boerenprotesten actief monitort en dat zij vernomen hebben dat de landbouwers zich momenteel terug actief organiseren om de protesten en acties te hernemen op 13 februari 2024. De landbouwers zijn zich aan het voorbereiden om zich gedurende de nacht van 12 februari op 13 februari zich te verplaatsen naar de haven van Antwerpen en dat zij de intentie hebben om aldaar wegblokkades te organiseren en opnieuw de haven van Antwerpen te blokkeren.
Indien er nieuwe wegblokkades worden georganiseerd ontstaat opnieuw het risico dat bepaalde instellingen in cruciale sectoren of dat bepaalde Sevesobedrijven onbereikbaar worden voor zowel de hulpdiensten, als het noodzakelijke personeel.
Dit houdt onvermijdelijk een risico in voor de openbare orde.
Overeenkomstig art.135 §2 Nieuwe Gemeentewet zijn gemeenten bevoegd om te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Meer bepaald worden volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd: het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.
Deze politieverordeningen kunnen voorzien in sancties zoals bepaald door de gemeenteraad in de code van politiereglementen.
De burgemeester is bevoegd inzake de algemene administratieve politie.
Overeenkomstig artikel 134, §1 van de Nieuwe Gemeentewet kan de burgemeester politieverordeningen maken in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare orde of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners. Deze verordening vervalt dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet wordt bekrachtigd.
Overeenkomstig artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur is de burgemeester bevoegd voor dringende politieverordeningen.
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare veiligheid, gezondheid en rust in de stad Antwerpen.
Eind januari werden de inwoners en bezoekers van de stad Antwerpen geconfronteerd met wilde protestacties van landbouwers, die door het blokkeren van autostrades, toegangswegen, distributiecentra, bedrijven, … hun onvrede met onder meer het Europese landbouwbeleid wensten te uiten.
Onverminderd het recht van betoging, mogen deze protestacties en manifestaties niet tot gevolg hebben dat de openbare veiligheid en de veiligheid van derden in het gedrang komt.
De verschillende blokkades op openbare wegen hadden de afgelopen weken tot gevolg dat de continuïteit van cruciale sectoren en bedrijven in onder meer de zorgsector in het gedrang kwam. Dit onder meer omdat personeelsleden de bedrijven niet langer konden bereiken. Deze onbereikbaarheid en discontinuïteit veroorzaakt door de wegblokkades vormen een reëel risico voor de openbare veiligheid en gezondheid.
Bij eerdere blokkades op de ring rond Antwerpen bleek reeds dat de dienstverlening van de Antwerpse ziekenhuizen in het gedrang kwam omdat artsen en verzorgend personeel, maar ook patiënten niet ter plaatse geraakten.
Daarnaast belemmeren de wegblokkades evenzeer de doorgang van hulpdiensten, hetgeen uiteraard ook een risico impliceert voor de openbare veiligheid en openbare gezondheid.
Zo werden er verschillende wegblokkades op de belangrijkste invalswegen naar het havengebied vastgesteld, waardoor het havengebied zeer moeilijk en sommige bedrijven zelfs volledig onbereikbaar werden, zowel voor het personeel dat de continuïteit dient te garanderen, als voor de hulpdiensten in geval van nood. In het havengebied bevinden zich chemische bedrijven en andere Sevesobedrijven waar bij gebreke aan continuïteit of bij gebreke aan een snelle interventie door de hulpdiensten een groot risico op ernstige schade bestaat.
Thans zijn er aanwijzingen dat er vanaf dinsdag 13 februari 2024 nieuwe protestacties en wegblokkades worden gepland, waarbij men de toegang tot de haven van Antwerpen volledig zou blokkeren. Ook uit de administratieve akte 004135/24 van 12 februari 2024 blijkt dat er nieuwe wegblokkades ter hoogte van de haven van Antwerpen verwacht worden. In de haven van Antwerpen bevinden zich verschillende Seveso-bedrijven die toegankelijk moeten blijven voor hun personeel om alzo de continuïteit of een gecontroleerde stopzetting te kunnen garanderen en de openbare veiligheid of gezondheid niet in het gedrang te brengen. Ook de doorgang voor hulpdiensten in geval van nood dient om deze reden steeds gevrijwaard te worden.
Huidige verordening is erop gericht om gevaar of schade voor de inwoners en bezoekers van de stad Antwerpen en meer bepaald om toekomstige verstoringen van de openbare orde te voorkomen. Dit door onder meer de doorgang voor hulpdiensten en personeel van zorginstellingen te verplichten en alzo de medische verzorging en hulpverlening niet in het gedrang te brengen door het veroorzaken of plaatsen van wegblokkades. Het gaat dan in het bijzonder over de (medische) hulpdiensten en hulpverleners, zoals ziekenhuispersoneel, brandweer, politie, maar ook personen die nood hebben aan medische verzorging en wiens doorgang niet belemmerd mag worden.
Daarnaast dient ook de doorgang voor het personeel van Sevesobedrijven gewaarborgd te worden, nu een gebrek aan continuïteit in deze bedrijven een inherent veiligheidsrisico impliceert. Het personeel van de Sevesobedrijven moet er immers voor zorgen dat de productie opgevolgd kan worden en zo nodig gecontroleerd kan stilgelegd worden. Het gebrek aan deze opvolging en controle door het bevoegde personeel brengt een risico voor de openbare veiligheid met zich mee.
De verplichting om ten allen tijde de doorgang voor hulpdiensten, personeel van de zorginstellingen en personeel van Sevesobedrijven te voorzien, biedt de garantie dat de continuïteit van de essentiële zorginstellingen, alsook deze van bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, verzekerd is en dat onder meer de snelle interventie van hulpdiensten bij noodgevallen kan plaatsvinden.
Gezien er nieuwe protestacties en wegblokkades worden aangekondigd voor dinsdag 13 februari 2024, is één en ander dringend en kan de eerstvolgende gemeenteraad van 26 februari 2024 niet worden afgewacht.
Gelet op de hoogdringendheid is de onmiddellijke uitvoerbaarheid noodzakelijk.
De gemeenteraad bekrachtigt onderstaande politieverordening van 12 februari 2024:
""
Artikel 1
De burgemeester beslist dat het verplicht is de doorgang voor hulpdiensten en in het bijzonder voor ziekenhuispersoneel, brandweer, politie, alsook voor medische hulpbehoevenden steeds volledig te vrijwaren.
De burgemeester beslist dat ook de doorgang voor personeel van Sevesobedrijven steeds volledig gevrijwaard moet worden.
Artikel 2
Deze verordening is onmiddellijk uitvoerbaar en treedt vanaf de dag van bekendmaking ervan in werking.
Artikel 3
De Federale Politie en de Politiezone Antwerpen zijn belast met het toezicht op de naleving van dit besluit.
Artikel 4
De niet-naleving van deze verordening wordt bestraft met de voorziene administratieve sancties in artikel 4, §1, °1 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en artikel 712 en volgende van de code van politiereglementen.
Artikel 5
Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be
""
Op 27 november 2023 (jaarnummer 712) keurde de gemeenteraad aanpassing 7 van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Met ditzelfde besluit keurde de gemeenteraad ook de lijst van werkings- en investeringssubsidies, zoals opgenomen bij de aanpassing van het meerjarenplan, goed. Met dit besluit wordt de nominatieve toekenning, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 november 2023 aangepast in functie van nieuwe noden.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41, tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.
De stad organiseert noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. De oorlog in Oekraïne leidt tot een massale instroom van Oekraïense vluchtelingen in de diverse Europese landen en hun steden. Ook Antwerpen wordt hiermee geconfronteerd.
De stad Antwerpen wil een menswaardige oplossing aanreiken aan de vluchtelingen door ze te ondersteunen met huisvesting en een aantal basisbehoeften. Voor de huisvesting stelt zij container-woonunits ter beschikking aan de vluchtelingen. CAW Antwerpen staat ter plaatse in voor de begeleiding en ondersteuning van de vluchtelingen bij de huisvesting. Voor de hulpverlening zet CAW Antwerpen een tijdelijk CAW-huis op de locatie Middenvijver op. De samenwerking op het terrein wordt verder uitgewerkt in een ondersteuningsopdracht Noodopvang Middenvijver met collegebesluit.
Met dit besluit wordt de financiële ondersteuning van 267.250,00 EUR aan CAW Antwerpen voor het project Noodopvang Middenvijver voor 2024 nominatief toegekend.
Het boekingsadres voor de ondersteuning is 2400/5365000000/6496800/ 2VGS010801PA6662/SBT11375/2SA030490.
De nominatieve toekenning gebeurt vanop de lijn ‘nog te bepalen’ op deze boekingsadressen.
De financiële gevolgen worden geregeld in afzonderlijke collegebesluiten.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van 267.250,00 EUR voor het project Noodopvang Middenvijver door CAW Antwerpen met ondernemingsnummer 0455 608 604 goed.
Op 31 maart 2014 (jaarnummer 186) keurde de gemeenteraad de meest recente versie van een algemeen wedstrijdreglement goed. Tot op heden wordt hier in wedstrijden die kaderen in marketing- en communicatie-acties regelmatig naar verwezen. De tekst is echter niet meer in lijn met de meest recente privacywetgeving.
Voor andere wedstrijden wordt steeds met een apart reglement gewerkt die ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de gemeenteraad. De uitwerking van een nieuw algemeen wedstrijdreglement biedt de opportuniteit om dit efficiënter te organiseren.
Artikel 41 lid 2 punt 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd.
Het nieuw algemeen wedstrijdreglement is in lijn met de privacywetgeving en zal gepubliceerd worden op antwerpen.be. Als er een nieuwe wedstrijd wordt uitgeschreven kan er steeds verwezen worden naar dit algemeen reglement voor de reguliere informatie.
Bijkomend omvat de tekst in het reglement volgende variabelen:
Deze variabelen dienen voor elke wedstrijd op een wedstrijdpagina op een stedelijke website vermeld te worden, met verwijzing naar het algemeen reglement op antwerpen.be.
De gemeenteraad heft het reglement 'Wedstrijden stad Antwerpen' zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 maart 2014 (jaarnummer 186), op met ingang van 1 maart 2024.
De gemeenteraad keurt het 'Algemeen wedstrijdreglement stad Antwerpen' goed met ingang van 1 maart 2024.
Op 29 november 2021 (jaarnummer 707) keurde de gemeenteraad het reglement 'Iedereen aan het werk' goed.
Op 10 december 2021 (jaarnummer 9888) keurde het college de oproep 'Activeren van werkzoekenden naar ondernemerschap' binnen het reglement 'Iedereen aan het werk' goed.
Op 11 maart 2022 (jaarnummer 2029) keurde het college de geselecteerde projecten in het kader van de oproep 'Activeren van werkzoekenden naar ondernemerschap' goed.
Hier kreeg Integraal vzw 71.790,00 EUR voor het project 'Ondernemen 50+'. Het project werd in samenwerking met Liantis sociaal verzekeringsfonds vzw en Dyzo vzw georganiseerd. VZW Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad kreeg 198.160,00 EUR voor het project 'Ondersteuning van jonge ondernemers'. Het project werd in samenwerking met CO-ACTIEF cvba-so, en andere partners zoals JAC Antwerpen, Duo for a job, Ligo Antwerpen, VDAB Antwerpen georganiseerd.
Op 27 november 23 (jaarnummer 712) keurde de gemeenteraad aanpassing 7 van het meerjarenplan goed. Daarin werd een nominatieve ondersteuning opgenomen voor Liantis sociaal verzekeringsfonds vzw, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel met ondernemingsnummer BE0409.088.689.
De Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
Het college zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in afsprakennota's, die aan de ontvangers ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota's bevatten bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
De middelen voor de nominatieve toewijzing van de ondersteuning van 66.000,00 EUR jaarlijks voor elk van beide projecten in 2024 en 2025 aan Liantis consult nv en CO_ACTIEF cvba-so zijn voorzien op 5318200000 / 6496800 / 2LWS050401A00000 / SUB_NR. De middelen voor Liantis sociaal verzekeringsfonds vzw worden overgedragen naar Liantis consult nv. De middelen voor CO_ACTIEF zijn voorzien op 'nog te bepalen'.
De procedure voor de uitbetalingsmodaliteiten zoals goedgekeurd door het college op 27 november 2015 (jaarnummer 9823) zijn van toepassing.
Een ondersteuningsbedrag zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van stad Antwerpen.
De gemeenteraad keurt goed om jaarlijks 66.000,00 EUR in 2024 en 2025 toe te kennen aan CO_ACTIEF cvba-so, Turnhoutsebaan 139A, 2140 Antwerpen met ondernemingsnummer BE0871.261.918.
De gemeenteraad keurt goed om de begunstigde van de ondersteuning van jaarlijks 66.000,00 EUR in 2024 en 2025 te wijzigen van Liantis sociaal verzekeringsfonds vzw, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel, met ondernemingsnummer BE0409.088.689 naar Liantis consult nv, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge met ondernemingsnummer BE0475.397.889.
Op 21 mei 2015 werd een basisprotocolakkoord van interzonale samenwerking tussen Politiezone Antwerpen en Politiezone Zwijndrecht afgesloten. Deze structurele samenwerking werd sinds 1 juni 2023 stopgezet.
Politiezone Zwijndrecht kampt met een ernstig personeelstekort. Op 1 november 2023 zou ook de structurele bijstand van Politiezone WANO (Beveren, Sint-Gillis-Waas, Stekene) gehalveerd worden. De dringende politiehulp in de gemeente Zwijndrecht zou zo ernstig in het gedrang komen.
Politiezone Zwijndrecht heeft daarom de vraag gesteld aan Politiezone Antwerpen om tegen betaling structureel bijstand te leveren.
Artikel 43 van de wet op het politieambt: bij het vervullen van hun opdrachten verlenen de [leden van het operationeel kader] elkaar te allen tijde wederzijdse bijstand en zorgen zij voor een doeltreffende samenwerking.
Artikel 7/1, 1° van de wet op het politieambt: in geval van gezamenlijk optreden op basis van een akkoord tussen verschillende lokale politiekorpsen, aan een korpschef van de lokale politie, die hiervoor wordt aangewezen door de betrokken burgemeester of burgemeesters.
Artikel 56 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Artikel 3.3 van de omzendbrief PLP 27 van 4 november 2002 stelt dat het afgesloten akkoord tot interzonale samenwerking kan worden vastgelegd in protocollen door de respectievelijke politieraden en gemeenteraden, in geval van een ééngemeentezone.
Het nieuwe basisprotocolakkoord dat voorligt, voorziet in een nieuw samenwerkingsverband tussen Politiezone Antwerpen en Politiezone Zwijndrecht voor het leveren van structurele bijstand vanuit Politiezone Antwerpen binnen de functionaliteit interventie.
De uitgangspunten zijn:
De vergoedingen, die betaald worden door Politiezone Zwijndrecht voor de opdrachten uitgevoerd binnen de functionaliteit interventie, worden vastgesteld in het bijgevoegde basisprotocolakkoord tussen Politiezone Antwerpen en Politiezone Zwijndrecht. De vergoeding is dekkend voor de begrote kosten van de inzet.
De gemeenteraad bekrachtigt het basisprotocolakkoord tussen Politiezone Antwerpen en Politiezone Zwijndrecht.
De bijzondere rekenplichtige van de politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Samenwerking tussen Politiezone Antwerpen en Politiezone Zwijndrecht: opdrachten uitgevoerd binnen de functionaliteit interventie van Politiezone Antwerpen. |
Bedrag zoals vastgelegd in het bijgevoegde basisprotocolakkoord.
|
budgetplaats: 60030 budgetpositie: 33000_16201_01 functiegebied: TDLP1SVG080101 subsidie: SUB_NR fonds: LPA begrotingsprogramma: NR budgetperiode: 2400 Voor het dienstjaar 2024 is voldoende budget beschikbaar, onder voorbehoud van goedkeuring van de politiebegroting door de hogere overheid. |
n.v.t. |
De gemeenteraad keurde op 27 november 2023 (jaarnummer 712) het aangepast meerjarenplan goed. Daarin werd geen nominatieve ondersteuning opgenomen voor Bending the Frame vzw, Mechelsesteenweg 113 bus 12, 2018 Antwerpen met ondernemingsnummer 0630.707.955.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
Antwerpen bindt de strijd aan tegen racisme en discriminatie op grond van gender, leeftijd, levensbeschouwing of religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond en ten aanzien van mensen met een beperking. Iedere burger moet volwaardig aan de samenleving kunnen participeren. Om deze doelstelling te realiseren wordt een gelijke kansen beleid gevoerd en projecten ondersteund die onder andere ertoe bijdragen stereotype beeldvorming te doorbreken, Antwerpenaren te sensibiliseren, vrouwen met een migratieachtergrond te empoweren en thema's zoals seksuele en genderdiversiteit alsook seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken.
In dit kader wil Stad Antwerpen Bending The Frame vzw ondersteunen voor het organiseren van de expositie "Ways of seeing". In deze expositie rond gendergelijkheid belichten acht vrouwelijke fotografen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag de wereld om hen heen met een andere bril.
Het college zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota, die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Exploitatietoelagen aan volgende partner:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
5403520000 | 2HMS070401A00000 | 6496800 | Expositie Ways of seeing | Bending The Frame vzw Mechelsesteenweg 113 bus 12 2018 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0630.707.955 Iban: BE51 7360 1445 2862 | 3.000,00 EUR |
De toekenning kan uitgevoerd worden door onderstaande wijzigingen:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder | oorspronkelijk bedrag | wijziging | nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder - partner |
5403520000 | 2HMS070101A00000 | 6141 | werkingsmiddelen | 46.364,85 EUR | -2.878,39 EUR | 43.486,46 EUR | |
5403520000 | 2HMS070302A00000 | 6496800 | nog te bepalen | 121,61 EUR | -121,61 EUR | 0,00 EUR | |
5403520000 | 2HMS070401A00000 | 6496800 | Bending The Frame vzw | 0,00 EUR | + 3.000,00 EUR | 3.000,00 EUR | Bending The Frame vzw |
De gemeenteraad beslist om volgende ondersteuning nominatief toe te kennen: 3.000,00 EUR aan Bending The Frame vzw, Mechelsesteenweg 113 bus 12, 2018 Antwerpen met ondernemingsnummer: 0630.707.955 voor de expositie "Ways of seeing".
De gemeenteraad keurde op 27 november 2023 (jaarnummer 712) de aanpassing 7 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met dit besluit wordt de lijst van nominatieve toekenningen aangepast in functie van de nieuwe maatschappelijke noden.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
De stad Antwerpen bouwt een Zuidwerking uit in landen waarvan grote gemeenschappen in Antwerpen wonen.
De ondersteuning wordt door het bevoegd orgaan vastgelegd onder de voorwaarden opgenomen in een afsprakennota die bepalingen bevat over onder meer de inhoud, de uitvoering, de verantwoording en de financiën van het project dat door de ontvanger zal worden opgenomen.
De nominatieve toekenning van de ondersteuning voor een totaalbedrag van 5.000,00 EUR aan de volgende ontvanger wordt voorgelegd aan de gemeenteraad:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Ontvanger | Wijziging | Nieuw bedrag |
5403505000 | 2HMS030101A00000 | 6496800 | 'Organisatie van sensibiliseringsactiviteiten in het kader van preventieve gezondheidszorg op verschillende locaties in Senegal' | vzw Diokko, Culturele en Sportieve Unie van de Senegalezen in België Lange Van Bloerstraat 95, 2060 Antwerpen OND 0864.812.012 | + 5.000,00 EUR | 10.000,00 EUR |
De toewijzingen kunnen uitgevoerd worden door onderstaande wijzigingen:
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw Bedrag | Oorspronkelijke ontvanger | Toewijzing aan ontvanger - project |
5403505000 | 2HMS030101A00000 | 6496800 | 5.000,00 EUR | - 5.000,00 EUR | 0,00 EUR | vzw Dahira Touba De Costerstraat 10, 2140 Borgerhout OND 0472.748.009 | vzw Diokko, Culturele en sportieve unie van de Senegalezen in België - 'Organisatie van sensibiliseringsactiviteiten in het kader van preventieve gezondheidszorg op verschillende locaties in Senegal' |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een bedrag van 5.000,00 EUR aan vzw Diokko, Culturele en sportieve unie van de Senegalezen in België, Lange Van Bloerstraat 95, 2060 Antwerpen (ondernemingsnummer 0864.812.012) voor het project 'Organisatie van sensibiliseringsactiviteiten in het kader van preventieve gezondheidszorg op verschillende locaties in Senegal.'
De gemeenteraad vermindert de nominatieve toekenning van vzw Dahira Touba, De Costerstraat 10, 2140 Borgerhout (ondernemingsnummer 0472.748.009) met een bedrag van 5.000,00 EUR.
De Vlaamse subsidiërende overheid wil bij de beoordeling van investeringsaanvragen van rooms-katholieke eredienstgebouwen kunnen terugvallen op een lokale langetermijnvisie op deze gebouwen van de eredienst. Zij vraagt daarom een schriftelijk document waarin een gedragen langetermijnvisie voor alle parochiekerken op het grondgebied van de gemeente wordt vastgelegd. Deze beleidsnota, het kerkenbeleidsplan, moet voortaan bij de aanvang van elke nieuwe, lokale bestuursperiode geactualiseerd worden.
Op 24 oktober 2016 (jaarnummer 672) keurde de gemeenteraad een eerste Parochiekerkenplan Antwerpen 2016 goed. Het plan bevat een langetermijnvisie, met inventarisatie van toekomstvisies voor de 69 rooms-katholieke parochiekerken. Daarin werd onder meer een beschrijving opgenomen van de cultuurhistorische en de architecturale waarde, het beschermingsstatuut en de bouwfysische toestand. Per kerk werd een onderbouwde visie gegeven op het toekomstig gebruik en de functie van de betrokken kerken.
In afwachting van de goedkeuring van een nieuw kerkenbeleidsplan, vraagt de Vlaamse overheid bij de behandeling van lopende investeringsdossiers in 2024 om een advies van het erkend representatief orgaan van de eredienst (het bisdom) en van de gemeenteraad waaruit blijkt dat het gebouw waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, op de langere termijn een gebouw van de eredienst blijft. Om tegemoet te komen aan die vraag werd in overleg met het bisdom Antwerpen, de pastorale eenheden en de centrale kerkbesturen een basislijst opgemaakt van de huidige 64 parochiekerken in Antwerpen.
Op 10 januari 2024 werd de basislijst op de vicariale raad van het bisdom Antwerpen in aanwezigheid van de bisschop goedgekeurd. Op het Open Antwerps Centraal Kerkbestuur van 16 januari 2024 werd de basislijst ter kennisgeving voorgelegd aan de Antwerpse kerkbesturen. Op 17 januari 2024 bevestigde de bisschop van Antwerpen de finale basislijst.
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten ('het Eredienstendecreet').
Decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed van 12 juli 2013 (het 'Onroerenderfgoeddecreet').
Decreet van 12 juli 2013 houdende toekenning van subsidies voor gebouwen van de eredienst, gebouwen voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en crematoria en het besluit van 20 december 2013 van de Vlaamse regering betreffende de toekenning van subsidies voor gebouwen van de eredienst, gebouwen voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en crematoria.
In de aanloop naar het kerkenbeleidsplan 2025 werd met de partners een basislijst opgesteld (in bijlage) van 64 parochiekerken, die elk een label (A, B of C) toegekend krijgen:
De gemeenteraad keurt de basislijst voor valorisatie, neven- of herbestemming van de 64 parochiekerken van de stad Antwerpen goed.
Op 27 november 2023 (jaarnummer 712) keurde de gemeenteraad de aanpassing 7 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
In aanpassing 7 van het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeenteraad van 27 november 2023 (jaarnummer 712) werd aan:
De toegekende nominatieve ondersteuningen moeten aangepast worden tussen beide organisaties, omdat Vagga vzw een groter deel van het project zal opnemen dan Andante vzw.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) is van toepassing.
Volgens artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De stad wil werk maken van een geïntegreerde ketenaanpak in de ondersteuning van gezinnen, jongeren en kinderen. Het samenwerkingsverband 1 gezin, 1 plan Groot Antwerpen (1G1P GA), waarvan de stad Antwerpen de coördinatierol opneemt, zet hier sterk op in.
Vanuit de jeugdhuizen en de armoedebestrijdingsorganisaties komt het signaal dat de drempel naar eerstelijnspsychologische hulp voor jongeren hoog blijft omdat deze door de jongeren als ver van hun leefwereld gepercipieerd wordt. Door de hulpverlening dichter naar de leefwereld van de jongeren te brengen, kunnen we een opening creëren tot het opbouwen van vertrouwen en het zetten van de stap naar hulp, het slaan van de brug tussen de leefwereld van de jongeren en de gespecialiseerde hulpverlening.
Vanuit het samenwerkingsverband 1G1P GA, werd daarom sinds 1 augustus 2022 een nieuw aanbod onder het luik Eerstelijnspsychologische zorg (ELP) opgestart, namelijk een aanbod rond mentale gezondheid voor de jongeren in de Antwerpse jeugdhuizen en de armoedebestrijdingsorganisaties binnen de STA-AN koepel. Andante vzw en Vagga vzw zijn de partners binnen 1G1P GA die het ELP-aanbod verzorgen.
Voor de uitbouw en het verzorgen van dit aanbod werd in 2022 en 2023 door Andante vzw en Vagga vzw een medewerker tewerkgesteld aan 0,5 VTE. Vanaf 1 januari 2024 wordt deze ondersteuning opgetrokken naar 0,8 VTE (totaal 1,6 VTE). Andante zal haar inzet van 0,5 VTE behouden in 2024 en Vagga vzw zal een inzet van 1,1 VTE realiseren. De inzet voor het totale project blijft onveranderd op 1,6 VTE, enkel de verhouding tussen beide organisaties wijzigt.
Het college zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota, die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Daarin worden bepalingen opgenomen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Jaar | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
2024 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | 1 gezin, 1 plan aanbod mentale gezondheid door CGG Vagga in jeugdhuizen en STA-AN vzw | Vereniging voor ambulante geestelijke gezondheidszorg Antwerpen vzw (Vagga vzw) | 85.833,00 EUR |
2024 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | 1 gezin, 1 plan aanbod mentale gezondheid door CGG Andante in jeugdhuizen en STA-AN vzw | Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante (Andante vzw) | 39.015,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Jaar | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder - project | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder- project |
2024 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | Vereniging Voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen (Vagga vzw) | 62.424,00 EUR | + 23.409,00 EUR | 85.833,00 EUR | 1 gezin, 1 plan aanbod mentale gezondheid door CGG Vagga in jeugdhuizen en STA-AN vzw |
2024 | 5402505000 | 2HMS040201A00000 | 6496800 | Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante (Andante vzw) | 62.424,00 EUR | - 23.409,00 EUR | 39.015,00 EUR | 1 gezin, 1 plan aanbod mentale gezondheid door CGG Andante in jeugdhuizen en STA-AN vzw |
De gemeenteraad keurt de wijziging van de nominatieve toekenning goed voor een bijkomend bedrag van 23.409,00 EUR aan Vereniging Voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen (Vagga vzw), Boomgaardstraat 7, 2018 Antwerpen met ondernemingsnummer BE0473488474 voor het project 1 gezin, 1 plan aanbod mentale gezondheid door CGG Vagga in jeugdhuizen en STA-AN vzw.
De gemeenteraad beslist de nominatieve toekenning van de ondersteuning aan Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante (Andante vzw), Herculusstsraat 17, 2600 Berchem met ondernemingsnummer BE0470375071 te verminderen met een bedrag van 23.409,00 EUR voor het project 1 gezin, 1 plan aanbod mentale gezondheid door CGG Andante in jeugdhuizen en STA-AN vzw.
De gemeenteraad keurde op 27 november 2023 jaarnummer (712) het aangepast meerjarenplan goed. Daarin werd geen nominatieve ondersteuning opgenomen voor de vzw Atrium NKO JD, afgekort Atruim vzw in de Frans Beckersstraat 78 2600 Berchem met ondernemingsnummer 0802.748.739.
De aanleiding van de ondersteuning is gericht op het opstarten van een ontmoetingscentrum voor senioren (doelgroep 65 plussers) in de wijk Pulhof te Berchem. Deze wijk ligt in een zone met zeer lage aanwezigheid van voorzieningen voor de doelgroep.
De Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
Voor de opstart van een wijkgericht ontmoetingscentrum in de wijk Pulhof in Berchem wordt het bedrag van 9.800,00 EUR nominatief toegekend aan de vzw Atrium te Berchem.
De bedrijfsdirecteur zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota, die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
De ondersteuning van 9.800,00 EUR wordt nominatief toegekend via onderstaande verschuivingen:
Jaar | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Ontvanger | Budget |
2024 | 5402500000 | 2HMS090107A00000 | 6496800 | Opstarten van een ontmoetingscentrum voor senioren (doelgroep 65 plussers) in de wijk Pulhof te Berchem
| Atrium vzw | 9.800,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Jaar | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Ontvanger - Project | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan ontvanger -project |
2024 | 5402500000 | 2HMS090107A00000 | 6496800 | Atrium vzw
| 0,00 EUR | + 9.800,00 EUR | 9.800,00 EUR | Atrium vzw
Opstarten van een ontmoetingscentrum voor senioren (doelgroep 65 plussers) in de wijk Pulhof te Berchem |
2024 | 5402500000 | 2HMS090107A00000 | 6496800 | Nog te bepalen | 10.000,00 EUR | - 9.800,00 EUR
| 200,00 EUR |
De gemeenteraad beslist om de ondersteuning van 9.800,00 EUR nominatief toe te wijzen aan de vzw Atruim NKO JD, Frans Beckersstraat 78 2600 Berchem, ondernemingsnummer 0802.748.739 in 2024.
Op 27 november 2023 (jaarnummer 712) keurde de gemeenteraad de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
In het aangepast meerjarenplan 2020-2025 werd aan 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout met ondernemingsnummer 0478 321 549 een nominatieve ondersteuning toegekend voor een bedrag van 76.151,20 EUR voor 2024 en 77.674,22 EUR voor 2025.
De toegekende nominatieve ondersteuning moet aangepast worden.
De stad wil vzw Poverello, Van Havreplein 13, 2100 Deurne met ondernemingsnummer 0418 482 051 financieel ondersteunen in de afvalophaling voor hun afdeling in Antwerpen. Door deze aanpassing wordt de nominatieve ondersteuning toegekend aan Poverello vzw voor 5.000,00 EUR voor 2024 en 5.000,00 EUR voor 2025.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) is van toepassing.
Volgens artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De stad zet de strijd tegen armoede verder. Zo wil zij Poverello vzw ondersteunen in hun werking ten behoeve van mensen in armoede. Poverello vzw biedt dagelijks voor 60 à 80 personen een warme maaltijd. Dit alles resulteert in een hoge afvalkost. De stad Antwerpen neemt een deel van de afvalkost op zich en helpt zo de nodige ademruimte te creëren voor de dagelijkse werking van Poverello vzw.
Jaar | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Project | Uitvoerder | Budget |
2024 | 5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Poverello 2025 | Poverello vzw | 5.000,00 EUR |
2025 | 5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Poverello 2025 | Poverello vzw | 5.000,00 EUR |
Deze toewijzing kan uitgevoerd worden door onderstaande wijziging:
Jaar | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Uitvoerder - project | Oorspronkelijk bedrag | Wijziging | Nieuw bedrag | Toewijzing aan uitvoerder- project |
2024 | 5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Poverello vzw | 0,00 EUR | +5.000,00 EUR | 5.000,00 EUR | Poverello 2024 |
2024 | 5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | t Werkhuys vzw - Buurtmaaltijden | 76.151,20 EUR | -5.000,00 EUR | 71.151,20 EUR | Verschuiving naar Poverello vzw |
2025 | 5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | Poverello vzw | 0,00 EUR | +5.000,00 EUR | 5.000,00 EUR | Poverello 2025 |
2025 | 5402505000 | 2HMS050101A00000 | 6496800 | t Werkhuys vzw - Buurtmaaltijden | 77.674,22 EUR | -5.000,00 EUR | 72.674,22 EUR | Verschuiving naar Poverello vzw |
De financiële gevolgen worden geregeld in afzonderlijke besluiten van het college.
De gemeenteraad keurt de wijziging van de nominatieve toekenning goed voor een bedrag van 10.000,00 EUR (5.000,00 EUR in 2024 en 5.000,00 EUR in 2025) aan Poverello VZW, Van Havreplein 13, 2100 Deurne met ondernemingsnummer 0418.482.051, ter ondersteuning van een deel van de afvalkost.
De gemeenteraad beslist de nominatieve toekenning van de ondersteuning aan 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout met ondernemingsnummer 0478 321 549 te verminderen met een bedrag van 10.000,00 EUR (5.000,00 EUR in 2024 en 5.000,00 EUR in 2025).
De gemeenteraad keurde op 27 november 2023 (jaarnummer 712) het aangepast meerjarenplan 2020-2025 (aanpassing 7) goed. Daarin werd geen nominatieve ondersteuning opgenomen voor CAW Antwerpen, Lange Lozanastraat 200, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer 0455 608 604, voor het camerabeheer.
De Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
Een efficiënt dak- en thuislozenbeleid steunt op een efficiënte organisatie. Om onmiddellijk te kunnen ingrijpen bij calamiteiten, is een camerasysteem opportuun waarbij beelden in real time kunnen worden opgevolgd of kunnen worden uitgelezen wanneer daartoe nood is. In het kader van de vastgoedovereenkomst die AG VESPA afsluit met CAW Antwerpen voor de kosteloze ter beschikking stelling van de locatie Desguinlei 33 voor de nachtopvang, wordt het camerabeheer overgedragen naar CAW Antwerpen. Voor de installatie van een nieuw camerasysteem is een ondersteuning nodig van 10.000,00 EUR.
Het college zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Het ondersteuningsbedrag aan CAW Antwerpen voor 2024 is beschikbaar na goedkeuring van onderstaande ika-light door het college.
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Wijziging |
5400980000 | 2HMS049801A00000 | 221 | -10.000,00 EUR |
5401500000 | 2HMS040301A00000 | 664800 | + 10.000,00 EUR |
De vastlegging van het nominatief krediet wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college.
De gemeenteraad beslist om de ondersteuning van 10.000,00 EUR nominatief toe te wijzen aan CAW Antwerpen, Lange Lozanastraat 200, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer 0455 608 604, voor de installatie van een nieuw camerasysteem in de nachtopvang Desguinlei 33.
In het aangepast meerjarenplan 2020-2025 (gemeenteraadsbesluit van 27 november 2023, jaarnummer 712) werd een ondersteuning opgenomen voor een bedrag van 1.300.000,00 EUR voor het project Zorghostel. De uitvoerder is nog nader te bepalen. Het is wenselijk om 150.000,00 EUR nominatief toe te kennen aan Zorgbedrijf Antwerpen, Ballaarstraat 35, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer 0809.699.184, voor uitvoering van het dak- en thuislozenbeleid.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) is van toepassing.
Volgens artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Een efficiënt dak- en thuislozenbeleid veronderstelt een optimale en flexibele opvang waarmee kan worden ingespeeld op toenemende noden zodat geen enkele dakloze cliënt op straat hoeft te slapen. Zorgbedrijf Antwerpen neemt het engagement op om de opvang te versterken wanneer dat noodzakelijk is. Hiervoor is een financiële ondersteuning nodig van 150.000,00 EUR.
Het college zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Daarin worden bepalingen opgenomen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
Het ondersteuningsbedrag aan Zorgbedrijf Antwerpen voor 2024 is beschikbaar na goedkeuring van onderstaande ika-light door het college
Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie | Wijziging | Opdracht |
5401500000 | 2HMS040301A00000 | 6496800 | - 150.000,00 EUR | Nog te bepalen - Zorghostel 2 |
5401500000 | 2HMS040301A00000 | 6496450 | + 150.000,00 EUR | Zorgbedrijf Antwerpen - opvang dak- en thuislozen |
De financiële gevolgen worden geregeld in afzonderlijke besluiten van het college.
De gemeenteraad keurt de wijziging van de nominatieve toekenning goed voor een bedrag van 150.000,00 EUR aan Zorgbedrijf Antwerpen, Ballaarstraat 35, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer 0809.699.184, voor de ondersteuning van de opvang van dak- en thuislozen.
Op 27 november 2023 (jaarnummer 712) keurde de gemeenteraad de zevende aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025 goed. Daarin werd de nominatieve ondersteuning goedgekeurd. De vraag van CityCubes nv tot ondersteuning van het evenement Flanders Technology & Innovation Slotfestival voor 75.000,00 EUR werd na de zevende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 aangevraagd. Er is nog voldoende budget om hen te ondersteunen. De ondersteuning of vraag tot extra ondersteuning voor dit evenement werd nog niet nominatief toegekend aan de organisatoren:
Organisator | Adres | Evenement | Datum | Locatie | Toelage | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie |
CityCubes | Vekestraat 13, 2000 Antwerpen
| Flanders Technology & Innovation Slotfestival | 23 en 24 maart 2024 | Sportpaleis en Lotto Arena + activatie in binnenstad | 75.000,00 EUR | 5373015000 | 2BRS030301A00000 | 6496600 |
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Het Flanders Technology & Innovation Slotfestival is een bovenlokaal evenement met een belangrijke maatschappelijke- en marketingwaarde. Het evenement garandeert een uitgebreide publieksopkomst en een interessante communicatie- en mediawaarde.
De stad Antwerpen verkrijgt, naar aanleiding van deze ondersteuning, van de organisatoren een uitgebreid pakket voordelen (logovermelding en visibiliteit tijdens het evenement).
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen worden bepaald in een overeenkomst. Dit bevat de bepalingen over onder meer de inhoud, de uitvoering, de verantwoording en de financiën van de projecten die door de ontvanger zullen worden opgenomen.
Het budget van 75.000,00 EUR voor het Flanders Technology & Innovation Slotfestival wordt toegekend aan CityCubes nv door de goedkeuring van de gemeenteraad.
De nominatieve toelage komt van “Nog te bepalen toelagen” op budgetplaats 5373015000, budgetpositie 6496600 en functiegebied 2BRS030301A00000 en budgetperiode 2024.
Het budget is beschikbaar op het juiste budgetadres:
Hebben zich onthouden: PVDA.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning goed voor een bedrag van 75.000,00 EUR aan CityCubes nv, Vekestraat 13, 2000 Antwerpen met ondernemingsnummer 0848 387 536 voor de organisatie van het Flanders Technology & Innovation Slotfestival.
Op 1 januari 2024 is het decreet over het Vastgoedinformatieplatform (VIP) in werking getreden. Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie van de Vlaamse gemeenten te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen op een gecentraliseerde manier.
Sinds 1 januari 2024 is de stad aangesloten op het Vastgoedinformatieplatform.
Het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform.
Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Artikelen 26 en 28 van Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
De gecoördineerde Grondwet verleent bij artikels 41, 162/2e, 170/paragraaf 4 en 173 aan de gemeenten fiscale autonomie.
Artikel 40 §3 van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke belastingen en retributies.
Het college keurde op 8 december 2023 (jaarnummer 8658) de verwerkingsovereenkomst met betrekking tot het Vastgoedinformatieplatform met het agentschap Digitaal Vlaanderen goed. Deze overeenkomst dient naar aanleiding van de inwerkingtreding van het VIP-decreet te worden omgezet naar een toetredingsovereenkomst.
Daarnaast dient ook het huidige retributiereglement op het afleveren stedenbouwkundige uittreksels en vastgoedinformatie, zoals het laatst gewijzigd in de gemeenteraadszitting van 28 november 2022 (jaarnummer 709), aangepast te worden aan de bepalingen van het VIP-decreet en de werking van het Vastgoedinformatieplatform.
Stemden nee: PVDA.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang.
De gemeenteraad heft het retributiereglement op het afleveren van stedenbouwkundige uittreksels en vastgoedinformatie, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 november 2022 (jaarnummer 709), met onmiddellijke ingang op.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement op het afleveren van vastgoedinformatie goed, met onmiddellijke ingang en eindigend op 31 december 2025.
De gemeenteraad keurde op 17 december 2019 (jaarnummer 710) de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 goed. In dit meerjarenplan stelt de stad zich de doelstelling: “de stad wil klimaatrobuust zijn en bereidt zich voor op de gevolgen van klimaatverandering zoals wateroverlast, hittestress, droogte en verlies van biodiversiteit” met als één van de actiepunten: “Ondersteuning voor de vergroening en ontharding van privaat domein”.
Op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) keurde de gemeenteraad het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid goed.
Op 24 oktober 2022 (jaarnummer 610) keurde de gemeenteraad het ondersteuningsreglement Klimaatrobuuste ingrepen privaat domein goed.
Op 17 februari 2023 keurde het college (jaarnummer 971) de deelname aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2023 goed.
Wet van 14 november 1983 over de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad is ingevolge artikel 41, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen.
Doel
De ondersteuning wil de klimaatrobuustheid van de stad en de levenskwaliteit van haar bewoners en bezoekers vergroten door in te zetten op het ontharden van privaat domein en het aanplanten van bomen op privaat domein. Hierdoor worden hittestress, wateroverlast en verdroging tegengegaan en wordt de biodiversiteit verhoogd.
In het kader van het Klimaatplan 2030 en door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact heeft de stad zich geëngageerd om tegen 2030 per inwoner één m² te ontharden en 1 boom aan te planten. Enerzijds wordt hiervoor op publiek domein onthard. Anderzijds stimuleert de Klimaatpremie grotere en ambitieuze onthardingen op publiek domein. Met dit ondersteuningsreglement worden ook kleinere onthardingen en het planten van bomen op privaat domein gestimuleerd. Als aanvulling op het bestaande aanbod, zet dit laagdrempelig ondersteuningsaanbod rond bomen en ontharden de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in de kijker en geeft er uitvoering aan.
Tegelservice voor ontharding
Door het aanbieden van een tegelservice willen we burgers, scholen, organisaties, bedrijven, verenigingen aanzetten om meer te gaan ontharden. Dit ondersteuningsbeleid inzake ontharding biedt voor kleine ontharding een drempelverlagend aanbod. Voor onthardingen tussen 2 en 10 m2 wordt er 1 of 2 puinzakken gratis aangeboden waar de aanvrager zijn steenpuin in kwijt kan. Deze puinzakken worden dan aan huis opgehaald. De voorwaarde is dat er vervolgens ook vergroend wordt. Voor onthardingen tussen 10 en 40 m² biedt de stad Antwerpen, uitsluitend voor verenigingen en scholen, een container aan.
Bomenaanbod
Met dit aanbod ondersteunt de stad Antwerpen de aanplant van nieuwe bomen op private percelen van burgers, scholen, bedrijven en vereniging. In totaal worden 2000 bomen gratis aangeboden voor privaat domein.
Beide ondersteuningen kunnen gecombineerd worden.
De stedelijke communicatie focust op het eigen ondersteuningsaanbod en verloopt via de website 'Antwerpen voor Klimaat', sociale media en de communicatiekanalen van de districten.
De middelen bevinden zich op onderstaande boekingsadres(sen) in het meerjarenplan:
Voor de bomen
SUB_NR/5152500000/6141/2LMS020201PA5994 en als volgt verdeeld over de verschillende budgetjaren:
Voor de tegelservice
SUB_NR/5152500000/6141/2LMS020201PA5994 en als volgt verdeeld over de verschillende budgetjaren:
Er is hierbij uitgegaan van 200 puinzakken, 20 containers en 2000 bomen voor 2024, en dezelfde aantallen voor 2025.
De vastlegging en toekenning van de ondersteuning volgens het reglement ondersteuning bomen en ontharden wordt administratief afgehandeld. De ondersteuning kan toegekend worden mits het aanleveren van de nodige bewijzen zoals bepaald in het reglement.
De gemeenteraad keurt het ondersteuningsreglement "Tegelservice en bomenaanbod in kader van klimaatadaptatie op private percelen" goed, met een looptijd van 21 maart 2024 tot en met 31 december 2025.
De stad Antwerpen wil een project starten met ANPR-camera’s ('Automatic NumberPlate Recognition' - automatische nummerplaatherkenning) om het rechtmatig parkeren op laad- en loszones op de openbare weg doeltreffender en efficiënter te kunnen controleren en handhaven.
Vandaag vindt de controle op laden en lossen plaats door parkeerwachters te voet. Om de inbreuken op laden en lossen te kunnen detecteren, blijft een handhaver doorgaans minstens 10 minuten ter plaatse om te kunnen vaststellen dat er geen personen in- of uitstappen en dat er geen laad- en losactiviteiten plaatsvinden.
Met de slimme camera’s beoogt de stad dit proces te automatiseren. Het project past in het proces van de digitalisering van het parkeerbeleid. De camera's worden ingezet om enerzijds de duurtijd van het geparkeerde voertuig te kunnen bepalen op de laad- en loszones en anderzijds de overtreder te identificeren. De camera maakt daarvoor op periodieke tijdstippen een beeld van de laad- en loszone en herkent hierbij de unieke voertuigen die op deze zone zijn geparkeerd. Als een wagen langer dan de ingestelde termijn geparkeerd staat, wordt de nummerplaat gelezen. De nummerplaat wordt samen met de verzamelde beelden doorgestuurd naar een backoffice systeem. Een beëdigde GAS parkeerwachter beoordeelt dan aan de hand van de beelden of er laad- en losactiviteiten worden waargenomen. Als er op basis van de doorgestuurde beelden géén laad- en losactiviteiten worden waargenomen, zal deze parkeerwachter de vaststelling, met de gelezen nummerplaat, locatie en bijhorende beelden doorzetten naar de OVDB (Overtredingen databank van MPA) waar deze wordt opgepikt door software om de vaststelling verder te verwerken. De bevoegde diensten handelen de vaststelling dan verder af.
Er werden momenteel 3 locaties geselecteerd om te handhaven op basis van deze beelden:
1. Van Wesenbekestraat te 2060 Antwerpen
2. Plantin en Moretuslei te 2018 Antwerpen
3. Quellinstraat te 2018 Antwerpen
Het betreft één camera per locatie in combinatie met een intelligent beeldmanagementsysteem. De stad bekijkt na een evaluatie of deze werkwijze ook op bijkomende locaties kan worden toegepast. Doelstelling is het handhaven GAS stilstaan en parkeren (GAS4) via ANPR camera’s gemonteerd op openbare verlichtingspalen op deze specifieke plaatsen.
Wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s van 21 maart 2007 (camerawet), zoals bijgewerkt tot op heden.
Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013, zoals bijgewerkt tot op heden.
Code van politiereglementen stad Antwerpen (politiecodex), gecoördineerde versie (laatste wijziging: gemeenteraad 23 oktober 2023).
Artikel 5 van de wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s van 21 maart 2007 bepaalt dat de beslissing tot het plaatsen van één of meer vaste bewakingscamera's in een niet-besloten plaats wordt genomen door de verwerkingsverantwoordelijke nadat de gemeenteraad een positief advies heeft gegeven. De gemeenteraad verstrekt zijn advies na voorafgaandelijk de korpschef van de politiezone waar die plaats zich bevindt, te hebben geraadpleegd.
Er is in de stad Antwerpen vandaag een problematiek waarbij voertuigen in laad- en loszones worden geparkeerd zonder dat er werkelijk goederen geladen of gelost werden of waarbij de voertuigen in deze zones langer dan toegestaan, stilstaan. Dit brengt de nodige ongemakken mee en heeft een serieuze impact op een buurt. De stad ontvangt hierover dan ook heel wat klachten. Bij gerichte verkeersacties is het aandeel van boetes voor misbruik van laad- en loszones steevast hoog. Het installeren van laad- en loszones in de publieke ruimte is nochtans een weloverwogen beleidskeuze in functie van de leefkwaliteit van een buurt, de verkeersveiligheid ervan en een rechtvaardig parkeerbeleid en maakt onderdeel uit van een integraal mobiliteitsbeleid. Vanuit deze optiek met name om een relatie te leggen met een duurzamer en beter parkeer- en mobiliteitsbeleid, streeft de stad ernaar om ook deze parkeerzones juist te benutten. Een efficiënte organisatie van de controle en handhaving is hierbij cruciaal. Vandaag gebeurt deze controle door parkeerwachters die observeren ter plaatse. Deze inzet is helaas niet afdoende om het misbruik terdege te ontmoedigen, zo blijkt. De overtreding is bovendien ook niet gemakkelijk ter plaatse vast te stellen. Bij een controle op laad- en loszones moet immers steeds een observatietijd van een tiental minuten in acht genomen waarin wordt nagegaan of betrokkene rechtmatig laadt en lost. De parkeerwachter blijft vandaag hiervoor ter plaatse. De zoektocht naar een betere manier van handhaven is dan ook een uitdaging. Een doorgedreven controle kan er nochtans toe bijdragen dat de aangewezen zones vrij blijven om te lossen/laden. De inzet van een ANPR camera om deze problematiek te remediëren lijkt een geschikte cameratechnologie hiervoor en een win-win. Het resulteert in het sneller en efficiënter inzetten van medewerkers, zonder de mensen zwaarder te belasten. Er kan op die manier efficiënter werk verzet worden. De vaststelling kan ook doeltreffender worden opgemerkt. De beelden kunnen bovendien bijdragen om de mate van misbruik gericht te bepalen.
Overwegende dat:
wordt er aan de gemeenteraad gevraagd om een gunstig advies te verlenen voor de plaatsing en het gebruik van ANPR-camera’s voor het toezicht en de handhaving van de laad- en loszones op de locaties hierboven vermeld.
Eventuele nieuwe toekomstige locaties zullen steeds aan dit overzicht worden toegevoegd na voorafgaandelijk advies van de korpschef en de gemeenteraad.
De plaatsing en het onderhoud van de camera’s worden aangerekend op het budget van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen.
De gemeenteraad verleent een gunstig advies met betrekking tot de plaatsing en het gebruik van ANPR-camera's voor het toezicht en de handhaving van de laad- en loszones op volgende locaties:
Fase | Actie | Datum | Jaarnummer |
Omgevingsvergunning 202003075 | Goedkeuring college | 13 november 2020 | 9379 |
Overdracht Grond. Affectatie naar openbaar domein
| Advies districtsraad Deurne | 16 november 2023 | 106 |
Op 13 november 2020 keurde het college (jaarnummer 9379) de omgevingsvergunning OMV_202003075 goed voor onder andere de aanleg van de toegangsweg naar het Pip Woutersplein.
De bouwheer Cohousing Invest CV realiseerde het inbreidingsproject en wenst een deel van de grond van het Pip Woutersplein over te dragen naar de stad.
Op 23 augustus 2023 werd het PV van voorlopige oplevering ondertekend.
Cohousing Invest CV vraagt aan stad Antwerpen om de overdracht naar het openbaar domein uit te voeren.
Op 16 november 2023 (jaarnummer 106) adviseerde de districtsraad gunstig dat vermelde grond van het Pip Woutersplein, na de overdracht en affectatie, wordt opgenomen in het lokaal openbaar domein in het district Deurne.
Artikel 6 § 3.2 van de beheersovereenkomst 2019-2024 met AG Vespa, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG Vespa instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium.
Artikel 41, 2e lid, 11° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b.
De gemeenteraad is bevoegd om onroerende goederen op te nemen in het openbaar domein.
Cohousing Invest CV draagt kosteloos grond over aan stad Antwerpen voor een totaaloppervlakte van 225 m² om te worden toegevoegd aan het lokaal openbaar domein van de stad, in beheer te nemen van district Deurne.
Het bronperceel is gekend als Antwerpen 31ste afdeling, Sectie B nummer 389 en werd reeds geherkadastreerd. Door het kadaster werd het perceel hernummerd naar Antwerpen Sectie B nummer 461/F zoals aangegeven op het Precadplan met referentie MEOW-2021-DD-00027799.
De overdracht van de grond gebeurt kosteloos. De kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van Cohousing Invest CV.
De gronden worden voor een totaaloppervlakte van 225 m² overgedragen aan de stad Antwerpen en dienen door de dienst Financiën/Boekhouding/Algemene Boekhouding te worden toegevoegd aan Pip Woutersplein met vastgoednummer en oppervlakte 2100220094 (225m²), voor een totaalwaarde van 225,00 EUR.
De jaarlijkse kosten voor onderhoud van het over te dragen openbaar domein worden geraamd op 726,00 EUR, in functie van een vernieuwing van de wegenis na 25 jaar en 120,00 EUR voor het jaarlijks groenonderhoud. Het districtsbestuur Deurne zal het nodige budget voorzien voor het onderhoud van het lokaal openbaar domein.
De gemeenteraad keurt de kosteloze verwerving goed van de grond en de infrastructuurwerken van Cohousing Invest CV, naar stad Antwerpen, gelegen in het Pip Woutersplein kadastraal opgesplitst als Antwerpen 31ste afdeling Sectie B nummer 461/F met een totaaloppervlakte van 225 m², zoals aangegeven op het Precadplan met referentie MEOW-2021-DD-00027799.
De gemeenteraad keurt de affectatie van de kosteloos overgedragen grond in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed.
De gemeenteraad keurt goed dat de in artikel 1 vermelde grond van het Pip Woutersplein, na de overdracht en affectatie, wordt opgenomen in het lokaal openbaar domein in het district Deurne.
De Groen fractie is er voorstander van om de ruimere perimeter, zoals door het college in 2018 uitgebracht, als advies aan de hogere overheid mee te geven. Bescherming tegen overstroming is essentieel. In tijden van klimaatcrisis is het beter op veilig te spelen en een ruimere afbakening voor te stellen.
Voorts merkt de Groen fractie op dat in de beslissing van de VR van 15/12/2023 verwezen wordt naar het Laarkasteel / Hof ter Delft. "Het gebied valt deels samen met het bouwkundig erfgoedobject ‘Hof van Delft of Laarkasteel’." Onze fractie wenst erop te wijzen dat dit kasteel inmiddels afgebroken is. Ook dat kan toegevoegd worden aan het advies van de raad.
Het amendement luidt dan als volgt:
"De gemeenteraad adviseert de voorlopige aanduiding van het gebied 'Het Laar' als watergevoelig openruimtegebied gunstig. De gemeenteraad beveelt een uitbreiding van de voorlopige aanduiding aan door de contour uit het advies van het college dd 2018 te hernemen.
Voorts wenst de raad erop te wijzen dat het bouwkundig erfgoedobject "Hof van Delft of Laarkasteel" inmiddels afgebroken werd, en dat die verwijzing in het BVR van 15/12/2023 tot aanduiding van de voorlopige aanduiding als watergevoelig open ruimtegebied achterhaald is."
De gemeenteraad verwerpt bij monde van de fractievoorzitters het voorliggende amendement.
Stemden voor het amendement: Groen.
Stemden tegen het amendement: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, PVDA, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Hebben zich onthouden: CD&V.
De Groen fractie is er voorstander van om de ruimere perimeter, zoals door het college in 2018 uitgebracht, als advies aan de hogere overheid mee te geven. Bescherming tegen overstroming is essentieel. In tijden van klimaatcrisis is het beter op veilig te spelen en een ruimere afbakening voor te stellen.
Het amendement luidt dan als volgt:
"De gemeenteraad adviseert de voorlopige aanduiding van het gebied 'Schoon Schijn Puyhoek' als watergevoelig openruimtegebied gunstig. De gemeenteraad beveelt een uitbreiding van de voorlopige aanduiding aan door de contour uit het advies van het college dd 2018 te hernemen."
In 2013 besloot de Vlaamse Regering signaalgebieden in te zetten voor het vrijwaren van het waterbergend vermogen. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) kreeg opdracht om voor elk gebied waarvan blijkt dat de ontwikkeling volgens de huidige bestemming het overstromingsrisico verhoogt, bijkomende voorwaarden te voorzien of een alternatief ontwikkelingsperspectief voor te stellen.
Van 2014 tot 2017 keurde de Vlaamse Regering de vervolgtrajecten goed voor alle voorgestelde signaalgebieden. In dit vervolgtraject legt de Vlaamse Regering het ontwikkelingsperspectief voor een signaalgebied vast. Op grondgebied van stad Antwerpen werd voor vijf signaalgebieden een vervolgtraject opgemaakt en goedgekeurd door de Vlaamse Regering, waaronder 'Het Laar' (district Ekeren). Het westelijk deel van dit gebied is gelegen in woongebied volgens gewestplan, het oostelijk deel in gemeenschapsvoorzieningen.
Voor een deel van dit signaalgebied werd de realisatie van een bouwvrije herbestemming goedgekeurd. Hiervoor werd een gunstig advies gegeven door de districtsraad op 23 mei 2016 (jaarnummer 33) en het college op 10 juni 2016 (jaarnummer 5191).
Op 22 november 2017 organiseerde de CIW een werkgroep met ambtelijke en politieke vertegenwoordiging van de stad Antwerpen met als doel de beslissing van de Vlaamse Regering over de signaalgebieden door te vertalen op perceelniveau ter voorbereiding van de aanduiding als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Lopende planprocessen, vergunningsaanvragen en suggesties werden besproken. Op basis daarvan werden de contouren van het te herbestemmen gebied vastgelegd.
Op 12 maart 2018 maakte de CIW een voorstel voor de voorlopige aanduiding van het watergevoelige openruimtegebied over aan de bevoegde minister met het oog op verdere besluitvorming.
Op 24 mei 2018 heeft de CIW advies gevraagd over het voornemen tot voorlopige aanduiding van het gebied als watergevoelig openruimtegebied. Het gunstig advies van het college van burgemeester en Schepenen van Antwerpen werd gegeven op 29 juni 2018 (jaarnummer 6105).
De Vlaamse Regering keurde op 15 juni 2018 het besluit met betrekking tot de procedure voor de opmaak van WORG goed.
Op 15 december 2023 heeft de Vlaamse Regering het signaalgebied ‘Het Laar' in Antwerpen voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied. De plancontour is verkleind ten opzichte van de eerste adviesronde in 2018. Het openbaar onderzoek loopt van 9 januari tem 8 maart 2024. Er wordt een advies aan de gemeenteraad gevraagd. De documenten zijn raadpleegbaar via https://beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be/HetLaar.
Artikel 3 BVR van 15 juni 2018 houdende nadere regels voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden
Artikel 5.6.8, §2, lid 1 dat bepaalt dat de Vlaamse regering de voorgenomen aanduiding aan een openbaar onderzoek onderwerpt en hiertoe onder meer advies inwint bij de gemeenteraden van de gemeenten waar de voor aanduiding gebieden in kwestie liggen.
De voorliggende voorlopige aanduiding ‘Het Laar’ is 2,2 ha groot en maakt deel uit van het Benedenscheldebekken. Het omvat voornamelijk enkele weiden en verruigde terreinen. In het noordwesten wordt een perceel opgenomen dat deels is ingenomen door een parking en bijgebouwen van de (buiten het gebied) gelegen feestzaal/horecazaak.
Het gebied is volgens het gewestplan Antwerpen gelegen in een bestemming die bebouwing mogelijk maakt, met name woongebied. Volgens het fluviaal overstromingsmodel is er een klein risico op overstromingen onder klimaatverandering gemodelleerd voor twee grachten die doorheen het gebied stromen. Het pluviale model toont een groter risico op overstromingen dan het fluviale model. Ter hoogte van de aanwezige grachten is er een middelgroot of klein risico gemodelleerd. Een deel van de parking binnen het gebied kent eveneens een klein risico op pluviale overstromingen.
In functie van de voorlopige aanduiding als WORG werd de plancontour verkleind ten opzichte van de ontwerp-afbakening voorgelegd voor advies in 2018, en dit op basis van de recente watertoetskaarten, waarbij nu enkel het overstromingsgevoelige gedeelte in woongebied is opgenomen.
Uit de pluviale watertoetskaarten blijkt het klein tot middelgroot risico vanuit de aanwezige grachten echter niet te stoppen aan de plangrens van de voorlopige afbakening. In functie van een eenduidige beoordeling stelt het college daarom voor om een uitbreiding van de voorlopige aanduiding door een contour (offset) rond de totaliteit van het klein en middelgroot pluviaal overstromingsrisico mee te nemen.
Vrijwaring van dit gebied voor bebouwing is aangewezen en ondersteunt de realisatie van bijkomende waterberging. De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied op het grafisch plan en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften garanderen de vrijwaring als onbebouwd gebied zodat het kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De aanduiding als WORG is in lijn met de intenties van het Waterplan en Groenplan van de stad Antwerpen en met het nieuwe strategische ruimteplan (SRA) dat in opmaak is.
De gemeenteraad adviseert de voorlopige aanduiding van het gebied 'Het Laar' als watergevoelig openruimtegebied gunstig. De gemeenteraad beveelt wel een uitbreiding van de voorlopige aanduiding aan door een contour (offset) rond de totaliteit van het klein en middelgroot pluviaal overstromingsrisico mee te nemen.
In 2013 besloot de Vlaamse Regering signaalgebieden in te zetten voor het vrijwaren van het waterbergend vermogen. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) kreeg opdracht om voor elk gebied waarvan blijkt dat de ontwikkeling volgens de huidige bestemming het overstromingsrisico verhoogt, bijkomende voorwaarden te voorzien of een alternatief ontwikkelingsperspectief voor te stellen.
Op 21 juni 2013 (jaarnummer 3010) bracht het college een voorbereidend advies uit voor het gebied 'Schoon Schijn - Zwarte Beek' (Puyhoek). Dit gebied ligt in het Benedenscheldebekken en is gemeentegrensoverschrijdend: het noordelijk deel behoort tot Kapellen, het zuidelijk deel tot Antwerpen, Ekeren. De gemeentegrens wordt gevormd door het Schoon Schijn/ Kaartse Beek die door het gebied stroomt. Het gebied is gelegen in een reservegebied voor woonwijken volgens het gewestplan.
Van 2014 tot 2017 keurde de Vlaamse Regering de vervolgtrajecten goed voor alle voorgestelde signaalgebieden. In dit vervolgtraject legt de Vlaamse Regering het ontwikkelingsperspectief voor een signaalgebied vast. Op grondgebied van stad Antwerpen werd voor vijf signaalgebieden een vervolgtraject opgemaakt en goedgekeurd door de Vlaamse Regering, waaronder 'Schoon schijn - Zwarte Beek' (Puyhoek). Voor dit signaalgebied werd de realisatie van een bouwvrije herbestemming goedgekeurd.
Op 22 november 2017 organiseerde de CIW een werkgroep met ambtelijke en politieke vertegenwoordiging van de stad Antwerpen met als doel de beslissing van de Vlaamse Regering over de signaalgebieden door te vertalen op perceelniveau ter voorbereiding van de aanduiding als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Lopende planprocessen, vergunningsaanvragen en suggesties werden besproken. Op basis daarvan werden de contouren van het te herbestemmen gebied vastgelegd.
Op 12 maart 2018 maakte de CIW een voorstel voor de voorlopige aanduiding van het watergevoelige openruimtegebied over aan de bevoegde minister met het oog op verdere besluitvorming.
Op 24 mei 2018 heeft de CIW advies gevraagd over het voornemen tot voorlopige aanduiding van het gebied als watergevoelig openruimtegebied. Het gunstig advies van het college van burgemeester en Schepenen van Antwerpen werd gegeven op 29 juni 2018 (jaarnummer 6105).
De Vlaamse Regering keurde op 15 juni 2018 het besluit met betrekking tot de procedure voor de opmaak van WORG goed.
Op 15 december 2023 heeft de Vlaamse Regering het signaalgebied ‘Schoon Schijn Puyhoek' in Antwerpen voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied. De plancontour is verkleind ten opzichte van de eerste adviesronde in 2018. Het openbaar onderzoek loopt van 9 januari tem 8 maart 2024. Er wordt een advies aan de gemeenteraad gevraagd. De documenten zijn raadpleegbaar via https://beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be/Puyhoek.
Artikel 3 BVR van 15 juni 2018 houdende nadere regels voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden
Artikel 5.6.8, §2, lid 1 dat bepaalt dat de Vlaamse regering de voorgenomen aanduiding aan een openbaar onderzoek onderwerpt en hiertoe onder meer advies inwint bij de gemeenteraden van de gemeenten waar de voor aanduiding gebieden in kwestie liggen.
De voorliggende voorlopige aanduiding ‘Schoon Schijn Puyhoek’ is 34,0 ha groot. Het gebied is onbebouwd en bestaat voornamelijk uit percelen in landbouwgebruik als weiland of akker. Een klein gedeelte van het gebied is in gebruik voor hobbylandbouw waardoor er diverse tijdelijke serre-constructies aanwezig zijn.
Het gebied is volgens het gewestplan Antwerpen gelegen in een bestemming die bebouwing mogelijk maakt, met name een reservegebied voor woonwijken. Volgens het fluviaal overstromingsmodel kent het grootste deel van dit gebied een kleine kans op overstromingen. Het zuidwestelijke deel van het gebied kent een middelgroot fluviaal overstromingsrisico. Volgens het pluviale overstromingsmodel kent vooral het centrale gedeelte van het gebied een middelgrote kans op overstromingen. In het noordoostelijke deel van het gebied is een middelgrote pluviale overstromingskans gemodelleerd langsheen de aanwezige grachten en waterloop. Onder klimaatverandering breidt de kans op pluviale overstromingen zich verder uit.
In functie van de voorlopige aanduiding als WORG werd de plancontour verkleind ten opzichte van de ontwerp-afbakening voorgelegd voor advies in 2018, en dit op basis van de meest actuele overstromingskans door de niet-overstromingsgevoelige percelen in het noorden en oosten van de ontwerp-afbakening uit te sluiten.
Vrijwaring van het gebied voor bebouwing is aangewezen en ondersteunt de realisatie van bijkomende waterberging. De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied op het grafisch plan en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften garanderen de vrijwaring als onbebouwd gebied zodat het kan functioneren als onderdeel van het watersysteem. De aanduiding als WORG is in lijn met de intenties van het Waterplan en Groenplan van de stad Antwerpen en met het nieuwe strategische ruimteplan (SRA) dat in opmaak is.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, PVDA, CD&V, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad adviseert de voorlopige aanduiding van het gebied 'Schoon Schijn Puyhoek' als watergevoelig openruimtegebied gunstig.
Op 28 maart 2011 (jaarnummer 373) stelde de gemeenteraad het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Post X definitief vast. Dit RUP is een deel van wat een RUP Top- en kantoorlocatie Berchem station moest worden. Het deel-RUP werd versneld opgesteld omwille van de geplande goedkeuring van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen waarin Post X als gebied voor stedelijke activiteiten werd opgenomen. Om de stedelijke visie door te vertalen en ongewenste ontwikkelingen tijdens het onderzoeksproces, in functie van een uitgebreid RUP Top- en kantoorlocatie Berchem station te voorkomen was het noodzakelijk om op korte termijn het GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen voor het deelgebied Post X op een aantal vlakken te verfijnen. RUP Posthofbrug vormt het andere deel van het oorspronkelijk voorziene RUP Top- en kantoorlocatie Berchem station. Dit is vorig jaar opgestart.
Op 17 maart 2023 (jaarnummer 1640) besliste het college tot opmaak RUP Posthofbrug en om de opdracht te
gunnen aan studiebureau Sweco Belgium nv.
Op 26 mei 2023 (jaarnummer 3607) keurde het college de proces- en startnota van het RUP Posthofbrug goed.
Op 27 oktober 2023 (jaarnummer 7577) keurde het college de scopingnota en voorontwerp van het RUP Posthofbrug goed.
Op 9 februari 2024 (jaarnummer 1129) keurde het college de geactualiseerde scopingnota goed en besloot het de voorlopige vaststelling van het RUP Posthofbrug voor te leggen aan de gemeenteraad.
Artikel 2.2.13 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) versie 30 april 2017 die de procedure vastleggen voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.
Art. 2.2.21.§1 VCRO bepaalt dat de gemeenteraad het ontwerp-RUP voorlopig vaststelt.
Afbakening plangebied
Het plangebied van voorliggend RUP maakt deel uit van de wijk Groenenhoek binnen het district Berchem en ligt in de onmiddellijke omgeving van station Antwerpen-Berchem. Concreet situeert het gebied zich tussen de Binnensingel (R10), de spoorweginfrastructuur, de fietssnelweg Antwerpen-Mechelen en de lokale weg Posthofbrug. De totale oppervlakte van het plangebied bedraagt circa 1,15 hectare.
Opzet van het RUP
De stad heeft al langer de ambitie om de omgeving van het treinstation Berchem uit te bouwen tot een top- en kantoorlocatie. In de bindende bepalingen van het s-RSA is het gebied opgenomen als een van de 15 hefboomprojecten waaraan hoge prioriteit gegeven dient te worden voor de implementatie van het actief beleid voor de stad. Initieel zou hiertoe een RUP 'Top- en kantoorlocatie Berchem station' opgemaakt worden. Omwille van de bestemmingswijziging van het gebied Post X naar gebied voor stedelijke activiteiten in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen werd een eerste deel-RUP Post X opgemaakt. Dit was noodzakelijk om de stedelijke visie op het gebied door te vertalen, het GRUP te verfijnen en ongewenste ontwikkelingen tijdens het onderzoeksproces in functie van een uitgebreid RUP 'Top- en kantoorlocatie' te voorkomen. De visie op de omgeving van het station werd bevestigd in de stedelijke beleidsnota Ruimtelijke economie waarin de omgeving van station Berchem aangeduid wordt als toplocatie voor grootschalige kantoorontwikkelingen. Het RUP Posthofbrug vormt het tweede deel-RUP om de gebiedsambitie voor de omgeving Berchem station waar te maken. Het plangebied van het RUP bevindt zich aansluitend ten zuidwesten van het gebied Post X aan de overkant van het spoor. Een stedelijke ontwikkeling naar analogie met Post X zal mogelijk gemaakt worden door dit RUP.
Reikwijdte en detailleringsgraad
Het gebied is momenteel bestemd als gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen. Het RUP zal het gebied herbestemmen naar 'zone voor gemengde functies - kantoren en recreatie/maatschappelijke functies (Ge)' zodanig dat kantoorontwikkelingen mogelijk worden in combinatie met recreatieve en maatschappelijke functies. Daarbij worden een aantal ruimtelijke concepten doorvertaald in stedenbouwkundige voorschriften die de kwaliteit van toekomstige ontwikkelingen waarborgen op verschillende vlakken.
MER-screening
Op 31 januari 2024 besliste het Team MER dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is. De goedkeuring van ontheffing werd opgenomen in de toelichtingsnota.
Collegebesluit: start- en procesnota | 26 mei 2023 |
Ter inzagelegging | 12 juni 2023 - 10 augustus 2023 |
Districtsraad: advies startnota | 20 juni 2023 |
GECORO: advies startnota | 29 juni 2023 |
Collegebesluit: scopingsnota | 27 oktober 2023 |
Collegebesluit: voorontwerp-RUP | 27 oktober 2023 |
GECORO: advies voorontwerp-RUP | 9 november 2023 |
Districtsraad: advies voorontwerp-RUP | 21 november 2023 |
Beslissing Team MER
| 31 januari 2024 |
Collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om ontwerpRUP voorlopig vast te stellen | 9 februari 2024 |
Gemeenteraad: voorlopige vaststelling ontwerp-RUP | 26 februari 2024 |
Openbaar onderzoek (60 dagen) | 4 maart – 2 mei 2024 |
GECORO: advies | mei 2024 |
Collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om RUP definitief vast te stellen | juni 2024 |
Gemeenteraad: definitieve vaststelling | juni 2024 |
Schorsingstermijn Vlaamse regering/deputatie (45 dagen) | juli 2024 - augustus 2024 |
Publicatie Belgisch Staatsblad | augustus 2024 |
De Vlaamse Waterweg nv is voor dit RUP geen adviesinstantie voor wat betreft de watertoets.
De districtsraad adviseert het voorontwerp van het RUP 'Posthofbrug’, district Berchem gunstig mits er rekening gehouden wordt met volgende opmerkingen van het districtscollege:
- Het districtscollege verwijst naar het eerdere uitgebrachte advies door de districtsraad en de antwoorden die hierop gegeven zijn bij huidig voorontwerp.
Er wordt akte genomen van dit advies.
- Het districtscollege wenst nog meer benadrukt te zien in het RUP dat de ontwikkelingen die op deze locatie voorzien worden nog veel meer in relatie moeten gezien worden met het Masterplan Park Brialmont en natuurgebied Wolvenberg, die de overbuur is van deze locatie. In het huidige voorontwerp wordt ingezet op hoogstammige bomen en groendaken en de relatie met het plan Groene Singel, doch het district staat voor een ambitieuzere vergroening en doortrekking van de focus op stadsnatuur zoals die voorzien is in Masterplan Park Brialmont en natuurgebied Wolvenberg naar de site van het RUP. Het district denkt onder andere aan vertikaal groen en groenmuren met incorporatie van biodiversiteits- en hittemaatregelen. Het district denkt verder ook aan publiek toegankelijke dakparken om extra groen te creëren op hoogte.
In de stedenbouwkundige voorschriften wordt meer nadruk gelegd op de relatie met het natuurreservaat Wolvenberg onder '2.1.2 Inrichting - functionele vormgeving'. In de toelichtingsnota wordt onder de toelichting bij de voorschriften bijkomende verduidelijking opgenomen m.b.t. de relatie.
De GECORO adviseert gunstig doch wenst op te merken dat de antwoorden op de bemerkingen van de GECORO n.a.v. de startnota van dit RUP voor verschillende punten niet voldoen. Daarom formuleert de GECORO opnieuw volgende aandachtspunten:
- De noodzaak van een gebiedsgericht planningsinitiatief op niveau van de volledige stationsomgeving van Berchem blijft bestaan, onder meer omwille van de ondermaatse verblijfskwaliteit van de publieke ruimte, het ontbreken van een relatie tussen het projectgebied van dit RUP en de kantoorlocatie Post X, toegankelijkheid van het station voor mindermobiele personen, enz.
De eventuele noodzaak tot opmaak van een gebiedsgericht planningsinitiatief valt buiten de bevoegdheid van dit RUP.
- Het meervoudig gebruik van de ondergrondse parking als buurtparking voor auto’s en fietsen kan weldegelijk opgenomen worden in de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP onder de vorm van een beheervoorschrift en eventueel nadien als SOK-maatregel bij het afleveren van een omgevingsvergunning voor de toekomstige functiewijziging in uitvoering van het RUP.
In de stedenbouwkundige voorschriften werd een bijkomend voorschrift opgenomen onder '2.1.3 Beheer' dat stelt dat maximale benutting van parkeervoorzieningen voor fietsen en auto's verplicht is, zowel overdag als 's nachts.
- De ontwerpers lichten tijdens de GECORO vergadering toe dat er weldegelijk een overeenkomst werd afgesloten tussen AWV, Infrabel en de projectontwikkelaar over het gebruik van de ventweg. De GECORO herhaalt haar bezorgdheid rond de bijkomende verkeersbelasting van de ventweg in relatie tot het natuurreservaat Wolvenberg. Hoewel deze ventweg niet opgenomen werd in het RUP-plangebied bestaat er weldegelijk een rechtstreeks verband tussen het gebruik van deze ventweg en potentiële milieueffecten op het natuurgebied Wolvenberg. De overeenkomst van de private eigenaars over het gebruik van de ventweg als ontsluiting van het gebied versterkt deze bezorgdheid. Dit gebruik werd niet onderzocht in de plan-m.e.r. screening. De opmaak van een natuurtoets dringt zich op..
Een natuurtoets werd opgemaakt en toegevoegd aan de scopingnota. Hierin is geoordeeld dat door de beperkte verkeerstoename en het reeds sterk verlichte karakter van de weg er geen significante effecten verwacht zijn ten aanzien van het natuurreservaat Wolvenberg.
- Het volledige toegestane ruimtelijke programma voor het plangebied (waarbij ook het seinhuis zou omgevormd worden tot een kantoorgebouw), dat onderzocht werd in de plan-m.e.r. screening, zou ook in het RUP (grafisch plan, stedenbouwkundige voorschriften) verduidelijkt moeten worden, bijvoorbeeld onder de vorm van een maximale vloerterreinindex of een andere toetsbare wijze.
De stedenbouwkundige voorschriften van het RUP werden expliciet afgestemd op de voorschriften van het RUP Post X, aangezien het RUP Posthofbrug daarvan een verderzetting is. Daarbij wordt er uitdrukkelijk voor gekozen om geen maximale V/T op te nemen en dit over te laten aan het vergunningsniveau.
Elia verwijst naar het eerdere advies naar aanleiding van de terinzagelegging:
Elia heeft hoogspanningsinstallaties in exploitatie in het plangebied van het RUP. Er moet rekening gehouden worden met de ondergrondse hoogspanningsleidingen gelegen langsheen de Binnensingel. Dit is gelegen in openbaar domein en hier zou geen diepgewortelde begroeiing mogen komen om beschadiging te voorkomen.
Hier wordt akte van genomen.
Fluxys Belgium bezit geen aardgasvervoerinstallaties die beïnvloed worden door het plan. Ze hebben bijgevolg geen bezwaar tegen de aflevering van de bovenvermelde vergunning(en) .
Het ontwerp RUP wordt gunstig geadviseerd en is in overeenstemming te brengen met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid.
Sport Vlaanderen stelt vast dat er meer flexibiliteit ingebouwd wordt en ook recreatie een van de toegelaten functies is.
Agentschap Wegen en Verkeer heeft geen opmerkingen op het voorontwerp RUP Posthofbrug
De Lijn kan akkoord gaan met de inhoud van het RUP Posthofbrug maar heeft twee opmerkingen over de toelichtingsnota:
- p. 21:Op dit moment worden de tramlijnen die een halte hebben aan het station van Berchem niet vernoemd. We zouden trams 4, 9 en 11 hier meer belicht willen zien. Nu worden deze enkel weergegeven op het netplan.
De toelichtingsnota werd aangepast. Er werd bijkomend beschreven dat de trams 4,9 en 11 halte hebben aan station Berchem.
- p. 64: Er wordt in de paragraaf over “Trein-,tram en busverbindingen” gesproken over een heroriëntering van streeklijnen op de Poshofbrug. In tegenstelling tot wat er in deze paragraaf vermeld staat, hebben we op dit moment geen weet van een heroriëntering van buslijnen op de Posthofbrug. Tot nader order blijven we met onze lijnen aanwezig in deze omgeving.
De heroriëntering werd beschreven in het Beleidsplan Mobiliteit: Antwerpen actief en bereikbaar 2020 I 2025 I 2030 (2015).
Defensie heeft geen bezwaar tegen dit project.
De gemeenteraad stelt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Posthofbrug', district Berchem, voorlopig vast.
Dit RUP (Alg. plan_ID RUP_11002_214_20008_000) bestaat uit een plan bestaande juridische en feitelijke toestand, een grafisch plan, de stedenbouwkundige voorschriften en een toelichtingsnota.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2023082710 |
Gegevens van de aanvrager: | Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Driehoekstraat ZN en Schriek ZN te 2180 Ekeren (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 35 sectie F nr. 32H7 |
Vergunningsplichten: | stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | vernieuwen van de riolering en heraanleggen van de Driehoekstraat en Schriek |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Vergunde/bestaande toestand
Nieuwe toestand
Inhoud van de aanvraag
Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Aquafin | 6 september 2023 | 18 oktober 2023 | Ongunstig |
Aquafin | 28 november 2023 | 11 december 2023 | Voorwaardelijk gunstig |
Fluvius System Operator | 6 september 2023 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | |
Hulpverleningszone Brandweer zone Antwerpen | 6 september 2023 | 24 oktober 2023 | Voorwaardelijk gunstig |
Polder Ettenhoven en Muisbroek | 6 september 2023 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | |
Politiezone Antwerpen/ Centrale Preventie | 6 september 2023 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | |
Politiezone Antwerpen/ Verkeerspolitie | 6 september 2023 | 18 september 2023 | Geen bezwaar |
De Lijn Entiteit Antwerpen | 6 september 2023 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
De aanvraag gaat gepaard met de wijziging van een gemeenteweg. Er werd dan ook een rooilijnplan ‘BA_12368_Rooilijnplan’ bij de aanvraag gevoegd.
De aanvraag voorziet de heraanleg en verbetering van een deel van het openbare domein en de op de locatie gesitueerde wegenissen.
De twee enkelrichtingsstraten worden gesupprimeerd en er komt een dubbelrichtingsstraat (6 m breed - hoofdaanrijroute brandweer) met aansluitend een brede groenzone en dubbelrichtingsfietspad in de plaats. Het fietspad wordt 4 m breed en zal gemengd gebruikt kunnen worden. Het huidige verkeersplateau zal opschuiven en alle verschillende oversteekbewegingen bundelen.
Verder komt er ruimte om een integraal toegankelijke bushalte met daarnaast een voetpad aan te leggen. Tussen het kerkhof en de rijbaan komt ruimte vrij voor een grote groenzone waar een slingerend pad doorheen zal lopen.
De Lindehoeve zal niet meer toegankelijk zijn via de huidige rijbaan. Daarom zal er een nieuwe toegang voor deze woning voorzien zien worden.
Momenteel is het weiland dat centraal in het project ligt eigendom van Matexi. De stad is in onderhandeling om deze zone over te nemen omdat de nieuwe inrichting doorheen het weiland zal lopen.
Om het fietspad aan te sluiten op het bestaande fietspad ten noorden van het projectgebied zal er een stukje weiland overgenomen worden door de stad. Hiervoor is een nieuw rooilijnplan opgesteld (BA_12368_Rooilijnplan).
Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de aanleg van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 14 juli 2023 |
Volledig en ontvankelijk | 6 september 2023 |
Start openbaar onderzoek | 18 september 2023 |
Einde openbaar onderzoek | 17 oktober 2023 |
Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen | 26 februari 2024 |
Uiterste beslissingsdatum | 18 mei 2024 |
Naam GOA | Gerd Cryns |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
18 september 2023 | 17 oktober 2023 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Er werd binnen de loopperiode van het openbaar onderzoek 1 digitaal bezwaarschift ingediend, dat zich als volgt laat samenvatten:
Beoordeling:
De aanvraag voorziet wel degelijk de vereiste rooilijnwijziging (mede door voorlegging aan de gemeenteraad) en het dossier bevat dan ook het correcte gewijzigde rooilijnplan; betreffende maakte deel uit van de aangeleverde dossierstukken en is door bezwaarindiener dus mogelijks over het hoofd gezien.
Het wegdeel aan de noordzijde wordt niet geprivatiseerd (dit is een foute lezing van de aanwezige tekeningen) maar zal een volwaardig maar grotendeels niet verhard onderdeel blijven uitmaken van het openbare domein.
Het bezwaar is ongegrond.
Beoordeling:
De geplande heraanleg is gebaseerd op een aantal noodwendigheden die onder andere ook het vernieuwen van de bestaande riolering met zich meebrengen; er is vanuit het bestuurlijke niveau dan voorlopig ook nog niet gekozen voor een heraanleg van vermeld kruispunt – de vereiste ontstaat ook niet louter op basis van het feit dat dit zich in de onmiddellijke nabijheid bevindt. Bijkomend zijn de verkeersregels duidelijk en betreft het al dan niet naleven ervan een bevoegdheid van de lokale verkeerspolitie, dewelke bovendien een gunstig advies heeft verleend voor voorliggend voorstel.
Het bezwaar is ongegrond.
De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.
De gemeenteraad beslist de ongegronde bezwaren over de ‘aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg’ te verwerpen.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan het bijgevoegd rooilijnplan ‘BA_12368_Rooilijnplan’ en aan de ligging, breedte en uitrusting van de heraanleg van Driehoekstraat en Schriek onder volgende voorwaarden:
Voorwaarden
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2023082710 |
Gegevens van de aanvrager: | Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Driehoekstraat ZN en Schriek ZN te 2180 Ekeren (Antwerpen) |
Kadastrale percelen: | afdeling 35 sectie F nr. 32H7 |
Vergunningsplichten: | stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | vernieuwen van de riolering en heraanleggen van de Driehoekstraat en Schriek |
Omschrijving aanvraag
De wijziging van het rooilijnplan kadert in het heraanleggen en uitbreiden van de Driehoekstraat en Schriek. De aanvraag bevat een grafisch plan ‘BA_12368_Rooilijnplan.’ De gemeenteraad moet een beslissing nemen over de gedeeltelijke opheffing van het bestaand gemeentelijk rooilijnplan.
Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.
Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Om het project te kunnen realiseren, is het nodig de rooilijn te wijzigen. Er geldt een rooilijnplan goedgekeurd op 5 december 1927 ‘Driehoekstraat- Schriek, bouwlijnplan tussen de Dorpstraat en de Drijhoekstraat, langs de Schriek en het Nieuw Kerkhof’ dat zal worden aangepast aan de gewijzigde gemeenteweg. Het dossier bevat dan ook een aangepast rooilijnplan ‘BA_12368_Rooilijnplan’ waarop de wijzigingen zijn aangeduid.
Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. De gemeenteraad moet een beslissing nemen over de wijziging van het bestaand gemeentelijk rooilijnplan.
De werken voorzien de optimalisatie van de verkeerssituatie door het heraanleggen en uitbreiden van de Driehoekstraat en Schriek. De rooilijn wordt verlegd om de toegankelijkheid van de nieuwe grond binnen de rooilijn te vrijwaren en het beheer ervan door de stad, na aanleg ervan, mogelijk te maken.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 14 juli 2023 |
Volledig en ontvankelijk | 6 september 2023 |
Start openbaar onderzoek | 18 september 2023 |
Einde openbaar onderzoek | 17 oktober 2023 |
Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen | 26 februari 2024 |
Uiterste beslissingsdatum | 18 mei 2024 |
Naam GOA | Gerd Cryns |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
18 september 2023 | 17 oktober 2023 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Er werd binnen de loopperiode van het openbaar onderzoek 1 digitaal bezwaarschift ingediend, dat zich als volgt laat samenvatten:
Beoordeling:
De aanvraag voorziet wel degelijk de vereiste rooilijnwijziging (mede door voorlegging aan de gemeenteraad) en het dossier bevat dan ook het correcte gewijzigde rooilijnplan; betreffende maakte deel uit van de aangeleverde dossierstukken en is door bezwaarindiener dus mogelijks over het hoofd gezien.
Het wegdeel aan de noordzijde wordt niet geprivatiseerd (dit is een foute lezing van de aanwezige tekeningen) maar zal een volwaardig maar grotendeels niet verhard onderdeel blijven uitmaken van het openbare domein.
Het bezwaar is ongegrond.
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de wijziging van het rooilijnplan goedgekeurd op 5 december 1927 ‘Driehoekstraat- Schriek, bouwlijnplan tussen de Dorpstraat en de Drijhoekstraat, langs de Schriek en het Nieuw Kerkhof’ zoals voorgesteld op het bijgevoegd rooilijnplan ‘BA_12368_Rooilijnplan’.
De gemeenteraad keurde op 27 november 2023 (jaarnummer 712) de zevende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Daarin werd voor 2024 geen nominatieve ondersteuning opgenomen voor volgende organisatie:
De financiële ondersteuning van deze organisatie moet nog toegekend worden.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
Bij de laatste aanpassing van het meerjarenplan werden nog niet alle wijzigingen aan de ondersteuning aan culturele organisaties opgenomen. Het gaat het om volgende organisatie en bedrag:
Organisatie | Motivatie | Bedrag 2024 zoals opgenomen in de zevende aanpassing meerjarenplan 2020-2025 | Voorgesteld bedrag 2024 |
Scheld'apen vzw | ondersteuning van het project 'Different Perspectives 2024' | 0,00 EUR | 10.000,00 EUR |
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zal door het bevoegde orgaan vastgelegd worden in een afsprakennota, die aan de ontvangers ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
De wijzigingen aan deze ondersteuningen worden als volgt budgettair geregeld:
De financiële gevolgen worden geregeld in een afzonderlijk collegebesluit.
De gemeenteraad keurt goed om de ondersteuning van 10.000,00 EUR voor 2024 nominatief toe te kennen aan Scheld'apen vzw, Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen, ondernemingsnummer 0464.931.094, voor het project 'Different Perspectives 2024'.
De gemeenteraad keurde op 27 november 2023 (jaarnummer 712) de zevende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Daarin werd voor 2024 geen nominatieve ondersteuning opgenomen voor volgende organisatie:
De financiële ondersteuning van deze organisatie moet nog toegekend worden.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
Bij de laatste aanpassing van het meerjarenplan werden nog niet alle wijzigingen aan de ondersteuning aan culturele organisaties opgenomen. Het gaat het om volgende organisatie en bedrag:
Organisatie | Motivatie | Bedrag 2024 zoals opgenomen in de zevende aanpassing meerjarenplan 2020-2025 | Voorgesteld bedrag 2024 |
Bending the frame vzw | ondersteuning van het project 'Ways of seeing' | 0,00 EUR | 3.000,00 EUR |
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning zullen door het bevoegde orgaan vastgelegd worden in een afsprakennota, die aan de ontvangers ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
De wijzigingen aan deze ondersteuningen worden als volgt budgettair geregeld:
De financiële gevolgen worden geregeld in een afzonderlijk collegebesluit.
De gemeenteraad keurt goed om de ondersteuning van 3.000,00 EUR voor 2024 nominatief toe te kennen aan Bending the frame vzw, Mechelsesteenweg 113 bus 12, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer 0630.707.955, voor het project 'Ways of seeing'.
De gemeenteraad keurde op 27 november 2023 (jaarnummer 712) de zevende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Daarin werd voor 2024 geen nominatieve ondersteuning opgenomen voor Rhythm Naturals vzw, Wommelgemsteenweg 42, 2110 Wijnegem met ondernemingsnummer 0877.477.539.
Het college keurde op 5 mei 2023 (jaarnummer 2913) de afsprakennota voor het project 'Grow' van Rhythm Naturals vzw met een looptijd van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024 goed. In de afsprakennota werd een ondersteuning van 20.000,00 EUR opgenomen (10.000,00 EUR voor 2023 en 10.000,00 EUR voor 2024). Het bedrag voor 2023 werd reeds vastgelegd en uitbetaald. De financiële ondersteuning van 10.000,00 EUR voor 2024 moet nog toegekend worden.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
Met 'Grow' organiseert Rhythm Naturals vzw een kunstproject waarbij jonge kunstenaars uitgedaagd worden om zich via 'urban' dansvormen verder te professionaliseren om zo het Antwerpse kunstenlandschap op duurzame wijze te diversifiëren. De weg naar traditionele opleidingen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Daarom wil Rhythm Naturals jongeren die de toegang naar het traditionele cultuuraanbod niet kennen de kans geven om aan een professioneel coachingstraject deel te nemen.
De afspraken voor de ondersteuning van het project 'Grow' werden opgenomen in de afsprakennota met een looptijd van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. De afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
In de afsprakennota is een ondersteuning opgenomen van 20.000,00 EUR (10.000,00 EUR voor 2023 en 10.000,00 EUR voor 2024). De ondersteuning van 10.000,00 EUR voor 2023 werd reeds vastgelegd en uitbetaald. De vastlegging en uitbetaling van de ondersteuning van 10.000,00 EUR voor 2024 zal apart ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college na nominatieve toekenning door de gemeenteraad.
De ondersteuning aan Rhythm Naturals vzw wordt voorzien op nog niet toegekende ondersteuning op boekingsadres 2BRS010402A00000 / 5116515000 / 6496800 / SUB_NR.
De vastlegging en uitbetaling van de ondersteuning van 2024 wordt apart aan het college voorgelegd.
De gemeenteraad keurt goed om de ondersteuning van 10.000,00 EUR voor 2024 nominatief toe te kennen aan Rhythm Naturals vzw, Wommelgemsteenweg 42, 2110 Wijnegem, met ondernemingsnummer 0877.477.539 voor het project 'Grow'.
Sinds 2020 valt de werking van de Arenbergschouwburg onder het beheer van het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten. Op 17 december 2019 (jaarnummer 791) besliste de gemeenteraad om het toenmalige retributiereglement – mits enkele minimale wijzigingen – integraal over te nemen om enerzijds de continuïteit van de werking te kunnen blijven garanderen en anderzijds om reeds gemaakte afspraken tussen Arenberg en externe organisaties niet in het gedrang te brengen.
De Gecoördineerde Grondwet verleent bij artikels 41, 162, 2°, 170, §4 en 173 aan de gemeenten fiscale autonomie.
Artikel 41, 14° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen.
Nadat in 2020 het lopende retributiereglement van de Arenbergschouwburg integraal werd overgenomen, vond in 2023 een grondige evaluatie plaats. Het geldende reglement blijkt niet meer performant te zijn en beantwoordt niet meer aan de huidige noden. Het nieuwe retributiereglement - dat rekening houdt met deze geactualiseerde situatie - werd uitgewerkt en zal van toepassing zijn vanaf 1 maart tot en met 31 december 2025.
Aangezien een uniform en goedgekeurd gebruiksreglement voor de terbeschikkingstelling van ruimtes van de Arenbergschouwburg nog niet bestaat, werd ook dit uitgewerkt. Dergelijk reglement bepaalt de voorwaarden voor terbeschikkingstellingen aan derden van ruimtes.
De ontvangsten van dit retributiereglement komen ten goede aan het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad heft het retributiereglement voor Arenberg zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2019 (jaarnummer 791) op, met ingang van 1 maart 2024.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de Arenbergschouwburg beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten goed.
De gemeenteraad keurt het gebruiksreglement voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de Arenbergschouwburg, beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten goed.
De stedelijke musea en erfgoedinstellingen stellen sinds geruime tijd zalen en ruimtes ter beschikking voor diverse vormen van activiteiten. Voor de (eventuele) verschuldigde vergoeding voor deze terbeschikkingstelling bestaat een eenvormig kader onder de vorm van een retributiereglement, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 september 2021 (jaarnummer 00531). De voorwaarden waaraan de terbeschikkingstelling moet voldoen, wordt geregeld in een reglement goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 februari 2011 (jaarnummer 152).
De Gecoördineerde Grondwet verleent bij artikels 41, 162, 2°, 170, §4 en 173 aan de gemeenten fiscale autonomie.
Artikel 41, 14° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen.
Zowel het huidige retributie- als gebruiksreglement zijn verouderd en niet langer performant. De tarieven voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de stedelijke musea en erfgoedinstellingen zijn sinds februari 2011, toen voor het eerst een eenvormig kader ervoor werd uitgewerkt, niet meer wezenlijk gewijzigd.
Daarnaast ontbreken ook enkele ruimtes en locaties, waardoor deze niet ter beschikking gesteld kunnen worden onder het huidige retributiereglement. Ook een actualisatie van de bepalingen met betrekking tot het verminderd tarief en vrijstellingen is eveneens aan de orde. Deze categorieën werden dan ook geactualiseerd en afgestemd aan de huidige noden. Per museum en erfgoedinstelling wordt er, om de leesbaarheid ervan te verbeteren, een retributiereglement opgemaakt. Deze documenten bevatten per instelling uniforme bepalingen en zijn opgemaakt op basis van dezelfde, uniforme structuur.
Ook het gebruiksreglement wordt aangepast aan de huidige context en hedendaagse noden. Hiervoor wordt één uniform gebruiksreglement opgesteld dat van toepassing is voor alle stedelijke musea en erfgoedinstellingen.
Dit besluit handelt enkel over de tarieven voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de stedelijke musea en erfgoedinstellingen. Aan het retributiereglement voor de inkomtarieven van de stedelijke musea wijzigt niets.
De ontvangsten van dit retributiereglement komen ten goede aan het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Stemden nee: Groen en PVDA.
De gemeenteraad heft het verhuurreglement voor het gebruik van de zalen in de musea en erfgoedinstellingen zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 februari 2011 (jaarnummer 152) op, met ingang van 1 mei 2024.
De gemeenteraad keurt het gebruiksreglement voor de terbeschikkingstelling van ruimtes van de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad heft het huidige retributiereglement voor het gebruik van de zalen van de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 september 2021 op, met ingang van 1 mei 2024.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van DIVA voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van FOMU voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van het MAS voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van het Middelheimmuseum voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van MoMu voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de stedelijke musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van museum Mayer van den Bergh voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van museum Plantin-Moretus voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van museum Vleeshuis voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van het Red Star Line Museum voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van het Rubenshuis voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement van het Letterenhuis voor de terbeschikkingstelling van ruimtes in de musea en erfgoedinstellingen beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De Vlaamse Gemeenschap organiseerde in 2023 een erfgoedronde met het oog op het toekennen van werkingssubsidies aan collectiebeherende instellingen voor de periode 2024-2028.
Elk museum en erfgoedinstelling maakte hiervoor een aanvraagdossier op dat voldeed aan de criteria en voorwaarden uit het uitvoeringsbesluit bij het Cultureelerfgoeddecreet en aan de beleidsaccenten in de strategische visienota cultureel erfgoed.
Na goedkeuring door het college op 23 december 2022 (jaarnummer 9686) diende het Letterenhuis een dossier voor verlenging van de werkingssubsidies als landelijk ingedeeld cultureel archief in, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience als landelijk ingedeelde erfgoedbibliotheek en het FOMU, MAS, Middelheimmuseum, MoMu, Museum Plantin-Moretus en Red Star Line Museum als landelijk ingedeelde musea.
In 2022 vroegen Rubenshuis, Museum Vleeshuis en Museum Mayer van den Bergh een kwaliteitslabel aan in het kader van het Cultureelerfgoeddecreet (jaarnummer 251). Alle drie deze musea kregen dit label toegekend. Rubenshuis vroeg een indeling op landelijk niveau en een bijhorende werkingssubsidie aan. DIVA, Museum Mayer van den Bergh en Museum Vleeshuis | Klank van de Stad vroegen een indeling aan op bovenlokaal niveau en een bijhorende werkingssubsidie hiervoor.
Het Cultureel-Erfgoeddecreet van 23 december 2021: Decreet houdende de ondersteuning van cultureelerfgoedwerking in Vlaanderen;
Artikel 46 tot en met 67 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het Cultureelerfgoeddecreet van 23 december 2021 (8 juli 2022).
Op 29 september 2023 nam de Vlaamse overheid volgende beslissing met betrekking tot de indelingen en subsidiebedragen voor de beleidsperiode 2024-2028:
INSTELLING | INDELING | TOEGEKENDE SUBSIDIEBEDRAG |
DIVA | Bovenlokaal ingedeeld museum | 313.000,00 EUR |
FOMU | Landelijk ingedeeld museum | 783.000,00 EUR |
MAS | Landelijk ingedeeld museum | 939.000,00 EUR |
Middelheimmuseum | Landelijk ingedeeld museum | 939.000,00 EUR |
MoMu | Landelijk ingedeeld museum | 1.079.000,00 EUR |
Museum Mayer van den Bergh | Bovenlokaal ingedeeld museum | 313.000,00 EUR |
Museum Plantin-Moretus | Landelijk ingedeeld museum | 756.000,00 EUR |
Rubenshuis | Landelijk ingedeeld museum | 574.000,00 EUR |
Museum Vleeshuis | Klank van de Stad | Bovenlokaal ingedeeld museum | 225.000,00 EUR |
Red Star Line Museum | Landelijk ingedeeld museum | 574.000,00 EUR |
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience | Landelijk ingedeelde erfgoedbibliotheek | 522.000,00 EUR |
Letterenhuis | Landelijk ingedeelde culturele archiefinstelling | 709.000,00 EUR en 218.605,00 EUR voor de werking van het Streuvelshuis en het Stijn Streuvelsarchief |
De Vlaamse overheid sluit met ieder museum en erfgoedinstelling ingedeeld bij het Vlaamse niveau een subsidieovereenkomst af. De subsidieovereenkomst bepaalt, op basis van het door het college goedgekeurde beleidsplan, de opdracht die de Vlaamse overheid geeft aan het museum of de erfgoedinstelling voor het ter beschikking stellen van zijn expertise aan de cultureel-erfgoedgemeenschap en welke aspecten van de werking prioritair versterkt moeten worden.
De werkingssubsidie bevat de financiële middelen voor de uitvoering van deze subsidieovereenkomst. De toegekende subsidiebedragen zullen door de Vlaamse overheid rechtstreeks aan het AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed worden overgemaakt.
Ingevolge de nieuwe subsidieovereenkomsten 2024-2028 zal het betalingsverkeer tussen de Vlaamse overheid en het AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed rechtstreeks blijven verlopen.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van DIVA met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 313.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van FOMU met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 783.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van MAS met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 939.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van het Middelheimmuseum met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 939.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van MoMu met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 1.079.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van museum Mayer van den Bergh met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 313.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van museum Plantin-Moretus met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 756.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van museum Vleeshuis | Klank van de Stad met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 225.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van het Red Star Line museum met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 574.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van het Rubenshuis met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 574.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 522.000,00 EUR rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst over de werking van het Letterenhuis met de Vlaamse overheid goed en keurt goed dat het toegekende subsidiebedrag van 709.000,00 EUR voor de uitvoering van de functies als landelijk ingedeelde culturele archiefinstelling en 218.605,00 EUR voor de werking van het Streuvelshuis en het Stijn Streuvelsarchief rechtstreeks door de Vlaamse overheid aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/ Erfgoed wordt overgemaakt.
De raden van bestuur stelden op 19 december 2019 het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 3) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 7) vast. De gemeenteraad keurde op 28 januari 2020 (jaarnummer 88) deze meerjarenplannen 2020-2025 goed.
De raden van bestuur stelden op 7 juli 2020 aanpassing één van het meerjarenplan 2020- 2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 12) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 6) vast. De gemeenteraad keurde op 28 september 2020 (jaarnummer 503) deze eerste aanpassing goed.
De raden van bestuur stelden op 18 november 2020 aanpassing twee van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 22) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 16) vast. De gemeenteraad keurde op 14 december 2020 (jaarnummer 736) deze tweede aanpassing goed.
De raden van bestuur stelden op 9 november 2021 aanpassing drie van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 41) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 16) vast. De gemeenteraad keurde op 30 november 2021 (jaarnummer 710) deze derde aanpassing goed.
De raden van bestuur stelden op 5 juli 2022 aanpassing vier van het meerjarenplan 2020- 2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 14) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 9) vast. De gemeenteraad keurde op 26 september 2022 (jaarnummer 559) deze vierde aanpassing goed.
De raden van bestuur stelden op 22 november 2022 aanpassing vijf van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 24) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 12) vast. De gemeenteraad keurde op 19 december 2022 (jaarnummer 772) deze vijfde aanpassing goed.
De raad van bestuur stelde op 8 juni 2023 aanpassing zes van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 19) vast. De raad van bestuur stelde op 4 september 2023 aanpassing 6 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 8) vast.
De raad van bestuur stelde op 1 februari 2024 aanpassing zeven van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 1) vast. De raad van bestuur stelde op 14 december 2023 aanpassing zeven van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 13) vast.
Artikel 241 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de bepalingen van de beleids- en beheerscyclus van de gemeente ook van toepassing zijn op autonome gemeentebedrijven.
Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, alsook besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, alsook Ministerieel besluit van 12 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Op grond van artikel 242 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt de raad van bestuur het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze deze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
Het meerjarenplan 2020-2025 is aangepast zodat de vooropgestelde doelstellingen (actieplannen en acties) maximaal gerealiseerd kunnen worden, rekening houdend met de beschikbare financiële ruimte.
De autonome gemeentebedrijven (AGB) AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten geven mee uitvoering aan het Antwerps bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ dat vertaald is in het stedelijk meerjarenplan 2020-2025. Het college keurde de doelstellingenboom van de groep Antwerpen goed, waarvan de AGB deel uitmaken. De AGB's dragen onder meer bij aan de realisatie van de doelstellingen (beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties) van de stad Antwerpen omtrent cultuur (2BRS01) en erfgoed (2BRS02). Inzake de bepaling van de prioritaire doelstellingen, volgen beide AGB's ook de indeling die de stad hiervoor besliste (prioritaire actieplannen: '2BSR0101 - Cultuurhoofdstad van Vlaanderen' en '2BRS0102 Investeren in internationale kunst- en cultuurinfrastructuur').
De stad Antwerpen voorziet in haar meerjarenplan 2020-2025 na aanpassing zeven voor de periode 2023-2025:
De meerjarenplannen en ook deze zevende aanpassing zijn geen statische documenten en zullen in de loop van de legislatuur worden aangepast. Dit moet sowieso één keer per jaar gebeuren om de kredieten voor het volgend boekjaar vast te stellen. Daarbij kunnen de AGB's ook de kredieten voor het lopende boekjaar aanpassen.
Daarnaast is het ook mogelijk dat er een aanpassing van het meerjarenplan gebeurt om enkel de kredieten voor het lopende boekjaar bij te stellen. Voor de aanpassingen van de onderliggende ramingen hebben de AGB's zelf een eigen regeling van interne kredietaanpassingen uitgewerkt.
Beslissingen over investeringsprojecten, waarvan het totaal van de uitgaven (inclusief de exploitatiekosten) de drempel van 100.000,00 euro inclusief btw overschrijdt, en die niet in de meerjarenplanning werden opgenomen, dienen voorafgaandelijk ter goedkeuring aan het college te worden voorgelegd.
De meerjarenplannen en ook deze zevende aanpassing zijn geen statische documenten en zullen in de loop van de legislatuur worden aangepast. Dit moet sowieso één keer per jaar gebeuren om de kredieten voor het volgend boekjaar vast te stellen. Daarbij kunnen de AGB's ook de kredieten voor het lopende boekjaar aanpassen.
De goedkeuring van deze zevende aanpassing bevat ook wijzigingen van boekjaar 2023 omdat er enkele fouten in de schema’s werden opgemerkt bij nazicht door het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB).
Voor AG CIA Erfgoed werd in de oorspronkelijke versie van de zevende aanpassing van het meerjarenplan een bedrag niet opgenomen in schema M3 voor 2023.
Voor AG CIA Kunsten stonden de formules op het niveau van het Gecumuleerd budgettair resultaat (GBR) niet correct in de schema’s. Deze werden na de opmerking van het ABB gecorrigeerd.
Met voorliggend besluit worden de aanpassingen 7 van het meerjarenplan van beide AG's (inclusief deze correcties) ter goedkeuring voorgelegd.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, CD&V, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Stemden nee: Groen, Vlaams Belang en PVDA.
De gemeenteraad keurt aanpassing zeven van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.
De gemeenteraad keurt aanpassing zeven van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten goed.
De gemeenteraad wijzigt de kredieten van het boekjaar 2023, en stelt de kredieten van het boekjaar 2024 vast, voor het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed.
De gemeenteraad wijzigt de kredieten van het boekjaar 2023, en stelt de kredieten van het boekjaar 2024 vast, voor het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten.
De gemeenteraad keurde op 27 november 2023 (jaarnummer 712) het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 goed. Daarin werd geen nominatieve ondersteuning opgenomen voor Heder vzw, Galjoenstraat 2, 2030 Antwerpen, 0538.767.692, Katrinahof vzw, Fromentinstraat 1, 2050 Antwerpen, 0414.830.792 en Voluntas vzw, Jaak De Boeckstraat 73 bus 4, 2170 Merksem, 0429.819.767 en Koraal vzw, Otto Veniusstraat 20, 2000 Antwerpen, 0408.499.464 in het kader van een inclusieve en exclusieve vakantiewerking voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte.
De ondersteuning heeft als doel een inclusieve vakantiewerking voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte te ondersteunen en extra opvangplaatsen voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte te creëren tijdens de schoolvakanties.
De Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
De gemeenteraad is op grond van artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bevoegd om nominatieve subsidies toe te kennen.
Heder vzw en Katrinahof vzw nemen een ondersteunende rol op in het realiseren van een inclusieve werking in de vakantiewerkingen van Koraal vzw en onderzoeken de uitbreiding van deze ondersteuning naar andere organisatoren van vakantiewerkingen. Hiervoor wordt voor 2024 een ondersteuning van 20.000,00 EUR voor Heder vzw en van 20.000,00 EUR voor Katrinahof vzw voorzien.
Koraal vzw voorziet extra begeleiders in de vakantiewerkingen om deze kinderen met een zorgbehoefte te ondersteunen. Hiervoor wordt voor 2024 een ondersteuning van 30.000,00 EUR en voor 2025 een ondersteuning van 30.000,00 EUR voorzien.
Daarnaast worden, vanuit een samenwerkingsverband met Katrinahof vzw, Heder vzw en Voluntas vzw, extra plaatsen voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte gecreëerd tijdens de schoolvakanties. Het opzet van dit samenwerkingsverband is voldoende opvangplaatsen in alle vakanties te realiseren met meerdere partners. Hiervoor wordt voor 2024 een ondersteuning van 4.536,00 EUR voor Voluntas vzw, van 11.220,00 EUR voor Heder vzw en van 8.637,00 EUR voor Katrinahof vzw voorzien.
Het college zal hierna de aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning vastleggen in een afsprakennota, die aan de ontvanger ter kennisgeving wordt voorgelegd. Deze afsprakennota bevat bepalingen over, onder meer, het bedrag van de ondersteuning en de aanwendingsmodaliteiten ervan, en de inhoud, uitvoering en verantwoording van het project dat door de ontvanger zal worden uitgevoerd.
De ondersteuning wordt voorzien op onderstaande kredietpost van 'nog te bepalen' ondersteuning:
budgetplaats: 5112500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2BRS040202A00000
subsidie:SBT11259
begrotingsprogramma: 2SA070750
budgetperiode: 2400 en 2500
De gemeenteraad beslist om de ondersteuning van 28.637,00 EUR voor 2024 in het kader van een inclusieve en exclusieve vakantiewerking voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte nominatief toe te wijzen aan Katrinahof vzw, Fromentinstraat 1, 2050 Antwerpen, 0414.830.792.
De gemeenteraad beslist om de ondersteuning van 31.220,00 EUR voor 2024 in het kader van een inclusieve en exclusieve vakantiewerking voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte nominatief toe te wijzen aan Heder vzw, Galjoenstraat 2, 2030 Antwerpen, 0538.767.692.
De gemeenteraad beslist om de ondersteuning van 4.536,00 EUR voor 2024 in het kader van een exclusieve vakantiewerking voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte nominatief toe te wijzen aan Voluntas vzw, Jaak De Boeckstraat 73 bus 4, 2170 Merksem, 0429.819.767.
De gemeenteraad beslist om de ondersteuning van 30.000,00 EUR voor 2024 en 30.000,00 EUR voor 2025 in het kader van een inclusieve vakantiewerking voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte nominatief toe te wijzen aan Koraal vzw, Otto Veniusstraat 20, 2000 Antwerpen, 0408.499.464.
Op 17 maart 2023 (jaarnummer 1574) keurde het college, onder voorbehoud van goedkeuring van de nominatieve toekenning door de gemeenteraad, de afsprakennota die loopt van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2025 met Helan Kinderopvang vzw, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk (ondernemingsnummer 0464.151.037) over de uitbating van het lokaal contactpunt dringende kinderopvang Borgerhout in Bellenbos, Prins Leopoldstraat 51, 2140 Borgerhout goed. Hieraan werd een ondersteuning gekoppeld van 9.143,36 euro in 2023, 12.191,15 euro in 2024 en 3.047,79 euro in 2025 waardoor het contactpunt twee halve dagen per week geopend kan zijn.
Op 27 november 2023 (jaarnummer 712) keurde de gemeenteraad de zevende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed. Hierin werd een ondersteuning van 12.191,15 euro in 2024 en 3.047,79 euro in 2025 nominatief toegekend aan Helan Kinderopvang vzw.
Op 8 december 2023 (jaarnummer 8751) keurde het college, onder voorbehoud van goedkeuring van de nominatieve toekenning door de gemeenteraad, de afsprakennota's die lopen van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025 over de dagelijkse uitbating van een lokaal contactpunt kinderopvang met daaraan gekoppelde ondersteuning met volgende organisatoren goed:
Lokaal contactpunt kinderopvang | Organisator | Ondersteuning 2024 | Ondersteuning 2025 |
Merksem | OLO-Rotonde vzw Miksebaan 264 B 2930 Brasschaat ondernemingsnummer 0406.677.745 | 33.000,00 euro | 33.000,00 euro |
Borgerhout en Hoboken | Helan Kinderopvang vzw Boomsesteenweg 5 2610 Wilrijk ondernemingsnummer 0464.151.037 | 66.000,00 euro | 66.000,00 euro |
Deurne | De Medemens Kinderdagverblijven vzw Lokkaardstraat 10 2018 Antwerpen ondernemingsnummer 0893.678.915 | 33.000,00 euro | 33.000,00 euro |
Borgerhout | Kinderdagverblijf Rainbows vzw Sint-Bernardsesteenweg 262-264 2020 Antwerpen ondernemingsnummer 0890.993.005 | 33.000,00 euro | 33.000,00 euro |
Op 26 januari 2024 (jaarnummer 589) bekrachtigde het college de beëindiging op 31 december 2023 van de eerste afsprakennota met Helan Kinderopvang vzw.
De financiële ondersteuning van de organisatoren moet nog nominatief toegekend worden door de gemeenteraad.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) zijn van toepassing.
Er werd nog geen nominatieve ondersteuning toegekend aan de organisatoren.
Aan Helan Kinderopvang vzw werd reeds een nominatieve ondersteuning toegekend van 12.191,15 euro voor 2024 en 3.047,79 euro voor 2025 voor de uitbating van het lokaal contactpunt kinderopvang dringende opvang, locatie Bellenbos. Deze bedragen worden afgetrokken van de ondersteuning zoals voorzien in de afsprakennota goedgekeurd op 8 december 2023.
Organisator | Ondersteuning 2024 | Ondersteuning 2025 |
OLO-Rotonde vzw ondernemingsnummer 0406.677.745 | 33.000,00 euro | 33.000,00 euro |
Helan Kinderopvang vzw ondernemingsnummer 0464.151.037 | 53.808,85 euro | 62.952,21 euro |
De Medemens Kinderdagverblijven vzw ondernemingsnummer 0893.678.915 | 33.000,00 euro | 33.000,00 euro |
Kinderdagverblijf Rainbows vzw
ondernemingsnummer 0890.993.005 | 33.000,00 euro | 33.000,00 euro |
Het budget voor deze ondersteuning wordt voorzien vanuit 'nog te bepalen' ondersteuningen op boekingsadres 5112600000/ 6496800/ 2HMS020105A00000/ 2SA040945/ SUB_NR/ 2400 tot en met 2500 en via subsidiefiche SBT11360, waar voldoende middelen aanwezig zijn voor de financiële ondersteuning voor de inzet van één tweede VTE personeelslid in de verschillende lokale contactpunten kinderopvang.
De financiële gevolgen worden geregeld in een afzonderlijk collegebesluit.
Er is reeds een nominatieve toekenning aan Helan Kinderopvang vzw gebeurd van 12.191,15 euro voor 2024 en 3.047,79 euro voor 2025 voor de uitbating van het lokaal contactpunt kinderopvang, locatie Bellenbos. Vermits het college op 8 december 2023 (jaarnummer 8751) een nieuwe afsprakennota met Helan Kinderopvang vzw goedkeurde voor de dagelijkse uitbating van het contactpunt Kinderopvang Borgerhout in Bellenbos, bekrachtigde het college op 26 januari 2024 (jaarnummer 589) de beëindiging van de eerdere afsprakennota met Helan Kinderopvang vzw.
De gemeenteraad keurt goed om de ondersteuning van 53.808,85 euro voor 2024 en de ondersteuning van 62.952,21 euro voor 2025 nominatief toe te kennen aan Helan kinderopvang vzw, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk (ondernemingsnummer 0464.151.037) voor de uitbating van het lokaal contactpunt dringende kinderopvang Borgerhout in Bellenbos, Prins Leopoldstraat 51, 2140 Borgerhout en voor de uitbating van het contactpunt kinderopvang Hoboken in Heldenhuis, Krugerstraat 19, 2660 Hoboken.
De gemeenteraad keurt goed om de ondersteuning van 33.000,00 euro voor 2024 en de ondersteuning van 33.000,00 euro voor 2025 nominatief toe te kennen aan OLO-Rotonde vzw, Miksebaan 264 B, 2930 Brasschaat (ondernemingsnummer 0406.677.745) voor de uitbating van het contactpunt kinderopvang Merksem in Tierlantijn Merksem, Terlindenhofstraat 150, 2170 Merksem.
De gemeenteraad keurt goed om de ondersteuning van 33.000,00 euro voor 2024 en de ondersteuning van 33.000,00 euro voor 2025 nominatief toe te kennen aan De Medemens Kinderdagverblijven vzw, Lokkaardstraat 10, 2018 Antwerpen (ondernemingsnummer 0893.678.915) voor de uitbating van het contactpunt kinderopvang Deurne in De Kinderdroom, Frans Van Heymbeecklaan 7, 2100 Deurne.
De gemeenteraad keurt goed om de ondersteuning van 33.000,00 euro voor 2024 en de ondersteuning van 33.000,00 euro voor 2025 nominatief toe te kennen aan Kinderdagverblijf Rainbows vzw, Sint-Bernardsesteenweg 262-264, 2020 Antwerpen (ondernemingsnummer 0890.993.005) voor de uitbating van het contactpunt kinderopvang Antwerpen-Noord/Borgerhout in Rainbows Kerkstraat, Kerkstraat 69, 2060 Antwerpen.
Op 28 november 2022 (jaarnummer 684) keurde de gemeenteraad de opheffing en aangepaste versie van het ondersteuningsreglement voor meerdaagse uitstappen goed. Dit reglement kwam er om scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen te ondersteunen bij het aanbieden van meerdaagse extra-murosactiviteiten. Het reglement regelt de voorwaarden voor de aanvraag, controle en uitbetaling van dergelijke ondersteuning.
De wet van 14 november 1983 over de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Artikel 41 tweede lid 23° van het Decreet over het Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.
De stad ondersteunt ouders van leerlingen uit de tweede en derde graad lager onderwijs en leerlingen uit vergelijkbare groepen uit het buitengewoon lager onderwijs zodat ze doorheen hun schoolloopbaan tegen verminderd tarief op meerdaagse uitstap kunnen gaan en zo samen een unieke ervaring kunnen beleven.
In het ondersteuningsreglement werden, naast vormelijke wijzigingen (lay-out, zinsbouw, woordkeuze), volgende aanpassingen opgenomen:
De wijzigingen gaan in op 15 april 2024.
De middelen voor de meerdaagse uitstappen voor scholen zijn voorzien op volgend boekingsadres: 5117000000 / 2LWS020204A00000 / 6496800 / SUB_NR.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het reglement 'Meerdaagse uitstappen voor scholen' goed met ingang van 15 april 2024.
De gemeenteraad keurt goed dat de goedgekeurde dossiers voor het schooljaar 2023-2024 worden afgehandeld volgens het oude ondersteuningsreglement 'Meerdaagse Uitstappen' zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 november 2022 (jaarnummer 684)
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het reglement.
Op 27 november 2023 (jaarnummer 712) keurde de gemeenteraad de zevende aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025 goed. Daarin werden de nominatieve ondersteuningen goedgekeurd.
Op 12 januari 2024 (jaarnummer 211) keurde het college de afsprakennota, de uitbetaling van de ondersteuning en afwijking van de betalingsregeling voor de Gouden Schoen goed.
De vraag tot ondersteuning van onderstaande evenementen met bijhorende bedragen werd na de zevende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 aangevraagd. Er is nog voldoende budget om hen te ondersteunen. De ondersteuning voor deze evenementen werd nog niet nominatief toegekend aan de organisatoren.
Organisator | Adres | Evenement | Datum | Locatie | Toelage | Budgetplaats | Functiegebied | Budgetpositie |
DPG Media
| Mediaplein 1, 2018 Antwerpen
| Gouden Schoen 2024 | 18 januari 2024 | Antwerp Expo | 35.000,00 EUR | 5115100000
| 2BRS050104A00000
| 6496600 |
Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie | Kastanjelaan 32 2460 Lichtaart | Belgisch Kampioenschap Shorttrack 2024 | 23 - 24 maart 2024 | Sportoase Groot Schijn | 6.000,00 EUR | 5115100000
| 2BRS050104A00000
| 6496800
|
Antwerp Volleys | Arenaplein 1, 2100 Deurne | Beker van Antwerpen volleybal 2024 | 30 maart - 1 april 2024 | Arenahal | 2.000,00 EUR | 5115100000
| 2BRS050104A00000
| 6496800 |
Koninklijke Belgische Zwembond | Boulevard Joseph Tirou 203/12, 6000 Charleroi | Open Belgian Championships 2024
| 19 - 21 april 2024 | Wezenberg
| 6.000,00 EUR | 5115100000
| 2BRS050104A00000
| 6496800
|
Top Judo Antwerpen
| Struisvogelstraat 4 2170 Antwerpen
| Ippon Trophy Antwerp 2024 | 11 - 12 mei 2024 | Rode Loop | 1.500,00 EUR | 5115100000
| 2BRS050104A00000
| 6496800
|
Niji Yama Dojo Karateschool | Kleiput 2, 2990 Wuustwezel | European Fullcontact Karate Cup 2024 | 23 - 24 november 2024 | Arenahal | 25.000,00 EUR | 5115100000
| 2BRS050104A00000 | 6496800
|
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Volgens artikel 41, tweede lid 23° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
De Gouden Schoen 2024, het Belgisch Kampioenschap Shorttrack 2024, de Beker van Antwerpen volleybal 2024, de Open Belgian Championships 2024, de Ippon Trophy Antwerp 2024 en de European Fullcontact Karate Cup 2024 zijn bovenlokale sportevenementen met een belangrijke sportieve, maatschappelijke- en marketingwaarde. De evenementen garanderen een uitgebreide deelnemers- en publieksopkomst en een interessante communicatie- en mediawaarde.
De stad Antwerpen verkrijgt en in het geval van de Gouden Schoen verkreeg, naar aanleiding van deze ondersteuning, van de organisatoren een uitgebreid pakket voordelen (logovermelding en visibiliteit tijdens het evenement).
De projecten kaderen in het bestuursakkoord 2019-2024 en meer bepaald de doelstelling sport.
De aanwendingsvoorwaarden voor de ondersteuning worden bepaald in afsprakennota's. De afsprakennota’s bevatten bepalingen over onder meer de inhoud, de uitvoering, de verantwoording en de financiën van de projecten die door de ontvanger zullen worden opgenomen.
De budgetten (in totaal 75.500,00 EUR) voor de vermelde evenementen worden toegekend aan desbetreffende begunstigden door de goedkeuring van de gemeenteraad.
De budgetten werden als volgt samengesteld:
Voor toekenning van 35.000,00 EUR voor de Gouden Schoen staat het budget reeds correct op budgetpositie 6496600, budgetplaats 5115100000 en functiegebied 2BRS050104A00000.
Stemden nee uitsluitend voor wat betreft artikel 1: Vlaams Belang.
De gemeenteraad keurt volgende nominatieve toekenning goed:
De gemeenteraad keurt volgende nominatieve toekenning goed:
De gemeenteraad keurt volgende nominatieve toekenning goed:
De gemeenteraad keurt volgende nominatieve toekenning goed:
De gemeenteraad keurt volgende nominatieve toekenning goed:
De gemeenteraad keurt volgende nominatieve toekenning goed:
Fase | Bestuursorgaan | Datum | Jaarnummer |
Goedkeuring begrip dagelijks bestuur | Gemeenteraad | 24 juni 2019 | 00458 |
Met het gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 (jaarnummer 2019_GR_00458), werd vastgesteld welke overheidsopdrachten van werken, leveringen en diensten kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
Er werd tevens bepaald dat aan de gemeenteraad kennis wordt gegeven van alle opdrachten van dagelijks bestuur die betrekking hebben op het investeringsbudget, wanneer het geraamde bedrag (excl. btw) de drempel voor de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking overschrijdt.
Voor de kwartalen in 2023 nam het college een aantal beslissingen die voldoen aan de voorwaarden om ter kennisneming voorgelegd te worden aan de gemeenteraad. Ze worden opgelijst in de bijlagen aan dit besluit.
De gemeenteraad neemt kennis van de bijgevoegde kwartaaltabellen van collegebeslissingen over opdrachten op investeringsbudget groter dan de drempel van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De ministerraad nam op 15 juli 2022 de beslissing om de subsidies in het kader van een lokaal veiligheids- en preventiebeleid te verlengen voor de periode 2022-2023.
Op 6 maart 2023 (jaarnummer 96) keurde de gemeenteraad de overdracht van de algemene toelage van het Veiligheids- en Samenlevingscontract aan de lokale politiezone Antwerpen voor een bedrag van 1.512.529,33 euro voor het jaar 2022 goed.
Met het Koninklijk besluit van 1 oktober 2023 betreffende de toekenning van een toelage in het kader van de implementatie van een lokaal beleid voor veiligheid en preventie voor het jaar 2023 wordt aan de stad Antwerpen een subsidie toegekend van 1.494.877,64 euro. Het Koninklijk besluit behandelt de voorwaarden die gekoppeld zijn aan dit subsidieprogramma, waarnaar ook verwezen wordt als het 'Veiligheids- en Samenlevingscontract' (VSC). Het besluit werd op 30 november 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
De federale administratie Binnenlandse Zaken, directie Lokale Integrale Veiligheid, bezorgde op 30 november 2023 de instructies voor de opmaak van het projectplan voor 2023. De toekenning van de toelage voor het jaar 2023 is gekoppeld aan de indiening van dit projectplan.
Op 19 januari 2024 (jaarnummer 279) keurde het college het projectplan in het kader van het Veiligheids- en Samenlevingscontract voor het jaar 2023 goed. Dit plan werd ingediend bij de federale administratie Binnenlandse Zaken, directie Lokale Integrale Veiligheid.
Door de federale overheid, ministerie Binnenlandse Zaken, wordt een jaarlijkse financiële steun toegekend aan de gemeenten die een Veiligheids- en Samenlevingscontract hadden afgesloten, in het kader van de implementatie van een lokaal beleid voor veiligheid en preventie. De toelage heeft betrekking op kosten die gepaard gaan met de oprichting van een lokaal veiligheids- en preventiebeleid. Een bijkomende steun wordt toegekend voor de financiering van projecten in het kader van de bestrijding van terrorisme en extremisme.
In bijlage 1 van het Koninklijk besluit van 1 oktober 2023 met betrekking tot de algemene toelage VSC worden de bedragen die de steden voor 2023 kunnen ontvangen bepaald. Voor de stad Antwerpen gaat het over 1.494.877,64 euro. De acties in het kader van de algemene toelage VSC kunnen betrekking hebben op een of meerdere van volgende activiteitensectoren:
De toelage VSC van 1.494.877,64 euro voor 2023 wordt volledig verantwoord door de Politiezone Antwerpen binnen 'activiteitensector 1: bijdrage aan de werking van de politiezones'.
Bijlage 2 van het Koninklijk besluit van 1 oktober 2023 bepaalt dat in dit geval de overdracht van de toelage naar de politiezone door de gemeenteraad moet goedgekeurd worden, in mindering van het verschuldigde (verplichte) deel van de stad Antwerpen voor de werking van de politiezone, voorafgaand aan de overdracht, met vermelding van het bedrag. Omwille van de publicatiedatum van het Koninklijk besluit, 30 november 2023, was een voorafgaande goedkeuring niet mogelijk voor 2023.
De algemene toelage VSC wordt doorgestort aan de politiezone als onderdeel van het bedrag dat de stad aan dotatie heeft voorzien in de meerjarenplanning voor de werking van de politiezone. In het bijgevoegde projectplan wordt hiernaar verwezen als zijnde het ‘verschuldigde bedrag’ door de stad voor de werking van de politiezone.
De goedkeuring van de overdracht van de toelage aan de politiezone voor 2023 laat toe om de kosten op een correcte manier te verantwoorden conform de subsidievoorwaarden en zo de toegezegde toelage maximaal te realiseren.
De financiële aspecten voor het jaar 2023 met betrekking tot de ontvangsten uit het Veiligheids- en Samenlevingscontract werden geregeld in de door de gemeenteraad goedgekeurde budgetprocessen in het kader van de opmaak en aanpassingen van het meerjarenplan 2020-2025.
De gemeenteraad keurt de overdracht van de algemene toelage van het Veiligheids- en Samenlevingscontract aan de Lokale Politiezone Antwerpen voor een bedrag van 1.494.877,64 euro voor het jaar 2023 goed.
Het Museum aan de Stroom, Middelheim, Letterenhuis, DIVA, MoMu en Museum Plantin Moretus hebben tijdens het vierde kwartaal van 2023 schenkingen mogen ontvangen.
Volgens artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen en legaten.
De verantwoordelijken van het Museum aan de Stroom, Middelheim, Letterenhuis, DIVA, MoMu en Museum Plantin Moretus adviseren gunstig voor het opnemen van deze schenkingen in de respectievelijke collecties.
Aangezien de voorwaarden gesteld door de respectievelijke schenkers geen problemen met zich meebrengen, worden zij door de verantwoordelijken van deze instellingen aanvaard. Het in ontvangst nemen van deze schenkingen zal de collecties van Musea en Erfgoed Antwerpen zowel kunsthistorisch als historisch in waarde doen toenemen.
Op vraag van de leden van de commissie cultuur in de vergadering van 17 maart 2008 worden de namen van de schenkers vermeld wanneer zij hiervoor toestemming geven.
MAS - 4de kwartaal 2023 | |||
object | totale verzekerde waarde | schenker | publicatie naam schenker |
MAS.0462: scheepsmodel van containerschip 'Polar Ecuador' van rederij Hamburg Süd | 2.500,00 EUR | Maersk Line Belgium (Hamburg Süd) | ja |
MAS.0478: olieverfschildering van kardinaal Charles Lavigerie, stichter van de Missionarissen van Afrika, 2 foto's van kardinaal Charles Lavigerie, 1 groepsfoto van Witte Paters van Antwerpen voor hun vertrek in 1905 naar Noord-Afrika, 1 petroleumlamp | 1.550,00 EUR | Missionarissen van Afrika - Witte Paters van Antwerpen | ja |
MAS.0479: souvenir uit Brussel van Tony Pearson (foto) | 70,00 EUR | Pearson, Tony | ja |
MAS.0483: gadgets Pride Taipei (Taiwan) 2023: 4 badges, 1 sleutelhanger, 6 stickers, post-its, 3 brochures) | 100,00 EUR | Beyers, Leen | ja |
MAS.0488: bevrachtingsboek, rijnschipperspatent Antwerpen 1926, salarisboekje en reispas 1942 Antwerpen | 220,00 EUR | Stadsarchief Sint-Niklaas | ja |
MAS.0489: gevlochten schaal met beschildering | 100,00 EUR | Coppens-Smet, Rita & Gahuna, Asteria | ja |
MAS.0491: drie hangertjes gemaakt in 1944 met onderdelen uit de Erlafabriek te Mortsel en een Canadees insigne (vermoedelijk WOII) | 120,00 EUR | Hellemans, Anita | ja |
Museum Plantin Moretus - 4de kwartaal 2023 | |||
object | totale verzekerde waarde | schenker | publicatie naam schenker |
5 tekeningen van Victor van Dyck (4 genoemd in overeenkomst, 5de werk later ontdekt) | 4.000,00 EUR | Bart Suys | Ja |
DIVA - 4de kwartaal 2023 | |||
object | totale verzekerde waarde | schenker | publicatie naam schenker |
The archive of possibilities, [PXL-MAD School of Arts], [2022] | 30,00 EUR | Maria Konschake | ja |
Amulett und Talisman, 1977 | 5,00 EUR | FARO | ja |
De herberg in de Nederlanden, 1977 | 5,00 EUR | FARO | ja |
Love and marriage in the twelfth century, 1981 | 5,00 EUR | FARO | ja |
Tussen hamer en staf: voorkristelijke symboliek in de Nederlanden en elders in Europa, | 5,00 EUR | FARO | ja |
De eucharistie- en reliekverering in de middeleeuwen, 1989 | 5,00 EUR | FARO | ja |
De Mechelse bierhandel, 1945 | 2,00 EUR | FARO | ja |
Uit het hart gegrepen: verhalen, gezegdes en gebruiken rond het hart, 1993 | 2,00 EUR | FARO | ja |
Het geld: vroeger en nu, 1965 | 2,00 EUR | FARO | ja |
De Sint Elooi verering te Rijmenam, [1960] | 2,00 EUR | FARO | ja |
Amour et mariage en Europe, 1978 | 2,00 EUR | FARO | ja |
Les vierges courronées de Belgique | 2,00 EUR | FARO | ja |
De verering van Sint-Elooi in deze tijd, 1976 | 2,00 EUR | FARO | ja |
Love and marriage: aspects of popular culture in Europe, 1975 | 5,00 EUR | FARO | ja |
Alles uit de kast : de garderobe van het Mastboomhuis, 2023 | 30,00 EUR | Catherine Regout | ja |
Antwerpse goud- en zilvermerken, 1456-1798, 2023 | 56,00 EUR | DIVA | ja |
Aubry Françoise ; Delobbe Borys ; Mangelinckx Jonathan, Art nouveau in België : vernieuwing en ideaal : deel 1, Certa, 2022 [9782960202137] | 70,00 EUR | Horta Museum | ja |
Agenda Lumière-Jougla | 30,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Sieraden van koper en zilver | 5,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Neues Museum Berlin : Egyptian Museum and Papyrus Collection : Museum of prehistory and early history | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Febres [bedrijfscatalogus] | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Kunst op de campus | 15,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Silver collection = Argenti collezione | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Sotheby's concise encyclopedia of silver | 15,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Joies Masriera: 200 anys d'historia | 20,00 EUR | Patrick Storme | ja |
L'argenterie: Angleterre et autres pays d'Europe | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Een persoonlijke stempel: de Seawolf-collectie, een verzameling 19e- en 20e-eeuws zilver | 20,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Philippe & Marcel Wolfers: van art nouveau tot art deco | 15,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Magie van de edelsmeedkunst: Europees zilver uit privébezit, 1500-1850 | 35,00 EUR | Patrick Storme | ja |
The Vulchitrun treasure | 15,00 EUR | Patrick Storme | ja |
The treasury of San Marco Venice | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
La vie liégeoise, :3(mars 1971) [tijdschriftexemplaar] | 2,00 EUR | Patrick Storme | ja |
English silver, XVII-XVIII centuries: the collection of Archibald Hutchinson | 5,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Zilver van het Noorderkwartier | 5,00 EUR | Patrick Storme | ja |
A Greek and Roman treasury | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Romanesque goldsmiths' art in Hungary | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Finger rings from ancient Egypt to the present day | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Tresors du musée d'arts religieux et mosan de Liège | 15,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Ouvrages d'orfèvrerie | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
The beauty of silver: the Winnipeg Art Gallery | 5,00 EUR | Patrick Storme | ja |
English silver, XVIII century | 10,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Sterling and Francine Clark Art Institute: old English silver, coffee pots and salvers [Exhibit 9] | 2,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Sterling and Francine Clark Art Institute: old silver dining accessoires [Exhibit 32] | 2,00 EUR | Patrick Storme | ja |
The Courtald silver collection | 5,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Silber von 1600-1800 | 5,00 EUR | Patrick Storme | ja |
The international silver & jewellery fair & seminar, London, 1992 | 5,00 EUR | Patrick Storme | ja |
Eidelberg Martin, Messengers of modernism : American studio jewelry, 1940-1960, Flammarion, 1996 (2080135929) | 50,00 EUR | Catherine Zibo | ja |
Arts en namurois : collection de la Fandation Ahn, amis de l'hôtel de Groesbeeck-de Croix : argenterie, coutellerie, mobilier, 2023 | 42,00 EUR | Academie voor de Geschiedenis van de Edelsmeedkunst in België | ja |
Roosjen Jacob, Deels verguld zilveren schuttersvogel van Gerdingen en Niestat : meester lelie in schild met kroon (Maaseik), circa 1604, 2023 | 15,00 EUR | Jacob Roosjen | ja |
Kelchtermans Leen, Portret van Johannes I Gansacker : adelijke ambities van een diamantslijper en de jonge Antoon Van Dyck (1599-1641), Phoebus Foundation, 2023 (9789464666502) | 15,00 EUR | EHC (via D. Van Duyse) | ja |
MoMu - 4de kwartaal 2023 | |||
object | totale verzekerde waarde | schenker | publicatie naam schenker |
T23/1653/1-2, kousen her+A70:A104fst-winter 2023-2024 Noir Kei Ninomiya | 12,00 EUR | Lauren Amos | ja |
T23/1654/1-5, schoenen herfst-winter 2023-2024 Noir Kei Ninomiya | 202,00 EUR | Lauren Amos | ja |
T23/1655, top herfst-winter 2023-2024 Noir Kei Ninomiya | 212,00 EUR | Lauren Amos | ja |
T23/1656, bolero herfst-winter 2023-2024 Noir Kei Ninomiya | 298,00 EUR | Lauren Amos | ja |
T23/1657, jas herfst-winter 2023-2024 Noir Kei Ninomiya | 482,00 EUR | Lauren Amos | ja |
T23/1658, rok herfst-winter 2023-2024 Noir Kei Ninomiya | 302,00 EUR | Lauren Amos | ja |
T23/1660/1-3, zak 1965-1975 | 20,00 EUR | Mevr. Gesquiere-Gouwy | ja |
T23/1661, sjaal 1900-1910 | 50,00 EUR | Mevr. Frieda Dauphin-Verhees | ja |
T23/1662, onderjurk 1890-1910 | 50,00 EUR | Mevr. Frieda Dauphin-Verhees | ja |
T23/1663/1-2, jurk 1930-1938 | 40,00 EUR | Mevr. Frieda Dauphin-Verhees | ja |
T23/1664, jurk 1930-1938 | 40,00 EUR | Mevr. Frieda Dauphin-Verhees | ja |
T23/1665, jurk 1925-1935 | 40,00 EUR | Mevr. Frieda Dauphin-Verhees | ja |
T23/1666, jurk 1964 | 40,00 EUR | Mevr. Frieda Dauphin-Verhees | ja |
T23/1667, jurk 1925-1935 | 40,00 EUR | Mevr. Frieda Dauphin-Verhees | ja |
T23/1673, hoed herfst-winter 2023-2024 Takuro Kuwata | 200,00 EUR | Takuro Kuwata | ja |
T23/1674, jurk haute couture herfst-winter 1997-1998 Chanel | 1.000,00 EUR | Chanel | ja |
T23/1675, bodysuit haute couture herfst-winter 1996-1997 Chanel | 1.500,00 EUR | Chanel | ja |
T23/1676/1-2, schoenen herfst-winter 2007-2008 | 15,00 EUR | Bas Verwaetermeulen | ja |
T23/1678, sjaal ca. 1915 | 70,00 EUR | mevr. Gilberte du Bois | ja |
T23/1679, doopmantel 1900-1910 | 60,00 EUR | fam. Leysen | ja |
T23/1690/1-2, schoenen herfst-winter 1993-1994 Dirk Bikkembergs | 300,00 EUR | Wim Devos | ja |
T23/1698, armband herfst-winter 2022-2023 Dries Van Noten | 306,00 EUR | Dries Van Noten | ja |
T23/1699, halsketting herfst-winter 2022-2023 Dries Van Noten | 344,00 EUR | Dries Van Noten | ja |
T23/1700, hemd herfst-winter 2023-2024 Jan-Jan Van Essche | 500,00 EUR | Jan-Jan Van Essche | ja |
T23/1702/1-2, schoenen herfst-winter 2023-2024 Jan-Jan Van Essche | 400,00 EUR | Jan-Jan Van Essche | ja |
T23/1703, muts herfst-winter 2023-2024 Jan-Jan Van Essche | 50,00 EUR | Jan-Jan Van Essche | ja |
T23/1704, sjaal herfst-winter 2023-2024 Jan-Jan Van Essche | 100,00 EUR | Jan-Jan Van Essche | ja |
T23/1705, broek herfst-winter 2023-2024 Jan-Jan Van Essche | 500,00 EUR | Jan-Jan Van Essche | ja |
T23/1722, adreskaart 1950-1980 | 15,00 EUR | Gert Govaerts | ja |
T23/1729, modeprent 1900-1908 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1730, modeprent 1900-1908 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1731, modeprent 1908 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1732, modeprent 1908-1915 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1733, modeprent 1908 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1734, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1735, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1735, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1736, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1737, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1738, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1739, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1740, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1741, modeprent 1908-1909 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
T23/1742, modeprent 1906-1907 | 30,00 EUR | Julia Vanden Eede | ja |
Letterenhuis 4de kwartaal 2023 | |||
object | totale verzekerde waarde | schenker | publicatie naam schenker |
Aanvulling fysiek archief en digitaal archief Peter Theunynck | 4.000,00 EUR | Peter Theunynck | Ja |
Document 'Toespraak van Piet Van Roe over Willem Elsschot' | 150,00 EUR | Piet Van Roe | Ja |
Aanvulling archief Philip Vermoortel | 150,00 EUR | Philip Vermoortel | Ja |
Aanvulling archief Marcel Schippers | 150,00 EUR | Hugo Lambrechts | Ja |
Aanvulling archief Tone Brulin | 500,00 EUR | Joris Van den Eynden | Ja |
Archief Leonard Nolens | 30.000,00 EUR | Leonard Nolens en Leen de Jong | Ja |
Archiefstuk Jozef Muls | 50,00 EUR | Dominique Michielsen | Ja |
Archiefstukken Herwig Hensen | 100,00 EUR | Eric Mielants | Ja |
Aanvulling archief Stijn Streuvelsgenootschap | 100,00 EUR | Paul Thiers / Jozef Vandemaele | Ja |
Aanvulling archief Hubert Lampo | 100,00 EUR | Jan Lampo | Ja |
Affiches Jan Walgrave | 200,00 EUR | Jan Walgrave | Ja |
Archiefstukken i.v.m. Léon Degrelle, Rex, Marie Gevers e.a. | 200,00 EUR | Marit van Riemsdijk | Ja |
Aanvulling archief PEN Vlaanderen | 50,00 EUR | Ellen Van Pelt / PEN Vlaanderen | Ja |
Aanvulling archief Frans Redant | 200,00 EUR | Patricia De Clopper | Ja |
Archiefstukken i.v.m. Leonard Lodewijk de Bo | 100,00 EUR | Leentje Aelvoet en Jean Convents / Ynys Convents | Ja |
Archiefstukken poppentheater Schokkeljoen | 200,00 EUR | Bart Vandecasteele | Ja |
Affiches verzameling Jean-Pierre Arnauts | 200,00 EUR | Jean-Pierre Arnauts, Christine Verhoeyen | Ja |
Aanvulling archief Elisabeth Marain | 100,00 EUR | Elisabeth Marain | Ja |
Typoscript van Freddy de Vree | 50,00 EUR | Michel Sanchez Van Ginkel | Ja |
Aanvulling archief August Keersmaekers | 150,00 EUR | Marcel Dams | Ja |
Aanvulling archief Ludo Stynen / archiefstukken i.v.m. Snellaertcomité | 150,00 EUR | Ludo Stynen | Ja |
Aanvulling archief Joris Jozef | 150,00 EUR | Chris Defossez | Ja |
Aanvulling archiefstukken van Marc Callewaert | 300,00 EUR | Jan Ceuleers | Ja |
Archief Jeanne Brabants | 30.000,00 EUR | Koen Van Kerkhoven | Ja |
Archiefstukken van Leopold Ramon | 50,00 EUR | Herwig Verleyen | Ja |
Archiefstukken van Paul Depondt | 150,00 EUR | AMSAB | Ja |
Aanvulling archiefstukken Philip Vermoortel | 150,00 EUR | Philip Vermoortel | Ja |
Archief Jan SImoen | 1.000,00 EUR | Ellen Simoen, Hendrik Simoen | Ja |
Archiefstukken Egbert Aerts | 200,00 EUR | Egbert Aerts | Ja |
Middelheim 4de kwartaal 2023 | |||
object | totale verzekerde waarde | schenker | publicatie naam schenker |
Folkert De Jong, Act Of Despair (Thonet Version), 2013 | 50.000,00 EUR | Folkert De Jong | ja |
Stad Antwerpen is in de bestuursorganen van de vzw’s Lokaal Cultuurbeleid vertegenwoordigd.
Op 25 maart 2019 (jaarnummer 244) keurde de gemeenteraad de afvaardiging, namens stad Antwerpen, van districtsraadsleden Amber Paris en Cedric Cornelissen in de raad van bestuur van de vzw Lokaal Cultuurbeleid Antwerpen goed.
Artikel 24 van de statuten van de vzw Lokaal Cultuurbeleid Antwerpen bepaalt dat de districtsraadsleden/bestuurders worden aangeduid door de gemeenteraad, op advies van de districtsraad van het district Antwerpen.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Op 20 februari 2023 (jaarnummer 13) adviseerde de districtsraad van Antwerpen de gemeenteraad om volgende districtsraadsleden voor te stellen als kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van vzw Lokaal Cultuurbeleid Antwerpen:
De gemeenteraad neemt kennis van artikelen 1 en 4.
De gemeenteraad keurt eenparig artikel 3 goed.
Bij artikel 2 wordt er geheim gestemd.
De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de districtsraad van Antwerpen van 20 februari 2023 met betrekking tot de afvaardigingen in de vzw Lokaal Cultuurbeleid Antwerpen.
De gemeenteraad bekrachtigt om voor de legislatuur 2019-2024 volgende districtsraadsleden af te vaardigen namens stad Antwerpen in de raad van bestuur van de vzw Lokaal Cultuurbeleid Antwerpen, met ingang van 20 februari 2023:
De gemeenteraad beslist dat afgevaardigden bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moeten nemen en waar nodig dienen te overleggen met het college.
In de zittingen van 21 oktober 2019 (jaarnummers 622 en 623) en 25 september 2023 (jaarnummer 600) keurde de gemeenteraad de afvaardigingen naar de algemene vergaderingen en de raden van bestuur van vzw's Zorgraad Eerstelijnszone Antwerpen-Noord en Antwerpen-Oost goed.
Het Vlaams decreet betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders, aangenomen door het Vlaams Parlement en in werking getreden op 26 april 2019.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2019 tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden.
Het wetboek van vennootschappen en verenigingen, aangenomen door het Belgische parlement op 28 februari 2019.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Er wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om enkele wijzigingen in de samenstellingen van de raden van bestuur van de vzw's Zorgraad Eerstelijnszone Antwerpen-Noord en Antwerpen-Oost goed te keuren.
De gemeenteraad keurt eenparig artikel 2 goed.
De gemeenteraad neemt kennis van artikel 3.
Bij artikel 1 wordt er geheim gestemd.
De gemeenteraad bekrachtigt volgende wijzigingen betreffende de afvaardigingen namens stad Antwerpen in de raden van bestuur van vzw's Zorgraad Eerstelijnszone Antwerpen-Noord en -Oost voor de legislatuur 2019-2024:
De gemeenteraad beslist dat afgevaardigden bij het uitoefenen van de verplichtingen verbonden aan de afvaardiging, steeds het bestuursakkoord als uitgangspunt moeten nemen en waar nodig dienen te overleggen met het college.
Uit de pers mogen we vernemen dat het investeringsbedrijf van de ondernemer Marc Coucke de ijsbaan Antarctica in Wilrijk heeft gekocht.
Coucke wil naar eigen zeggen een sloopvergunning aanvragen voor het gebouw van de ijspiste en vervolgens de site transformeren tot een ‘modern en aantrekkelijk’ recreatiegebied met zowel wintersportactiviteiten als andere indoor- en outdooractiviteiten.
In december stond de burgemeester nog op de latten in de overdekte skipiste Aspen, om mee de aankoop ervan door Marc Coucke te vieren.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen :
- is de sloopaanvraag ondertussen al ingediend bij de stad ?
- zijn er al gesprekken tussen de stad en de heer Coucke mbt de invulling van de site ?
- weet u al welke concrete plannen de heer Coucke heeft met de site, en zo ja wat zijn die plannen dan en beperken die plannen zich tot de terreinen van ski- en ijspiste ?
- klopt het dat het niet de bedoeling is om op die plek een nieuwe ijspiste te bouwen ?
Nadat zogenaamde ‘dierenactivisten’ eerder de gevel van het restaurant ‘Het Elfde Gebod’ onder handen hadden genomen, werd afgelopen week een van de oudste restaurants uit onze binnenstad, ‘Grand Café De Rooden Hoed’ het slachtoffer: de gevel werd beklad. In navolging van de reeks vandalenstreken gepleegd door links klimaattuig, willen dierenactivisten nu net zoals tijdens de jaren ’90 van de vorige eeuw (we herinneren ons het ALF nog) hardwerkende horeca-uitbaters terroriseren. De organisaties ‘Active for Justice’ (AfJ) en ‘Bite Back’ (BB) weigeren te accepteren dat restaurants gerechten met konijn serveren. Doen ze dat toch, dan trachten deze organisaties de restaurateurs in kwestie te broodroven met negatieve neprecensies en vandalisme. Door deze intimiderende illegale praktijken van AfJ en BB schrapten minstens twee restaurants in onze stad hun konijngerechten.
Met de bezorging van een doos Antwerpse Handjes liet het stadsbestuur weten haar steun te betuigen aan De Rooden Hoed. Hulde daarvoor, maar er moet natuurlijk vooral krachtdadig worden opgetreden tegen zulk intimiderend vandalisme en beschadigende neprecensies. Vandaar deze vragen:
Werden de vandalen in kwestie geïdentificeerd en opgepakt? Zo ja, graag een toelichting; zo nee, wat onderneemt men om dit alsnog te doen?
Welk gevolg geeft men aan door handels- en horecazaken ingediende klachten over negatieve, beschadigende neprecensies?
Wat wordt ondernomen om dit soort illegale, intimiderende acties voor te zijn?
De laatste maanden merken we een toename van agressiegevallen tegen de chauffeurs van De Lijn. Zo rijdt lijn 13 niet meer tot aan de vertrouwde eindhalte op polderstad. Als resultaat van agressiegevallen van één buurtbewoner.
De chauffeurs van lijn 36 op linkeroever ervaren regelmatig verbale agressie, steengooien tot en recent een geval van brandstichting op een bus.
Ook aan de haltes thv st jansplein, Astridplein en in de metrostations, worden de reizigers lastig gevallen door rondhangende junkies, daklozen en drugdelers. Vooral als het donker wordt.
Vandaar mijn vragen:
Worden er acties ondernomen om deze problematieken structureel aan te pakken?
Is er overleg gepleegd met De Lijn én met de bewoners van Polderstad om de eindhalte daar terug in dienst te nemen?
Wat is de stand van zaken van de ondernomen acties rond de agressiegevallen op linkeroever?
Sinds de moord op Guido De Moor in 2006 was er besloten om de noodoproepen van de lijnchauffeurs prioritair te behandelen door de politiediensten. Is dit nog steeds van toepassing?
Alvast bedankt voor uw antwoorden.
Geachte Burgemeester, Schepenen,
Op 25 januari 2024 publiceerde UNIA twee documenten die rapporteren over antisemitisme in België. Het eerste document kwam met enkele aanbevelingen. Het tweede document ging specifiek over incidenten in de eerste twee maanden na 7 oktober 2023.
Hieromtrent enkele vragen:
Deze interpellatie wordt samen besproken met volgende informatieve vraag:
Raadsleden Marinower en Van Rooy stellen hun vragen.
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Marinower en Van Rooy
houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Uit de recentste stadsmonitorresultaten blijkt dat Antwerpen over het algemeen slechter scoort dan het Vlaams gemiddelde. Onder meer op het vlak van veiligheid, algemene tevredenheid, sociaal weefsel en netheid blijft onze stad achterop.
Hoe evalueert het schepencollege deze cijfers en wat onderneemt men om het Vlaams gemiddelde bij te benen?
Deze interpellatie wordt samen besproken met volgende informatieve vraag:
Raadsleden Van Rooy en Staes stellen hun vragen.
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Van Rooy en Staes
houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Beste schepen,
Naar aanleiding van de schrijnende getuigenissen in de krant, en de vele daaropvolgende reacties in mijn mailbox, had ik enkele vragen. Want wantoestanden als deze, die de meest kwetsbare bewoners van de stad in een onveilige positie brengt moeten per direct stoppen. De stad komt zijn verplichtingen als verhuurder niet na. Net de stad heeft hier juist een voorbeeld te geven. Waar sociaal wonen zekerheid moet bieden zorgt hier voor serieuze onveiligheid, dit is de wereld op zijn kop. Mensen leven in mensonterende omstandigheden, dit moet een halt toegeroepen worden. Daarom heb ik volgende vragen:
- Hoeveel sociale woningen en in welke wijken hebben er ernstige tekortkomingen zoals vochtproblemen, insijpelend water en schimmelvorming
- Hoeveel sociale woningen en in welke wijken hebben er tekotkomingen vanwege ouderdom zoals verwarmingsproblemen, electriciteitsproblemen, rendementsverlies
- Hoe zal u de ernstige tekortkomingen, en wantoestanden als in de krant, stoppen. Wat is uw plan van aanpak?
- Graag ook een tijdlijn
Alvast bedankt
Volgende interpellaties worden tezamen besproken.
Raadsleden Maes en Mertens stellen hun vragen.
Schepen van Doesburg geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Maes en Mertens houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
In elf sociale woningen in de wijk Luchtbal stroomde het water jarenlang binnen, met muren vol schimmel tot gevolg. Al meer dan drie jaar kaarten de huurders het probleem aan, zonder gevolg. Ook in andere sociale woningen zijn er ernstige problemen met schimmel.
- Kan u toelichting geven bij wat er in de woningen op Luchtbal is fout gelopen? Welke lessen trekt u?
- Welkom oplossing wordt er aan de huurders geboden?
- Hebt u weet van andere woningen met dergelijke tekortkomingen? Wat doet Woonhaven met deze casussen?
Volgende interpellaties worden tezamen besproken.
Raadsleden Maes en Mertens stellen hun vragen.
Schepen van Doesburg geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Maes en Mertens houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
De CEO van het Zorgbedrijf, Johan De Muynck, stopt plots na 15 jaar dienst. De exacte reden van het onverwachte vertrek is niet duidelijk. Volgens de media zou de samenwerking met voorzitter en schepen Els van Doesburg onhoudbaar geworden zijn. Er zou volgens een bron dicht bij het Zorgbedrijf onenigheid zijn over de communicatie van de slechte financiële situatie van het Zorgbedrijf, waarbij van Doesburg de situatie rooskleuriger zou willen voorstellen dan ze is.
- Kan u transparantie en toelichting gevenrond het ontslag en de visie op de financiële toestand?
- Gaat u de stadsdotatie opnieuw optrekken om de financiële problemen van het Zorgbedrijf te verminderen?
- Hoe verloopt de selectie van de volgende CEO? Over welke kwaliteiten moet de persoon beschikken?
Volgende interpellaties worden tezamen besproken.
Raadsleden Vandecasteele en Maes stellen hun vragen.
Schepen van Doesburg geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Vandecasteele en Maes houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Geachte schepen,
de CEO van Zorgbedrijf Antwerpen stopt er in onderling overleg mee. Daar is een dading voor afgesloten, die ter akte werd voorgelegd aan de Raad van Bestuur. Over het al dan niet functioneren van de CEO en de onderlinge verhouding tussen de voorzitter en de CEO moeten we het hier niet hebben.
Wat ons interesseert en de gemeenteraad aanbelangt, is de financiële gezondheid van het Antwerpse Zorgbedrijf. En vooral: kan Zorgbedrijf Antwerpen momenteel een kwaliteitsvolle en betaalbare ouderenzorg in de stad garanderen?
Vorig jaar bleek dat er een tekort was van 100 miljoen euro. In december werd er een leningsovereenkomst van 70 miljoen euro goedgekeurd door de gemeenteraad.
We maken ons echt ernstig zorgen over de toekomst van Zorgbedrijf Antwerpen. Daarom hebben we volgende vragen:
Volgende interpellaties worden tezamen besproken.
Raadsleden Vandecasteele en Maes stellen hun vragen.
Schepen van Doesburg geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Vandecasteele en Maes houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Schepen voor sociale zaken, armoedebestrijding, sociale economie, leefmilieu en erediensten Tom Meeuws gaf zijn ontslag.
- Welke lessen trekt het college uit het vertrek van schepen Meeuws?
- Wat zal er met de bevoegdheden van de schepen gebeuren? Worden die integraal overgenomen door zijn opvolger? Of worden er bevoegdheden herverdeeld?
Volgende interpellaties worden tezamen besproken.
Raadsleden Mertens, Van Rooy en van Dienderen stellen hun vragen.
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Mertens, Van Rooy en van Dienderen houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Het ontslag van schepen Tom Meeuws luidt de zoveelste schepenwissel in. Het Antwerps stadsbestuur lijkt wel een duivenkot. Graag een toelichting bij dit ontslag: waarom precies, wat is de reactie van de burgemeester hierop? Graag ook uitleg bij de aantijgingen van racisme en lasterlijke beledigingen, waaraan Meeuws zich als schepen schuldig zou hebben gemaakt ten overstaan van zijn collega-schepenen Daoud, Beels en Bachar. Hoe kan een schepencollege waarbinnen zulke zaken gebeuren nog enige geloofwaardigheid uitstralen naar de Antwerpenaren? Welke stappen of maatregelen worden hieromtrent desgevallend nog genomen? Tot slot graag de nodige toelichting bij deze zoveelste schepenwissel, met name wat de bevoegdheden en de impact op het beleid betreft.
Volgende interpellaties worden tezamen besproken.
Raadsleden Mertens, Van Rooy en van Dienderen stellen hun vragen.
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Mertens, Van Rooy en van Dienderen houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Burgemeester,
Uw college is aan erosie en afbrokkeling onderhevig: opnieuw een schepen die vertrekt. Met dit vertrek wordt ook bloot gelegd dat het er in dit college niet al te amicaal noch eensgezind aan toe gaat. Het geeft een lelijk beeld over de politiek. Dit politiek spel verdient een prachtige stad als Antwerpen niet.
En vandaar stellen wij ons de volgende vragen:
- hoe schat u de impact van het vertrek van de schepen van sociale zaken in?
- zet u het pad verder richting klimaattreuzelarij?
- wat gaat u doen om de samenwerking in uw zieltogend college te verbeteren?
Dank.
Volgende interpellaties worden tezamen besproken.
Raadsleden Mertens, Van Rooy en van Dienderen stellen hun vragen.
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Mertens, Van Rooy en van Dienderen houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Aanleiding en context
De snelheid van de Antwerpse trams en bussen boert dramatisch achteruit. Als ze al rijden. Dat blijkt uit cijfers die Minister Peeters vrijgaf. De snelheid van Antwerpse trams en bussen was al erg laag, maar is er sinds 2021 nog dramatisch verder op achteruit gegaan. Bijna 8 op 10 bussen en trams rijdt nu trager dan in 2021. De gemiddelde snelheid van de trams tijdens de spits zakt nu onder de 16 km/u. Voor de bovengrondse lijnen is dat zelfs maar 13 km/u. De premetrolijnen zakken onder de 18 km/u. Met de bussen is het niet veel beter gesteld. Die rijden gemiddeld 22 km/u tijdens de spits. Trams en bussen rijden zich vast in het verkeer. Dat heeft een effect op de stiptheid, de betrouwbaarheid én de capaciteit van het openbaar vervoer. Een trage tram of bus is ook slecht besteed belastinggeld. Doorstromingsmetingen van TreinTramBus in 2022 geven nauwkeurig aan waar de knelpunten zitten.
Argumentatie
Met de Oosterweelwerf die binnenkort op volle toeren draait én de op til staande renovatie van de Antwerpse premetro, is het cruciaal om de snelheid en de capaciteit van het openbaar vervoer dringend en fors op te krikken. Een urgentieplan voor snellere trams en bussen, met een stevig pakket aan maatregelen, dringt zich op. Om ervoor te zorgen dat het Antwerpse tram- en busnet niet helemaal instort, richten we "taskforce versnelling Antwerpse bussen en trams op" op, die dit urgentieplan zal uitrollen.
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad beslist om een "taskforce versnelling Antwerpse bussen en trams" op te richten. De stad brengt daartoe belangrijke stakeholders samen, waaronder alle wegbeheerders (Stad Antwerpen, districten, Vlaams Gewest), De Lijn, vertegenwoordigers vanuit de gebruikers (bvb. TreinTramBus) en andere relevante actoren.
Artikel 2
De "taskforce versnelling Antwerpse bussen en trams" heeft als opdracht om een "urgentieplan verhogen commerciële snelheid Antwerpse bussen en trams" uit te werken én uit te voeren. Deze taskforce heeft als opdracht:
Raadslid van Dienderen licht haar voorstel tot motie toe.
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
Raadslid van Dienderen
houdt nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: Groen en CD&V.
Stemden tegen de motie: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Brachten geen stem uit: PVDA.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Geachte burgemeester,
een uitgebreide buurtreportage in GVA schets de huidige situatie omtrent de omgeving Schijnpoort.
De situatie rond openlijk druggebruik, spuiten, wildplassen, criminaliteit... is onhoudbaar.
Hartelijk dank
Deze interpellatie zal schriftelijk worden beantwoord.
Schepen,
De Groen fractie wenst deze motie in te dienen om het college te vragen tot actie over te gaan tav het teveel aan lood in bloed bij kinderen.
Motivatie:
Lood in bloed bij kinderen is ontoelaatbaar. De stad moet erop toezien dat haar inwoners in een gezonde omgeving kunnen leven. Uit de laatste metingen blijkt dat er nog steeds te veel kinderen te veel lood in hun bloed hebben. Bovendien blijkt dat nieuwe inwoners in het ongewisse zijn over de gezondheidsrisico's van het wonen naast een Seveso-fabriek Umicore die zware metalen verwerkt. O.m. opwaaiend stof is uit den boze.
De raad vraagt daarom:
- Dat de stad er op toeziet dat bij grondverzet of afbraakwerken in de ruime omgeving van Umicore er adequate maatregelen genomen worden om stofverspreiding te voorkomen.
- Dat er systematisch toezicht op die werven plaats vindt.
- Dat de stad in samenspraak met de Vlaamse overheid een juridisch kader ontwerpt om makelaars en notarissen te verplichten heldere en correcte informatie te bezorgen aan potentiële kopers van woningen in een perimeter van 1 km rond Umicore. Bij voorkeur zorgt het Agentschap Zorg en gezondheid voor een informatie-document.
- Dat de stad er bij Umicore op aandringt om meer inspanningen te leveren om hun uitstoot van zware metalen verder te reduceren.
- Dat de stad er bij Umicore op aandringt om oplossingen aan te reiken aan de gezinnen waarvan de kinderen nu te veel lood in hun bloed hebben.
Dit voorstel tot motie wordt samen besproken met volgende informatieve vragen:
Raadsleden Vandecasteele en van Dienderen stellen hun vragen.
Schepen van Doesburg geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Vandecasteele en van Dienderen houden nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: Groen en PVDA.
Stemden tegen de motie: N-VA, Vooruit, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Hebben zich onthouden: CD&V.
Brachten geen stem uit: Vlaams Belang.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Schepen
Inmiddels heeft de klimaatregisseur haar derde voortgangsrapport opgeleverd. Bijzonder interessante lectuur.
Als conclusie geeft ze mee dat het klimaatplan onder de lat doorgaat, dat de doelen van -55% reductie CO2 eq. niet in 2030 zullen bereikt worden.
Graag willen we van u weten:
- Wat gaat u doen met de inzichten van de klimaatregisseur?
Dank.
Volgende interpellatie en voorstel tot motie worden tezamen besproken.
Raadslid Staes stelt zijn vragen.
Schepen Scheck geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Staes
houdt nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: Groen en PVDA.
Stemden tegen de motie: N-VA, Vooruit, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Brachten geen stem uit: Vlaams Belang en CD&V.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
Motivatie
Het derde voortgangsrapport van klimaatregisseur Manon Janssens laat weinig aan de verbeelding over: 'Er is meer en snellere actie nodig om de beoogde ambities te behalen in 2030.' Zelfs áls alles goed loopt wordt in 2030 ca. 80% van het reductiedoel behaald. Het reductietekort van 20% komt overeen met 171,2 kton CO2 per jaar. Nu reeds pleit de klimaatregisseur 'voor een actualisatie of herziening van het Klimaatplan en het coalitieakkoord in de volgende legislatuur'.
En dat is net wat deze motie beoogt.
De raad vraagt een bijsturing van het klimaatplan om de beoogde doelen van -55% reductie in 2030 te halen.
Stel een zonnecoach aan die het aandeel zonne-energie doet stijgen.
Zet in op minder vervuilende vervoerskilometers.
Behoud bomen.
Volgende interpellatie en voorstel tot motie worden tezamen besproken.
Raadslid Staes stelt zijn vragen.
Schepen Scheck geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Staes houdt nog een wederwoord.
De gemeenteraad verwerpt de voorliggende motie bij monde van de fractievoorzitters.
Stemden voor de motie: Groen en PVDA.
Stemden tegen de motie: N-VA, Vooruit, Open VLD en schepen Erica Caluwaerts.
Brachten geen stem uit: Vlaams Belang en CD&V.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.
- Er werden geen opmerkingen gemaakt over de notulen van de zitting van 22 januari 2024, bijgevolg worden zij als goedgekeurd beschouwd.