Terug
Gepubliceerd op 19/02/2024

2024_CBS_01204 - District Ekeren-Antwerpen. Tweekronenstraat 17 - 2023149 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 16/02/2024 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Bart De Wever, burgemeester; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2024_CBS_01204 - District Ekeren-Antwerpen. Tweekronenstraat 17 - 2023149 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring 2024_CBS_01204 - District Ekeren-Antwerpen. Tweekronenstraat 17 - 2023149 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 15 oktober 2023 vroeg Frank Vangeel om het pand gelegen Tweekronenstraat 17, district Ekeren-Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.  

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen en foto’s van de bestaande toestand;
  • kadastrale gegevens;
  • mail en luchtfoto genomen door het Nationaal Geografisch Instituut uit het jaar 1969 en 1980;
  • gegevens en plan vanuit de database van Geo-punt Vlaanderen;
  • een luchtfoto vanuit Google Maps;
  • afschrift beraadslaging - proces-verbaal met nummer 50-L;
  • een notariële aankoopakte opgemaakt op 15 december 1964;
  • een aankoopfactuur op 6 oktober 1964 uitgereikt door de stad Antwerpen met nummer D11/WP/RS/1496;
  • agendapunt collegezitting – Huisvesting – 93 huizen Schoonbroek (3e reeks) – Verkoop;
  • begeleidende informatie meegegeven bij het indienen van de aanvraag (e-formulier); 
  • begeleidend schrijven door de aanvrager zonder referentie;
  • het goedgekeurde bijzonder plan van aanleg nr 39 en latere wijziging;
  • een op 22 november 2023 per mail verzonden getuigenverklaring;
  • een op 20 november 2023 ondertekende getuigenverklaring van de huidige aanvrager;
  • een door goede vrienden van de eigenaars ondertekende getuigenverklaring.

1. Bestaande juridische toestand 

Kadastrale gegevens:
Het pand, Tweekronenstraat 17, district Ekeren-Antwerpen, is gekend met kadastrale ligging (afd. 17) sectie G 347 N3.

Er werden voor dit pand geen relevante toelatingen noch vergunningen teruggevonden in onze archieven. 

Het eigendom is gelegen binnen de grenzen van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 39 Bilderdijkstraat en omgeving, goedgekeurd bij Koninklijk besluit van 12 november 1968.

Volgens dit bijzonder plan van aanleg ligt het eigendom in een zone voor hoofdgebouwen en in een zone voor open plaatsen en tuinen.

Het eigendom is gelegen binnen de grenzen van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 39 Bilderdijkstraat en omgeving, wijziging stedenbouwkundige voorschriften art. 5, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 1 oktober 1999.

De huidige constructies op het perceel zijn in overeenstemming met de geldende bepalingen van dit bijzonder plan van aanleg.

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een eengezinswoning opgetrokken over twee bouwlagen onder een schuin dak en is als volgt ingedeeld:

  • Benedenverdieping: een inkomhal, een salon, eetkamer en keuken. Achteraan is over de ganse breedte van het perceel -tussen volwaardige scheidingsmuren op de perceelsgrenzen- een veranda opgetrokken onder hellend dak. De benedenverdieping bekomt zo een maximale bouwdiepte van circa 11 meter;
  • eerste verdieping: drie slaapkamers en een badkamer.  Deze bouwlaag heeft over de ganse breedte van het perceel een maximale bouwdiepte van circa 9 meter;
  • de ruimte onder het schuine dak is in gebruik als zolder;
  • het pand is links achteraan voorzien van een kleine kelder;
  • aangrenzend aan dit bouwvolume is er een open buitenruimte onder de vorm van een tuin. Links achteraan in deze tuinzone is een tuinberging aanwezig. Deze tuinberging heeft een oppervlakte van circa 6,50 m² en een maximale kroonlijsthoogte van circa 2,75 m. Deze tuinberging is afgewerkt met een plat dak. 

Overtredingen:
 Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en één woonentiteit. 

De bewijsvoering

Volgens de kadastrale gegevens dateert de eerste ingebruikneming van het gebouw van 1964.

Kadastraal is het pand gekend als een huis -zonder bewoonbare kelder- en dakverdieping-, dat opgetrokken is over twee bouwlagen. De opgevraagde kadastergegevens leveren verder voldoende bewijs dat de huidige woonfunctie met één wooneenheid, reeds vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, aanwezig was in het pand. 

De huidige constructie van de zowel de woning als de tuinberging rechts achteraan op het perceel is voldoende zichtbaar op de luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut genomen in het jaar 1969 en 1980. Hieruit blijkt dat beide constructies toen reeds voltooid waren. 

Binnen deze aanvraag levert de aanvrager twee schriftelijke getuigenverklaringen aan waaruit blijkt dat het huidige bouwvolume van de woning -inclusief de veranda achteraan de benedenverdieping- reeds vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979 voltooid was.

Daarenboven bevestigt de aanvrager in een schriftelijke verklaring dat hijzelf als kind samen met zijn ouders in het pand gewoond heeft, en dat de huidige veranda reeds begin jaren zeventig werd aangebouwd. Gezien deze laatste verklaring is afgelegd door de huidige eigenaar, heeft de getuige direct voordeel bij de opname van het huidige bouwvolume van het pand. Hierdoor kan de verklaring niet als onpartijdig worden gezien en wordt niet als doorslaggevend bewijs meegenomen in de beoordeling. 

De aangeleverde bewijsstukken, waaronder de getuigenverklaringen en foto’s van het Nationaal Geografisch Instituut, zijn voldoende bewijskrachtig om op basis daarvan te oordelen dat het huidige bouwvolume van de woning -inclusief de veranda achteraan- alsook de tuinberging dateren van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Beide constructies kunnen dan ook opgenomen worden in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. 

Conclusie

Met de bijgevoegde bewijsmaterialen is voldoende bewezen dat alle huidige constructies op het perceel, inclusief de functie ‘wonen’ en één afzonderlijke woonentiteit, dateren van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, en alzo in aanmerking komen voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om de opname van de huidige constructie Tweekronenstraat 17, district Ekeren-Antwerpen, inclusief de functie van ‘wonen’ en één afzonderlijke woonentiteit, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning goed te keuren.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.