Terug
Gepubliceerd op 26/02/2024

2024_CBS_01406 - District Berchem. Grotesteenweg 404-408 - 2022206 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/02/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_01406 - District Berchem. Grotesteenweg 404-408 - 2022206 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring 2024_CBS_01406 - District Berchem. Grotesteenweg 404-408 - 2022206 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 31 augustus 2022 vroeg Vereniging van Mede-eigenaars van het gebouw Grotesteenweg 404-408 te Berchem om het pand gelegen Grotesteenweg 404-408, district Berchem-Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. 


De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen van de huidige toestand;
  • kadastrale gegevens;
  • foto Google Maps uit 2023;
  • één notariële basisakte van 6 juni 1973 met nummer 11.414;
  • volgende archiefstukken:
    • goedgekeurde stedenbouwkundige vergunningen uit 1969, 1972, 1982 en 1990.

       

1. Bestaande juridische toestand

Kadastrale gegevens:
Het pand, Grotesteenweg 404-408, district Berchem-Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 21) sectie A 178 L5 is kadastraal gekend als gebouw met 44 afzonderlijke woongelegenheden.

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen verleend:

  • 29/10/1969 vergunning (957#2047) voor het oprichten van een appartementsgebouw met benzinestation;
  • 24/08/1972 vergunning (961#3387) voor het uitvoeren van veranderingswerken aan de gevel;
  • 17/03/1982 vergunning (961#11802) voor het dichtmaken van gelijkvloers met glas;
  • 08/01/1990 vergunning (961#10381) voor het vergroten van de toonzaal en de winkelpui.


 2.Bestaande feitelijke toestand
 Omschrijving van de bestaande toestand:
 Het pand betreft een appartementsgebouw in gesloten bebouwing, opgetrokken over acht bouwlagen onder plat dak.

 

Het huidige pand is als volgt ingedeeld:

  • benedenverdieping: een handelszaak met centraal een doorrij naar de 32 achterliggende autostalplaatsen;
  • eerste tot en met zesde verdieping: per bouwlaag in totaal zeven afzonderlijke woonentiteiten, onder de vorm van twee appartementen en vijf studio’s;
  • zevende verdieping: een teruggetrokken daklaag ingericht met twee appartementen.

 

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.


Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

 

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.


Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van ‘wonen’ en 44 afzonderlijke woonentiteiten.

 

De bewijsvoering

De opgevraagde kadastrale gegevens refereren naar de toestand van het gebouw in het jaar 1973.

Volgens deze kadastrale gegevens waren er toen reeds 44 afzonderlijke woonentiteiten aanwezig in het pand. Dit aantal is in overeenstemming met het huidige aangevraagde aantal afzonderlijke woonentiteiten, zoals ook weergegeven op het door de aanvrager aangeleverde bouwplan.

Bijgevolg is voldoende bewezen dat de huidige 44 afzonderlijke woonentiteiten reeds vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, aanwezig waren in het pand.

 

In het archief van de stad Antwerpen werden onder meer goedgekeurde stedenbouwkundige vergunningen uit 1969, 1972, 1982 en 1990 terugvonden voor dit pand. Uit lezing van de toenmalige goedgekeurde bouwplannen blijkt dat het pand, reeds van bij de oprichting, opgetrokken werd over zeven volwaardige bouwlagen en een teruggetrokken achtste bouwlaag. Op de benedenverdieping werd in oorsprong een tankstation vergund.

 

Vervolgens werd er op 24 augustus 1972 een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de verbouwing van de voorgevel van het pand. Uit nazicht in onze archieven blijkt dat deze gearchiveerde stedenbouwkundige vergunning, enkel een goedgekeurd voorgevelaanzicht en grondplannen van de onderste zeven bouwlagen van het gebouw bevat. Op het goedgekeurde voorgevelaanzicht is te zien dat het bouwvolume -van de teruggetrokken bovenste verdieping aan de rechterzijde- toen reeds was uitgebreid tot tegen de perceelsgrens. In het gearchiveerde dossier ontbreekt echter het grondplan waarop de nieuwe inrichting van de uitgebreide woonentiteit zichtbaar zou moeten zijn.

 

Het aangeleverde grondplan door de aanvrager (horende bij een opgemaakte notariële akte van 6 juni 1973) bevat echter wel een grondplan van de bovenste teruggetrokken bouwlaag. Dit grondplan komt overeen met het opgetekende voorgevelaanzicht uit het goedgekeurde bouwdossier van 24 augustus 1972.

Gezien ook de hoofding op beide plannen dezelfde informatie bevat, bevestigt ook dit het vermoeden dat beide bouwplannen wel degelijk samen (bij elkaar) horen.

Het door de aanvrager aangeleverde bouwplan toont aan dat toen reeds de interne verdeling van de kelderverdieping was aangepast. Zo werden er 44 afzonderlijke bergingen gemaakt (één berging per aanwezige woonentiteit in het pand). 

Bijgevolg werden er binnen dit aanvraagdossier voldoende concrete aanwijzingen aangeleverd waaruit blijkt dat de huidige indeling van zowel de kelderverdieping als de éérste tot de zevende (teruggetrokken) verdieping van het pand ongewijzigd aanwezig is van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. De huidige indeling van al deze verdiepingen kan dan ook opgenomen worden als de vergund geachte situatie in het vergunningenregister.

 

Op 17 maart 1982 werd een stedenbouwkundige vergunning goedgekeurd voor het uitbreiden van het gelijkvloerse bouwvolume (links vooraan), door middel van het plaatsen van glazen wanden en een nieuwe toegangsdeur. Binnen deze aanvraag verdwenen ook de bezinepompen van het tankstation. Het nieuwe bouwvolume werd vergund met de functie ‘detailhandel’ (toonzaal).

Op 8 januari 1990 werd een tweede uitbreiding van de benedenverdieping door middel van het plaatsen van glasramen door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd. Uit nazicht van de foto’s van Google Maps blijkt echter, dat in de bestaande toestand van het pand, deze laatste uitbreiding -langsheen de rechtervoorzijde van het pand- niet langer aanwezig is. Er dient dan ook geoordeeld dat deze uitbreiding wederom verwijderd werd, of dat deze uitbreiding nooit werd uitgevoerd.

 

Zowel het opgetekende bouwvolume alsook de inrichting van de benedenverdieping op het aangeleverde bouwplan door de klant, zijn niet in overeenstemming met de bestaande toestand van het pand.

Na controle van de foto’s van Google Maps en het goedgekeurde bouwplan uit 1982 blijkt echter wel dat het bestaande gelijkvloerse bouwvolume overeenkomt met het toenmalige -in 1982- goedgekeurde bouwvolume.

 

Aangezien de bestaande indeling -inclusief de functie ‘detailhandel’- van de volledige benedenverdieping integraal deel uitmaakt van een reeds goedgekeurde stedenbouwkundig vergunning uit 1982, werd deze bouwlaag binnen deze aanvraag niet verder onderzocht noch beoordeeld.

 

Er is voldoende bewezen dat de huidige toestand van de benedenverdieping pas na de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979 tot stand is gekomen, bijgevolg kan de aanvrager voor dit deel van de constructie geen rechten putten uit de procedure vermoeden van vergunning.

 

Conclusie

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige constructie met de functie ‘wonen’ en 44 afzonderlijke woonentiteiten, dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Bijgevolg kunnen beide opgenomen worden in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.

Zowel de indeling alsook de functie ‘detailhandel' op de benedenverdieping en het bestaande gelijkvloerse voorgeveluitzicht maken integraal deel uit van een op 17 maart 1982 vergunde stedenbouwkundige vergunning, en worden bijgevolg niet mee onderzocht noch beoordeeld binnen deze aanvraag.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om de opname van de huidige constructie Grotesteenweg 404-408, district Berchem-Antwerpen, inclusief de functie van ‘wonen’ en vierenveertig afzonderlijke woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning goed te keuren.

De huidige indeling alsook de functie ‘detailhandel' op de benedenverdieping en het bestaande gelijkvloerse voorgeveluitzicht blijven vergund conform de op 17 maart 1982 vergunde stedenbouwkundige vergunning, en werden niet mee onderzocht noch beoordeeld binnen deze aanvraag, zoals in het rood aangeduid op de bouwplannen.
 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.