Terug
Gepubliceerd op 29/01/2024

2024_CBS_00578 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Beoordelingscommissie Kunstkuur 2024 (Vlaamse overheid, CANON Cultuurcel) - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 26/01/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_00578 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Beoordelingscommissie Kunstkuur 2024 (Vlaamse overheid, CANON Cultuurcel) - Goedkeuring 2024_CBS_00578 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Beoordelingscommissie Kunstkuur 2024 (Vlaamse overheid, CANON Cultuurcel) - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 20 januari 2012 keurde de Vlaamse Regering de conceptnota Groeien in cultuur goed. De nota beantwoordt de nood aan meer transversale beleidsaandacht voor cultuureducatie, en schetst de contouren van een gemeenschappelijk strategisch beleidskader, en een eerste actieplan. Op 14 oktober 2016 keurde de Vlaamse Regering het actieplan Samen voor meer en beter goed. Het plan wil elk kind en elke jongere, ongeacht de thuissituatie en sociaaleconomische achtergrond, mee laten genieten van cultuur. Cultureel bewustzijn en culturele expressie helpen jongeren om de uitdagingen van morgen zelfbewuster aan te gaan. Dit project vertaalt de ambitie om scholen en culturele partners dichter bij elkaar te brengen.

In het kader van deze doelstelling werd door de CANON Cultuurcel van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming, het project Kunstkuur uitgewerkt. Dit project ondersteunt lokale samenwerkingen tussen het deeltijds kunstonderwijs en scholen uit het basis-, secundair of hoger onderwijs en eventueel een derde externe partner (socio-culturele organisaties). Het doel is om cultureel bewustzijn en de culturele expressie van leerlingen te versterken.

Voor het beoordelen van de aanvragen wordt een beoordelingscommissie van diverse professionele achtergronden samengesteld. Om specifiek dossiers rond herinneringseducatie, vredesopvoeding en/of burgerschapseducatie mee te beoordelen werd Simon Schepers, projectmedewerker van het Vredescentrum uitgenodigd.

Juridische grond

De rechtspositieregeling van het stads- en OCMW-personeel zoals goedgekeurd door het college op 27 oktober 2023 (jaarnummer 7587).

Argumentatie

Het engagement van Simon Schepers als lid van de beoordelingscommissie ligt in het verlengde van zijn rol als projectmedewerker van het Vredescentrum.

De commissieleden leveren een bijdrage aan dit nieuwe project binnen de Vlaamse CANON Cultuurcel. Deze inzet levert ook een meerwaarde voor de Antwerpse stedelijke culturele erfgoedwerking, omdat de commissieleden via deelname beleidsgerichte inzichten verwerven en hun professioneel netwerk kunnen uitbreiden. Omwille van dit wederkerig voordeel wordt de tijd die in de commissies wordt geïnvesteerd als gewerkte tijd beschouwd. Daarom aanvaardt Simon Schepers zelf geen bijkomende vergoeding van de Vlaamse overheid, met uitzondering van de terugbetaling voor verplaatsingen. Simon Schepers vraagt aan de Vlaamse Overheid om elke vergoeding voor geleverde prestaties te storten aan het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (AG CIA/Erfgoed).

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
2BRS0101 - Cultuurhoofdstad van Vlaanderen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de deelname van Simon Schepers, projectmedewerker, aan de beoordelingscommissie van Kunstkuur van de CANON Cultuurcel van het Vlaamse ministerie van Onderwijs en Vorming, goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.