Terug
Gepubliceerd op 29/01/2024

2024_CBS_00503 - Omgevingsvergunning - OMV_2023131452. Noorderlaan zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 26/01/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_00503 - Omgevingsvergunning - OMV_2023131452. Noorderlaan zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring 2024_CBS_00503 - Omgevingsvergunning - OMV_2023131452. Noorderlaan zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2023131452

Gegevens van de aanvrager:

CV Fluvius System Operator met als adres Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle

Ligging van het project:

Noorderlaan zonder nummer te 2030 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 16 sectie C nr. 340C2

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

bouwen transformatorstation

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

-      30/12/2021: omgevingsvergunning (OMV_2021119580) voor infrastructuuraanleg NextGen District;

-      21/05/2021: omgevingsvergunning (OMV_2020146821) voor ophoging Churchillzone, slopen van spoorwegen en exploitatie van een drainage.

 

Vergunde toestand

* functie:

  > industrie;

  > braakliggend terrein ten noorden van Churchilldok wordt ingericht voor bedrijven die vanuit een klimaatneutrale en circulaire economische gedachte functioneren (NextGen District).

 

* inrichting:

  > inrichting van het openbaar domein en de aanleg van basisinfrastructuur (aanleg van de weginfrastructuur met aansluiting met de Noorderlaan, rioleringsinfrastructuur, hemelwatervoorzieningen, de aanleg van een tijdelijke werfzone, de aanleg van een parking en de aanleg van de groenzones).

 

Nieuwe toestand

* functie:

  > industrie;

  > transformatorstation;

  > omgevingsaanleg (verharding en wadi).

 

* bouwvolume:

  > 1 bouwlaag met volume van circa 780 m³ (= oppervlakte 136,57 m² en kroonlijsthoogte 5,73 meter).

 

* gevelafwerking:

  > metselwerk in twee kleuren paramentsteen;

  > gevelopeningen in gepoederlakt aluminium.

 

* inrichting:

  > bouwplaats is gelegen ten westen van de toegang naar het NextGen District op circa 21 meter van de Noorderlaan.


Inhoud van de aanvraag

-          Bouwen van een transformatorstation;

-          Aanleg van verharding;

-          Aanmerkelijk wijzigen van het reliëf van de bodem (aanleggen wadi).

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Agentschap Wegen en Verkeer - District Antwerpen

13 december 2023

4 januari 2024

Voorwaardelijk gunstig

Haven van Antwerpen - Brugge (Port of Antwerp - Bruges) - Terreinen

13 december 2023

11 januari 2024

Voorwaardelijk gunstig

Hulpverleningszone Brandweer zone Antwerpen

13 december 2023

17 januari 2024

Voorwaardelijk gunstig

Water-link

13 december 2023

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

 

 

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen 

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn. De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen. Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing. 

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voornamelijk bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend: - de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten. In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden volgende bestemmingsvoorschriften:

- Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven;

- Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur voor de Noorderlaan;

- Gebied voor spoorinfrastructuur voor het vormingsstation Antwerpen-Noord;

- Zone voor permanente ecologische infrastructuur voor de Grote Kreek en voor de zone tussen de Noorderlaan en het vormingsstation;

- Zone voor permanente ecologische infrastructuur ‘met medegebruik’ voor de zones tussen de Noorderlaan en de spoorwegen ten noordwesten van de aanvraag;

- een overdruk met als aanduiding Leidingstraat parallel met de Noorderlaan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De verordening hemelwater is van toepassing op de aanvraag. De aanvrager verklaart dat de bebouwing beperkt is tot het strikt noodzakelijke. De verharding rondom is puur functioneel en wordt aangelegd in waterdoorlatende klinkers. Om effectief waterdoorlatend te zijn, dient ook de fundering waterdoorlatend te zijn en dienen de voegen breed genoeg te zijn of dient er gekozen te worden voor geperforeerde klinkers.

Het project kent geen hergebruikmogelijkheden. Het hemelwater dat op het dak valt, wordt afgeleid naar een wadi waar het hemelwater ter plaatse in de bodem kan infiltreren.

De aanvraag is in overeenstemming met de gewestelijke verordening hemelwater mits de klinkers effectief waterdoorlatend aangelegd worden.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).

De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Sectorale regelgeving

MER-screening:

Bij de beslissing over de volledig- en ontvankelijkheid is beslist dat de aanvraag geen betrekking heeft op een project als vermeld in bijlage I, II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten, onderworpen aan milieueffectrapportage (milieueffectrapport). Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn. 

 

Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Waterwetboek), dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets. Deze wordt uitgevoerd overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder genoemd Watertoetsbesluit).

Het voorliggende project is geheel gelegen in een zone waarvoor de provincie Antwerpen aangewezen is als waterbeheerder maar een advies is voor voorliggende aanvraag niet vereist.

Het project is zowel gelegen in een zone met een kleine pluviale overstromingskans (T1000) onder huidig klimaat (score C) als in een zone met een middelgrote pluviale overstromingskans (T100) onder huidig klimaat (score D) volgens de huidige kaarten. Deze houden echter nog geen rekening met de voorziene en reeds gerealiseerde infrastructuurwerken in deze zone, waaronder een volledige ophoging van het NextGen District en de aanleg van een gracht. De werkelijke overstromingskans wordt minimaal geacht door de nieuwe ingrepen, alsook door de opbouw van het station met verhoogd vloerpeil.

 

Voor het project is geen fluviale overstromingskans gemodelleerd (score A).

Het project is niet gelegen in een signaalgebied.

 

Na onderzoek blijkt echter dat het project waarschijnlijk geen schadelijke effecten op het watersysteem veroorzaakt.

 


Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid

Op een nieuw te ontwikkelen terrein (waarbij de vergunde werken voor de infrastructuuraanleg 'NextGen District' reeds werden aangevat) wordt in het noordwesten een nieuw tranformatorstation gebouwd.

 

Het gebouw wordt ingeplant op circa 21 meter van de Noorderlaan en op circa 17 meter ten westen van de nieuwe toegang tot het terrein. Rondom het nieuwe transformatorstation zal een verharding aangelegd worden met een totale oppervlakte van circa 195 m². Tussen de straat en het gebouw wordt een wadi aangelegd voor de opvang van het hemelwater dat op de nieuwe dakoppervlakte valt. De overige vrije ruimte wordt aangelegd met groen.

 

Het nieuwe gebouw draagt bij tot de verdere exploitatie van het gebied waardoor de aanvraag functioneel inpasbaar is.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Visueel-vormelijke elementen

De gevels van het rechthoekige gebouw met plat dak worden uitgevoerd in metselwerk met twee kleuren paramentsteen. De gevels krijgen een lichtbruine baksteen waarbij onderaan een plint voorzien wordt in donkerbruine baksteen.

De verharding wordt aangelegd in klinkers.

De gebruikte materialen en gevelkleur zijn neutraal en aanvaardbaar binnen deze industriële omgeving.

 

Bodemreliëf

De wadi die wordt aangelegd voor de opvang van het hemelwater heeft een diepte van 0,50 meter. De infiltratie-oppervlakte bedraagt 24,96 m² en het volume 17,95 m³.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Omwille van de nabijheid van de Noorderlaan werd het advies ingewonnen van het Agentschap Wegen en Verkeer, als beheerder van deze gewestweg. Het advies is als voorwaardelijk gunstig opgeladen in het omgevingsloket, maar het is een gunstig advies zonder voorwaarden. Er wordt voor de uitvoering van de vergunning enkel verwezen naar de algemene aandachtspunten voor gewestwegen. Om die reden kunnen geen voorwaarden uit dit advies overgenomen worden.

 

Er werd advies gevraagd aan het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge als beheerder van het havengebied. Zij brachten een voorwaardelijk gunstig advies uit. De voorwaarde, gericht op het naleven van het Soortenbesluit, kan aan de vergunning gehecht worden.

 

Omwille van de aard van de aanvraag werd het advies ingewonnen van de Brandweerzone Antwerpen. Zij brachten een voorwaardelijk gunstig advies uit. De voorwaarden en opmerkingen uit dit advies, met het oog op de brandveiligheid, kunnen integraal aan de vergunning gehecht worden.

 

Wegens de nabijheid van een waterleiding werd advies gevraagd aan Water-link. Zij hebben echter geen tijdig advies uitgebracht. De aanvrager is wettelijk verplicht om voor de start van de werken een klip-klim melding uit te voeren.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte noch automobiliteit.

 


Advies aan het college

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. Om de klinkerverharding effectief waterdoorlatend uit te voeren, dient ook de fundering waterdoorlatend te zijn en dienen de voegen breed genoeg te zijn of dient er gekozen te worden voor geperforeerde klinkers.

2. Er dient te worden voldaan aan de voorwaarde uit het advies van het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge.

3. Er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de Brandweerzone Antwerpen.

 

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

20 november 2023

Volledig en ontvankelijk

13 december 2023

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste beslissingsdatum zonder noodbesluit

11 februari 2024

 

Uiterste beslissingsdatum met noodbesluit

12 maart 2024

Verslag GOA

19 januari 2024

Naam GOA

Katrine Leemans

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1. Om de klinkerverharding effectief waterdoorlatend uit te voeren, dient ook de fundering waterdoorlatend te zijn en dienen de voegen breed genoeg te zijn of dient er gekozen te worden voor geperforeerde klinkers.

2. Er dient te worden voldaan aan de voorwaarde uit het advies van het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge.

3. Er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de Brandweerzone Antwerpen.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.