Terug
Gepubliceerd op 22/01/2024

2024_CBS_00255 - District Merksem. Secretaris Meyerlei 63 - 2023144 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 19/01/2024 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_00255 - District Merksem. Secretaris Meyerlei 63 - 2023144 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2024_CBS_00255 - District Merksem. Secretaris Meyerlei 63 - 2023144 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 31 oktober 2023 vroeg Bockx Berte namens Notariskantoor Vermander en Dewitte om het pand gelegen Secretaris Meyerlei 63, district Merksem, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.  

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen van de bestaande toestand van het pand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • kadastrale gegevens;
  • foto’s Google Streetview uit 2009, 2013 en 2023;
  • begeleidende informatie meegegeven bij het indienen van de aanvraag (e-formulier); 
  • volgend archiefstuk:
    1. goedgekeurde stedenbouwkundige toelating uit 1962.

1. Bestaande juridische toestand

Kadastrale gegevens:
Het pand, Secretaris Meyerlei 63, district Merksem, met kadastrale ligging (afd. 41) sectie B 265 M11 is kadastraal gekend als een appartementsgebouw met twee afzonderlijke wooneenheden, toebehorend aan één eigenaar, opgetrokken in gesloten bebouwing met drie bouwlagen zonder bewoonbare daklaag. 

Voor dit pand werd de volgende relevante toelating verleend:

  • 16/04/1962 toelating (1974#4030) voor het oprichten van een woning.

 2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een pand opgetrokken over drie bouwlagen onder een plat dak en is als volgt ingedeeld:

  • benedenverdieping: een inkomhal naar de bovenliggende woonentiteiten met naastliggend een autostalplaats met een berging en een aangrenzende buitenruimte onder de vorm van een tuin;
  • eerste verdieping: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 66 m². Het appartement heeft als buitenruimte een, tussen twee scheidingsmuren opgetrokken, overdekt terras van circa 14 m².  Vanaf dit terras is er toegang tot de onderliggende tuinzone via een buitentrap.
  • tweede verdieping: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 66 m²;
  • het pand is deels voorzien van een kelderverdieping, die opgedeeld is in meerdere ruimtes. 

Overtredingen:
 Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en twee woonentiteiten. 

De bewijsvoering 

Het huidige aantal aangevraagde zelfstandige woonentiteiten in het pand bedraagt: twee. 

Volgens de kadastrale gegevens dateert de eerste ingebruikneming van het gebouw van 1963.

Volgens deze gegevens waren er toen reeds twee afzonderlijke woonentiteiten aanwezig in het pand. 

Dit aantal woonentiteiten is in overeenstemming met het huidige aangevraagde aantal zelfstandige woonentiteiten in het pand, zoals ook weergegeven is op het door de aanvrager aangeleverde bouwplan van het pand.  

De opgevraagde bevolkingsgegevens tonen eveneens aan dat er vanaf 1964 tot zeker 1987 in hoofdzaak twee gezinnen tegelijk werden ingeschreven op dit adres.  

De gelijktijdige bewoning door twee gezinnen gedurende een lange aaneengesloten periode vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, is dan ook voldoende bewezen. 

In het archief werd een goedgekeurd bouwplan teruggevonden uit het jaar 1962. 

Uit nazicht van de opgevraagde documenten en de ingediende dossierstukken blijkt dat in de voorgevel de origineel geplaatste voordeur en garagepoort werden vervangen. Op de foto’s van Google Maps is te zien dat het plaatsen van de nieuwe voordeur en garagepoort heeft plaatsgevonden na 2009. Het is bijgevolg voldoende bewezen dat zowel de huidige grijze voordeur als de grijze garagepoort in de voorgevel, niet dateren van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. 

Zowel de grijze voordeur als de grijze garagepoort in de voorgevel, worden dan ook uitgesloten van opname in het vergunningenregister. 

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige constructie met de functie wonen en twee afzonderlijke woonentiteiten, dateert van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979), met uitsluiting van de grijze voordeur en de grijze garagepoort in de voorgevel van het pand, zoals in rood aangeduid op de bouwplannen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de huidige constructie Secretaris Meyerlei 63, district Merksem, inclusief de functie van wonen en twee afzonderlijke woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van de grijze voordeur en de grijze garagepoort in de voorgevel van het pand, zoals in rood aangeduid op de bouwplannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.